NBA Playoff 2017: A második kör előzetese (1/4)

A Boston Celtics és a Washington Wizards párharcának mottója "keleti elitirányítók csatája", avagy Isaiah Thomasnak sikerül főcsoportdöntőbe vinni a Celticset, vagy az első körben bombaformában játszó John Wall a Boston számára is megoldhatatlan feladatot jelent?

Boston Celtics (1.) - Washington Wizards (4.)
(Első mérkőzés: 2017. április 30., 19:00)

Mi történt eddig? A Boston az alapszakasz keleti első helye (53-29) után a Chicagóval találkozott az első körben, és rögtön a kiesés szélére került az első két összecsapáson, hiszen hazai pályán bukták el mindkét találkozót. Ezt követően azonban változtatott Brad Stevens Gerald Green kezdőbe rakásával, Rajon Rondo is lesérült az ellenfélnél, ami teljesen visszavetette a Bulls támadójátékát (is), így a következő négy találkozót behúzta a Celtics, hármat ezek közül idegenben, és 4-2-vel továbbjutott.

A Washington a keleti negyedik hely (49-33) megszerzése után egy parázs és sok odamondogatással teli párharcot vívott az Atlanta Hawksszal, aminek az első négy meccsen vagy fizikális játék, vagy a sok sírás miatt rengeteg fault lett az eredménye, és a meccs utáni nyilatkozatokban sem kímélték egymást a felek. Az első 5 mérkőzést hozta a hazai csapat, aztán John Wall és Bradley Beal már hazai pályán is sok volt a Hawksnak, így a Wizards végül szintén hat mérkőzésen gyűrte le első körös ellenfelét.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással a csapatok, mindkét együttes hozta a hazai meccseit. November 9-én 118-93-ra győzött a Wizards, január 11-én 117-108 arányban volt jobb a Boston, január 24-én 123-108-ra megint a Washington nyert, míg a Celtics március 20-án 110-102-re hozta a negyedik összecsapást.

Óriási csata várható a két irányító között, hiszen mindketten szeretik hangoztatni, mennyire jók, és itt az esély arra, hogy egymás ellen bizonyítsanak. Nagy kérdés, hogy Scott Brooks rárakja-e Wallt az ellenfél egyesére, mert ha Thomast ki tudnák kapcsolni, akkor lehetne esélyük a párharcban, de ahhoz nem elég jó a csapatvédekezésük, hogy jó egy-egy elleni védelem nélkül le tudják lassítani, erre pedig náluk csak Wall képes igazából - ha ő megdolgozza IT-t, akkor jöhetnek időben a besegítések, és a palánk alatt Gortat sem lesz kiszolgáltatva, különben azonban igen. A rohanás és Thomas mellett azonban ott van Al Horford is, aki egészen kiváló playmaker volt az első körben, a Bulls ellen, és ez azért tovább nehezíti a Wizards dolgát, mert az ő levédéséhez egyrészt egy-egyben kellene tudnia tartani őt Gortatnak, másrészt a többieken is úgy kell védekezni, hogy a kipasszokból a többiek ne tudják bedobálni a triplákat. Az elmondható, hogy a pálya egyik oldalán a lengyel center kulcsszereplő lesz, mert Thomas betörései, a 2-2-k és Horford játékának erdejében, akkor minimálisra csökkennek a fővárosiak esélyei.

A túloldalon az első körben is látszódott, hogy a Wall-Beal páros a nyerő, a párharc végére lényegében stabilizálták meccsenkénti legalább 50 pontjukat, amiből az utolsó találkozóra rögtön 73 lett... Melléjük általában egy ember lépett fel pontszerzés terén a kezdőből, Porter vagy Morris, illetve Bogdanovics még a padról, de elmondható, hogy gyakorlatilag a két kezdő hátvéden múlik az eredményesség (legalábbis elöl). Wallt tartom a sorozat legjobb játékosának, de nehezebb dolga lesz szerintem ebben a sorozatban, mint Thomasnak, mert Avery Bradley hiába fejlődött támadásban, az első számú feladata az, hogy a hozzá hasonló irányítókat megfogja. Hogy sikerül-e neki, az már más kérdés - tőle is többször hallhattuk, hogy alulértékeltnek tartja magát, most itt a lehetőség, hogy a bombaformában lévő Wallon bizonyítson, akin Marcus Smartot is nyugodtan lehet forgatni. Azt is el kell mondani azért, hogy amíg Rondo volt az első körben, nem nagyon tudtak fogást találni a két playmakeres Bullson (sokszor irányított Butler is), az azért intő jel, mert Wall még az utóbbi hetekben látott Rondónál is jelentősen dominánsabb (29.5 pont, 10.3 gólpassz, 47.4% tripla, 62.3% TS az első körben).

Érdekes kérdés lesz, hogy Gerald Greent visszaveszi-e a kezdőcsapatból Stevens, mert Bealre sokkal jobb opció lenne Crowder, de akkor Thomas és Green komoly lyuk Porteren és Morrison, és mégha természetesen csapatvédekezéssel meg is lehetne ezt oldani, papíron ésszerűbbnek mutatkozik, hogy visszaáll a Celtics alapfelállásra - vagy ha ez nem, akkor kipróbálhatják Smartot a kezdőben, így a csapatvédekezés is jobb lehet vele, Bradley-vel és Crowderrel egyszerre a pályán.

Van néhány dolog, amit azért érdemes kiemelni még. Egyrészt a padok közötti különbséget, ami a Celtics javára döntheti a mérleg nyelvét. A PO-ban 7-8 fős rotációval bőven meg lehet lenni, és a Jennings, Oubre, Bogdanovic trió (a magasposztokon Smith-szel) meg is oldhatja a feladatokat, de a horvátot leszámítva a másik két delikvens eddig finoman szólva sem sziporkázott, és nincs is nagyon kivel variálni náluk. A túloldalon ezzel szemben Stevens nagyon mély keretből válogathat, ha valakinek nem megy, akkor elő lehet húzni mást azonnal - alapvetően is taktikusabb edzőnek tűnik a Boston mestere, mint Scott Brooks, de ebben az esetben utóbbi keze meg is van kötve ahhoz képest, ami Stevens rendelkezésére áll. A másik dolog az, hogy Isaiah Thomas a Chicago elleni hatodik összecsapás után ment el húga temetésére - ez nála valószínűleg jó ideig nem ülepszik még le, de a temetés is kiválthat belőle többféle reakciót, az ő játékában éppen ezért van kérdőjel.

Érdekes sorozatra lesz kilátás, mert Wall egészen kiválóan játszott az első körben, de amíg a Hawksnál csak csapatvédekezés volt (egyénileg Schrödernél és Hardaway Jr-nál most komolyabb feladatok elé néz a fővárosiak játékmestere), addig a Celticsnél Bradley-vel már nagyobb gondjai lehetnek, és ezen a párharcon el is bukhat a Washington, ha nem tud hasonló teljesítményt hozni Wall, mint az Atlanta ellen. A Boston mélyebb kerete, komolyabb variációs lehetőségei és Horford ötös posztról nagyon sokoldalú játéka mellett az is a Celtics javára billentheti a mérleg nyelvét, hogy a legnagyobb gyengeségükben, a pattanózásban a Wizards sem kifejezetten jó - lényegében Gortatra kell odafigyelni, de a lengyel nem egy Robin Lopez a játék ezen szegmensében. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Washingtonnál és a Bostonnál is kérdőjeles volt a pattanózás az első kör előtt, de mindkét gárda szépen megoldotta ezt a párharcaik második felére, csapatként minimálisan kaptak csak ki ellenfeleiktől, úgyhogy ez ezúttal nem biztos, hogy akkora faktor lesz - itt még érdekes lehetne, ha Ian Mahinmi felépülne, de egyelőre erről nincs szó.

Összességében nézve jobb machupnak tartom a Wizardsot a Celtics számára, mint volt a Bulls, de az önbizalomtól duzzadó Wall és Beal leszedése a pályáról azért komoly feladat lesz. A Boston egyébként ezzel a garnitúrával először nyert PO-párharcot, úgyhogy mindkét oldalon magabiztosan várhatják ezt a sorozatot.

Tipp: 4-2 a Boston Celticsnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus