NBA Playoff 2017: A második kör előzetese (2/4)

A Cleveland Cavaliers és a Toronto Raptors párharcának mottója: "van-e ellenszer LeBronra?", avagy a Raptors a deadline előtti erősítéseinek köszönhetően le tudja-e győzni, meg tudja-e egyáltalán szorítani Jameséket, vagy a bajnok ezt az akadályt is veszi?

Cleveland Cavaliers (2.) - Toronto Raptors (3.)
(Első mérkőzés: 2017. május 2., kedd, 01:00)

Mi történt eddig? Miután a Cavs elbutáskodta a keleti első helyet (51-31), a keleti első körben az Indiana Pacersszel találkozott. A védekezésük megint csak bizonyos periódusokra állt össze, az első meccsen dobása volt a Pacersnek a győzelemhez, méghozzá elég tiszta helyzetből, a harmadik összecsapáson pedig 25 pontos hátrányból kellett felállniuk a második félidőben, de megtették, végül az összes meccset behúzták, így söpréssel jutottak tovább.

A Toronto ugyanolyan mérleggel végzett, mint a Cleveland (51-31), az első körben azonban voltak gondjaik, nem is kevés. Rögtön az első mérkőzésen elvesztették a pályaelőnyt a Milwaukee ellen, és három meccsig nem igazán találták a fogást a tehetséges, de a Cavshez képest limitált képességű Buckson. A negyedik meccsre húzott egyet Dwane Casey, Norman Powell kezdőbe állítása volt a nagy titok (Jonas Valanciunas került ki), és bár a hatodik összecsapáson majdnem elbuktak az utolsó negyedben 25 pontnyi fórt, végül azt is behúzták, így 4-2-vel verekedték túl magukat az első kanyaron.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni párharcot a bajnok. A szezon elején kétszer is találkoztak: Torontóban október 28-án 94-91-re győztek Tyronn Lue-ék, november 15-én pedig hazai pályán diadalmaskodtak az ohióiak 121-117-re. December 5-én megint Kanadában nyert a Cavs 116-112-re, de az alapszakasz zárásaként április 12-én 98-83-ra Clevelandben győzött a Raptors. 

2011 óta nincs megoldás LeBron Jamesre és csapataira keleten, így itt is az az első számú kérdés, hogy a Raptors védekezésben mire lehet képes ellene. Ha Dwane Casey nem a cseh 2-t nézte az elmúlt három évben, akkor DeMarre Carrollban nem fog sokáig bízni, egy fél félidőig meg lehet bízni azzal, hogy próbáljon meg LeBron előtt maradni legalább, de legkésőbb az első találkozó félidejében kell áttérni arra, hogy PJ Tuckert előveszi a kanadaiak mestere. Tuckert semmi másért nem szerezték meg a deadline előtt, csak erre a feladatra, de azt is hozzá kell tenni, hogy sok esély azért arra nincs, hogy 1-1-ben bármit is tud kezdeni Jamesszel - azon kívül, hogy fizikális csatára kényszeríti. Itt jön be viszont a Raptors csapatvédekezése, ami két érdekes dolgot vetít előre.

Egyrészt azt, hogy Valanciunasnak jobb lenne talán, ha a padon kezdené ezt a szériát. A pattanózása nagyon kéne csapatának, nem Tristan Thompson a Cavs első számú opciója támadásban (de finoman fogalmaztunk), de 2-2-kből úgy szét lehet forgatni a litvánt, ami egész egyszerűen Jamesék ellen valószínűleg nem fog beleférni, ha akarnak valamit ettől a sorozattól - plusz a besegítései sem olyan jók, hogy pályán lehessen tartani, ha csak nem tudja uralni a pattanókat, vagy támadásban nem tud meghatározó lenni. Serge Ibaka tökéletes ötös egy ilyen párharcra, hiszen nincs gondja sem a 2-2-k védésével, sem a besegítésekkel, és a pattanózást ő is tudja intézni - ez a szegmens is kulcs lesz, mert Thompson tavaly is megmutatta, hogy ebben rengeteget tud hozzátenni a csapat eredményességéhez, és a Pacers ellen is volt olyan meccs, ahol terrorizálta az Indiana palánk alatti részlegét.

Másrészt az a kérdés, hogy mit választ a Raptors Jamesre, 1-1 védekezést kevés besegítéssel, és "verjen meg minket James", vagy rárakják a terhet a többi Cavs-játékosra, hogy inkább ők vállaljanak, abban viszont benne van, hogy szétdobják őket kintről, az egész Cavs erre lett felépítve. A Pacers az első összecsapáson otthagyta még Jeff Teague-et is LeBronnal szemben, amivel egy idő után kivették még a parádésan kezdő Kevin Love-ot is a játékból. LeBron azonban lényegében azt csinált, amit akart, amint talált üres embert, büntettek is Channing Frye-ék, és azt is hozzá kell tenni, hogy az első meccs többek között azért is lett olyan szoros, mert LeBron kihagyott két olyan ziccert, amit utoljára talán az általános iskolában. Az ellene való védekezés kulcs lesz, és valószínűleg Casey variálni is fog, mert nincs egyértelmű megoldás, a Cavs ugyanis a Pacers ellen is sokszor addig adta az elzárásokat, amíg Teague nem került James elé - itt ugyanezt megcsinálhatják DeRozannel, aki ugyanolyan esélytelen LeBron ellen, mint volt az Indiana irányítója -, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy ihletettebb napjain Irvinget is nagyjából ugyanolyan eséllyel lehet megállítani.

A másik oldalon azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a Cavs védekezése sokat nem lépett előre az alapszakaszhoz képest. Voltak nagyon jól mutató időszakaik, de átlagban majdnem 109 pontot kaptak attól az Indianától, ahol papíron nincs olyan támadójáték, mint a Raptorsnál... de csak papíron.

Az egész párc szorosságát ugyanis a James elleni védekezés mellett még egy dolog fogja meghatározni szerintem: az, hogy Lowry és DeRozan képesek lesznek-e kihasználni a Cleveland lyukasabb védekezését, és tudnak-e akár csak megközelítőleg olyan szintet hozni, mint az alapszakaszban. DeRozan közelebb volt ehhez (23.5 pont, 54.7%-os TS), de Lowry összességében azért gyenge volt, ő ugyanilyen hatékonysággal 14.3 pontot és csak 5.2 gólpasszt átlagolt. Alapvetően minden meglenne ennél a csapatnál ahhoz, hogy megbüntessék az ellenfelet, hiszen megvannak a tripladobóik (a negyedik mérkőzéstől kezdve kezdő Powell 10/11-gyel nyitotta az idei PO-ot a triplavonalon túlról, de ott van Ibaka, Patterson és Carroll is), Ibakával lehetne a 2-2-t is erőltetni, de ha a két vezér nem képes hatékonyan kosarazni elöl (és ez a Free Flow Offense tavaly is nagyon nyögvenyelős volt, mikor főcsoportdöntőbe kerültek), akkor lényegtelen, hogy mit tudna egyébként elméletben ez a keret.

Vannak azért olyan tényezők, amik árnyalják a képet. Az egyik a Cleveland oldaláról az, hogy DeRozan és Lowry sem Paul George támadásban, így a Cavsnek nem kell tartania attól, hogy egy ilyen szintű támadó van az ellenfélnél, cserébe viszont azt is meg kell említeni, hogy Teague (17.0 pont, 64.2% TS!!!, 6.3 gólpassz) és Lance Stephenson (16.0 pont, 58.4% TS) is több mint tisztességes számokat hoztak ellenük. Más lesz most a fókusz a Cavsnél védekezésében, hiszen a két hátvéd a Pacersnél a 2-3. számú opciók voltak, itt pedig egyértelműen Lowry és DeRozan lesz az a két ember, akiket ki akarnak majd kapcsolni minél jobban, de se Teague statisztikája nem vetít előre túl sok jót, sem az, hogy Powell harmadik opcióként a periméterről simán meg tudja őket büntetni, ha hasonló szinten marad majd a védekezésük. Itt érdekes kérdés lesz az is, hogy mi lesz James szerepe, mert az Indiana ellen nem mindig George ellen erőltették az "energia-megmaradás törvénye" miatt és az esetleges faultproblémákat megelőzendő, DeRozannek viszont itt is remálmokat okozhat, ha Lue úgy dönt, rábízza ezt a feladatot.

Azt is érdekes lesz megnézni, hogy Lue és Casey hogyan variálják majd a pályán lévőket. Az első körben mindkét edzőnek volt egy-egy kifejezetten jó húzása - Lue a padon hagyta a harmadik találkozón az aznap fogalmatlan Irvingéket, Casey pedig teljes szerkezetváltást csinált a Powell-Valanciunas cserével. Lue-nak támadásban könnyebb dolga van, mert Deron Williamsszel, Channing Frye-jal és Kyle Korverrel nyugodtan pótolhatja, ha valakinek nem megy a kezdők közül egy adott napon, ezt láttuk is, cserébe azonban a védekezés nem véletlenül hullámzó, velük a pályán nem ugyanazt tudja a Cavs hátul. Casey-nek védekezésben vannak jobb emberei a padon, így ha nagyon nem tudnak lépést tartani a Cavsszel, Cory Joseph, Patterson vagy Carroll/Tucker is lehet segítség. Azzal is variálhat Casey, hogy hova pakolja Valanciunast, mert a padon sem biztos, hogy sokkal biztosabb pont lesz. A cserék vezéreként több labdája lehetne támadásban, de Frye-jal kint kell kempelnie a triplavonalon védekezésben, besegíteni nagyon óvatosan lehet a Cavs vajkezű magasemberéről, az pedig megint gondot jelenthet a Torontónak védekezésben - a litván helye és szerepe ezért nálam egyelőre kérdéses.

Érdekes párharc lesz ez, mert két dolog egyértelműnek tűnik: a Cavsnek a védekezését össze kell rántani, az már necces lehet ebben a körben, amit a Pacers elleni produkáltak hátul, viszont a Lowry-DeRozan kettősnek is muszáj többet mutatnia, az pedig az eddigi PO-okban mutatott szereplésük után erőses kérdéses, hogy mennyire tudják ezt megtenni. Amíg azonban James ott van az egyik gárdában, addig a fór azon az oldalon van.

Tipp: 4-2 a Cleveland Cavaliersnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus