NBA Playoff 2017: Az első kör előzetese (2/8)

A Toronto Raptors és a Milwaukee Bucks párharcának mottója: Giannis "Lannister" Antetokounmpo, avagy a görög vezetésével legyőzi-e a wisconsini alakulat északot, vagy érvényesül a papírforma?

Toronto Raptors (3.) - Milwaukee Bucks (6.)
(Első mérkőzés: 2017.04.15., szombat, 23:30)

Mi történt eddig? A tavaly főcsoportdöntőt játszó Raptors szépen összetartotta a keretét, és januárig nem is nagyon volt gondjuk, ott viszont január közepétől az All-Star szünetig csak 5-10-et produkáltak. Kyle Lowry csuklósérülését aztán szépen átvészelték, miután a deadline-nál megszerezték PJ Tuckert és Serge Ibakát is, így végül harmadikok lettek - két győzelemmel maradtak le a divízió első helyétől, a Cavsszel pedig azonos mutatót hoztak (51-31).

A Milwaukee-nál csőstül jött a baj, hiszen a nyáron Matthew Dellavedovával és Mirza Teletovic-csal erősítő wisconsini alakulat rögtön az idény előtt több hónapra elvesztette Khris Middletont egy súlyos sérülés miatt. Náluk is a január közepe volt a vízválasztó - addig 20-18-cal tartották magukat jó helyen, aztán február 10-ig egy 2-12-es szakaszt mentek, Jabari Parker pedig újabb ACL-szakadást szenvedett, ő is kihullott. Middleton (idő előtti) visszatérése azonban új lendületet adott a gárdának, amely másfél hónapig az elitcsapatok szintjét hozta (18-6), így végül hatodik helyen jutottak a rájátszásba (42-40).

Az alapszakaszban 3-1-re hozta az egymás elleni találkozókat a Toronto. November 25-én 105-99-re nyertek idegenben, december 12-én 122-100-ra ütötték ki a Bucksot Kanadában, míg január 27-én 102-86 lett a végeredmény, szintén hazai pályán győztek. Az utolsó mérkőzést hozta a Milwaukee saját közönsége előtt 101-94-re, március 4-én.

A Raptors kifejezetten pofás támadójátékot mutatott be a két hátvéd, Lowry és DeRozan vezetésével, a hatodik legjobbak voltak 100 támadásra vetített dobott pontokat tekintve. Az a Toronto legnagyobb kérdése erre a rájátszásra, hogy mi lesz a két vezérrel idén, mivel tavaly láthattuk, hogy a PO-ban meg sem tudták közelíteni az alapszakaszban hozott szintjüket - ha ez idén is megismétlődik, akkor komoly gondban lehetnek, de ahogy tavaly, úgy idén is mehetnek köröket a rájátszásban ettől függetlenül is.

A Milwaukee-nak alapvetően nincs jó védekezése mindent egybevéve, hiszen csak a 19. helyen végeztek 100 támadásra vetített kapott pontok alapján, de egyrészt Middleton visszatérése után sokat léptek ebben előre, másrészt van olyan felállás, amivel megkeseríthetik a Toronto életét. Dellavedovának és Middletonnak lesz kulcsszerepe leginkább a két sztár őrzésében, meg persze a palánk alatt Antetokounmpónak és Makernek, akik várhatják majd a várhatóan megint a sok fault kiharcolására játszó DeRozant a palánk alatt. Middleton messze átlag feletti védő, de az ausztráltól kell majd valami a két éve látott, ellenfelet állandóan idegesítő, pióca stílusból, mert Lowryt máshogy nem nagyon tudják tartani, Brogdonnak így első évében talán sok lesz még ez. A nagy gond azzal van a Bucksnál, hogy ha Jason Kiddnek bele kell cserélnie ebbe a felállásba, és nem Tony Snell érkezik a pályára, akkor azonnal keletkezik legalább egy lyuk hátul - a Monroe, Teletovic, Beasley, Terry, Hawes ötösből gyakorlatilag még átlagos védőt sem nagyon lehet mondani, és az első négy állandó tagja az aktív rotációnak, ők pedig egész egyszerűen képtelenek lesznek még csak kicsit is lassítani Lowryt és DeRozant.

Azt is érdekes lesz látni, hogy Valanciunasnak mekkora szerepe lesz ezúttal, mert Maker tehetséges gyerek, Antetokounmpo már sokkal több annál, de őket fizikálisan dominálhatná a litván center, míg Monroe-nak hiába van meg a súlya is, hogy megtartsa Valanciunast, ő egyszerűen gyenge védő - az már persze más kérdés, hogy klasszikus post up játékot egyre ritkábban látni a ligában, Valanciunas pedig egyébként sem kap sok labdát, de ez is egy taktikai fegyver lehet a kanadaiaknál, ha változtatni kell az alapjátékon. A pattanózásban szintén kulcs lehet a litván, mert a Milwaukee ebben gyenge, főleg hátul (a két magasember fizikai felépítése miatt ez nem meglepő), és amikor Valanciunas igazán agresszív, akkor ezzel tud büntetni.

Ha mégis sikerülne rontania a Bucksnak a két sztár támadójátékán, akkor is van egy probléma a Milwaukee szemszögéből: a Raptors képes egészen brutális védőötösöket is felküldeni a pályára, főleg Valanciunas és DeRozan nélkül - a Lowry (Joseph), Powell, Carroll, Tucker, Ibaka felállás ellen például nem nagyon szeretne senki pályára lépni, és ez a még támadásban is működhet. Persze valószínűleg csak DeRozan pihenőidejében láthatunk hasonlót, ültetni nem sokat fogják azért, hogy jobb legyen a védekezés, amivel alapvetően sincsenek gondok Ibakáék érkezése óta.

Itt a kulcs egyértelműen Antetokounmpo kikapcsolása, illetve limitálása lesz, mert bármennyire is megvannak mellé a kinti dobók, hiába jó 2-3. számú opció Middleton, hiába oszlanak szét a terhek, ha minden működik, és hiába képes mondjuk egyedül is pontot szerezni Monroe a padról, alapvetően nincs túl sok helyzetkreáló ebben a gárdában a görög mellett, és lényegében minden tőle indul. Márpedig várhatóan a PO-ra mindig keményedő védekezések, illetve az ehhez igazított bírói felfogás mellett ez nagyon kevésnek tűnik - hiába volt 13. támadásban a Bucks az alapszakaszban, ezzel nagy gondjuk lehet. Más kérdés, hogy ki fog tudni megállítani egy 7 láb magas, egészen elképesztően atletikus periméterjátékost - Carrollnak azért a sztárok őrzésével komoly gondjai voltak a korábbi években is, de Tucker és Ibaka faraghatják majd Giannist, míg mondjuk Joseph és Lowry a passzsávok levédésében játszhat fontos szerepet.

Megoldás lehetne egyébként a rohanás, hiszen Antetokounmpo adottságaival erre lehetne építeni, de a Milwaukee és a Toronto is lassan játszik (előbbi a 26., utóbbi a 24. volt az alapszakaszban a pace alapján), és felállt védelem ellen nagyon nagy szenvedéseket mutathatnak be az alapszakaszban látott játékuktól függetlenül.

Alapvetően szerintem a Raptors jóval jobb csapat, sokkal előrébb tartanak a gárda felépítésében, több opciójuk is van, támadásban és védekezésben is jobbak, mint a Bucks. Ha Antetokounmpo kikapcsolására nem is találnak megfelelő embert, arra is megvan a keretük, hogy mindenki mást "megfojtsanak", Dwane Casey kezében rengeteg opció adott. Az persze kérdés, hogyan használja majd ezeket a tréner, mert finoman szólva is felemás a megítélése, de Kidd-del ugyanez a helyzet. Mindkét gárdában vannak X-faktorok a padon is, és érdekes kérdés lesz, hogy melyik edző hogyan tudja kevergetni a lapokat - Casey jóval jobb helyzetben van, mert komplett, elöl-hátul jó ötösöket is fel tud küldeni a pályára, Kiddnek viszont a legtöbb esetben vagy a védekezést, vagy a támadást "fel kell adnia" egy-egy cserénél.

Tipp: 4-1 a Toronto Raptorsnak. A rutin is a kanadaiak mellett szól, nagy blama lenne, ha kiesének egy ilyen állománnyal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus