NBA Playoff 2017: Az első kör előzetese (3/8)

A San Antonio Spurs és a Memphis Grizzlies párharcának mottója: testvérharc, avagy Marc vagy Pau Gasol kerül a második körbe?

San Antonio Spurs (2.) - Memphis Grizzlies (7.)
(Első mérkőzés: 2017.04.16., vasárnap, 02:00)

Mi történt eddig? A Spurs a nyáron a magasembereknél alakult át leginkább, a visszavonuló Tim Duncan helyére többek között Pau Gasol, Dewayne Dedmon és David Lee érkeztek, de a tőlük megszokott, csendes alapszakaszt futották. 52-14-nél, a Golden State Warriors legyőzése után úgy tűnt, még elsők is lehetnek, végül azonban az oaklandiek kiváló szezonzárása miatt ez nem jött össze számukra, 61-21-gyel végeztek nyugat és a liga második pozíciójában.

A Memphisnél nyáron Chandler Parsons leigazolása és az edzőcsere volt a téma leginkább, és David Fizdale át is alakította némileg a felállást, hiszen JaMychal Greent berakta a kezdőbe Zach Randolph helyére, de Parsons nagyot bukott, itt is sérült volt lényegében a teljes idényben, a Grizzlies pedig nem tudta stabilizálni eredményeit. Két hatos győzelmi sorozatot leszámítva nem voltak nagyobb streakjeik, 36-25 után, márciusban aztán belefutottak két hosszabb zakósorozatba is, így lett a vége 43-39 és hetedik hely nyugaton.

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymás ellen, mindkét gárda nyerte az otthoni meccseit. Február 6-án a Grizzlies nyert 89-74-re, március 18-án 104-96-ra győztek Conley-ék, március 23-án 97-90 lett a végeredmény a Spurs javára, április 4-én pedig hosszabbítás után győztek Aldridge-ék 95-89-re.

Az az egymás elleni mérkőzésekből világossá vált, hogy a San Antonio hiába rendelkezik a 9. legjobb támadójátékkal a 100 támadásra vetített dobott pontok alapján, ebből a Memphis ellen nem sok minden jön ki. Az viszont döntő faktor lehet, hogy Tony Allen a sérülése miatt lehet, hogy a teljes sorozatot kihagyja - elvileg határozatlan időre esett ki, de olyan vádlisérülése van, amivel általában egy hónap a felépülési idő. Óriási érvágás ez Fizdale-éknek, mert az majdnem biztos, hogy semmi mással nem nyerhetnek, csak azzal, ha ugyanúgy zárnak hátul, ahogy a Spurs ellen zártak az alapszakaszban.

A San Antonio támadójátéka jelentősen átalakult azért a bajnokcsapatuk óta - továbbra is vannak periódusok, mikor a káprázatos passzjátékukat alkalmazzák (főleg a cserék pályára kerülésekor Ginobili és Pau Gasol vezetésével), de nagyon sokszor építenek Leonard és Aldridge egy-egyeire - előbbi már nemcsak védekezésben, de támadásban is a liga legszűkebb elitjébe lépett. Az már más kérdés, hogy mennyire lesz ez hatékony a rájátszásban, mert az alapszakaszban sem voltak kiemelkedően jók elöl egyik szegmensben sem, de Allen távollétében Leonard még komolyabb döntő faktor lehet a továbbjutás kérdésében.

A túloldalon viszont Allen játékától függetlenül vannak gondjai a Memphisnek, támadásban nem igazán hoztak PO-szintet. A hármas posztot Parsons sérülései és formája miatt nem sikerült megoldaniuk, hiába voltak Vince Carternek egészen kiváló meccsei, és egy fokkal lett csak jobb a spacingjük (triplákkal egyáltalán nem állnak rosszul, de a duplákat a legrosszabb százalékban értékesítették az egész ligában), nem hiába volt a harmadik legrosszabb effektív mezőnyszázalékuk - függetlenül attól, mennyire jó center Marc Gasol, egyszerűen nem adottak a játékosok ahhoz, hogy ennél folyékonyabb, jobb támadójátékot mutasson be a Memphis, és hiába került a cserék közé Randolph, hogy legalább ezzel próbálja frissíteni, kicsit megváltoztatni csapatát Fizdale, az alapproblémát természetesen ez sem oldotta meg.

A Spursé a liga legjobb védelme az alapszakasz alapján, ráadásul ellenük dolgoztak a második legrosszabb effektív mezőnyszázalékkal az ellenfelek, és a Memphis egyetlen reményénél is a San Antonio felé billen a mérleg nyelve - a kilencedik legjobb támadópattanózó volt a Grizzlies az alapszakaszban, ezzel tudták kozmezikázni a gyenge dobószázalékukat, de a Spurs a hatodik legjobban védőpattanózott. Tavaly még lehetett azzal számolni, hogy Duncannek lesznek gondjai a PO-ban a palánk alatt, de Dedmonnál erre fölösleges várni - más kérdés, hogy ha a Green-Marc Gasol-Randolph trió elkezd brusztolni a palánk alatt, az mennyire ízlik majd Aldridge-nak, Lee-nek és Pau Gasolnak.

Fizikális csatára van kilátás és elég komoly szenvedésekre támadásban, amit Allen kiesése azért befolyásolhat. Mindkét gárda borzasztóan lassan támad, a Spurs a negyedik, a Memphis pedig a harmadik leglassabb csapat volt a labdabirtoklások száma alapján. Marc Gasol és Pau Gasol találkozása egy érdekesség lehet majd a sorozatban, fognak egymással is találkozni a pályán, ez is biztos, de a párharc várhatóan nem itt fog eldőlni, hanem ott, hogy a Grizzliesnek találnia kellene 2-3 olyan embert, aki hatékonyan tud 20-25 pontot dobálni minden egyes találkozón - Marc Gasol egynek jó, de mással biztosan számolni nagyon nehéz náluk, Conley hozza még magát, de Randolph a legtöbb esetben rengeteg próbálkozásból tudja csak hozni a pontjait, Cartertől pedig már nem lehet elvárni, hogy minden találkozón húzóember legyen.

2011-ben egyébként 1-8 párosítás volt ez, és akkor 4-2-vel kiejtette a Spurst a Memphis, de azóta sok minden változott - a másik három egymás elleni PO-párharcot 4-0-lal hozta a San Antonio. Ez a mostani Grizzlies pedig ha nem is puhább, mint az akkori, de a kiegyensúlyozottságukkal óriási problémák voltak ebben az idényben és tavaly is - most is voltak periódusok, amikor működött az előrejátékuk is, de akkor a védekezésük esett szét, mindent összerakniuk nem nagyon sikerült.

Tipp: 4-0 a San Antonio Spursnek. Nem lesz sima, a Spurs azért ritkán szokta a Memphist könnyedén legyűrni, idén sem ez volt a jellemző, de jóval jobb állapotban vannak az alapszakasz végi eredményeik ellenére is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus