NBA Playoff 2017: Az első kör előzetese (4/8)

A Los Angeles Clippers és a Utah Jazz párharcának mottója: támadás vagy védekezés, avagy a Clippers ligaelit támadójátéka, vagy a Jazz ligaelit hátsó alakzata nő a másik fölé.

Los Angeles Clippers (4.) - Utah Jazz (5.)
(Első mérkőzés: 2017.04.16., vasárnap, 04:30)

Mi történt eddig? A nyáron inkább csak a kispadot felfrissítő Clippers 14-2-vel nyitotta a szezont, vezették a ligát is, aztán bekerültek egy nagyobb hullámvölgybe. A deadline előtt felmerült, hogy megszerzik Carmelo Anthonyt, abból aztán nem lett semmi, a csapat pedig egy 11-2-es szakasszal zárta az alapszakaszt, így végeztek 51-31-gyel a negyedik helyen.

A Utah-nál a nyáron több veterán játékos is érkezett, és George Hill, Joe Johnson és Boris Diaw is beváltak. Annak ellenére, hogy sok volt a sérültjük, gyakorlatilag egy pillanatig sem volt kérdéses a helyük a rájátszásban. Március második felében volt egy gyenge sorozatuk, akkor jött fel rájuk a Clippers és előzte meg őket, így végül annak ellenére, hogy ők is 51-31-gyel végeztek, csak ötödikek lettek, pályahátrányból kell megvívniuk ezt a sorozatot.

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni meccseket a Clippers. Október 30-án 88-75-re győzött hazai pályán Doc Rivers csapata, február 13-án idegenben is 88-72 lett a végeredmény a Clippersnek. Egy hónapra rá a Jazz győzni tudott saját pályáján 114-108-ra, március 25-én azonban LA-ben újra a Clippers volt a jobb 108-95 arányban.

A Utah is jól zárta az alapszakaszt (az utolsó 11 meccsükből 8-at hoztak), de elég nagy gondjuk, hogy a Clippers még jobban, bombaformában kosaraznak az elmúlt egy hónapban Griffinék, a támadójátékukat talán a lehető legjobbkor szedték össze megint. Elöl nagyon klappol most minden Chris Pauléknál, és nemcsak a kezdők szárnyalnak Paul irányításával, de a cseréknek is nagyon megy a pontszerzés - Austin Rivers az első két meccset kihagyja, de Felton, Crawford és Speights révén így is van bőven pont a padon, Rivers kiesését nem érezték meg.

Most azonban komoly próbatétel előtt áll a társaság, miután a liga harmadik legjobban védekező csapata ellen kell pályára lépniük, akik mind egyénileg, mind csapatként elég jól funkcionálnak ahhoz, hogy megnehezítsék a Clippers dolgát. A periméteren Hill, Hood és Exum "vegzálja" az ellenfeleket, és Hayward sem rossz védő, a palánk alatt pedig Rudy Gobert várja az érkezőket, ezen a két fronton nagyon nehéz áttörni egyszerre - se egyénileg nem könnyű megverni őket, se 2-2-kkel nem egyszerű átjátszani például egy olyan lábmunkával rendelkező centert, mint a francia, ki minden egyes betörésnél légvédelmet jelent az erős és a gyenge oldalról is. A Jazz ellen dobtak a harmadik legrosszabbul az ellenfelek az effektív mezőnyszázalék alapján, emellett a negyedik legjobb védőpattanózó gárda az övék, úgyhogy második esélyekre sem nagyon számíthat a Clippers.

A gond az a Utah-nál, hogy rengeteget sérültek a játékosaik - Hayward a szezont kezdte öltönyben, Hillnek folyamatosan voltak gondjai, majdnem a fél idényben nem volt bevethető, de Hood is csak 59 meccset bírt, Favors pedig csak 50-et, és közülük Hoodnak és főleg Hillnek kulcsszerepe van hátul. Paul lassítása lehet a továbbjutásuk egyik kulcsa, még ha jelenlegi állapotában nehéz is elképzelni, hogy CP-t bárki is megfogja - Hillnek lehet rá esélye, de végig kell bírnia a párharcot, és ezzel voltak problémái.

Részben a sérülések számlájára volt írható, hogy a Jazz támadójátéka sokszor akadozott, az első két Clippers elleni meccsen pedig különösen homálynak tűntek az összesen dobott 147 pontjukkal. Lényegében mindene megvan a Utah-nak ahhoz, hogy elöl is komplett produkciókat nyújtson, és ezt bizonyították is azon a borzasztóan kevés mérkőzésen, amikor a teljes keretük adott volt. Hayward személyében van egy vezérük, Hill talán még soha nem volt ennyire jó támadásban, a külső dobóik is megvannak az említett két úriember, Ingles, Joe Johnson és Hood személyében - effektív mezőnyszázalékban nyolcadikok voltak a ligában, az teljesen rendben van, és összességében a 12. legjobb támadójátékuk volt 100 támadásra vetített dobott pontok alapján. Ha mindenki bevethető, akkor komoly problémái lehetnek a Clippersnek, de ez elég nagy "ha".

A Los Angeles-i gárda védekezésben a 12., ráadásul nekik pont az az erősségük, hogy az ellenfelek gyengén dobnak ellenük, a hatodik legrosszabb effektív mezőnyszázalékkal dolgoztak az ellenfeleik. Mbah a Moutének támadásban nincs túl nagy szerepe, de Haywardon óriási munkát végezhet, amivel kihúzhatja a Jazz egyik méregfogát, a másikat, Hillt pedig a liga legjobb egyes posztos védője, Paul veheti kezelésbe. A Utah-nak pont ezért lesz várhatóan nehéz dolga elöl most is: a legjobb játékosaikra kiváló védői vannak a Clippersnek. Itt főleg az lesz a kérdés, hogy ha a cserék pályára kerülnek, akkor mennyiben esik vissza az egyébként a kezdők miatt egyáltalán nem rossz védekezés, mert Crawfordékon azért lehet fogást találni ilyen szempontból, Speightset pedig jóval egyszerűbb a 2-2-k után megverni, mint például DeAndre Jordant.

Rengeteget számíthat a párharcban a rutin, ebben kategóriákkal jobban áll a LAC, és ez még akkor is továbbjutást érhet nekik, ha voltak hatalmas kudarcaik is az elmúlt években, nem(csak) pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek az évek során.

Tipp: 4-2 a Los Angeles Clippersnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus