NBA Playoff 2017: Az első kör előzetese (5/8)

A Washington Wizards és az Atlanta Hawks párharcának mottója: "a berlini fal", avagy Dennis Schröderék ligaelit védekezése megtudja-e állítani a John Wall vezette Wizards támadójátékát, vagy Wall szedi ki Schrödert és bénítja meg teljesen az Atlantát ezzel.

Washington Wizards (4.) - Atlanta Hawks (5.)
(Első mérkőzés: 2017.04.16., vasárnap, 19:00)

Mi történt eddig? A Wizards a nyáron edzőt váltott, a padot próbálták átalakítani, de úgy tűnt, nem nagyon vannak fegyvereik a kezdőötös mögött. A kezdőknél viszont annyira jó volt a chemistry, hogy Kelly Oubre-val kiegészülve a fővárosiak egy gyenge kezdés (3-9, 6-12) után nagyon összeszedték magukat. A deadline-nál Bojan Bogdanovicot, utána pedig Brandon Jenningset szedték össze, így főleg a hátvédeknél egészen pofás is lett a keretük, és végül simán lettek negyedikek (49-33), alig lemarava a keleti első háromtól.

A Hawks a nyáron elcserélte Jeff Teague-et, a távozó Al Horford helyére pedig Dwight Howard érkezett, de úgy tűnt, ez nem nagyon vetette őket vissza, sőt, 9-2-vel kezdték az alapszakaszt. Óriási hullámzásokat éltek meg: volt egy 1-10-es szakaszuk a jó kezdés után, elcserélték Kyle Korvert, majd megint egy jobb periódus után a szezon második felében egy 5-12-es részt produkáltak. A végére összeszedték magukat, amikor Paul Millsap felépült sérüléséből, így lettek ötödikek végül (43-39).

Az alapszakaszban 3-1-re nyerte az egymás elleni összecsapásokat a Wizards. Rögtön a szezon legelején kétszer is megmérkőztek egymással, az első meccset október 27-én a Hawks nyerte Atlantában (114-99), a másodikat pedig november 4-én a Washington hazai pályán (95-92). Január 27-én Atlantában is győzni tudott a Wizards, méghozzá tükörsimán (112-86), a negyedik meccset pedig 104-100-ra nyerték a fővárosiak, saját közönségük előtt.

Borzasztóan nehéz jósolni erre a párharcra, mert a Hawks rettenetesen kétarcú csapat, és lényegében egyik pillanatról a másikra képesek látszólag a semmiből feltámadni vagy éppen összeesni. A játékuk hullámzásához hozzátartozott legjobb játékosuk, Paul Millsap kiesése, illetve az is, hogy ha Dennis Schrödernek rossz napja van, őt nem nagyon tudja pótolni senki. Most is ő lesz az Atlanta játékának és eredményességének kulcsa, de a sima kiegyensúlyozatlanság mellett még lesz két nagy gondja: John Wall és Bradley Beal. Wall nemcsak a támadójátékával, de a védekezésével is nagyon könnyedén eldöntheti ezt a párharcot, mert ha kiveszi Schrödert, az Atlantának alig marad kreatív embere, és közülük Tim Hardaway Jr. leginkább csak egy scorer, belőle mások nem fognak megélni - nem véletlenül volt a Hawks a negyedik legrosszabb csapat támadásban az alapszakaszban.

Wall a DRPM statisztikájától függetlenül egyáltalán nem rossz védő, sőt, Beal pedig szintén opció lehet a németre, ha elváltásra kerül a sor, de a Wizards hátsó alakzatával azért összességében komoly gondok vannak - egyrészt jól dobnak ellenük az ellenfelek, másrészt a védőpattanózás sem erősségük, ennek a kettőnek a kombinációja pedig liga 20. védekezést eredményezett összességében. A pattanózás kifejezetten nagy probléma lehet a Wizards szempontjából, mert bár Markieff Morrishoz hasonlóan Millsap se erről híres, Dwight Howard viszont igen, és DH12 ebben óriási segítség lehet saját csapata számára. Van egy pont, amiben a fővárosiak hátul is fölénybe kerülhetnek az alapszakasz alapján: a Wizards egyetlen dologban jó hátul, a harmadik legtöbb labdát szerzik arányaiban, a Hawks pedig a harmadik legtöbb labdát adja el arányaiban. Ez a Washington összvédekezésétől függetlenül döntő faktor lehet, ha a Wall-Beal-Porter trió hasonló első szűrőt tud alkalmazni Schröderék ellen.

Érdekes csata várható a túloldalon is, mert a Wall-Beal kettős erre az idényre tényleg a liga egyik legjobb hátvédpárosa lett, kettejük vezetésével és a többiek hasznos kiegészítőjátékával a Wizards a hetedik legjobb támadójátékot mutatta be annak ellenére is, hogy a kelleténél és a megszokottnál talán jobban a kezdőkre kellett támaszkodniuk. A Hawks az alapszakaszban a negyedik legjobb védőcsapat volt, úgyhogy izzadós lesz azért ez a párharc a washingtoni támadógépezetnek, de az nagyon érdekes kérdés lesz, hogy Wallt ki fogja lassítani - erre Thabo Sefoloshának vagy Kent Bazemore-nak lehet a legnagyobb esélye, főleg a svájcinak lehet kulcsszerepe majd.

Ha nem tudják megállítani, akkor is van még két esélyük. Az egyik Dwight Howard, aki a palánk alatti odaváltásoknál még mindig faktor, nem biztos, hogy túl sok tiszta ziccere lesz a Wizardsnak, a másik pedig az, hogy a Hawks is rengeteg labdát lop, arányaiban a második legtöbbet az egész ligában, ez pedig Wall kiosztásainál lehet érdekes, mert a passzsávokat a jól megszervezett csapatvédekezésnek köszönhetően szépen védik. Ettől függetlenül hátul a legjobbjukat kell nyújtaniuk, mert Wallt várhatóan 1-1-ben nem nagyon tudják majd megállítani, márpedig ha ő megtalálja a ritmust, az egész Wizards megtalálja a ritmust, akkor pedig egyszerűen túl fogja dobni a Washington az Atlantát - nem mellesleg Jennings és Bogdanovic érkezésével a padon majdnem ugyanezt el lehet játszani, egészen sok opciójuk lett így áprilisra, és nem kell már Trey Burke-re vagy az első évében azért még legtöbbször visszafogott Tomas Satoranskyra támaszkodni annyit például.

Érdekes lesz az edzők csatája is ebben a párharcban. Brooks nagyon szép egységet teremtett a csapaton belül, ahogy megtette ezt a Thundernél is anno - Wall és Beal között nemhogy semmilyen probléma nem volt, de a pályán kifejezetten jó (munka)kapcsolatot láthattunk tőlük. Oklahoma Cityben azonban többször kapott hideget-meleget amiatt, hogy taktikailag nem nagyon tudott változtatni, amikor szükség lett volna rá. Alapvetően szerintem nem is neki kell, az, amit az alapszakaszban mutattak, elég lehet, de Mike Budenholzernek valamivel mélyebb rotáció áll a rendelkezésére, és van például lehetősége Sefolosháékkal megkeverni a lapokat - felrakhat egy egyénileg is jobb védőkből álló ötösöt, illetve Ersan Ilyasovával, Hardaway-jel, Malcolm Delaney-vel vagy ne adj Isten Jose Calderonnal egy támadóbb jellegű felállást is. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy Budenholzer idén szépen végignézte többször is, ahogy összeomlik a csapata, többször is bekerültek hetekre is egy-egy negatív hullámba, a korábbi PO-okban pedig a sikerélmények mellett akadtak gondjai neki is, ha lépni kellett.

Ahogy az elején említettem, nehéz mit mondani, a Hawks iszonyatos hullámzásokat mutatott be ebben az idényben. Ha éppen egy jobb 2 hetes periódusuk jön, továbbmehetnek, de a Wizards annyival kiegyensúlyozottabb volt, hogy ez dönthet a javukra - és itt Ian Mahinmi pármeccses kiesése sem fog túl sokat nyomni a latba, Jason Smith tudja pótolni, amíg fel nem épül a francia center. Emellett a hazai pályán elért 30-11-ük tiszteletet parancsoló, Washingtonba nem nyerni jártak idén a vendég csapatok, márpedig ezt most legalább egyszer meg kell tennie a Hawksnak a továbblépéshez.

Hatszor találkoztak egyébként a felek a rájátszásban, két éve 4-2-vel a Hawks ment tovább a második körből, és Wallék nagyon fogadkoznak, hogy az is motiválja őket most, hogy legyőzzék ellenfelüket.

Tipp: 4-2 a Washington Wizards javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus