NBA Playoff 2017: Az első kör előzetese (6/8)

A Golden State Warriors és a Portland TrailBlazers párharcának mottója: "a világ nyolcadik csodája", avagy a Blazers meg tudja-e egyáltalán szorítani a ligaelsőt, vagy a bombaformába lendülő Golden State átrohan az oregoniakon.

Golden State Warriors (1.) - Portland TrailBlazers (8.)
(Első mérkőzés: 2017.04.16., vasárnap, 21:30)

Mi történt eddig? A Warriors a nyár nagy nyertese volt Kevin Durant leigazolásával, Andrew Bogutot pedig Zaza Pachuliával és David Westtel pótolták, látszólag tehát rengeteget erősödtek. A játékukban ugyan voltak hibák a szezon során, de végig vezették lényegében az alapszakaszt. Durant sérülésekor óriási volt a riadalom, de Steph Curry, Andre Iguodala és néhány kiegészítő is sokkal jobb formába lendültek így év végére, Durant visszatért még az alapszakasz vége előtt, a Warriors pedig megint első lett (67-15).

A Blazers nem sokat változtatott a nyáron, de a tavalyi eredményeik és a második körbe jutásuk után nem is tűnt úgy, hogy kell. 7-4-gyel és 12-10-zel is álltak a szezon elején, aztán viszont teljesen összeestek, februárt már csak 24-35-tel zárták. Volt azonban egy kulcslépésük a deadline előtt: megszerezték Jusuf Nurkicot a Denvertől, és a bosnyák center elöl-hátul nagy segítség volt a gárda számára, így egy 14-3-mal visszamásztak 50%-ra, a szezont pedig 41-41-gyel zárták.

Az alapszakaszban 4-0-ra kisöpörte a Portlandet a Golden State. November 1-jén idegenben 127-104-re, december 17-én hazai pályán 135-90-re, január 4-én szintén hazai környezetben 125-117-re, január 29-én idegenben pedig 113-111-re nyert a Warriors.

Ezt a párharcot túlgondolni valószínűleg fölösleges, bombameglepetés lenne, ha akár csak két mérkőzést is hozni tudna a Portland. A Warriors támadójátékában van még lehetőség a fejlődésre, de azt is hozzá kell tenni, hogy így is messze magasan a legjobb effektív mezőnyszázalékkal dolgoztak az alapszakaszban, lényegében ennek volt köszönhető, hogy a legjobb támadójátékot produkálták 100 támadásra vetített dobott pontok alapján. Minden más szegmensben (eladott labdák, támadópattanózás, büntetők kiharcolása) maximum közepesen, vagy inkább gyengén szerepeltek, de ha első szándékból bedobálják a helyzeteiket, másra nem is nagyon van szükség.

Durant érkezése borította a hierarchiát, a szezon első fele erősen az átszokásról szólt, de a kiscsatár kiesése annyira elindította Steph Curryt a jó irányba, hogy ők ketten és Klay Thompson papíron megoldhatatlan feladatot jelentenek a jelenlegi Blazersnek. Durant még nincs bombaformában visszatérése után, Aminu és Harkless el is lehet vele, de McCollum, Lillard, a padról pedig Turner és Crabbe nem opciók egy jó formában lévő Curry-Thompson duóra. A Portland összességében csak a 24. helyen végzett a 100 támadásra vetített kapott pontok alapján, és emberük sincs a Warriors sztárjainak megállítására, ez a négy egymás elleni meccsük kapott pontjaiból is világos.

A túloldalon gondokat okozhat Lillard és McCollum is, ők ketten is hasonló produkcióra képesek, mint Curryék, de Thompson egyrészt sokkal jobb védő mindkettejüknél, másrészt Andre Iguodala Curryhez hasonlóan bombaformába került az alapszakasz végére, harmadrészt Draymond Green és Durant teljesen más szintű festékvédekezést képes a pályára tenni, mint amit a Blazers produkálni képes ebben az idényben - a Warriors a ligaelső támadójátéka mellett ligamásodik védekezéssel rendelkezik, Lillardék játékának rontására jóval jobb esélyük van, mint fordítva.

Kulcsszerepe lenne Nurkicnak több szempontból is. Egyrészt rettenetesen periméter-orientált nélküle a támadójáték, a padról Crabbe és Turner hozzák a kreativitást, de még Meyers Leonard is leginkább triplákat dobni van a pályán, hiába magasember - gyakorlatilag semmilyen mélységi játékuk nem volt a szezon első felében sem, ez is gondjuk volt a védekezés mellett. Nurkic nagyon sokat változtatott az összképen, őt meg lehetett játszani 2-2-kből és simán post up centerjátékra is, így mindenkinek több helye lett, kevésbé volt kiszámítható a Portland. Másrészt a Golden State egyetlen igazi Achilles-sarka a pattanózás, ebben leginkább a bosnyák tudna nekik gondokat okozni, Vonleh és Aminu ehhez kevesek lesznek várhatóan. Mivel Ed Davis az egész szezonra kiesett egy vállsérüléssel, így benne se bízhatnak, csak abban, hogy Nurkic a szárkapocscsont-töréséből felépült ennyi idő alatt - nagyjából 2-3 hete volt erre, állítólag jól érzi magát a center, az orvosok bólintására várnak.

Ha van Nurkic, akkor azért 1 meccsre jó lehet a Portland, hazai pályán elkaphatják a Warriorst, de ha nincs Nurkic, akkor nagyon nehéz elképzelni, hogy Lillardék képesek lehetnek egy dobóversenyt megnyerni a ligaelső ellen, a szezon első 4 hónapjában látott Blazers (mínusz Mason Plumlee) a jelenlegi Golden State-tel nem tudja felvenni a versenyt.

Tipp: 4-0 a Golden State Warriorsnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus