NBA Playoff 2018: Az első kör előzetese (5/8)

A Toronto Raptors és a Washington Wizards párharcának mottója: "lépd át a saját árnyékod", avagy a kanadaiak levetkőzik-e PO-betegségeiket, vagy a fővárosiak "megtanulnak-e" hirtelen csapatként kosárlabdázni.

Toronto Raptors (1.) – Washington Wizards (8.)
(Első mérkőzés: 2018. április 14., szombat, 23:30)

Mi történt eddig? A Raptors a nyár folyamán veszített néhány fontos cserejátékost, és benne volt pakliban, hogy visszaesnek emiatt, több dolog is kifejezetten jól alakult azonban a kanadaiak szempontjából. Egyrészt nagyon kevés alkalommal fordul elő, hogy egy edző tud mást is játszatni a csapatával támadásban, a Raptors azonban nemcsak fogadkozott azzal kapcsolatban, hogy kultúraváltás lesz, Lowry és DeRozan többet fognak passzolni, jóval jobban bevonják majd a társakat a játékba, hanem meg is történt ez. Másrészt az új emberek közül többen is azonnal hasznos teljesítményt nyújtottak, így nemhogy gyengült volna a pad, de nagy szerepük van a sikerekben VanVleetéknek. A Raptors ennek köszönhetően lényegében nagyobb hullámvölgy nélkül, 59-23-mal, franchise rekorddal hozta le az alapszakaszt a keleti első helyen.

A Wizardsnál nem volt túl nagy játékosmozgás, ez viszont egyet jelentett azzal is, hogy a gondok ugyanazok maradtak, amik korábban - John Wall hiába oszt ki sok gólpasszt, még a saját csapattársai sem tartják csapatjátékosnak, lényegében egy elszeparált része a keretnek. Wall és Marcin Gortat összeszólalkoztak, Bradley Bealnek is voltak eléggé félreérthető nyilatkozatai, úgyhogy a csapaton belüli összhang egy fokkal nem lett jobb erre az idényre sem, sőt... Az irányító kiesése után nem esett össze a Washington, voltak kifejezetten jó meccseik és periódusaik, aztán viszont kijött, hogy a játékmester nélkül nem egy túl erős keret ez. Minden probléma ellenére február végén még 36-25-tel állt Scott Brooks együttese, de azóta csak 33%-os győzelmi mutatóval rendelkezik (7-14), így végül 43-39-cel mindössze a nyolcadik helyre futott be a keleti főcsoportban, és pocsék formában várja a PO rajtját.
 

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek egymással a felek. Novemberben kétszer is összecsaptak: 5-én a Wizards nyerni tudott Kanadában 107-96-ra, két héttel később azonban már a Raptors örülhetett saját pályáján a 100-91-es diadalt követően. Február 1-jén 122-119-re győzött az amerikai fővárosban a hazai gárda, március 2-án azonban a Toronto 102-95-re verte a Washingtont idegenben, így alakult ki az "egál" mérleg egymással szemben.


A támadóoldalon a Raptors jelentős előnyben volt az alapszakasz során, hiszen a második legjobb támadójátékot mutatta be (113.8 dobott pont 100 támadásra vetítve), míg a Wizards közepesen védekezett, csak a 15. helyen végzett a 100 támadásra vetített kapott pontok alapján (108.7). Ez azonban az alapszakasz volt, és ennek a Raptorsnál komoly jelentősége van.

Kyle Lowry és DeMar DeRozan ugyanis rendszeresen visszaesnek a PO-ra az alapszakasz után, és bár tavaly már egy fokkal kisebb volt a zuhanásuk, továbbra is hatalmas probléma volt kettejük gyengébb teljesítménye. Átalakult ugyan némileg Dwane Casey-ék játéka, már nemcsak ennek a két játékosnak az 1-1-eire, 2-2-ire építenek, de még mindig ők azok, akik igazán fazont szabnak a Raptorsnak, és borzasztóan nehezen szokták felvenni a PO keményebb stílusát. Nem is várhatnak könnyű párharcokat, jó eséllyel Bradley Beal és Otto Porter fogják őket nyüstölni az idő nagy részében - John Wall egészségesen alkalmas lenne ugyanerre, de ő messze van a 100%-os állapottól, így kérdés, hogy megpróbálják-e Lowry-t vele őriztetni vagy sem. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy ha valamiben szétesett a Wizards az utóbbi hetekben, az pont a védekezés - elvétve tudtak 100 kapott pont alatt maradni, és sokat panaszkodott amiatt Scott Brooks, hogy amatőr, könnyen elkerülhető kosarakat kaptak futószalagon, márpedig ilyen intenzitással még egy gyengébb Lowry-DeRozan kettőst sem fognak tudni megállítani.

Ha sikerül megfogni két vezért, akkor azért lehet keresnivalója a Washingtonnak, mert nem sok olyan játékos van rajtuk kívül a Raptorsnál, akik képesek maguknak helyzetet teremteni. CJ Milest 3&D-nek szerezték, nem játéka az, hogy önmagának csinálja meg a lehetőséget (legelőször a tripláját kellene összeszednie, mert március közepe óta a meccsenkénti 6.5 kísérletét csak 23.1%-kal értékesíti, amivel a spacingen nem segít sokat), a magasemberek közül Jonas Valanciunas, Pascal Siakam, Jakob Poeltl és Serge Ibaka továbbra sem ebből élnek, ahogy OG Anunoby sem. Maradt Fred VanVleet, Delon Wright vagy a tavalyi PO-ban nagyot alakító, de támadásban az idei alapszakaszban december óta havonta maximum 1-2 jó teljesítményt hozó Norman Powell. Ez rettenetesen kevésnek tűnik még a Wizards ellen is, mert Powell vagy összeszedi magát, vagy nem, VanVleet nagyon jó volt az alapszakaszban, de a Heat elleni utolsó meccsen összeszedett egy vállsérülést, Wright pedig nagyjából Cory Joseph szerepköre és szintje támadásban, úgyhogy ha Lowry és DeRozan nem tudnak villogni, borzasztóan nyögvenyelős lesz a kanadaiak előrejátéka.

A Toronto nagy előnye azonban az, hogy ha besülnének a támadások (ami a Wizards védekezésbeli gondjait tekintve egyáltalán nem biztos), védekezéssel még akkor is megnyerheti ezt a párharcot - kérdés, hogy a nem túl tapasztalt pad vagy az újonc Anunoby mit hoz ilyen szempontból a PO-ban. A Wizards előrefelé is közepes produkciót nyújtott az alapszakaszban, 14-ek voltak a ligában (109.3 dobott pont 100 támadásra vetítve), a Toronto viszont védekezésben is ligaelit volt, az ötödik helyen végzett (105.9 kapott pont 100 támadásonként).

Az érdekes kérdés lesz, hogy mit mutat a Wall-lal felálló Washington az idei Toronto ellen, ezt ugyanis még nem láttuk egyetlen egyszer sem - az irányító mind a négy Raptors elleni mérkőzést kihagyta ebben a szezonban, és vele együtt természetesen más az összkép a fővárosiaknál. Az teljesen világos, hogy Bradley Beal központi figura lesz elöl (is), neki a pálya mindkét oldalán kiemelkedőt kell nyújtania ahhoz, hogy továbbmehessen csapata, de még ennél is fontosabb az, hogy milyen lesz a játékkapcsolata Wall-lal. Korábban voltak olyan periódusok, amikor rendkívül jó teljesítményeket hoztak mindketten, semmifajta probléma nem látszódott azon, amit a pályán mutattak, de hogy nincs minden rendben, azt az évek óta tartó, néha-néha, de rendszeres időközönként felbukkanó nyilatkozatháború mutatja. Ha nem tudják félretenni a vélt vagy valós sérelmeiket, nagyon hamar búcsúzni fognak (a PO-tól, meg utána jó eséllyel egymástól is a nyár folyamán, egy korai kiesés szinte biztosan a keret szétrobbantását vonja majd magával, mert a jelenlegi mérgező légkört nem sok értelme van megtartani).

Ha viszont ketten, illetve a kettő-kettők miatt borzasztóan fontos és az odamondogatásokban szintén élen járó Gortat össze tudnak zárni, akkor ebből lehet továbbjutás is, mert Otto Porter, Markieff Morris, Kelly Oubre Jr., támadásban Mike Scott, pattanózásban pedig Ian Mahinmi melléjük tudják tenni azokat a produkciókat, amivel ez a keret sima Top4-es is lehet keleten, ráadásul Tomas Satoransky is lépett előre tavalyhoz képest - náluk sincs igazán olyan Wall és Beal mellett, aki magának rajzolja a figurákat, de Wallékra nem is volt jellemző korábban olyan mértékű visszaesés, mint Lowry-éknál, úgyhogy ez náluk kisebb probléma lehet. Ramon Sessions vagy Ty Lawson már nagyon kifelé mennek (utóbbi Kína és egy rehab között szállhatott le Washingtonban a gépről), Jodie Meeks pedig 25 meccses eltiltást kapott doppingvétség miatt, de utóbbinak egyébként sem volt nagy éve (34.3%-kal dobta a triplákat, pedig nagyjából ez az egy erénye van), és előbbi kettő nélkül is megvan a Washington 8-9 fős rotációja a rájátszásra, amelyben lehet elég támadópotenciál a második körre. Itt is van viszont sérült, és ha Porter nem tudja vállalni a játékot vádlihúzódása miatt, az hatalmas vérveszteség, őt nem nagyon tudja pótolni a Wizards - Oubre jobb napjain elöl képes erre, de védekezésben meg sem közelíti egyelőre azt a szintet, amit Porter tud, sőt...


Az óriási kérdés, hogy a két edző mit hoz ki a csapatából, és mindkét szakember erősen kérdőjeles ilyen szempontból. Casey-t egy szó sem érheti az alapszakasz-teljesítmény után, de az utóbbi évek PO-ban tapasztalt nehézségei miatt pedagógusi erényeket is kellett csillogtatnia az elmúlt pár napban, ami vagy sikerült neki, vagy nem. Brooksnál pont ugyanez a helyzet - nála nem a korábbi évek okozta esetleges görcs feloldása volt a feladat, hanem az, hogy megpróbáljon valamiféle egységet összehozni a szezon végére. Utóbbi sokkal nehezebb helyzetben van ilyen szempontból, mert a Wizards évek óta úgy néz ki, mint az a csapat, amelyiket egy dolog, illetve annak több példánya tart össze: a szerződések, amik nem engedik, hogy a játékosok a szélrózsa minden irányába szétszéledjenek, különben a hátuk közepére kívánják a másikat leginkább, sokszor utálnak egymással kosarazni. Ezen ilyenkor már szinte lehetetlen változtatni, ha csak maguktól nem jönnek rá Wallék, hogy a saját pályafutásukkal szórakoznak, nem(csak) az edzőjükkel.


Érdekes lesz természetesen a palánk alatti csata is Valanciunasék és Gortaték között, a lepattanózás mindig meghatározó, de mivel ebben hatalmas különbség nincs egyik gárda javára sem, így összességében nézve azon áll vagy bukik a sorozat, hogy a Washington támadójátéka képes-e felvenni a versenyt a Toronto védekezésével - az alapszakaszban is akkor nyert a Wizards, mikor túldobta a 100 pontot, amikor nem, ki is kapott. Ha igen, az jó eséllyel azt jelenti, hogy összeszedték magukat fejben a washingtoniak, akkor a védekezésük is jelentősen jobb szintet üthet meg, és akkor bizony a pályaelőnyön kívül más nem szól a Raptors mellett, papíron ennek a Wizardsnak nem kellene gyengébbnek lennie. Ha viszont ugyanaz folytatódik, amit az elmúlt másfél hónapban láttunk a Washingtontól, akkor be fogja darálni a fővárosiakat a Toronto - ebben az esetben Lowry és DeRozan kevésbé nyögvenyelősen nyithatják a rájátszást, és könnyedén mehet tovább a kanadai alakulat.


Tipp: 4-2 a Toronto Raptors javára

Érdekesség: 2015-ben találkozott egymással először és utoljára a két gárda a rájátszásban, akkor az első körben 4-0-val söpört a Washington.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus