NBA-visszatekintő '15: január az atlantai rekordoké volt

A Hawks veretlen hónapja - két csere éleszti újra a Cavst - Jennings sérülése - Galloway tündérmeséje - Nowo pontjai - testvérek a Sunsban

 

Január 1. Az év első reggelén (az USA-ban még december 31-et írtak) rögtön sűrű játéknapra ébredtünk, hiszen 44 ponttal tért vissza (ekkor még nem sejthettük, hogy csak egy rövid időre) Kevin Durant, Tim Duncan buzzer kosárral mentette meg a Spurst, a Bucks pedig Clevelandben oktatta le a foghíjas Cavalierst.

Január 2. Bejelentik, hogy az utóbbi 40 év legjobb szezonját futó Atlanta Hawks eladó – 750 millió és 1 milliárd dollár közé teszik a várható ellenértéket. Rajon Rondo először öltözik a bostoni vendégöltözőben, az irányító a Mavs mezében tér vissza – ekkor még minden szép volt, 29 ponttal vezette sikerre a Dallast. A Suns-meccsen NBA-történelem: egyszerre volt pályán két testvérpár (Dragic-ok és Morris-ok) – szűk egy évvel később már csak Markieff Morris Suns-játékos, valószínűleg ő sem sokáig. A nap jelenete a bostoni standing ovation mellett: Stephen Curry zsákolt!

Január 3. Egyre kevésbé lehet takargatni Larry Sanders személyes problémáit, Jason Kidd először mondja azt, hogy személyes okok miatt nincs a csapattal a center.

Január 5. Dirk Nowitzki immár a liga történetének 7. legtöbb pontot szerző játékosa – a német erőcsatár Moses Malone-t előzi meg. A Cavaliers, a Thunder és a Knicks megkavarta egy kicsit az állóvizet egy háromcsapatos cserével – érdemes elolvasni az ezzel kapcsolatban íródott "korabeli" blogunkat.

Január 6. Csúcson Brandon Jennings, vezetésével hatodszor nyer zsinórban a lesajnált Pistons – ezúttal San Antonióban. Centervadászaton a Thunder, de Brook Lopezért túl keveset ajánlottak. A hónap Twittere: Steve Koonin, a Hawks vezérigazgatója levelet írt az Atlanta-drukkerek munkahelyi főnökeinek.

Január 7. Langston Galloway 10 napos szerződést kap a New York Knickstől – a draftolatlan, D-Ligás újonc innen küzdi be magát az Év Második Újoncötösébe!

Január 8. A Cavaliers pár nap alatt újrakalibrálja magát, mint bajnokesélyes: JR Smith és Iman Sumpert után Timofej Mozgovot is behúzzák. Így láttuk akkor James-ék helyzetét.

Január 9. Kereken 50 éves lett a liga történetének legalacsonyabb játékosa, Tyrone "Muggsy" Bogues. A Bullsnál már idejekorán kijelentik, hogy ne nagyon gondolkodjon senki Jimmy Butler nyári leigazolásában, mert a maximumot fogják neki ajánlani.

Január 10. Elhunyt Roy Tarpley, a liga történetének egyik legjobb hatodik embere, aki alkohol- és drogproblémái miatt sajnos korán kikopott az NBA-ből. Pau Gasol egy laza 46 pont-18 pattanós dupla-duplával jelentkezik.

Január 11. Hassan Whiteside első igazán nagy meccse a Heatben a Griffin-Jordan páros ellen. A Wizards ellen nyolc (!) Atlanta-játékos ért el legalább 10 pontot.

Január 12. Hivatalos a Jeff Green-trade, a bostoni csatár Memphisbe költözik. A háromcsapatos csere részeként Austin Rivers Bostonba kerül, ahonnan nem sokkal később apja, Doc Rivers átigazolja a Clippershez. Doc egykori csapattársa, Dominique Wilkins betölti az 55-öt, a bajnok Spurs pedig Barack Obamánál járt.

Január 13. Mo Williams karriercsúcsot jelentő 52 pontot termelt be a Wolves színeiben – ez franchise-rekord is egyúttal.

Január 14. Damian Lillard belépett az igen szűk elit klubba, kiadták első "névre szóló" cipőjét.

Január 15. 123 éves a "hivatalos" kosárlabda, ekkor jelent meg az első írott szabályzat. A Dr. James Naismith által papírra vetett eredeti regula nemrég rekordot jelentő összegért kelt el, erről dokumentumfilm is készült.

Január 16. Eltiltják Larry Sanderst a drogszabályok megsértése miatt.

Január 17. 33 éves lett Dwyane Wade. Russell Westbrook felveszi Marshawn Lynch stílusát, sablonválaszt ad minden újságírói kérdésre.

Január 21. Shawn Marion bejelenti, hogy az idény végén visszavonul. A Forbes Magazin szerint abszolút csúcson a liga, átlagosan 1.1 milliárd dollárt ér egy franchise, 74%-kal többet, mint egy évvel korábban – a legdrágább a Lakers 2.6 milliárd dollárral. Kobe Bryant válla megsérül, nem sokkal később kiderül, hogy a szezon hátralévő részében nem játszhat rotátorköpeny-szakadás miatt.

Január 22. Eldől, hogy Steve Kerr és Mike Budenholzer lesz a két vezetőedző a Kelet-Nyugat Gála főmeccsén, kihirdetik az All-Star főmeccsének megszavazott kezdőötöseit.

Január 23. Mirza Teletovics tüdejében vérrögöket találtak, Ty Lawsont pedig letartóztatták ittas járművezetésért – eközben Klay Thompson 37 pontot szór, egyetlen negyed alatt...

Január 24. A 2015-ös detroiti tündérmese Brandon Jennings Achilles-ín szakadásával ér véget.

Január 25. Hassan Whiteside pont-pattanó-blokk tripla-duplája is eltörpül Mike Krzyzewski rekordja mellett: a Duke vezetőedzője az első tréner, aki az NCAA I. osztályában elérte az 1000 győzelmet.

Január 26. Vince Carter a 38. születésnapját ünnepli, eközben két meccs is elmarad a keleti partot sújtó brutális hóvihar miatt.

Január 27. A Milwaukee Bucks marad a helyén, Wisconsin állam 220 millió dollárral támogatja az új csarnok megépítését.

Január 28. Kyrie Irving 55 pontos karriercsúcsot rittyent – annyit elárulhatunk, hogy fog még szerepelni a márciusi visszatekintőnkben egy ennél is nagyobb számmal.

Január 29. Kihirdetik az All-Star kereteket – első körben volt néhány érdekes hiányzó.

Január 31. Zsinórban 19. meccsét nyerte meg a Hawks, ez volt holtversenyben a 6. leghosszabb széria a liga történetében – a Warriors 28-asa után manapság ez már „csak” a 7. helyre elég. Januárban összességében 17-0-val végez az Atlanta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus