Nem lesz New York-i csapat a PO-ban?

Másfél hónapon belül kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Brooklyn Nets kerül terítékre.

 

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors


A Brooklyn off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Earl Clarktól elköszöntek, leigazolták viszont a védekezőspecialista veterán dobóhátvédet, Dahntay Jonest, Donald Sloant, valamint Justin Harpert - mindhármukat nem garantált szerződéssel.


Jelenlegi keret:
Jack - Bogdanovic - Johnson - Young - Lopez
Larkin - Ellington - Hollis-Jefferson - Robinson - Bargnani
Sloan - Brown - Karaszev - Miller - Reed
Boatright - Jones - McCullough - Harper


Elég komoly vérfrissítésen mentek keresztül a nyáron, hiszen Deron Williamst kivásárolták, Mason Plumlee-t elcserélték és gyakorlatilag a teljes padjuk kicserélődött. Alapvetően a spórolásra mentek rá - a Prohorov-éra első olyan idénye jön majd, ahol luxusadó alatt lesz az együttes -, de ennek rövidtávon nem sok haszna lesz a pályán, ennyit könnyű szívvel meg lehet kockáztatni.

A bajok sora rögtön az irányító poszton kezdődik, ami a liga egyik leggyengébbje. Jarrett Jack korábban ugyan volt kezdő már máshol, többek között az előző szezonban Brooklynban is, de már tavaly is sokszor inkább visszafogta a csapatot azzal, hogy a saját pontszerzésére koncentrált, az irányításból pedig nem nagyon vette ki a részét. Neki nemcsak teljesítményét kell javítania (12.0 pont, 52.2% TS, 4.7 gólpassz, 2.4 eladott labda), hanem alapvetően a felfogásán kell változtatni, különben szét fog esni az egész csapat és megint mindenki csak az 1-1-ekre fog építeni. Mivel semmilyen alternatívája nincs gyakorlatilag - Shane Larkin egy hajtós játékos, Donald Sloan pedig Indianában egész jó dolgokat is mutatott, de egy komoly csapatban egyikőjük sem nagyon lehetne még második számú egyes sem -, így Jack produktumát tartom az egyik kulcskérdésnek.

A másik fontos tényező a palánk alatt van, a Thaddeus Young, Brook Lopez, Andrea Bargnani trió ugyanis a liga egyik, ha nem a leggyengébben pattanózó és védekező magasember-részlege. Lopez nagyon képzett támadó, ráadásul hatékony is, ebben a ligaelithez tartozik, Young folyamatosan pörög, Bargnani pedig egész jó Eb-t tudhat maga mögött, ami a támadójátékot illeti, ráadásul középtávolijaival megnyithatja kicsit a területet a többieknek, de hátul óriási gondok lesznek velük, és ezen Thomas Robinson sem nagyon fog segíteni.

Utóbbi legalább pattanózásban odateheti magát, de azt is leginkább csapatként kell majd megoldaniuk, a festékbeli védekezés megszervezése viszont elég komoly fejtörést okozhat majd Lionel Hollins vezetőedzőnek, mert sem Lopez nem tűnt úgy eddig, hogy össze tudja fogni hátulról a csapatot, sem Young, Bargnani pedig egészen pocsék védő mind ötös poszton (ahol egyszerűen nem érzi vagy nem is figyel a besegítésekre), mind erőcsatárként (ahol meg egyszerűen nem elég mobilis). Ha nem tudja mindkét kategóriát megoldani a csapat - ne adj' Isten egyiket sem -, a Nets egy borzasztóan sebezhető együttes lesz a viszonylag jó nevek ellenére is, az olasz és Lopez ráadásul nem is éppen vasemberek.

Kettes és hármas poszton van a legkevesebb gond papíron, mivel Bojan Bogdanovic hosszútávon is jó lehet 3. számú scorernek, ha kiegyensúlyozottabbá tud válni, Joe Johnson kontraktusa utolsó évébe lép, emiatt valószínűleg extra motivációval indul neki az idénynek, hiszen új szerződését játszik, ráadásul Rondae Hollis-Jefferson személyében van még egy védekező specialista és fiatal swingmanjük is - utóbbi és Bogdanovic lehet jó eséllyel a jövő a franchise-nál.

A pozitívumok ellenére azért itt is vannak intő jelek. Johnson lejáró szerződése ellenére is nagy kérdés, mert Jackhez hasonlóan tavaly ő is több kárt csinált, mint hasznot - ő akadt ki először amiatt, hogy nem jár a labda eleget, de az egyik legnagyobb ballhog és feketelyuk volt az egész csapatban, alig-alig vonta be a társakat a játékba. Az ő játéka is meghatározó lesz, és nagy szüksége lenne arra a csapatnak, hogy ne csak elöl tegye oda magát, hanem hátul is - a pontszerzéssel is lehetnek gondok Lopez és talán Bargnani ellenére is, de a magasemberek játéka miatt védekezésben neki és a többi periméterembernek kellene hatékony "szűrést" végezni.

Másrészt ahogy a többi poszton, itt is elég vékonynak tűnnek, hiszen az újonc Hollis-Jefferson mellett a kizárólag kinti dobásokra használható Wayne Ellington, a RHJ-hoz hasonlóan hátul hasznos, de a ligából egyszer már kikopó Dahntay Jones, az első évében 4-5 jó és ennél sokkal több gyenge meccset hozó Markel Brown, a még nála is halványabb Szergej Karaszev, valamint a négy év alatt a negyedik csapatát fogyasztó Quincy Miller pályára küldhető. Itt egy sérülés a kezdőben is óriási problémákat okozhat, nem beszélve arról, mi van, ha Bogdanovic nem tudja rendezni a sorait, az Eb-je ugyanis kifejezetten gyengén sikerült a sérülését leszámítva is.

Összességében nézve jobbak nem lettek a nyár folyamán, a Heat egyértelműen átlépte őket (is), és akik az előző szezonban előttük végeztek, szerintem egyértelműen előttük is maradtak, így nem nagyon tudom elképzelni, hogy PO-ba kerüljenek - harcban lehetnek a rájátszásért, ha minden összejön nekik, de olyan sokkal jobban nem állnak játékerőben a város másik csapatánál, a New York Knicksnél, talán csak annyival verik őket, hogy legalább a kezdőjük késznek tűnik és több opciójuk van. Nagyon hiányzik egy igazi vezér is, mert Johnson már nem sorolható ide, Lopez nem ilyen karakter, a többiek meg nagyon messze vannak ettől a szinttől, de úgy, hogy egyesben és a palánk alatt is gyengén festenek a liga jelentős részéhez képest, szerintem nem várható tőlük túl jó idény.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus