New Kidds On The Block – Top10 hiányzókból

Szabadlista, sérülés, kikerülés a rotációból – nem zene egy újonc füleinek. Szerencsére 10 játszó rookie-t így is találtunk

 

Továbbra sem az újoncoktól hangos a 2014/15-ös NBA szezon. Shabazz Napier kikerült a Heat rotációjából, Kostas Papanikolau is elveszítette a helyét sérülése után Houstonban. Kyle Anderson csak perceket kap San Antonióban, Tarik Black kényszerűségből (Josh Smith-t hozták a helyére) már a Lakers játékosa - ezekben a játékosokban az a közös, hogy mindannyian megfordultak a New Kidds Top 10-ben, de mára annyira partvonalra szorultak, hogy nem lehet érdemben írni róluk. Erre jönnek még a sérültek (Parker, Gordon, McDermott, Embiid, McGary, illetve Julius is maródi Randle-etlenül), és máris van egy újabb tízes listánk - hiányzókból. 

10. (-) Marcus Smart - Boston Celtics

Legutóbbi 10. helyezettünk, Rodney Hood sajnálatos módon nemigen találta el a berendezést a múlt héten (egy meccse volt mindössze, azon 1/8-at dobott mezőnyből), Kyle Anderson pedig kikerült a Spurs érdemi rotációjából. Rajon Rondo elcserélésével azonban értékes percek szabadultak fel a Boston hátvédsorában, így lassan el kell kezdenünk számolni Smarttal - ha a számokat nézzük (5.4 pont, 2.2 gólpassz és lepattanó), egyelőre nem váltja meg a világot, de védekezésben kifejezetten hasznos, amolyan bulldog alkat. Jameer Nelson érkezésével még nem tisztázott kettejük szerepe, de eddig úgy fest, az újonc nyeri a kezdő egyes pozíciójáért folyó csatát tapasztalt társával szemben - logikus lépés Bostonban, hiszen nem idén akarnak nagyot alkotni, a fejlődés a cél.

9. (8) Dante Exum - Utah Jazz

A sok sérült miatt meglehetősen sivár a terep az újoncoknál, ezért a Jazz hátvédje bent tudott maradni a Top 10-ben, pedig csak egyszer láthattuk a héten - és abban sem volt sok köszönet. Pozitívum, hogy nyertek; kisebbíti az érdemeiket, hogy a Philly ellen tették mindezt. Nem egészen 18 perc alatt öt pontra futotta az ausztráltól, ám 1/7-es mezőnyözése rövidke pályafutása eddigi leggyatrább dobóteljesítménye - ennek ellenére a bizalom megvan az irányába, 15-25 perc között kap rendszerint, és csapata összes eddigi mérkőzésén pályára lépett.

8. (6) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Korábbi stabil 20-30 perces emberből lett 10 perces játékos a horvát - már régen nem kezdő, és 20 perc parkettát is maximum a 2K sorozatban lát, már ha játszik vele. Érződik is a teljesítményén a mellőzöttség, legutóbbi 17 dobásából csak 4 ment be, összesen 9 pontot és 4 lepattanót hozott a héten. A felforgatott rotációval sem indult meg azonban a Nets szekere: mióta nem kezd Bogdanovic, 5-5 a csapat mérlege, de a győzelmek nem a liga krémje ellen születtek (Sixers, Hornets, Pistons, Nuggets, Celtics). Amennyiben sikerülne valamelyik (vagy valami csoda folytán az összes) túlfizetett veteránjukat elpasszolni, abból talán profitálhatna, addig is marad a kispad vége.

7. (-) Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Továbbra is borzasztóan keveset játszik a korábbi Adria Ligás bosnyák center, de amikor pályán van, produkál: 6 pont, 5 lepattanó a Brooklyn ellen, majd egy pofás 8-8 Wigginséknek - az is belefért, hogy a Toronto ellen alig legyen pályán, a semmiből felkapaszkodott a hetedik pozícióba. Mozgov esetleges elcseréléséből sokat profitálhatna, McGee elől még a kezdő helyet sem lehetetlen elcsípni...

6. (7) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Két átlagos (6 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, majd 8 pont és 3 assziszt) mérkőzés után szép dupla-duplát hozott a GSW ellen a Minny ifjonca: 12 pontja mellé 14 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait, emellé begyűjtött 4 pattanót is - a negatív oldalon csak az eladott labdák (5) és a gyenge dobószázalék (4/12, 33%) szerepeltek. Eddigi produkciójára (9 pont, 3.9 gólpassz 25.3 perc alatt) azonban nem lehet panasz, elvégre egy 19 éves játékosról beszélünk, akinek egy gyenge csapatot kell elirányítania, ráadásul posztján hemzsegnek a sztárok, szinte soha nincs könnyű estéje - kellemes meglepetést kaptak Wiggins mellé a Farkasok rajongói.

5. (4) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

A Philly második köröse továbbra is stabil tagja az együttesnek, de kiugró mérkőzést jó ideje nem szállított. A pontok többnyire jönnek (13, 12, majd 5 a múlt héten), és a blokkok is (2, 3, 1), de a játék többi elemében egyelőre nem nyújt sokat - a kezdeti 40% körüli triplázása például visszaesett, legutóbbi 12 meccsén csak 8/43 (18.6%) volt a kinti mutatója. Pontátlaga így is a harmadik legmagasabb az elsőévesek között (9.4, csak Parker és Wiggins előzi), a blokkoknál pedig listavezető, még Noelt is előzi (1.61 vs. 1.42), biztosan lesz csapat jövőre, aki igényt fog tartani az egyéves újoncszerződést kötő hátvéd szolgálataira.

4. (5) Elfrid Payton - Orlando Magic

Folytatja “szárnyalását” a Magic egyese, a két héttel ezelőtti 8. helyhez képest sokat lépett előre - azt mindenki maga döntse el, mennyire játszanak bele ebbe a hiányzók. Mindenesetre Payton visszanyerte a szezon elején elveszített kezdő pozícióját, a legutóbbi 4 mérkőzésen már az első ötössel futott ki a pályára - és ha már ott volt, jól kitömte őket zsugákkal. A Boston ellen 12 pontja (nála bravúrosnak számító 6/10-es mezőnnyel!) mellé 7 jó osztása volt, Jamesék azonban kihúzták a méregfogát (6 pont, 5 pattanó, 3 gólpassz). A Charlotte vendégeként aztán szép kerek estét rittyentett, ráadásul nyertek is - bár 11 pontját 4/13-as mezőnymutatóval szedte össze, 7 lepattanója és 8 asszisztja kompenzálta a hibát, és a listán eddig nem látott magasságokba repítette Elfridet.

3. (3) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Bár a dobás nagyon nem ment a Sixers magasemberének a héten (5/19, 26.3%), a pattanókat szépen szedegette, két alkalommal 10, egyszer pedig 7 lecsorgót kaparintott meg, 7.1-es átlagával továbbra is simán vezeti ezt a kategóriát az újoncok között. Nem csak pattanózásban jeleskedik azonban, szintén listavezető a win share labdaszerzések terén is (1.69), és dupla-duplákban (4), valamint harmadik mezőnyszázalékban (44.2%, bár ezt azért nem teszi ki az ablakba 210-es létére). Parker kidőlésével továbbra is nyitva áll számára a kapu, hogy komolyan lehessen vele számolni az Év Újonca versenyben, de ahhoz a mostaninál többet (és főleg pontosabban) kell dobnia, a többi szám rendben van.

2. (2) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Remek szériában vannak a Bikák, legutóbbi 10 mérkőzésükből kilencszer győztesen hagyták el a pályát - minőségi keretük miatt nem láthatjuk sokat Mirotic-ot, de kevés (a múlt héten nagyjából átlag 15) perce alatt is megtölti a statlapot. A Wizards vendégeként 7 pont és 5 pattanó, a Lakers ellen 13 pont és 7 patti jött tőle, a Pelicans ellenében pedig 10 pontja mellé 6 lecsorgót tett a közösbe - na meg vezeti az elsőévesek dobócsel-ranglistáját 1538 pump fake-kel (nem hivatalos adat).

1. (1) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Produktív hetet tudhat maga mögött a kanadai. Az őt draftoló, majd Kevin Love-ért kipostázó Cavs ellen igencsak fűthette a bizonyítási vágy, nem is okozott csalódást 27 pontjával (9/16 mezőnyből, 3/3 tripla, 6/8 büntető), bár a győzelem elmaradt - legutóbbi 15 fellépésükből 14-en ez volt a helyzet. A coloradoi magaslati levegő sem volt akadály, 22 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt Denverben is jegyzett az 1/1-es, a Warriors azonban 10 ponton tudta tartani. Így is vezet a rookie pontversenyben (12.8), valamint második a triplaszázalékot tekintve Mirotic mögött (39%, Mirotic 41.9%), egyelőre ez a két játékos látszik kitűnni a többi közül, kezdik leszakítani a megfogyatkozott mezőnyt.

 

Futottak még: 

Jerami Grant - Philadelphia 76ers

Bár a Sixers látszólag random második körösök és D-Ligások gyülekezete, időnként akad néhány jó teljesítmény. Ilyen volt Grant estéje, amikor is a Miami ellen a padlóról felállva győztek, hősünk pedig 11 ponttal, 7 lepattanóval és 3 blokkal segítette csapatát.

P.J. Hairston - Charlotte Hornets

Bár egyelőre még csak tanulja az NBA védekezés fortélyait a Lódarazsak elsőévese (Al Jeffersonnal együtt koptatják az iskolapadot), támadásban időnként vannak felvillanásai. Két egymást követő mérkőzésen is eljutott 10 pontig, sőt a Denver ellen 10 pattanóba is belekapaszkodott - ez a dupla-dupla eddig pályafutása legjobb meccse a playoffért kaparó Charlotte-ban. 

Jordan Clarkson – Los Angeles Lakers

Julius Randle kidőlése még nem, Kobe Bryant pihentetése viszont hozott neki néhány játékpercet, és Tarik Black érkezésével talán nem lesz annyira magányos az ifjonc a Lakers keretében. Három meccsen játszott a 46. helyen kiválasztott hátvéd, a Warriors elleni sikerből 15 perc alatt 2/7-es mezőnnyel hozott 4 pontot, a Dallas ellen pedig 6 egységet tett a közösbe 14 perc alatt (a Bulls elleni 1 pontot most hagyjuk). Minden meccsen szerzett labdát, az egyiken blokkolt is, 5 támadópattanót kapott le – játékszervezésben még nem az igazi, egyetlen gólpassz jött tőle. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus