New Kidds On The Block - A Top 10

Elérkeztünk idei utolsó kiadásunkhoz - eddigi 10-es listáinkon az aktuálisan legjobban teljesítő elsőéveseket vettük górcső alá, most azonban az egész évben mutatott teljesítmény a mérvadó. Lássuk tehát 2014/15 legjobb újoncait!

10. Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

62 mérkőzés, 6.9 pont, 6.2 lepattanó, 1.1 blokk

A Bosnyák Medve december közepén került be végleg az aktív rotációba, és február végi sérüléséig jól is teljesített, 4 dupla-duplát is összehozott. Bár a faultokkal meggyűlt a baja, az már a kezdetektől világosan látszott, hogy nem félős gyerekről van szó: Marc Gasolnak és DeMarcus Cousinsnak is beszólt, a klasszikus post-up bullykra hajazó játéka, keménysége pedig játékperceket eredményezett számára. Sérülése után lassabban rázódott újra játékba, és nyilván a Denver körüli hercehurca sem tett jót neki, de így is az egyik (ha nem az egyedüli) pozitívum a Nuggets döcögős szezonjában. Ty Lawson mellett egyedül őt nem cserélné szívesen a vezetőség, ez azért jelent valamit - kíváncsian várjuk az Adria Liga MVP Nikola Jokic érkezését!


9. Langston Galloway - New York Knicks

45 mérkőzés, 11.8 pont, 4.2 lepattanó, 3.3 gólpassz

Draftolatlan játékosból a Knicks húzóemberévé nőtte ki magát a hátvéd - várjunk csak, ilyet már hallottunk! A különbség “csak” annyi, hogy a 2015-ös sztorit nem kísérték győzelmek, és mivel Galloway-nek nincsenek tajvani gyökerei, a médiafelhajtás is elkerülte. Pedig letette névjegyét a ligában, egy elavult rendszert játszó csapatban, gyenge csapattársak mellett is produktív tudott lenni - 45 meccséből 28 alkalommal dobott kétszámjegyű pontot - az alapszakasz végén a keleti első Hawks kosarát például 26 ponttal (6/6 tripla) terhelte - és időnként játékszervezésben is hasznos volt.


8. Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

77 mérkőzés, 10.1 pont, 3.6 gólpassz

A zsákolóbajnok a kezdeti hullámvasút után erősen zárta a szezont, utolsó 15 meccsén egyaránt 10 pont fölött termelt, a liagelső Golden State kosarát pedig 37 egységgel tömte ki. Alig múlt 20 esztendős, rengeteget fejlődhet még - bár a jövője talán nem irányítóposzton, hanem kettesben van, tekintve, hogy március hónapot ugyanannyi eladott labdával zárta, ahány gólpasszt kiosztott (61). Kintről, valamint betörésből is veszélyes, atletikusságának hála jó védő is lehet belőle - kérdés, idővel mennyire tolerálja majd a Wiggins mögötti másodhegedűs szerepet.


7. Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

78 mérkőzés, 9 pont, 2.7 lepattanó

A playoff kezdetekor már a 26-ot töltötte, szintén a rutinrókák képviselője, és ez meg is látszik játékán. Az idényt egyből a kezdőötösben indította, majd december közepére kikerült onnan, úgy tűnt, elveszíti helyét a rotációban. A Nets gyenge szezonja azonban változtatásra késztette Hollins mestert, visszadobta a horvát bedobót a mély vízbe, aki ezúttal már meg tudott maradni a felszínen - a Nets számára rendkívül fontos évadzárón 28 egységet szórt, így szűken megelőzték az Indianát a rájátszásért folytatott harcban. A pontszerzésen kívül egyébként sok erényt nem csillantott fel a szezon során, de ez is éppen elég ahhoz, hogy alapember legyen a jobbára már csak a nevükből élő korábbi sztárjátékosok alkotta Netsben.


6. Marcus Smart - Boston Celtics

67 mérkőzés, 7.8 pont, 3.3 lepattanó, 3.1 gólpassz

Az újoncosztály legjobb nem Nerlens keresztnevű védője, aki támadásban sem volt teljesen elveszett - bár a betörései egyelőre hiányoznak, kintről jobban dobott, mint előzetesen vártuk (33.5% triplázás, kb. 20%-kal jobb, mint vártuk :) ). Nem az a kifejezett statgyáros - nem is baj -, de így is 23 alkalommal érte el a 10 pontos határt, 14-szer adott legalább 5 gólpasszt, és 12 3+ labdaszerzéses meccse is volt, ezek azért nem olyan rossz mutatók. Meglepetésre már az első évében megmutathatja magát a rájátszásban, lesz is dolga bőven az Irving-Smith duóval - azért Avery Bradley és Evan Turner is segítségére lesz a dinamikus hátvédpár lassításában.


5. Jordan Clarkson - Los Angeles Lakers

59 mérkőzés, 11.9 pont, 3.5 gólpassz, 3.2 lepattanó

Az aranysárga-lilák nem tartoznak a drafton építkező csapatok közé, a legtöbb pickjükkel mellé trafálnak - bár általában nem is szoktak elöl húzni, hiszen van pénzük PO-szintű keretre. A legutóbbi ilyen kísérlet kudarcba fulladt, így szétszedték a rostert - az elmúlt két évadban Bryant albatrosz szerződése miatt a rájátszás közelében sem voltak. Julius Randle szerencsétlen sérülése (az évad első meccsén törte lábát) miatt róla még nem tudunk érdemben értekezni, így egyelőre úgy fest, a 10 évvel ezelőtti Bynum-pick óta bizony Jordan Clarkson a legértelmesebb Lakers-draftee - pedig olyan nagy neveket kellett lenyomnia, mint Cheikh Samb, Joe Crawford, Derrick Caracter, vagy éppen Darius Morris. Nem vártunk tőle sokat, pláne, hogy mindössze a 46. helyen kelt el, de az szezon előrehaladtával egyre inkább húzóemberré tudott válni: 11-szer szórt legalább 20 pontot, Oklahoma City-ben pedig 30 egységgel karriercsúcsot hintett. Előkészítésben is jeleskedett, 21 5+ asszisztos estet tudhat maga mögött, és állítólag hosszútávon is számolnak vele Kupchakék. Nálunk befért az év újoncötösébe, kíváncsian várjuk, hogy a hivatalos szavazáson is ott lesz-e.


4. Elfrid Payton - Orlando Magic

82 mérkőzés, 8.9 pont, 6.5 gólpassz, 4.3 lepattanó

Nem szokványos csapat épül Floridában, annyi szent: a modern, pace & space kosárlabda (betörés, kiosztás, tripladobás) alapelvei itt csak részben érvényesülnek, hiszen nem dobók köré épül a keret, és a rebuild Nikola Vucevic szerint véget ért - idén nyáron még húznak egy ígéretes fiatalt, utána azonban el kell kezdenük gyűjtögetni a győzelmeket. Mivel az 1-2-es és az 5-ös poszt adott, két jó tripladobó csatár sokat lendíthetne a Magic szekerén - bár Channing Frye náluk van, nem váltotta meg eddig a világot, pedig ha nem érkeznek kintről pontok, kisebb sávokban kell Paytonnak navigálnia a passzait. Legutóbb már taglaltuk, hogy egyértelműen a dobása a legnagyobb gyengesége (42.5% mezőnyből, 26.2% kintről, 55.1% a vonalról), egyébként rendkívül sokoldalú játékos - 12 dupla-duplája, valamint két tripla-duplája is erről tanúskodik. Védekezésben is aktív, 20 alkalommal szerzett minimum 3 labdát, 1.73-as átlagánál csak Nerlens Noel tudott jobbat (1.77) - a gólpasszlistát pedig fölényesen nyerte meccsenkénti 6.5 zsugával, csaknem 3 egységet verve a második helyezett LaVine-re (3.6).


3. Nikola Mirotic - Chicago Bulls

82 mérkőzés, 10.2 pont, 4.9 lepattanó

Jóval hamarabb megtalálta a helyét a pályán a spanyol, mint az előző részben említett McDermott - igaz, európai rutinjának köszönhetően komplettebb játékosként is érkezett a Bikákhoz. Eleinte nem kapott sok lehetőséget - mégiscsak Tom Thibodeau az edzője -, de a Noah-Gasol-Gibson tengely sérülékenysége miatt volt, hogy már novemberben 30 perc fölötti játékidőt kapott, amit maximálisan ki is használt, 24 pontos, 11 pattanós dupla-duplával jelentkezett a Portland ellen. Ezt követően jött az újoncoknál nem ritka hullámvasút, a januárja és a februárja nem sikerült túl fényesen (6.4, illetve 5.8 pontos átlag), márciusban azonban nagyot játszott (20.8 pont, 7.6 lepattanó), úgy tűnt, lehet esélye megközelíteni Andrew Wigginst a lista elején. Áprilisban újfent háttérbe szorult, játékideje is csökkent az előző havi 30.8-ról 22.8-ra, és a dobásai sem ültek (35.1% mezőnyből). Néha próbálgatták hármas poszton, de oda annyira nem való - egyrészt védekezésben sem bír a fürgébb bedobókkal, másrészt így elvész az a haszna, ami strech 4-ként még megvan, nevezetesen az, hogy ki tudja húzni emberét a palánk alól. Erőcsatárként a kelleténél talán kicsit jobban tisztelték a dobását a védők, 31.6%-os triplázása nem kiemelkedő - ennek ellenére rendesen húzódtak vele, bőven nyílt alkalma dobócselezni, betörni, faultot kiharcolni. A rájátszás második meccsén megsérült, a teljes diagnózisra még várunk, remélhetőleg látjuk még idén a pályán.


2. Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

76 mérkőzés, 9.9 pont, 8.1 lepattanó, 1.9 blokk, 1.9 labdaszerzés

Megérte egy évet várni a tavalyi 6. pickre, rendkívül produktív újoncszezont futott ugyanis - a játék szinte minden elemében hozzá tudott tenni a Philly (amúgy harmatos) összteljesítményéhez, egy komolyabb Wiggins-hullámvölgyre volt attól, hogy első legyen nálunk. 18 dupla-duplája a legtöbb volt az elsőévesek között, csak Payton 12-je közelíti valamennyire, a többiek 10 alatt maradtak. Utcahossznyival nyerte a lepttanócsatát is (8.1 / meccs, a második Nurkic-nak 6.2), ő volt a legjobb blokkoló (1.89), valamint a legjobb labdaszerző (1.77) is. Támadójátékára bőven ráfér a csiszolás - bár nemrég elkezdett kövéptávoli tempókkal kísérletezni, azért nem egy Nowitzki szint még -, védekezésben azonban nagy hatással volt a mérkőzések kimenetelére, nélküle összeesett a Sixers hátsó alakzata. Karriercsúcs számai brutálisak, 9 blokkos és 6 labdaszerzéses meccse is volt, pattanókban 17, pontokban 30 volt a legjobb teljesítménye - kíváncsian várjuk, mire lehet képes igazi NBA játékosokkal körülvéve.


1. Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

82 mérkőzés, 16.9 pont, 4.6 lepattanó, 2.1 gólpassz

A szezon legnagyobb részében vezette listánkat az 1/1-es, és bár a szezon hajráját szépen elkapták az üldözők, végül meg tudta őrizni vezető pozícióját a kanadai. Mind a 82 alapszakasz mérkőzésen csapata rendelkezésére állt - erre rajta kívül csak Mirotic, Payton és Exum volt képes -, és gyakorlatilag a szezon elejétől kiegyensúlyozottan teljesített, pontjai mellé aktív védőmunka társult. 16.9-es átlagával simán nyerte a pontversenyt, a szezon végén zsinórban 29 meccsen hintett 10+ egységet - bár korai 40%-os triplázását nem tudta állandósítani, 31%-kal zárt kintről. Pozíciós játéka meglepően csiszolt, a kisebb ellenfeleket betolja, a nagyobbakat fejcselekkel és egyéb finomságokkal hozza ki egyensúlyukból, emellett hosszú karjait kamatoztatja a védőoldalon is. Bár korai még ítélkezni a Love-Wiggins csere fölött, egyelőre a Wolves jön ki jobban a dologból - egy esetleges Cavs bajnoki cím persze más megvilágításba helyezné a dolgokat. A ligában hemzsegnek a fiatal, nagy potenciállal bíró együttesek (Utah, Philly, Milwaukee, Brooklyn), érdekes versenyfutás lesz köztük, ha a nagy öregek elsétálnak a naplementébe - Wigginsnek hála a Minnesota pole pozícióból várhatja a következő éveket.


Az egész évados figyelmet megköszönve,

Lipóczki Balázs

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus