New Kidds On The Block - Jabari Parker berobbant

Heti rovatunkban számba vesszük a legjobban teljesítő újoncokat: Parker eddig kiváló, Wiggins kevésbé, támadnak az európai spílerek.

 

10. Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Rögtön egy ismerős névvel kezdünk, Nurkic ugyanis az NBA-t megelőzően az ABA Ligában vitézkedett a Cedevita és a Zadar csapataiban. Bár jobbára csak epizódszerepeket osztottak rá, az Olaj ellen volt 11 pontos, 8 pattanós meccse is - mindezt 11 perc alatt hozta össze, ígéretes fiatal centerről van tehát szó. Bár Denverben nincs hiány a magas posztokon (McGee, Mozgov és Hickson is bevethető itt), 5 mérkőzés alatt hozott 5.2 pontjára és 4.6 pattanójára nem lehet panasz, bár - nem találják ki - mindössze 11 percet tölt a parketten átlagban a bosnyák.

9. Doug McDermott - Chicago Bulls

A Bullsnál nagy hagyománya van a fehér shootereknek, elég csak John Paxson-ra, Steve Kerr-re vagy Will Perdue-ra Kyle Korverre emlékezni, mind profi mesterlövészek. A tervek szerint McDermott lehet a Bikák következő floor spacer-e, bár a jó kezdés (12 pont, 5 pattanó a debütáló mérkőzésén) óta felemás játékot mutat, a nyitómeccs óta nem regisztrált például asszisztot vagy labdaszerzést. Persze őt nem is ezért tartják, mondhatnánk - de Korver is akkor lett több egy remek shooternél, amikor a játék más elemeiben is probukálni tudott. A követendő példa tehát adott.

8. Aaron Gordon - Orlando Magic

Minden bizonnyal sok Top 10-es videó résztvevője lesz a jövőben a Magic rugólábú csatára, akit bár nyers atlétának tartanak, 3/7-et összehozott a triplavonalon túlról is. Nemrég volt 17 pontos, 6 pattanós meccse, és bár sok még a javításra szoruló elem a játékában (nem feltétlen neki kéne pl. Hát mögött driblizgetnie - bár ha úgyis tankolás van, miért is ne? Hajrá Aaron!), alapvetően egy komoly potenciállal rendelkező prospect a fiatal orlandoi gárdában.

7. Kostas Papanikolau - Houston Rockets

Egész pofás kis all-around játékot tesz le a görög NBA pályafutásának már ezen korai szakaszán is. A dobásokkal még hadilábon áll (4.6 pont, 28.5% mezőnyből, 27.6% kintről), de azon jó eséllyel javítani fog, 4.9 pattanója, 3.1 gólpassza és 1.3 labdaszerzése viszont megsüvegelendő, fű alatt egész jó kis stat sheet stuffer válhat belőle Trevor Ariza cseréjeként.

6. K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Nincs jobb hely egy második körös sleeper számára a csillogásra, mint a Sixers, ezt igazolják McDaniels számai is. Bár pontokon - és meglepő módon blokkokon - kívül mást egyelőre nem nagyon tesz hozzá a közöshöz, 9.3 egységét 48% fölötti hatékonysággal dobálja össze, sőt a triplája is rendben van (42.1%). 7 meccsen összehozott 12 prakkere kiváló egy 198 centis hátvédtől.

5. Elfrid Payton - Orlando Magic

Az évfolyam messze legjobb passzolója a Magic villámléptű egyese, 45 zsugája több mint kétszer annyi, mint az ezüstérmes Exum termése (21). Komoly Rondo-Rubio potenciál lehet benne, már ami a számokat illeti: 8 pont, 6.4 assziszt, 4 lepattanó, 1.6 labdalopás, de mindössze 34.4% mezőnyből, és még egyetlen kósza triplát sem emelt rá a profik között. Ezzel együtt is az egyik legjobb idei prospect, még nincs 21 éves.

4. Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves   

Szoknia kell még az NBA légkörét, és az 1/1-gyel járó hype-ot a Clevela Minny ifjoncának, de amint tisztulni fog előtte a levegő (értsd: elpasszolják a Kevin Martin - Corey Brewer duót), tisztes számokra lehet számítani tőle - remélhetőleg az 56%-os büntetőzése is csak az izgalomnak tudható be. Egyébirán 9.2 pontot és 3.5 pattanót hozott eddig, de ez esetében szinte semmit nem jelent - a felszínt még alig karcolgatja, évek múlva tudjuk csak meg, mennyire volt jó döntés őt Kevin Love-ért beáldozni.

3. Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Mondhatni uralják a Rookie lista első hetét a boszniaiak, hiszen Nurkic földije, a Mostarban született, de horvát állampolgár Bogdanovic is produktívan mutatkozott be a profik között. Bojant egyértelműen a néhány napja bemutatott 22 pont, 6 lepattanós meccs repítette ilyen magasra a rangsorban, amivel átlagát kerek 10 egységre tornázta fel. Tavasszal már 26 éves lesz, ifjoncnak tehát már nem mondanánk, de úgy fest, épp egy ilyen rutinosabb rókára van szüksége a Nets-nek, addig sem kell fiatalok beépítésével bajlódniuk a Paul Pierce távozásával megnyíló hármas poszton.

2. Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Technikailag újoncnak számít a tavalyi hatodik helyen draftolt Noel, ennek megfelelően vele itt fogunk rendszeresen találkozni. Megjósolhatalan statokra képes, volt 14 pont, 10 pattis, valamint 10 pont, 5 assziszt, 6 labdaszerzéses meccse is - büntetők kiharcolásában viszont egyelőre nem jeleskedik, első meccsét leszámítva nem állt a vonal mögé egyáltalán. Összességében rendben vannak a számai (7.2 pont, 5.6 lepattanó, 2.6 gólpassz, 1.6 steal, 1.8 blokk), fényes jövő elé néz. Nemrég összeszedett egy kisebb bokasérülést, de hamarosan újra hadrendbe áll - szüksége is van rá a Phillynek, ő és Wroten úgy mennek, mintha felhúzták volna őket.

1. Jabari Parker - Milwaukee Bucks

Az Év Újonca cím korai várományosa, az elcsépelt NBA-ready titulus megtestesítője - pedig még nincs 20 éves. Vezeti az újoncok pont (11.6) és lepattanó (7.4) kategóriáját, sokat van a labda a kezében, azt vállal, amit akar - ami egyébként nem biztos, hogy jó dolog ennyi idősen, rossz beidegződéseket vehet fel a későbbiekben. Ennek ellenére a nyers számok alapján egyértelműen a legjobb idei újonc, scorerként benne van a legtöbb potenciál, bár nem a forintos zsugái miatt fogjuk szeretni (5 gólpassz 7 meccs alatt, 0.7-es átlag) - ezen persze még javíthat.

Futottak még

Dante Exum - Utah Jazz

Kicsit talán szigorúnak tűnhet az ausztrál kihagyása a Top 10-ből, de a következő kiadásban már valószínűleg ott lesz, ha folytatja jó játékát. A társak kiszolgálásával nincs gondja (3 gólpassz/mérkőzés), csak a fentebb említett Payton előzi abban a kategóriában. A dobásokkal sincs probléma, dupláit szépen helyre küldte eddig (10/14), sok mást azonban eddig nem mutatott - sok idő kell még neki a beilleszkedéshez.

Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Mérkőzésenkénti átlag 14 percből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, így a montenegrói is marad a partvonalon egyelőre - bár a Bulls erős belső sora ezen belül Pau Gasol remeklése nem sok jót vetít neki előre, már ami a játékidőt illeti. Stretch 4 szerepben valószínűleg nem lesz rossz Mirotic, 5/12 a triplamutatója eddig - de védekezése eddig nem üti a Thibodeau által elvárt szintet, így jegelése nem meglepő.

Marcus Smart - Boston Celtics

Érdekes lehet egy bostoni dobóedzés, amiben mondjuk a Rondo - Smart duó verseng, ki dob be előbb 100 tempót - valószínűleg van másolt kulcsuk az edzőkomlpexumhoz, mert a portásbácsi rég hazamegy, mire végeznek. Védőként van potenciál Smartban, támadásban azonban jócskán csiszolódnia kell még - bokasérülése sajnos visszaveti így a szezon elején.

Nik Stauskas - Sacramento Kings

Egyelőre nem váltja meg a világot a Kings nyolcadik helyen húzott hátvédje sem - pedig a gárda kezdő kettese egyelőre Ben McLemore, aki szintén nem űrszámokat hoz. Shooterként számítanak rá a leginkább, márpedig labdája nem sok lesz a Cousins - Gay páros mellett - döcögős újoncidénynek néz elébe a tavaly a Michigan színeiben 17.5 pontot átlagoló Stauskas.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus