New Kidds On The Block - második körösként az élet

Újabb egykori Olaj-ellenfél az NBA-ben - vannak nagy visszatérőink is - K.J. McDaniels-nek nem jött be a klubváltás

 

10. (-) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Hosszabb ideje, nagyjából Ricky Rubio visszatérése óta nem találkozhattunk az időközben zsákolóbajnokká avanzsáló egykori UCLA játékossal, de az utóbbi időben kezd belerázódni a cserehátvéd szerepébe. Tegnap hosszú idő után (egész pontosan január 30. óta először) kapott 20 perc fölötti játékidőt, és meg is háláta a bizalmat: 14 pontja mellé kiosztott 4 gólpasszt is, kivette a részét a játékszervezésből. Lasssacskán talán kezdik átszoktatni kettesbe, valószínűleg ez a poszt mindig is jobban feküdt neki - várjuk az eredményeket!

   
9. (-) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

A szezon korábbi szakaszaiban láthattuk már, mire képes a spanyol, ha megkapja a lehetőséget - erre azonban a Bulls minőségi magasemberei miatt nem túl gyakran került sor, maximum ha valamelyikük lesérült. Nos, Taj Gibson újfent maródi, ennek megfelelően ismét listánkon köszönthetjük a korábbi ACB Liga MVP-t. Már a legutóbbi kiadásunkba is beférhetett volna a “Futottak még” részbe, hiszen a Bucks ellen tisztességes, 16 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát szállított, ám akkor még az új arcok mellett tettem le a voksom - tegnapi teljesítménye mellet azonban már nem tudtam szó nélkül elmenni. Bár a vendég Clippers végül győztesen távozott a United Centerből, nem Mirotic-on múlt a vereség: újfent karriercsúcsott repesztett, ezúttal pontokban (29), ráadásul 9 pattanót is lekapott. 23 mezőnykísérlete messze a legtöbb, amit NBA-meccsen eleresztett (14 volt a csúcs eddig), az önbizalmával tehát nem volt probléma - hamarosan azonban visszatérhet Gibson...

 

8. (9) Mitch McGary - Oklahoma City Thunder

Igazi “újoncos” hetet tudhat maga mögött a Thunder magasa: korrekt, 9 pont, 8 pattanós meccsel indította a hetet, majd jött egy 0 pontos est, ezt követően gurított egy húszast (karriercsúcs) 9 lepattanóval fűszerezve, majd ismét pont nélkül zárt - a korrektség jegyében azt hozzá kell tenni, hogy két nullázásánál 10 perc körüli időt kapott csak. Steven Adams mellett az új szerzemény Enes Kanter is kiülte a Portland elleni derbit, az újonc pedig köszönte a lehetőséget, 10/13-as mezőnyözéssel dobta össze 20 egységét - bár későn kapcsolódott be a Thunder “vérkeringésébe”, hamar behozni látszik lemaradását.


7. (10) Langston Galloway - New York Knicks

Folytatja produktív játékát a Knicks hátvédje - ez főleg annak fényében nagy dolog, hogy a drafton senki nem tartott igényt a szolgálataira. Bár Bostonban 14 Galloway-pont ellenére is zakóztak, Detriotban véget vetettek 8 meccses vereségszériájuknak Fisher edző fiai - (pisztoly)hősünk 12 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal szomorította az autóvárosiakat, mindezt úgy, hogy nem is tudta végigjátszani a találkozót, kipontozódott ugyanis. Legutóbbi 5 meccsén 42.1%-kal tüzel a triplavonalon túlról - apróbb szépséghiba, hogy mezőnymutatója alacsonyabb ennél (41.8%), de ne legyünk telhetetlenek. 


6. (7) Marcus Smart - Boston Celtics

Galloway-hez hasonlóan jó szériában van a Boston ifjú hádvédje is: legutóbbi 8 meccséből hét alkalommal ért el kétszámjegyű ponttermésig, 13-ból 12-szer pedig minimum egy labdaszerzése is volt. Csapata sincs rossz passzban, hármas győzelmi szériának vetett véget a tegnapi Golden State elleni vereség - ez azonban a vállalható kategória, nincs miért szégyenkezniük Stevens edző tanítványainak. Smart játékidején nem érződik Isaiah Thomas érkezése, folyamatosan 30 perc körüli időt kap a bizonyításra, ami alatt 7.5 pontot, 3.5 gólpasszt, valamint 3 lepattanót átlagol.


5. (4) Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Bár a Suns elleni mérkőzésen összeszedett bokasérülés miatt határozatlan ideig kiesett a játékból a Bosnyák Medve, 8 pontot és 8 pattanót így is összehozott - na meg egy kellemes Shaqtin-momentumot.


4. (3) Elfrid Payton - Orlando Magic

Rázós héten van túl a Magic karmestere, 3 meccs alatt mindössze 7 pontot sikerült szereznie - lassan mondani sem kell, milyen mezőnymutatóval (csak erős idegzetűeknek: 3/20). Játéka korántsem kiegyensúlyozott (gyakori jelenség az újoncok körében), összesen 4 bedobott triplája van az egész idényben, ennek ellenére komoly potenciállal bír - továbbra is utcahosszal vezeti az elsőévesek gólpassz rangsorát (5.7 zsuga/meccs), assziszt százalékban sincs nála jobb (31.1%), valamint ő a legjobb labdatolvaj (1.5).


3. (5) Jordan Clarkson - Los Angeles Lakers

Clarkson helyzete hasonló Galloway-éhez: nagy piac, gyenge csapat, sok játékidő, sok labda, túlfizetett sztár - bár őt legalább draftolták (46. helyen, de akkor is!). Remek formában van, csakúgy mint csapata: 3 derbit húztak be egyhuzamban az aranysárga-lilák, majd az OKC ellen véreztek el - ez ugyanúgy a vállalható vereség kategóriája, mint a Kelták buktája a Warriors ellen. A Jazz otthonában sziporkázott leginkább a hátvéd, 22 pontját 10/16-os mezőnyözéssel hozta össze, majd a Bucks ellen sem adta sokkal alább: 16 egységet szorgoskodott össze, és ezúttal is remekül célzott (7/9). Bár az Oklahoma City Durant és Westbrook nélkül is le tudta lassítani (12 pont, 5/14 mezőny), így is nagyszerű hetet zárt.


2. (2) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Bár Carter-Williams és McGee McDaniels távozása óta nincs mellette szinte egyetlen épkézláb játékos sem, Noel nem lassít - sőt, fentebb kapcsolt egy fokozatot, egymás után két mérkőzésen is dupla-duplát ért el. A Washington elleni meglepetés(?)győzelem alkalmával szépen megtöltötte a statlapot (14 pont, 13 lepattanó, 3-3 gólpassz és blokk, 2 labdaszerzés), az Indiana otthonában is szépen dolgozott (10 pont, 13 patti, 3 sapka), majd a Toronto ellen rontott dobás nélkül (7/7 mezőny) rámolt be 17 egységet, 7 lepattanó és 3 kiosztott blokk társaságában. Jól látni a szezon előrehaladtával a fejlődést: november hónapban 1 blokk volt a meccsenkénti átlaga, decemberben 1.5, januárban 2, februárban pedig 2.8 - emellett elkezdett középtávoli tempókat (be)dobálni, és a büntetővonalról sem tűnik már elveszettnek, 30 kísérletéből 25 sikeres volt legutóbbi 5 meccsén!


1. (1) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Mivel több 20+ pontos meccse van (16), mint az összes többi újoncnak összesen, továbbra sem kérdés, kit is rakjunk az első helyre. A vártnál is gyorsabban fejlődik, már most széles támadórepertoárral rendelkezik - emellett hosszú karjainak, valamint remek lábmunkájának köszönhetően remek védő is. Ígéretes fiatal mag van kialakulóban a Farkasoknál, Wiggins mellett Rubio, LaVine, Dieng és Bennett Muhammad is jó fogásnak tűnik - meg is érdemlik a szurkolók, annyit böjtöltek.

 

Futottak még: 

Spencer Dinwiddie - Detroit Pistons

Brandon Jennings sérülésével, majd a helyettesének szánt D.J. Augustin elcserélésével percek szabadultak fel Van Gundy mester rotációjában, ezzel pedig ezúttal remekül élt Dinwiddie, aki 20 pontja mellé 8 gólpasszt osztott ki csapata fővárosi vendégjátéka alkalmával.

Joffrey Lauvergne - Denver Nuggets

Bár decemberben még Szolnokon láthattuk EuroCup meccsen vitézkedni a franciát, már a Nuggets sikeréért hajt. Gyorsan felvette a liga ritmusát, harmadik meccsén 11 ponttal és 9 lepattanóval jelezte Shaw edzőnek, hogy készen áll a feladatra.

Markel Brown - Brooklyn Nets

Az All-Star szünet után “robbant” be a Nets rotációjába a draft 44. helyén választott hátvéd, azt megelőzően minimális volt a szerepe - Jarrett Jack kisebb sérülése nyitotta meg az utat számára, és szinte egyből komoly játékidőt kapott. A Lakers ellen még épp csak beugrott negyed órácskára, de ennyi idő is elég volt neki 9 ponthoz - meg is győzte Hollins mestert, így az egykor rettegett denveri csarnokban már több mint 45 percet volt pályán, ráadásul kezdőként. 10 pontjával nem is okozott csalódást, ám főként 11 lepattanója és 4 blokkja kiemelkedő teljesítmény - tegyük hozzá, mindössze 193 cm magas. 

Tyler Johnson - Miami Heat

Nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő a Dragic-csere miatt pikáns hangulatú Suns elleni derbin az újonc egyes: 26 pontot rámolt be ugyanennyi idő alatt, mezőnyből 10/13-mal dolgozott (3/3 tripla), emellé 4 alkalommal csente el a játékszert az ellenféltől.

 

Kipottyant: K.J. McDaniels - Houston Rockets, Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus