New Kidds On The Block - Nem, nem és nem

Már nem Noel a Philly első számú újonca, nem a várt Wolves-ifjonc lépett LeBron nyomdokaiba, nem bújtathatjuk tovább Tarik Blacket

 

A Rockets, a Sixers és a Timberwolves újoncai a listás helyek 60%-ával rendelkeznek, ez sem elég azonban a kormányzáshoz. Változások történtek a Top 3-ban, többen is első dupla-duplájukat ünnepelhették, egyeseknek megvoltak az első homályaik büntetőből - változatos héten vannak túl az NBA zöldfülűi. (Ha ez nem lenne elég, nyert a 76ers. Kétszer.)


10. (-) Tarik Black - Houston Rockets

Legutóbb azzal búcsúztunk, hogy elég egy hullámvölgy valamelyik Top 10-es játékostól a kipottyanáshoz, mert a lista alján ott kopogtat Black - nos nincs értelme tovább ignorálni a Rockets magasemberét, franchise-centerének kiválását ugyanis nem érzi meg győzelmei számában a csapat. Legutóbbi 8 mérkőzésükből hetet győztesen vívtak meg a sérülésektől tizedelt Rakéták, és a remek sorozat közben megszületett hősünk első dupla-duplája is (10 pont, 11 pattanó, ebből 9 támadó!) - nem is akárki ellen, hiszen a Gasol-Randolph palánk alatti duóval felálló Memphis volt az ellenfél. Ezt a produkciót egy 6 pont, 4 lepattanós, majd egy 6 pont, 10 pattis meccs követte - az egyetlen komoly mínusz Black játékában a blokkok teljes hiánya (összesen 2 az eddigi 18 mérkőzésén).


9. (10) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

A Houstonnal ellentétben a Minny nincs csúcsformában - ők a legutóbbi kilencből nyolcat buktak -, ez azonban nem varrható LaVine nyakába, aki újabban a kezdők között kap lehetőséget a bizonyításra. Csendesen indította a játékhetet, 10, majd 6 ponttal jelentkezett a padról beszállva, ezt követően azonban a kezdőben találta magát, ahol megnövekedett játékperceit (38 perc az első két meccsen, 77 a harmadik és negyedik derbin) remekül használta ki. A Rockets ellen 17 pontja mellé 6 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, majd a Spurs vendégeként pályafutása első dupla-dupláját szállította 22 ponttal és 10 assziszttal - 20 éves kor alatt a 20 pont, 10 gólpassz dupla-dupla három játékosnak sikerült eddig az NBA történetében: LeBron Jamesnek, Stephon Marbury-nek és a James előtt egy évvel, 2002-ben draftolt, de sérülések és betegségek miatt alig 25 évesen visszavonuló Cavs-kosarasnak, DaJuan Wagnernek. Triplái (3/6) és büntetői (8/10) is rendben voltak a két utóbbi meccsen, ha ehhez a formához közelit állandósítani tudna, fentebbi helyet is bérelhetne magának a listán.


8. (9) Kostas Papanikolau - Houston Rockets

Kisebb térdsérülés nehezíti Black csapattársának a dolgát, bár várhatóan csak 10-15 napos kihagyásra kényszerül emiatt. A héten mindössze 2 mérkőzésen láthattuk: a fentebb említett Grizzlies elleni győzelemből 12 ponttal, 4 pattanóval 3 gólpasszal vette ki a részét, majd a Wolves ellen 10 pontot és 4 pattanót tett a közösbe, mielőtt megsérült volna. Vélhetően nem fog listás helyezésébe kerülni a kiesés, annyira nagy tolongás azért nincs mögötte.


7. (7) Elfrid Payton - Orlando Magic

Payton is hozta a tőle elvárhatót, ami esetében néhány pontot, gólpasszokat, labdaszerzéseket és rossz dobószázalékot jelent. A nyugati parton vendégeskedett a Magic gárdája, és meglepetésre pozitív mérleggel hozták le a túrát (3-2); ebből most a múlt heti 4 mérkőzést vesszük górcső alá: 7 pont, 6 zsuga, 5 pattanó és 3 labdaszerzés a Warriors vendégeként, 8 pont és 6 gólpassz a Clippers ellen, mindössze 2 pont (de azért itt is akadt 4 assziszt és 4 steal) Salt Lake City-ben, a sort pedig a sacramentoi fellépés zárta, ahol 8 egysége mellé hatszor hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társakat, és ismét lekapott 5 pattanót is.

Hogy megérthessük, miért nem került feljebb, olvassuk el az apróbetűs részt is: ismét csak 35.7%-kal célzott mezőnyből (10/28), de büntetőből sem sokkal jobb a helyzet (5/13, 38.5%). Dobásai a Clippers ellen már közröhej kategóriába (lásd még a Shaqtin kifejezésnél) tartoztak. 


6. (6) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

A spanyol bánatára felépült bokasérüléséből Taj Gibson, de a hét elején még két alkalommal 25+ percet kapott a Bikák újonc négyese. A Dallas elleni, kétszeri hosszabbítás után elbukott derbin 15 ponttal (7/8 büntető), 4 lepattanóval és 3 gólpasszal jelentkezett, majd a Hornets vendégeként szezonbéli harmadik dupla-dupláját szállíotta (11 pont, 12 pattanó) - meglehet, hogy jó ideig az utolsót, ugyanis a Warriors ellen már pályán volt Gibson, így Mirotic-nak nem egészen 8 perc jutott mindössze. Így lezárult 9 mérkőzésen át tartó sorozata, amikor is legalább 18 percet pályán töltött minden esetben, ezalatt 71 dobásából 35 a helyén landolt (49.3%), a triplákat 40%-kal értékesítette (12/30), Paytonnal ellentétben a büntetővonalról nem csapatát, hanem az ellenfelet büntette (26/31, 83.9%) 10.7 pontja mellé pedig 7.9 lepattanót szorgoskodott össze. Ezeket a számokat egy darabig nem látjuk, mint ahogy Mirotic-ot sem sokat - egészen a következő Bulls magasember sérülésig.


5. (4) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Két alkalommal termelt kétszámjegyű pontot (10, 14) a Nets bedobója, egyszer viszont megállt öt egységnél - nagyjából ennyit tesz hozzá a Brooklyn játékához egyelőre, tehát nem sokoldalúsága miatt szeretjük. A Spurs ellen a 14 pont mellé összeszedett 8 pattanója karriercsúcs, de nem jeleskedik gólpasszokban (2 volt eddig a legtöbb) és kiharcolt büntetőkben (4) sem, blokkja pedig mindössze egy volt az egész idényben - a nyitómeccsen. Pontjai egyelőre a felszínen tartják, de néhány, a játék több elemében is hasznos játékos (Payton, LaVine) beelőzheti idővel.


4. (3) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Nyert a Sixers. Ezzel a lényeges információkat át is adtam a csapat háza tájáról, de aki figyelmes, észrevehet egy apróságot: az idényben először nem Noel vezeti a csapaton belüli újonclistát. A világraszóló sikert egyébként Andrew Wiggins-ék ellen aratták Brett Brown fiai, így sajnos nem fogják 0-82-vel zárni a szezont - sőt már a 80 vereség is veszélyben van, hiszen a Minny után a Detroitot is két vállra fektették a Hetvenhatosok!

Noel eközben szépen végezte munkáját, bár jellemzően a két győzelem közé ékelődött OKC elleni vereség alkalmával játszott a legjobban a héten (11 pont, 10 lepattanó) - nyilván szokatlan volt még neki a légkör, hogy akár nyerhetnek is. A Pistons ellen is jól muzsikált egyébként (9 pont, 8 patti), és Bogdanovic-csal ellentétben neki csak egy olyan mérkőzése akadt, amikor nem regisztrálhattak a neve mellé blokkot, 17 meccséből 16 alkalommal legalább egy sapkát kiosztott.


3. (2) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Több alkalommal láthattunk már olyat az idei újoncoktól, hogy egy csapattársuk kidőlését követően éltek a kínálkozó lehetőséggel, jó számokat hoztak - Zach LaVine (Ricky Rubio sérült le előle), Tarik Black (Dwight Howard), vagy Nikola Mirotic (Taj Gibson) mind-mind profitáltak a megnövekedett játékidőből. A Kevin Martin sérülésével járó pluszperceket, és a kiemelt figyelmet a védőktől nem viseli eddig jól a kanadai, leginkább a dobószázaléka sínyli meg a változást. Bár eddig 19-ből mindösszesen 3 mérkőzésen érte el mezőnymutatója az 50%-ot, az elmúlt héten bemutatott 16/48-as (33%) produkciója annyira gyenge, hogy az idei sorozatban először nincs a Top 2-ben. 38.5%-ra rontotta egyébként a szezonban a vonatkozó statisztikáját, pedig a triplák továbbra is mennek neki (42.9%), csak nem vállal belőlük eleget (1.5 rádobás / meccs). Komoly falba ütközött az 1/1-es, lesz honnan visszatornáznia a mutatóit - ellenkező esetben a stabilabb játékot hozó Paker komoly lépéselőnybe kerülhet.


2. (5) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Nem csak a két Philly-győzelem okozta eufória repítette ilyen magasra McDaniels-t (na jó, az is benne van), hanem az immáron második hete tartó jó játéka is. Legutóbbi jelentkezésünkkor 21-13-at repesztett (az emlékezetes 9 támadópattanóval), azóta dobásban jelentősen visszaesett (12/40 négy meccs alatt, wigginsi 30%), ám a kanadaihoz képest a játék több elemében is jobbat nyújtott, nevesül 7.25 pattanót és 2.5 blokkot átlagolt az elmúlt időszakban - tegyük hozzá, egy 198 centis játékosról beszélünk. Ezt, valamint kettejük draftpozícióját számításba véve (első vs. 32. pick) úgy vélem, megérdemli a dobogó második fokát egyelőre, még gyatra dobásmutatója ellenére is - és persze ne felejtsük el, hogy míg a Wolves sorozatban bukja a meccseket, a 76ers háromból két diadalnál jár...


1. (1) Jabari Parker - Milwaukee Bucks

Az élen a helyzet változatlan, sőt Wiggins gyengélkedésével még egy kis előnyre is szert tudott tenni a Bucks ifjonca. Bár legutóbbi négy fellépésükből hármat elbuktak, Parkerre így sem lehet panasz: a Cavs ellen 22 ponttal és 8 lepattanóval segítette csapatát, majd egy visszafogott 8-4 jött tőle, a 2011-es döntősök, vagyis a Miami és a Dallas ellen azonban ismét találgatott (14 és 15 pont). Legutóbbi hat mérkőzéséből öt alkalommal is volt két labdaszerzése, védőoldalon is aktív tehát, hármast viszont már egyáltalán nem emel rá (16 vállalás az első 14 meccsén, azóta 8 meccs alatt 0). Ez persze egyáltalán nem baj, ezen a téren (is) csiszolódnia kell még - az egyelőre alulteljesítő Rookie-osztály legjobbja így is.

 

Futottak még 


Shabazz Napier - Miami Heat

A nyolcadik helyről csúszott hátra a Miami csereirányítója, pedig nagyon rossz meccsei nem voltak (egy-egy 0 pontos meccs sem feltétlenül rossz) - igaz, nagyon jók sem mostanság. Játékideje változékony, 18 és 33 perc között ingázott a héten, de nem volt olyan befolyással a játék képére, mint korábban - emellett a Heat négyes vereségszérián “lovagol” épp.


Rodney Hood - Utah Jazz

Lassan indult be Hood pályafutása, hiszen hamar partvonalra kényszerült sérülés miatt (10 meccset volt kénytelen kihagyni) - most viszont Alec Burks kiválásával nagyobb szelet jutott neki a Jazz támadójátékában, amit előbb 10, majd 15 ponttal “hálált meg”, 5/10-es triplázással fűszerezve.

 

Kipottyant: Dante Exum - Utah Jazz

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus