New Kidds On The Block - Noel bárkája

Nem szokványos hajrá indult az Év Újonca címért - fiatal húzóemberek nagy frachise-oknál - karriercsúcsok dőltek.

10. (8) Mitch McGary - Oklahoma City Thunder

Steven Adams visszatérésével egy időre búcsút vehetünk az Oklahoma City energikus magasemberétől. Amilyen gyorsan jött (két egymást követő dupla-duplával mutatkozott be a közönségnek), olyan gyorsan ment - a Philly ellen még 20 percet kapott (6 pont, 5 pattanó, 3 blokk), Chicagóban viszont már csak kettő és felet, a Raptors ellen pedig pályára sem került.


9. (-) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Továbbra is hullámvasút a horvát szezonja, ami most épp egy jobb szakaszához ért, így újfent találkozhatunk vele listánkon. Zsinórban három meccsen is 11 pontot hintett, majd a Pelicans ellen 12-ig jutott, ráadásul a legutóbbi három találkozón 8/13 volt a triplamutatója is - a gond csak annyi, hogy mindhárom derbit bukta csapata, a győzelmek pedig nagyon kellenének. Nem is annyira a playoff miatt - ott úgysem sok vizet zavarnának Hollins edző fiai -, sokkal inkább a Joe Johnson-cserében elkótyavetyélt draftcetli itt az érdekes. Az Atlantának ugyanis joga van megcserélni a picket, ha az kedvezőbb helyen landol, mint a sajátjuk, ez pedig nem kérdés, tekintve a csapatok mérlegei közötti 24 mecces szakadékot (50-13 a Hawksnak, 25-36 a Netsnek). Így a Brooklyn motivációja csak az lehet, hogy minél több győzelmet begyűjtve “rontsák” a picket, minél lentebb húzzanak a Sólymok - ahol egyébként a szezon elején menesztett Danny Ferry esélyes lenne egy Év GM-je díjra, ha eltekintenénk a tavaly szeptemberben napvilágra került kijelentéseitől.


8. (-) Tyler Johnson - Miami Heat

Nemrégiben már megemlékeztünk Johnson 26 pontos kirohanásáról, most pedig a legjobbak között is találkozhatunk a nevével. A fővárosban 11 egységnél megállt ugyan, a Sacramento ellen azonban újfent brillírozott: 24 pontot (7/12 mezőny, 3/5 tripla), 6 lepattanót és 6 gólpasszt jegyzett a Heat győzelemmel végződő találkozón, némileg feledtetve a floridai gárdát sújtó sérüléshullámot.


7. (6) Marcus Smart - Boston Celtics

Kilencből hatot nyertek a Kelták, Isaiah Thomas megszerzése óta megtáltosodtak tehát - továbbra is versenyben vannak a rájátszásért, bár ez keleten nem akkora fegyvertény. Elsőéves bulldogjuk továbbra is élvezi Stevens edző bizalmát, és időről időre hoz is egy-egy kiemelkedő meccset - ilyen volt az Orlando otthonában lejátszott találkozó is, ahol 16 pontja és 5 lepattanója mellé 5 labdaszerzést is feljegyeztek neki.


6. (7) Langston Galloway - New York Knicks

Bár pontszerzés terén kissé visszavett korábbi tempójához képest, ez inkább pozitív, mintsem negatív kritika a Knicks hátvédje számára. Míg korábban rendre 13-14 dobást vállalt mezőnyből, az elmúlt héten csak egyszer ment 10 fölé kísérleteinek száma, és nőtt a hatékonysága is - a Nuggets ellen például 7/9-cel célzott, nem is maradt el a győzelem.


5. (9) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

A Heat-hez hasonlóan a Bikáknál is sok a sérült, a kínálkozó lehetőségekkel pedig eddig nagyszerűen él a spanyol erőcsatár. Legutóbbi 6 mérkőzésén 20.8 pontot átlagol, ráadásul nem csak kintről veszélyes, a gyűrűt is támadja: 54 alkalommal állhatott a büntetővonalra, és 43-szor be is talált onnan. Élesedik a küzdelem a keleti második helyért - bár sok hiányzójuknak köszönhetően ebben a versenyben nem állnak túl jól Thibodeau-ék egymás után elszenvedett három vereségükkel, a legkevésbé sem a spanyolon múlik a kudarc: legutóbb a Grizzlies veretes belső párosa ellen 18 pontos, 10 pattanós dupla-duplát ért el.


4. (4) Elfrid Payton - Orlando Magic

Két dupla-duplát is szállított az elmúlt időszakban a floridai alakulat játékmestere, egyszer pedig hajszálnyival, egyetlen ponttal maradt el ettől, folytatta tehát produktív játékát. A Suns elleni szoros vereség alkalmával 9 pontja mellé 10 gólpasszt osztott ki, sőt 5 labdaszerzésre is futotta az erejéből, ezt követően 10 pontot és 12 asszisztot jegyzett - ez utóbbi karriercsúcs-beállítás. A Boston ellen már nem érték be vereséggel Borrego edző tanítványai, megverték a Keltákat - Payton jócskán kivette a részét a sikerből, a tripla-dupla sem tűnt távolinak számait látva (19 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz), és bár az Indiana 32 ponttal elpáholta őket, itt is eljutott 14 pontig és 6 zsugáig.


3. (3) Jordan Clarkson - Los Angeles Lakers

A szezon végére szépen belelendült a Lakers újonca, Mirotic-hoz hasonlóan húzóemberré lépett elő csapatában. Január végén került be az aktív rotációba, és az azóta eltelt 20 mérkőzésen nem is tétlenkedett, 16 alkalommal érte el a 10 pontos határt - múlt héten pedig karriercsúcsát is megdöntötte, a Grizzlies ellen 25 egységet rámolt be (12/18 mezőnyből) 6 gólpassz kíséretében. A Miami otthonában is hozott egy tisztességes, 10 pontos, 7 pattis, 5 asszisztos estet, majd a Dallas ellen 15 pontja mellé 6 lecsorgót kaparintott meg, és itt is kiosztott 5 gólpasszt - a társak kiszolgálásából is kiveszi tehát a részét, erre ékes példa tegnapi, Detroit elleni mérkőzése, ahol 8 alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társakat, megdöntve karriercsúcsát.


2. (2) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Azt eddig is tudtuk, hogy Noel támadásban még nem túlságosan csiszolt játékos - bár az utóbbi időben megvillantott néhány középtávoli tempót -, a kezei azonban aktívak védekezésben: gyakorlatilag az egész szezonban vezeti az elsőévesek blokk-és labdaszerzés versenyét (1.9 blokk, 1.78 steal / meccs). Ennek megfelelően indította a hajrát az Év Újonca címért - nem pontszerzésben akar kitűnni, nem is hatalmas méretű autójával, sokkal inkább védekezésben és pattanózásban. Olyan boxscore-számokat hozott mostanában, hogy még leírni is hosszú, nemhogy megcsinálni mindezt a pályán: 8 pont, 13 lepattanó, 5 blokk és 4 labdaszerzés az OKC arénájában, 10 pont, 11 pattanó, 6 (!) steal a Jazz ellen, majd egy masszív, 11 pontos, 17 lepattanós (7 támadó) dupla-dupla 5 labdalopással fűszerezve - bizony, elmúlt 3 mérkőzésén átlagban ötször csente el a labdát az ellenfelektől! Nem szokványos RoY hajrá, annyi szent, de annál hatékonyabb!


1. (1) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Noel heroikus küzdelme azonban hiábavaló lesz, ha Maple Jordan nem lassít - ennek pedig egyelőre semmi jele. 16.3 pontos átlag az elmúlt héten, 15.8 a szezonban, továbbra is stabilan 30 perc fölötti játékidő - bár csak 1 dupla-duplája volt az évad során, 62 meccsből 49 alkalommal szerzett legalább 10 pontot, háromszor 30-ig is eljutott, félig a zsebében érezheti a díjat.

 

Futottak még:

Damjan Rudez - Indiana Pacers

Mint fentebb említettük, jól kitömte Paytonékat az Indiana - ebben nagy szerepe volt a kezdőben helyet kapó, zágrábi születésű Rudeznek, aki 17 pontjának javát a triplavonal mögül szerezte (5/7 trojka), sőt 5 gólpasszt is kiosztott.


Rodney Hood - Utah Jazz

Enes Kanter elcserélése óta új identitása van a Jazznek: a védekezés. A támadást sem hanyagolják azonban, így Hood-nak is egyre inkább növekszik a csapaton belüli szerepe - az elmúlt hetekben rendszerint 20 perc körüli játékidőt kap, ezt legutóbb remekül ki is használta, 17 pontot rámolt be a Knicks kosarába.
 

Kipottyant: Jusuf Nurkic (sérülés), Zach LaVine

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus