New Kidds On The Block - van még valahol egy újonc?

Az elmúlt évek legerősebb draftjaként volt beharangozva a 2014-es, de lassan elfogynak a topjátékosok, annyi a sérült.

 

Joel Embiid 3. pickként egyetlen másodpercet sem játszott még idén, de Julius Randle-nek (7.) is csak 14 perc jutott. Aaron Gordon (4. választás) 11 meccset bírt, Marcus Smart (6.) is többet volt sérült, mint egészséges. Velük izgalmasabban alakulna a lista, ez kétségtelen, de eddig legalább itt volt nekünk az 1/1-es és az 1/2-es csatája csemegének - Jabari Parker térdsérülése véget vetett ennek a versengésnek, legalábbis egyelőre.

A Philly meg is érezte a vérszagot, sebtiben leigazolták a török erőcsatár-centert, Furkan Aldemirt - ha ilyen ütemben hullanak a játékosok, még neki is lehet esélye az év Második Újoncötösére...

10. (-) Rodney Hood - Utah Jazz

Új érkező listánkon a Jazz hátvédje, aki a kinti dobók terén kissé foghíjas Mormonok mesterlövészének szerepét hivatott betölteni - olyannyira komolyan veszi ezt a műfajt, hogy konkrétan több triplakísérlete van (50), mint dupla (40). Bár egyelőre mindössze 30%-os a kinti mutatója, korai lenne leírni Hood-ot - egy, a Jazz-nél jobban funkcionáló támadójátékban biztosan hatékonyabb lenne (a Hawks és Korver esete például), itt egyelőre csak felvillanásokra futja tőle. Múlt héten azért hét kinti kísérletéből négyet bevágott, kezd helyet szorítani magának a Utah rotációjában.

9. (-) Kyle Anderson - San Antonio Spurs

Szintén zöldfülű a zöldfülűek listáján a Spurs ifjonca, aki főként Popovich mester “veteránpihentető” akciója keretében kerülhetett ide - az öreg bútordarabok kímélése mellett azért Kawhi Leonard kézsérülése is kapóra jött Andersonnak. A Sarkantyúsok nagy öregjeinek perceit sok éve értékes kincsként kezeli a szakmai stáb, a Dallas elleni rangadón konkrétan az egész kezdőötös hiányzott - így Anderson mindhárom múlt heti mérkőzésén kezdőként kapot szerepet. A Memphis ellen alig 13 percet volt pályán (3 pont), és a Portland ellen sem kifejezetten ment neki a pontszerzés - hétből egy kísérlete talált csak, de leszedett kilenc pattanót, valamint volt 3 labdaszerzése is. A Mavs ellen már jobban muzsikált, 11 pontja és 8 lepattanója elegendőnek bizonyult a 9. hely elcsípéséhez - ennek biztosan nagyon örül, annak már kevésbé, hogy 4 meccs óta képtelen nyerni a bajnoki címvédő.

8. (-) Dante Exum - Utah Jazz

Sorozatunk első heteiben még fel-felbukkant a lista vége felé az ausztrál, azóta azonban teljesen eltűnt, pedig nem hátráltatta sérülés, egyszerűen csak keveset volt pályán ahhoz, hogy produktív lehessen. Ez most némileg változott, pozitív irányba: pályafutása talán legjobb hetét zárta, hiszen korábban összesen volt kettő kétszámjegyű ponttermésű meccse, ezúttal pedig egymás után jött tőle két ilyen (12 pontos karriercsúcs a Pelicans ellen, majd 10 egység a Miami vendégeként). Négy alkalommal láthattuk a pályán az elmúlt héten, ebből háromszor 20 perc fölötti játékidőt kapott Snyder edzőtől - a két jó meccsére azonban jutott két gyengébb is (6, illetve 2 pont), így egyelőre meg kell elégednie a nyolcadik hellyel.

7. (6) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Visszavett a tempóból a Minny hátvédje, ezúttal nem érte el a 10 pontot egyik mérkőzésén sem a héten - dobószázaléka pedig szabadesésben van, immáron 7 meccs óta nem éri el az 50%-ot, legutóbbi 73 dobásából csak 23 talált (31.5%), nem véletlen, hogy csapata 12-ből 11 derbit elbukott. A Washington ellen még viszonylag produktív volt 8 pontjával és 8 gólpasszával, ezt követően azonban elkezdett csökkenni a játékideje, ami Mo Williams visszatérésének tudható be. A Boston vendégeként 7 pont, 3 assziszt és 3 labdaszerzés került a neve mellé, majd a Pacers ellen 9 pontot és 2 zsugát jegyzett - ezzel párhuzamosan azonban Williams hamar gurított egy 24-10-et, nem jók tehát LaVine kilátásai a közeljövőre.   

6. (7) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Korábbi 30-40 perces estéi már a múlt ködébe vesznek, de néhanapján így is tud pontokat produkálni a horvát - de semmi mást. Legutóbbi 7 mérkőzésén egyaránt 20 perc alatti időt kapott, míg előtte erre egyszer sem volt példa 19 meccsen, kezdi tehát elveszíteni Hollins edző bizalmát. Ami miatt mégis kitart a középmezőnyben, az a véletlenszerűen jövő, egy-egy meccses ponterős játék: a Detroit ellen 14 perc sem kellett neki ahhoz, hogy összehozzon 14 pontot (3/4 tripla), míg az azt megelőző három derbin összesen szerzett nyolcat...

5. (8) Elfrid Payton - Orlando Magic

Payton jó szokásához híven felemás játékot nyújtott - egy átlagos (6 pont, 4 gólpassz) este Bostonban, egy remek teljesítmény a Jazz ellen, pályafutása első dupla-duplájával (11 pont, 11 zsuga), majd egy bedeszkázott gyűrű (0/7 mezőny, 5 lepattanó, 6 gólpassz) a Philly betonvédelme ellen. Egyelőre végigkíséri ez a kettősség a Magic irányítóját, amíg nem lesz kicsit kiegyensúlyozottabb, addig a középmezőny jelenti nála a megállót - hacsak nem sérülnek le az előtte állók...

4. (4) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Két alkalommal láthattuk csak a héten a Sixerst, így McDaniels pozíciója változatlan maradt. A Hornets kollektív önbizalmat növelt a Hetvenhatosok elkalapálásával, itt hősünk nem igazán váltotta meg a világot 6 pontjával - igaz, a mára szinte védjegyének számító blokkokból kettőt itt is hozzátett az összjóhoz. A Magic vendégeként már valamivel hasznosabb volt, 9 pontja mellé 5 lepattanót is begyűjtött - csapata pedig szezonbéli harmadik győzelmét!

3. (3) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

McDaniels mellett Noel is kétszer volt ugyebár látható, és mindkét alkalommal korrekt számokat hozott. A Lódarazsak ellen szépen megtöltötte a statlapot (6 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 steal, 3 blokk), Orlando-ban pedig meg sem állt a dupla-dupláig (13 pont, 12 pattanó), amely már a negyedik volt pályafutása során - Parker sérülésével megnyílt a lehetőség előtte, reális esélye van az Év Újonca címre.

2. (5) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

Pár hete, amikor Taj Gibson visszatért bokasérülésből, Mirotic búcsúját prognosztizáltam - oda a sok játékidő, oda az előkelő listás helyezés. Azóta természetesen egyre feljebb lépked a létrán, és ha a péntekihez hasonlóan még párszor elhagyja a gyógyszerét, hipp-hopp kiköthet az első helyen is. A Knicks elleni győzelemből egy laza 13 ponttal vette ki a részét, ez azonban csak a bemelegítés volt: a Memphis nem éppen átjáróház védelméből bohócot csinált 6/6-os triplázásával, és ha ez nem lenne elég, 27 pontjához 8 lecsorgó labdát is megkaparintott. 44% mezőnyből, 40% a triplavonalon túlról (amivel a legpontosabban trojkázó elsőéves), 80%-os büntetőzés - kellemes gondjai lehetnek Thibodeau mesternek, ha sérülékeny magasait ilyen játékkal képes pótolni egy újonc!

1. (2) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Bár Jabari Parker lesérült előle, így kettejük versenyfutása sajnálatos véget ért, mégsem szilárd Wiggins helye a dobogó tetején - szerencsére. Három egymást követő mérkőzésén is 10 pont alatt maradt, ez a csúfság csak karrierje első 3 meccsén esett meg vele - ismét gondjai akadtak ugyanis a dobások értékesítésével, legutóbbi 57 dobásából csak 18 süllyedt el az ellenfelek hálójában (31.6%), így komoly a csapaton belüli versengés közte és LaVine közt a bűvös 32% átlépéséért. Elcserélték mellőle Corey Brewert, az érkezők oldalán pedig a pickek és némi készpénz mellett csak Troy Daniels szerepel, a védők tehát minden eddiginél nagyobb figyelmet fordíthatnak rá - ha elbírja a terhet, kitart az élen, ha nem, Miroticék felkészülnek...

 

Futottak még:

Shabazz Napier - Miami Heat

Kiszorult a Heat rotációjából Napier, jóval kevesebb lehetőséget kap, mint a szezon elején - valószínűleg a csapat rossz szereplése is közrejátszik jegelésében, kellenek a veteránok, nem feltétlenül vele van a probélma. A Brooklyn ellen azért mutatott életjeleket, 18 perc alatt 11 pontot (3/4 tripla) szerzett, de amíg a Heat a playoff-határon van (jelenleg hetedikek keleten), addig nem számíthat túl sok lehetőségre James kedvence. 

Jusuf Nurkic - Denver Nuggets (10)

Előkerült a sufniból a bosnyák center, miután a szezon eleje óta rendszerint ültetve volt - ennek oka az ipari mennyiségű személyi hibájában keresendő, rengeteget faultol. Mellette azért kosarazik is, időnként nem is rosszul - a Rockets ellen 6 pontot és 8 pattanót szerzett.


Kipottyant: Jabari Parker (sérülés), Tarik Black

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus