New Kidds On The Block - vissza az iskolapadba

Nem volt jó hetük az újoncoknak, egy kivétellel senkire nem mondanánk, hogy emelt játéka színvonalán - hiába, ez már nem az egyetem!

 

10. (7) Kostas Papanikolau - Houston Rockets

Bár jól indította a hetet a görög (14 pont 4/4 tripla, 4 lepattanó), legutóbbi két meccsén nem szerzett pontot, és játékideje is bőven 20 perc alá csökkent - pedig első 9 meccsén egyszer sem játszott kevesebbet 19 percnél. Vékony jégen táncol, ha nem szavaz neki bizalmat McHale edző, könnyen kipottyanhat a listáról  - a Houston azonban menetel, nehéz kérdőre vonni a mestert újonca jegelése miatt.


9. (-) Dante Exum - Utah Jazz

Folyik a kísérletezgetés az ausztrál hátvéddel - az, hogy 2013-ban is irányítót húzott a gárda a lottery-ben Trey Burke személyében, nyilvánvalóan megnehezíti Snyder edző dolgát, nem olyan nyílt a kerete, mint mondjuk a Magic és Payton esetében. Volt egy 3 meccses szakasz, amikor 20 perc fölött játszott Exum (5 gólpasszt jegyzett mindhárom mérkőzésen), de a legutóbbi 4 derbin egyaránt ez alatt maradt, és ezt számai is megérzik, jelenleg 5.5 ponton és 2.5 assziszton áll - csak több, a múlt héten előtte jegyzett újonc gyengélkedése, kevés lehetősége miatt kapaszkodhatott fel a létrán idáig.


8. (8) Aaron Gordon - Orlando Magic

A kezdeti ingadozás után Gordon percei is beállni látszottak - csak sajnos nem túl magas, 14-15-ös átlagra. Ennek ellenére a mezőnyből biztos kézzel célzott a héten is (7/8), és a szezon során is (58.1%, első hely az újoncok között) bár ez a három mérkőzésen eleresztett nyolc rádobás nem túl bíztató, és pattanóból sem gyakran szedett le többet háromnál. 19 évesen ez is teljesen rendben van, nem azonnal kell marioni számokat hoznia, a türelem megvan irányába - az már komolyabb baj, hogy lábtörést szenvedett, így hosszú hetekre (rosszabb esetben hónapokra) kiesett...


7. (-) Shabazz Napier - Miami Heat

Tíz mérkőzéséből hatszor játszott 20 perc fölött a Heat egyese, ez pedig a mostani rookie-mezőnyben stabilnak mondható. Rádobása nem sok van (7 volt a legtöbb), így nagy ponttermést nem kell tőle várni, de szépen bontogatja a szárnyait, legutóbb már egy 10 pontos, 5 pattanós estével jelentkezett Spoelstra mesternél.


6. (6) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Csendes hete volt a nyeretlen Sixers hátvédjének, mindössze egy 8 és egy 4 pontos meccse volt, és ezúttal a blokkok is elmaradtak - a többiek azonban nem robbantottak akkorát, hogy lentebb csússzon, és második körösként így is stabilan kapja a játékidőt (23 perc / meccs, 7. hely). Persze ahol a keret fele draftolatlan játékosokból áll, ott akár még húzóembernek is nevezhetünk egy 2nd roundert... 


5. (3) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Továbbra is stabil tagja a Nets rotációjának Bogdanovic, eddig minden meccsén kezdőként kapott lehetőséget, egy alkalommal már 37 perc fölé is kúszott a játékideje - így már egy hajszállal vezeti is ezt a rangsort (29.2 perc) Jabari Parker előtt (29.1).  22 pontos kariercsúcsa után 14-et hintett Phoenix-ben, ehhez hozzátett 9-et Golden State-ben, majd lerakott egy tojást (0) Portlandben - apróbb szépséghiba, hogy mindhárom meccset elbukta csapata. Továbbra sem sokoldalú játéka miatt szeretjük - 9.2 pontja rendben van, a többi fronton azonban nem sokat pakol hozzá az összterméshez (2.6 pattanó, 1.1 gólpassz).


4. (5) Elfrid Payton - Orlando Magic 

Rázós héten van túl a Magic karmestere is, bár az újoncok produkciójára jellemző, hogy még ezzel együtt is előrébb tudott lépni a rangsorban. A gyűrűre nem sokat néz, de ez nem is baj, mert nem talál (31.6% mezőny, 0/2 tripla összesen), 5.5 gólpasszával azonban még így is utcahosszal vezet, csaknem kétszer annyit oszt ki, mint a jelenlegi második Papanikolau (2.8). Mivel nincs csapaton belüli igazi riválisa posztján (a sérülésből visszatérő Oladipo még csak tanulgatja ezt a pozíciót), lehetőséget kap bőven, bár neki is összejött pályafutása első (és vélhetően nem utolsó) 0 pontos meccse - bár 8 zsugát akkor is kiosztott. Nagyon rá kell feküdniük a dobóedzőknek, ugyanis elmúlt 5 meccsén összesen hozott 9 pontot - tankolás ide vagy oda, ennél több kell, hogy komolyan vegyék a védők.


3. (2) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Noel sem zárt bombasztikus hetet, két meccs kiülése után visszatért, de szépen felszaladtak az eladott labdái (2 mérkőzésen 9 TO, 0 gólpassz). A pattanók továbbra is rendben vannak, vezeti is az elsőévesek rangsorát ebben a kategóriában (5.9), meccsenkénti 7 pontját azonban 42.3%-kal szerzi mindössze, büntetőből pedig még ennél is rosszabb, 33% (5/15). Mint több újonctársának, neki is a dobásával kell a legtöbbet foglalkozni, a védekezésével nem lesz gond a profik között sem.


2. (4) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Az egyetlen rookie a héten, aki egyértelműen elkapta a fonalat: előbb egy 15 pontos estét gurított, majd jött egy karriercsúcs húszas, bár utóbbit sajnos árnyalja a Pelicanstől elszenvedett 48 pontos vereség. Hamarosan elcserélhetik mellőle Brewer-t (a Timberwolves aktívan árulja a veterán swingmant), ami további lökést adhat épp csak beinduló pályafutásának - no meg rengeteg játékpercet és dobást is nyerhet a lépéssel. Számait illetően rendben van, triplát nem sokat emel rá, pedig egyelőre találgat (5/9), gólpasszokat viszont csak nagyítóval lehet találni a statlapján (9 meccsen 7 assziszt, 0.8-as átlag), 10.6-os pontátlagával viszont beérte a lista első helyezettjét, aki nem más, mint....


1. (1) Jabari Parker - Milwaukee Bucks

A legtöbb társához hasonlóan Parker sem volt meggyőző legutóbbi jelentkezésünk óta, két 6 pontos meccse is volt zsinórban, bár ezt gyorsan kozmetikázta egy 13-6-tal. Mezőnyből továbbra sem gyakran lépi túl az 50%-ot (egész pontosan tízből kétszer sikerült ez), ami mégis Wiggins előtt tartja egyelőre, az a pattanózása (5.6) és a Bucks várakozáson felüli szereplése (a cikk írásakor 5-5). Sokat játszik, sokat van nála a labda, ahhoz pedig komolyabb hullámvölgyre van szükség tőle, hogy lekerüljön az első helyről.

 

Futottak még:

Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Ricky Rubio kidőlésével kerülhetett előtérbe "f*ck me" LaVine, és ha már két alkalommal is 30 perc fölötti játékidőt kapott, meg is hálálta a bizalmat: előbb egy 8 pont, 9 gólpasszos estét hozott össze, majd ezt követte egy 13 pontos karriercsúcs - sajnos szintén az ominózus 48 pontos Pelicans-vereség alkalmával. A hírek szerint csak valamikor decemberben térhet vissza a spanyol, addig LaVine szépen bedolgozhatja magát a Top 10-be, főleg, ha társai a mostanihoz hasonlóan produkálnak.


Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Drasztikusan lecsökkentek Nurkic percei, a McGee-Mozgov kombó szinte teljesen kiszorította. Bár még összehozott egy 6 pont, 5 pattanós meccset (alig 6 perc alatt), de a legutóbbi összecsapáson már csak egy faultra futotta tőle, nem favorizálja tehát Brian Shaw edző, aki a rossz szezonrajt miatt kénytelen legjobbjait játszatni.


Gary Harris - Denver Nuggets

18 és fél perc alatt 13 ponttal mutatkozott be a Nuggets színeiben Harris, de az ígéretes nyitány után egyből jött egy pont nélkül zárt est. Ha a debütálásakor látott szintet meg tudja a későbbiekben közelíteni, érdekes lehet számunkra!

Nikola Mirotic, Doug McDermott - Chicago Bulls
Nik Stauskas - Sacramento Kings

Mindhárom játékos percei csökkentek, Mirotic már csak 5 perc körüli időt kap. 12 pont jött összesen tőlük 3 mérkőzés alatt (Mirotic 0-0-2, McDermott 0-0-7, Stauskas 0-3-0), így a tízes lista szóba sem jöhet már esetükben. Főként a win-now módban működő Bulls párosa számára lehet ez aggasztó, bár a Kings sem az a boxzsák eddig, mint amit az elmúlt években megszokhattunk (6-4-es kezdés).

 

Összességében gyenge hetet zártak az újoncok, valószínűleg most kezdik el érezni az NBA sorozatterhelését - reméljük, ennél csak jobb jöhet.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus