New Kidds On The Block - Wi(n)ggins

Vége az All-Star szünetnek, túl vagyunk a trade deadline-on is - újoncaink mindkét fronton komolyan érdekeltek voltak.

 
 
 

 

10. (8) Langston Galloway - New York Knicks

A szezon hátralévő része már csak formalitás a Knicksnek, nem sok győzelmet fognak bezsebelni a Carmelo Anthony kiválásával, valamint Stoudemire és Prigioni elcserélésével meglehetősen lecsupaszított kerettel bíró Derek Fisherék. Ennek komoly haszonélvezője lehet Galloway, aki a visszatérő Andrea Bargnanival, valamint Tim Hardaway-jel együtt hódolhat kedvenc időtöltésüknek: a dobásnak. Valószínűleg az üres boxscore-számok idei királya lesz (tavaly MCW vitte el ezt a címet), vagyis hiába a viszonylag mutatós statisztikák (19 pont, 4 gólpassz a Heat, 13 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz a Cavs ellen), ha nem egy komoly célokért küdző csapatban érik el azokat. 

9. (9) Mitch McGary - Oklahoma City Thunder

Bár a kezdeti parádé után várható volt, hogy visszaszáll a földre a Thunder fiatal magasembere (0, majd 4 pont két egymást követő derbin), újra éledezni látszik, a Hornets otthonában negyed óra sem kellett neki 9 pont és 10 lepattanó begyűjtéséhez, a Denver ellen pedig 10 pontot és 7 pattit szerzett. Láthatóan produktív játékosról van tehát szó, ám nagy kérdés, milyen hatással lesz játékidejére az újonnan érkező török Kanter. Steven Adams kéztörése, valamint Kendrick Perkins távozása némileg felforgatta az OKC belső rotációját, egyelőre Kanter a kezdő center, McGary pedig a padról jön, csakúgy mint Nick Collison - optimális esetben azonban valószínűleg Kanter lesz a csereötös Adams mögött, az újonc pedig Collisonnal küzdhet majd az Ibaka mögötti percekért. Mivel a rájátszásért folyó háromcsapatos küzdelemben egyelőre nem áll rosszul a Thunder - ledolgozták hátrányukat a süllyedő New Orleans-szel, valamint a deadline-kor vélhetően gyengülő Phoenix-szel szemben, már nyolcadikok nyugaton -, az alapszakaszban valószínűleg látjuk még az ifjú erőcsatárt, ám a playoff már más történet: ott vélhetően a rutinróka Collison több lehetőséget fog kapni. 

8. (5) K.J. McDaniels - Houston Rockets

Arról, hogy hogyan és miért került kedvenc második körösünk Houstonba, Tóth kolléga már beszámolt itt. Texasi ténykedéséről egyelőre nem tudunk érdemben beszámolni, ugyanis első két mérkőzésén 5 percet kapott - mindenesetre érdekes lesz látni, mit tud, ha igazi tétmeccseken kell bizonyítani. 

7. (7) Marcus Smart - Boston Celtics

A tegnap estit megelőző négy mecsén rendre 10 pont fölött dobott a Kelták hátvédje - ez a leghosszabb ilyen jellegű sorozata a profik között-, ráadásul Sacramentóban a támadás mellett védekezésben is remekelt: 16 pontja és 5 lepattanója mellé 5 alkalommal csente el a labdát az ellenfelektől. Harmadik helyen áll egyébként az elsőévesek között a labdalopások terén, nem is a védekezésével van a baj, sokkal inkább dobószázalékával: még Galloway-nál is pontatlanabbul, 36.5%-kal céloz, ezen a téren még sok munka lesz vele. Ő Isaiah Thomast kapta “ajándékba” a cserehatáridő lejárta előtt,  ám arról még korai lenne értekezni, mennyire fogja ez befolyásolni a fejlődését, illetve milyen irányba.

6. (10) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

A Nets sem maradhatott ki a csere-bonanzából - Kevin Garnettet hazapostázták Minneapolisba, Thad Young érkezett ellenértékkent - a fiatal horvát előtt viszont nem tisztult a levegő, igaz, elé sem érkezett senki. Ennek megfelelően folytatta ingázását a kezdő és a kispad között - az All-Star gála előtt a padról beszállva alig kapott lehetőséget, legutóbb viszont már a feldobáskor a pályán volt, és ott is töltött csaknem 38 percet. 18 ponttal hálálta meg Hollins edzőnek a bizalmat, továbbra is viszonylag produktív scorer - ennél viszont több kell, ha fentebb szeretne kúszni a listán, ráadásul egy bokasérülést is beszedett, ami miatt csapata tegnap esti meccsét ki kellett ülnie.  

5. (4) Jordan Clarkson - Los Angeles Lakers

A Lakers négyszer is pályára lépett legutóbbi jelentkezésünk óta, így Clarksont valamivel többet láthatták a nézők - már ha kíváncsi egyáltalán valaki manapság a csapatra. A Portland otthonában tisztességes, 17 pontos, 6 pattanós, 4 gólpasszos estét hozott össze, a többi meccse inkább átlagos volt - ami viszont már most látszik, hogy a keze nem rossz: legutóbbi 35 büntetőjéből 31-et kosárra váltott. Ez a pontosság még nem köszön vissza a mezőnyszázalékoknál (40.2% mezőny, 30.4% tripla), hála a Kobe Bryant kiválása utáni nagyobb figyelemnek a védők részéről, de kezdetnek elfogadható. 

4. (6) Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Igazi rém volt támadópattanózásban a bosnyák, 3 meccs alatt 14 lecsorgót gyűjtött be saját csapata kihagyott dobásait követően. Milwaukee-ban 11 pontja mellé 15 pattanót tépett le, ebből 6 volt támadó - de a védőoldalon is kitett magáért, 3 sapkát osztott ki az ellennek. Ő a változatosság kedvéért jól jött ki a deadline-ból, hogy legyen ilyen is: Javale McGee távozott mögüle, ezzel gyakorlatilag övé a centerposzt a Nuggetsnél. A szezonjuk rég elúszott, nem sok minden van, amiért küzdhetnek - ebből azonban, ahogy ilyenkor szokás, a fiatalok profitáhatnak a legtöbbet.

3. (2) Elfrid Payton - Orlando Magic

Továbbra is stabil teljesítményt hoz a Magic irányítója, ráadásul ez győzelmekkel is párosult a legutóbbi jelentkezésünk óta lejátszott két mérkőzésen. A Knicks elleni 12 pont, 5 patti és 4 assziszt nem olyan nagy szó tőle, a Pelicans ellen viszont tripla-duplával szemezett: 10 pont, 11 zsuga és 7 lepattanó állt a neve mellett lefújáskor. A World vs. USA gálameccsen is fellépett az AS hétvégén, itt azonban átadta a teret a “nagyobbaknak”, 2 ponttal és 3 gólpasszal zárt - valószínűleg megvan a Magic hátvédpárosa a jövőre nézve, remek fogásnak tűnik Payton.

2. (3) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Ha már szóba került a tripla-duplával való szemezés, nem mehetünk el szó nélkül a Sixers ifjoncának teljesítménye mellett sem. Na nem a World-USA meccs 4 pontjára és 4 pattanójára gondolok - a deadline utáni első meccsen (tehát már Carter-Williams és McDaniels nélkül) 12 pont és 9 lepattanó mellett nem kevesebb mint 9 kiosztott blokkal szomorította a Pacers játékosait, és ha ez nem lenne elég, 4 labdát is szerzett - egyetlen újonc sem produkált még ilyen statisztikákat, amióta a labdalopást és a blokkot számolják a ligában (az 1973-74-es szezon óta). Tegnap este is jól játszott, nem rajta múlt csapata Miami elleni veresége: 18 pontja mellé lekapott 7 lepattanót, ismét sapkázott  négyet, ráadásul 10-ből 8 büntetője sikeres volt – nem rossz adat, tekintve 58%-os „pontosságát” a vonalról. Az érkező McGee nem lesz neki konkurencia, sokkal érdekesebb kérdés, hogyan passzolnak majd egymás mellé az idényt kiülő Joel Embiid-del...

1. (1) Andrew Wiggins - Minnestota Timberwolves

Ő sokkal inkább elemében volt a fentebb említett gálameccsen, olyannyira, hogy az MVP-trófeát is bezsebelte. Aztán visszatért a “nagyokhoz”, és ott is behintett húsz pontot, majd ma hajnalban 30-at. 15.3 pontjával továbbra is őrzi magabiztos előnyét az újoncok pontlistáján, ráadásul elkezdhet hozzászokni Ricky Rubio passzaihoz, amelyek biztosan könnyebbé teszik a csapattársak életét. A frissen “visszaszerzett” Kevin Garnett is taníthat neki ezt-azt, főleg munkamorálról. Ha ez nem lenne elég, nyert a lottón is. Ezek után monster Noel-meccs(ek) ide vagy oda, nem kérdés, ki vezet nálunk továbbra is.

Futottak még: 

Shabazz Napier - Miami Heat

Norris Cole távozásával, valamint Goran Dragic érkezésével sokat nem fog nőni a szerepe a Heatnél, de a Knicks otthonában azért szép számokat hozott: 18 pont (4/5 tripla), 7 pattanó, 6 gólpassz - de sajnos akadt 7 eladott laszti is.

Elijah Millsap - Utah Jazz 

A kisebbik Millsap-fivér is a Jazznél kezdi pályafutását, és Alec Burks egész idényre való kidőlésével lehetőséget is kap a bizonyításra. Legutóbbi két meccsén 9.5 pontot és 7.5 lepattanót átlagol, ez utóbbi nem kevés - azt azért hozzá kell tenni, hogy bátyjával ellentétben ő nem erőcsatár, hanem hátvéd.

JaKarr Sampson - Philadelphia 76ers

Újabb Philly-gyöngyszem: az eddig fű alatt tevékenykedő Sampson legutóbbi hét mérkőzéséből ötször ért el legalább 10 pontig, Elfrid Paytonék ellen meg sem állt 16 egységig. 

 
 
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus