New Kidds On The Block: a bőség zavara

Az újoncok alaposan beindultak a mögöttünk hagyott héten, egy sérülés most kapóra is jött a Top10-es lista összeállításánál

Másfél éve írom ezt a sorozatot, de most volt a legnehezebb dolgom a lista összeállításával, annyi jó teljesítmény érkezett az újoncoktól a héten - többen ráadásul egymás ellen remekeltek. Bár eddigi produkciója alapján mindenképpen helye lenne Larry Nance Jr.-nak a tízben, sérülés miatt nem játszott mérkőzést legutóbbi jelentkezésünk óta, így kipottyant, hogy helyet adjon a többi remeklő fiatalnak. Lássuk őket!

10. (-) Willie Cauley-Stein - Sacramento Kings

Csaknem a teljes decembert kihagyta ujjsérülése miatt a Sacramento magasembere, januárban pedig kellett neki egy kis idő, mire játékba lendült - most viszont Rudy Gay maródi, így a kezdőben kapott helyet csapata legutóbbi 5 mérkőzésén, stabil 30 perc körüli játékidővel. Pályafutása első dupla-dupláját jegyezte a Lakers otthonában 12 pontjával és 10 pattanójával, majd szinte lemásolta ezt a teljesítményt a Hawks ellen is (12 pont, 11 patti). Bár tegnap éjjel a Pacers ellen mindössze 6 ponttal zárt, de 12 lecsorgót így is megszerzett, és volt egy különösen szép akciója: az egyik oldalon sapkázott, majd indult, és zsákolással fejezte be a támadást - ráadásul mindhárom meccsén volt 2-2 labdaszerzése is, védekezésben aktív kezekkel rendelkezik tehát. WCS mindkét oldalon ideális partner DeMarcus Cousins számára: nem labdaigényes (nem volt még 10 rádobásos meccse a szezon során), ezzel szemben Boogie nem szerénykedik támadásban, 36 percre vetítve 21-nél is több dobást vállal, amivel ligaelső ebben a kategóriában. Rükvercben viszont hajlamos pihenni a Kings franchise playere (amíg ezt le nem vetkőzi, addig nálam a neve NeMarcus Cousins, mint ahogy az idei szezonban bemutatott fejlődéséig DeMar DeRozan is NeMár NeRozan volt a sok középtávoli téglájával), ebben a szegmensben is hasznos az újonc, segít elfedni Cousins időnként matador védekezésének hiányosságait.

9. (8) Trey Lyles - Utah Jazz

Derrick Favors day-to-day sérülése immáron több mint egy hónapja tart, így egyelőre megkapja a lehetőséget Lyles, mindössze Trevor Bookerrel kell küzdeni a percekért a Jazz négyes posztján. Múlt heti berobbanása után ezúttal valamivel visszafogottabb volt, de így is hozott egy becsületes 9.3 pontos, 5.7 pattanós átlagot 5/8-as triplázással (3 meccsen). Az egész szezont tekintve 19/40 (47.5%) a triplavonalon túlról, ideális fit lehet az inkább bent romboló Gobert, és idővel Favors mellé is.

8. (6) Frank Kaminsky - Charlotte Hornets

Al Jefferson mellett újabban Cody Zeller is maródi a Lódarazsaknál, ám center posztra nem merik betenni újonc magasemberüket Clifford mesterék, így játékideje nem emelkedett az újabb csapaton belüli sérüléssel. Kaminsky legfőbb riválisa a poszton Marvin Williams, akinek támadása esetleges, védekezésben viszont egyértelműen hasznosabb az ifjoncnál, így egyelőre kirobbanthatatlan a kezdők közül. Lyles-hoz hasonlóan Kaminsky triplái is szépen potyognak az utóbbi időben, 5/7-et hajintott a héten - nem is csoda, hogy egy 17 és egy 15 pontos meccs is kiszaladt belőle. Két jobb meccsére azonban jutott két gyengébb (egy 5 és egy 9 pontos) is, és mivel őt általában a pontjaiért szeretjük, ezért picivel hátrébb raktam múlt heti helyezéséhez képest - az előtte lévők valamivel produktívabbak voltak ezúttal.

7. (9) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Jusuf Nurkic visszatérése eddig nem zökkenőmentes, nagyon hamar beszedett egy bokasérülést a bosnyák medve, és állítólag a kondijával sincs minden rendben. Ennek ellenére továbbra sem úszik a játékidőben Jokic (ez körülbelül a negyedik hét, amikor ez elmondható róla, legközelebb már nem emelem ki), pedig limitált percei alatt továbbra is produktív - kétszer játszott 24 perc fölötti időt, ekkor 17.5 pontot, 4 lepattanót, 3 gólpasszt, valamint 3 labdaszerzést átlagolt, kétszer viszont nem érte el a 20 percet sem. Játékát nézve hamar kitűnik sokoldalúsága: gólpasszok, aktív kezek, mindig történik vele valami, ha pályán van.

6. (-) Myles Turner - Indiana Pacers

Először van listánkon a Pacers rookie-ja (az egyik első "Futottak még"-en kívül), ehhez képest talán magasnak tűnhet, hogy kapásból a hatodik helyen debütál - de csak annak, aki nem látta játszani. Devin Bookerrel és Towns-szal együtt a kedvenc elsőéveseim egyike, támadásban sok kiszámíthatatlan, “unorthodox” dolgot láttam tőle, védekezésben pedig sokatmondó a héten kiosztott 13 blokkja - ennél több sapit senki nem kötött a ligában, hiába a nagy hóvihar. Épp egy hete robbant be a ligába 25 pontos, 7 pattanós (11/13 mezőnyből!) meccsével Denverben - ugyanezen derbin Jokic 18-at gurított egyébként. Ezt egy 15 pontos, 4 blokkos teljesítmény követte (Booker és a Suns ellen, róla lejjebb), ez azonban még csak az előétel volt: megérezhette, hogy felvettem fantasy-ben, ugyanis a bajnok Golden State védelmét 31 ponttal büntette (12/17 mezőnyből) 8 lepattanó társaságában, hivatalosan is a legforróbb újonc lett a ligában. Tegnap Cauley-Steinnel csatázott (ezt még nem néztem meg, de pótolom), 11 pont és 6 lecsorgó mellett 5 blokkot osztott ki - ezzel 20.5 ponttal, 6.3 pattanóval, valamint 3.3 blokkal zárta a hetet, 64.8%-os dobáspontosság mellett. Vogel edzőnek lesz dolga a játékidő elosztásával, ugyanis Ian Mahinmi sérülésével kaphatta meg a lehetőséget Turner, de az már most látszik, hogy több potenciállal bír, mint akár Mahinmi, akár Jordan Hill.

5. (4) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Több fiatalhoz hasonlóan a Lakers hátvédje sem teljesített rosszul legutóbbi jelentkezésünk óta, mezőnyből például kifejezetten pontosan célzott 4 derbijén: 47 dobásából 26 landolt a helyén (55.3%). A pontszerzésen kívül viszont sok mást nem csinált, de legalább az jól ment neki, 16.3 pontot hozott a konyhára - Byron Scott  viszont továbbra is fukar a játékperceit illetően, rejtély például, hogy Marcelo Huertas mit keres 12 percig a pályán egy ilyen csapatban. Amíg a rotáció nem egyenesedik ki (öregek ki, fiatalok be), addig nem lesz beleszólása az Év Újonca versenybe, de a legkevésbé sem ideális terep ellenére is látszik fejlődés.

4. (5) Devin Booker - Phoenix Suns

Ha már pontszerző hátvédekről beszélünk, ejtsünk szót Booker Minnesota elleni lőlapjáról, íme - 11 pontja mellett minden más statisztikai kategóriában pici tojásokat regisztrált, ami ritkaság 27 perc játékidő alatt. Ezzel nem is jött volna fel a negyedik helyre, de a Pacers ellen úgy elkapta a fonalat, hogy meg sem állt 32 pontig (9/16 mezőnyből, ebből 6/11 tripla, valamint 8/8 büntető), majd a dobóhátvédek ellen (is) hagyományosan erős Spurs kosarát is 24 egységgel terhelte meg. Belefért a tegnapi, Atlanta elleni viszonylag gyengébb produkció (15 pont 19 dobásból) is, hogy előrelépjen egyet, érdekes páros lehet a jövő Phoenix-ében Archie Goodwinnel.

3. (3) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Kétmeccses hete volt mindössze a Phillynek, egyet nyertek, egyet buktak. Okafor mindkét meccsen 20 pontot tett a közösbe, mezőnyből 55.6%-kal célzott, sok panaszunk nem lehet a játékára. Volt a Knicks-szel egy hosszabbításos csatájuk, amelyet nagy küzdelemben végül Porzingisék nyertek, de itt a negyedik negyedben, valamint a ráadásban is a Noel - Covington frontcourt-ot részesítette előnyben Brett Brown, Okafornak a törölközőlengető szerepkör jutott 20 pontja ellenére is - még mindig keresik a megfelelő felállást tehát.

2. (2) Kristaps Porzingis - New York Knicks

Szinte minden hétre beesik egy 30%-os, vagy az alatti mezőnymutatós meccs az egyébként vitán felül produktív lettnek, most sem volt ez másképp - a Clippers ellen 4/17-tel (23.5%) tüzelt. A sok tégla egyébként nem csak nála gond, csapatszinten 39% alatt dobtak legutóbbi két meccsükön, ez rendkívül alacsony adat. A dupla-duplák sem jöttek a korábban megszokott tempóban, négy meccs alatt "csak" egyet szállított a Knicks újdonsült reménysugara - bár az az egy épp a fentebb említett Okafor elleni csata alkalmával született (16 pont, 12 pattanó, 3 blokk). 16 dupla-duplánál jár egyébként a szezonban, ennél csak Towns csinált többet (21-et), Okafornak pedig 9 van - ebben is, mint sok másban, ez a hármas uralja továbbra is az elsőévesek mezőnyét.

1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Múltkori gyengélkedése után ismét meg tudott újulni KAT, kitűnő hetet zárt. Bookeréket egy 30-as zakóval küldték haza, itt 14 pont és 8 lepattanó elég volt az 1/1-estől - a nagy különbségnek hála a fiatalok (Andre Miller, Tayshaun Prince) is pályára kerültek a Timberwolves-ban. A Pelicans ellen nagy csatát vívtak Anthony Davisszel, végül a rutinosabb (de még mindig csak 22 éves) Davis került ki győztesen - Towns 20-13-as meccsére egy 35-7-tel felelt Brow. Ezután pályafutása legkomplettebb mérkőzése következett, a Dallas otthonában 27 pontot (12/19 mezőny), 17 pattanót és 6 blokkot szállított - ehhez képest már csak levezetés volt a tegnapi 14-9-e (6/6 mezőny). Bár múlt héten valamicskét leadott előnyéből, ezzel a domináns szakasszal ismét megszilárdította helyét a lista tetején - de ahogy láttuk, többen is 30 pontokat dobáltak a héten, sűrűsödik tehát a mezőny. Szerencsére!

Futottak még:

Joseph Young - Indiana Pacers

Bizony, nem csak Myles Turner villogott a Pacersben a héten. Young 3 meccsen 14 pontot és 6.7 gólpasszt átlagolt, mígnem tegnap visszaszállt a földre (2 pont). A 43. helyen kiválasztott hátvéd ígéretesnek tűnik, kérdés, megkapja-e a lehetőséget a további bizonyításra.

Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Már két hete visszatért bokasérüléséből a Nuggets egyese, de teljesítménye nem volt elég meggyőző a listához - most sem az, de legutóbbi 3 mérkőzésén bemutatott 15 pontos és 7 asszisztos átlaga jó kiindulópont.

Heti Rendes Spurs Garbage Time Játékosaink

Jonathon Simmons és Boban Marjanovic is mutat szép dolgokat - csak sajnos többnyire  az ellenfelek kispadvégi játékosaival szemben. Boban 17 pontot és 13 pattanót tett a közösbe a Suns leverése alkalmával (hol vannak már ezek az idők?), Simmons pedig egy 13 és egy 14 pontos meccsel jelentkezett ezúttal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus