New Kidds On The Block: a Josh Smith-díj

Régi ismerősök, karriercsúcsok, balett, Josh Smith-díj: változatos hetet zártak újoncaink!

 

10. (-) Shabazz Napier - Miami Heat

Kapóra jött Dwyane Wade sérülése a hosszabb ideje mellőzött Napier-nek, a Heat kaliforniai túrájának legutóbbi két állomásán, Oaklandben és Sacramentóban is a kezdőben kapott helyet az újonc egyes. A ligaelső Warriors ellen győzelmi esélyeik nem voltak, a játékmesterre azonban nem lehetett különösebb panasz, 10 pontja mellé 6 gólpasszt osztott ki a csapattársaknak. A Kings otthonában akadtak gondjai a dobásokkal (3/11 mezőnyből), de összességében itt is jó számokat hozott, 12 ponttal, 6 lepattanóval, 5 assziszttal és 2 labdaszerzéssel zárta a találkozót, ráadásul győztek is.

9. (8) Zach LaVine - Minnesota Timberwolves

Mo Williams bombaformája nem jött jól a Minny elsőéves játékmesterének: elveszítette helyét a kezdőötösben, csapata pedig 15 meccses vereségszériát szakított meg, mintegy igazolva Saunders mester döntését. Ennek megfelelően nem róla szólt az elmúlt időszak, három mérkőzésen mindössze 28 percet volt pályán összesen - bár a Denver otthonában elkönyvelt győzelem alkalmával azért megmutatta, hogy korai lenne teljesen jegelni, nem egészen egy negyed alatt 7 pontot és 3 gólpasszt ért el.

8. (7) Marcus Smart - Boston Celtics

A várakozásokkal ellentétben inkább kintről tüzel a Kelták 1/6-osa, a héten nem is volt két pontot érő mezőnykosara - bár trojkája is csak három, kilenc kísérletből. Keleti nagyágyúkkal mérkőztek Brad Stevens fiai (a Hawks és a Bulls látogatott Bostonba), és a papírformának megfelelően mindkét gárda győztesen távozott a Gardenből, az újonc hátvéd viszont nem játszott rosszul: a Sólymok ellen 6 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt hozott össze, és szinte ugyanezt produkálta Rose-ék ellenében is (5 pont, 6 pattanó, 5 assziszt). Eddigi mezőnyszázalékát (39%) nem teszi ki az ablakba, de a játék többi elemében hasznos, sokoldalú kosaras benyomását kelti eddig.

7. (5) Jusuf Nurkic - Denver Nuggets

Gyenge hetet zárt a bosnyák; úgy tűnik, az ellenfelek a Mozgov-csere után látott parádéját komolyan vették, és pofás scouting reportot gyártottak róla, mert semmi nem akart neki beesni az elmúlt három meccsén - bár a lepattanók terén továbbra is szorgos. A Dallas elleni home-and-home odavágóján még jöttek a számok (7 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), a második derbire azonban elfogyott a lendület, 2 pontját 1/7-es mezőnyözéssel szenvedte össze, a pozitív oldalon csak 6 pattiját említhetjük. A Minnesota vendégjátéka alkalmával sem ment neki igazán, ismét 1/7-tel zárt 9 lecsorgó begyűjtése mellett, így 5/22-vel zárta a hetet - mondani sem kell, egy magasembertől ez kevéske.

6. (-) Bojan Bogdanovic - Brooklyn Nets

Napier-hez hasonlóan Bogdanovic is rendszeres szereplője volt korábbi összeállításainknak, aztán csapatbéli mellőzöttsége okán kiszorult - nos, örömmel jelenthetjük rajongóinak, hogy a horvát visszakerült a Nets rotációjába (mit visszakerült, az elmúlt 5 meccsen már kezdett is!), és szezon eleji számaihoz hasonló mutatókat produkál (ezzel párhuzamosan az orosz Karaszev elkezdhet nézelődni az Öreg Kontinensen ajánlatok után). Stabilan, 10 pont és 5 pattanó körül termelt valamennyi mérkőzésén visszatérése óta a kiscsatár (egész pontosan 11.6 pontot és 4.4 pattit hozott az öt derbi alatt), ez pedig egyelőre a hatodik helyhez elegendő itt - aztán ha megvalósul valami a Nets tervezett nagytakarításából, bármi lehet...

5. (4) K.J. McDaniels - Philadelphia 76ers

Csakúgy mint Nurkic esetében, a Philly kiscsatáránál is bedeszkázták a gyűrűt a héten: 27 rádobása volt három mérkőzésén, de csak 6 talált, ami bizony mindössze 22.2%. A Toronto otthonában még kompenzálta gyatra, 2/10-es mezőnymutatóját 8 pattanó leszedésével, valamint a még tőle is jónak számító 4 blokkal, de nagyjából a pozitívumok végére is értünk... Na jó, ez még idefér.

 

4. (3) Nikola Mirotic - Chicago Bulls

“Nem tudok az Atlanti-óceánba sem betalálni a héten” című játékunk harmadik dobogósa a Bulls erőcsatára. Ő 4/17-et “repesztett” a héten, így Nurkic-csal és McDaniels-szel karöltve hoztak egy 15/66-ot (22.7%), a nyeremény pedig Josh Smith New York ellen viselt zoknija. Eléggé esetleges a játékideje, most éppen Joakim Noah sérülése miatt több lehetőség jut neki - ezúttal nem élt vele olyan jól, mint néhány hete Taj Gibson kidőlésekor.

3. (4) Nerlens Noel - Philadelphia 76ers

Bár főként védekezéséről ismert, támadásban is akadt termékeny meccse a Philly magasemberének, ezért múlt heti kisiklását követően ismét a dobogón tanyázik nálunk. A Hawks elleni 2 pontos, 6 pattanós meccs volt a leggyengébb derbije, ezt egy szorgos 12-8 követte (plusz 3 labdaszerzés) Kanadában. Ezt követően szépen használta ki Anthony Davis távollétét, pofás, 17 pontos, 11 pattanós dupla-duplával jelentkezett az őt draftoló, majd gyorsan tovább is cserélő Pelicans ellen, ráadásként kiosztott 5 sapkát is Evanséknak - nem is maradt el a győzelem. Bár Detroitban egy kicsit visszavett a tempóból (7 pont, 7 pattanó), összességében így is remek hetet zárt.

2. (6) Elfrid Payton - Orlando Magic

Érezhetően kezd lassulni a játék a Magic karmestere számára - ezt véltem kikövetkeztetni, amikor a Houston elleni mérkőzésük végjátékát néztem. Több clutch play is fűződött az újonc egyes nevéhez a nyugati elithez tartozó vetélytárs kárára, végül be is húzták a derbit - önmagában a 15 pont, 6 patti és 4 gólpassz nem lenne kiemelkedő, a hajrában mutatott higgadtsága volt az igazán meggyőző. A java azonban még hátra volt: a Memphis ellen 9/16-os mezőnyözéssel 22 pontos karriercsúcsot hintett, mintegy ráadásként kiosztott 12 gólpasszt is (szintén egyéni csúcs) - emellett szinte eltörpült harmadik meccse, ahol egy laza 19-8-4-gyel zárt. Apró szépséghiba, hogy utóbbi két találkozót elveszítették a floridaiak, de ez legkevésbé sem irányítójukon múlt. Összességében pályafutása messze legjobb hetét zárta Payton: támadásban kezd komfortosan mozogni, legutóbbi 51 dobásából 28 talált (54.9%), amellyel végre 40% fölé tornázta a vonatkozó statját, a gólpasszok is jól mentek (24 a három múlt heti meccsen), és védekezésben is aktív volt (2.3 labdaszerzés/mérkőzés). Ezzel együtt felszaladtak az eladott labdák is, de ne legyünk telhetetlenek...

1. (1) Andrew Wiggins - Minnesota Timberwolves

Míg a dobogó alsóbb fokain nagy a jövés-menés, az 1/1-es hetek óta tartja első helyét, és mutatott játéka alapján tartani is fogja még jó ideig. Bár mindhárom heti mérkőzésüket otthonuktól távol játszották le a Farkasok, ez a legkevésbé sem érződött teljesítményükön: kétszer is győztesen hagyták el a parkettet, újonc sztárjuk pedig tovább folytatta menetelését az Év Újonca cím megszerzése felé. Első állomáshelyük a tavaly még rettegett Indianapolis volt; itt 20 Wiggins-pont bőségesen elegendőnek bizonyult a házigazdák felülmúlásához, 4 gólpassz és 3 lepattanó társaságában szállította ezen számokat. Arizonában kevésbé villogott, bár 17 pontját itt is 5 pattanóval és 3 assziszttal fűszerezte, ezúttal alulmaradtak a Suns ellen. A szintén kemény denveri arénában azonban nem ismert kegyelmet, pályafutása legtermékenyebb meccsét szállította (31 pont, 11/17 mezőnyből, 3/4 trojka, 9 patti, 4 zsuga, 3 blokk) - jutalma pedig újabb győzelem lett. Mutatói nagyon rendben voltak a héten (22.6 pont, 5.6 lepattanó, 3.6 gólpassz, 54.1% mezőnyből, 5/8 tripla), Paytonnal karöltve igazán ütős hetet produkáltak, fényesítve valamelyest a ‘14-es draftosztály kissé megkopott hírnevét.


Futottak még: 

Aaron Gordon - Orlando Magic

Hosszú kihagyás után újra játékra jelentkezett a Magic 1/4-ese, és nem is rosszul: nem egészen 12 perc alatt 8 pontot és 3 pattanót ért el az OKC elleni kiadós vereség alkalmával.

Tarik Black - Los Angeles Lakers

Folytatta szorgos játékát a draftolatlan magasember, 7.6 pontja mellé 5.3 pattanót tett hozzá legutóbbi három fellépésén, mezőnyből pedig 56.2%-kal célzott.

P.J. Hairston - Charlotte Hornets 

Kosarazott is a héten a Lódarazsak ifjonca, 11-et pörkölt be a bajnoknak, de mégsem erről marad emlékezetes az estje, sokkal inkább erről

 

Kipottyant: Cleanthony Early - New York Knicks

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus