New Kidds On The Block: A Kétlepattanós Cecelégy

Furcsa jószág szedi áldozatait a ligában, egyelőre csak a keleti parton - két meccs alatt ki lehet belőle gyógyulni, de a hatékony ellenszert még keresik.

10. (-) Willie Cauley-Stein - Sacramento Kings

Eredetileg Emmanuel Mudiay-t szántam erre a helyre, de a legutóbbi két meccsén mutatott 2/17-es mezőnyözése eltántorított attól, hogy betegyem, és a jövőben is kimarad, ha tovább szállítja az 1/12-es, és ahhoz hasonló remekműveket. Nyáron tessék szépen ráfeküdni a dobásra, tanulható, addig pedig ne tessék erőltetni. Szóval Cauley-Steinre rátérve, ő épphogy a támadóoldalon kezdi magát összekapni: legutóbbi 8 derbijéből haton is kétszámjegyű ponttermést hozott, mindezt csaknem 70%-os pontossággal (37/53, 69.8%). Először a szezonban volt 10 rádobásos meccse is, ez esetében talán nagyobb szenzáció, mint hogy Kemba Walkernek megszületett idei első 10 asszisztos teljesítménye... A többi kategóriában nem hozott kiemelkedőt WCS, de őt nem is stat sheet stuffernek hozták, 20 perces játékidőkkel meg nehéz is telerakni a statlapot - a lehetőségeivel jól él, hasznosan játszik, szerintem ennél (még) nem kell több tőle.


9. (9) Stanley Johnson - Detroit Pistons

A Cleveland otthonában sérülés miatt el kellett hagynia a pályát Johnsonnak (10 pontot azért szerzett 22 perc alatt), a jobb vállával vannak gondok. Amennyiben hosszabb kihagyás vár rá, abból egy másik autóvárosi újonc, a fantáziadús “Money” becenévre hallgató Darrun Hilliard is profitálhat akár - egyelőre nem pottyant ki, kiérdemelte a helyét, okosabbat majd jövő héten tudunk mondani állapotáról.


8. (10) Justise Winslow - Miami Heat

Ez az a hét, amikor Stephen Curry beállította a liga triplarekordját, megdöntötte a saját triplarekordját, majdnem félpályáról dobott meccsnyerőt a Thundernek, a Golden State már februárban bejutott a rájátszásba, és - még mindig ugyanennél a hétnél járunk! - Justise Winslow elkerült a New Kidds 10. helyéről. A Pacers ellen komplett meccset hozott (15 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés), a Warriors ellen átlagosat (8 pont, 10 patti), a Boston ellen pedig gyengébbet (6-7-4), a percek pedig továbbra is adottak -  játékidő tekintetében az egyik legtöbbet foglalkoztatott elsőéves 28.3-as meccsenkénti átlaggal, csak Towns (30.7), Okafor (30.1) és Mudiay (30.0) előzi ebben a szegmensben. 


7. (5) Devin Booker - Phoenix Suns

Elég komoly gödörben van a Suns kettese, ami a dobásokat illeti: utoljára egy hónappal ezelőtt értékesítette dobásainak legalább a felét egy meccsen. Legutóbbi 11 derbijén mudiayi “magasságokban” jár, 137 kísérlete volt, de csak 47 ért célba - ez bizony alig 34%. Nála azért nem áll meg a “tessék megtanulni dobni” tanácsom, egyszerű shooting slumpról van szó, igaz, abból a mélyebbik fajtáról. 


6. (7) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Dupla-duplával indította a hetet a szerb center, épp úgy, ahogy az előzőt zárta: előbb egy 23-13-mal szomorította a Bostont, amiről legutóbb már megemlékeztünk, majd egy 13-13-at rittyentett a Sacramento ellen, sőt a két meccsen még egy 5-ös gólpasszátlagot is összehozott. Apróbb szépséghiba azonban - már amellett, hogy mindkét derbit bukták -, hogy DeMarcus Cousins megint megterített a denveri palánk alatt, és jóízűt vacsorázott (39 pont, 9 lepattanó) - ezentúl valószínűleg pirossal fogja megjelölni a naptárban a Nuggets elleni találkozókat Boogie. Ezek után kisebb meglepetésre legyőzte a csapat a Clipperst, Jokic megtette itt is a magáét (7 pont, 11 patti), a Dallas ellen azonban matchup-okokból mindössze 11 percet kapott - a small-ball volt a trend azon az összecsapáson.


5. (6) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Valahogy úgy játszott a héten az 1/2-es, mint ahogy azt a Lakers a draftolásakor elképzelte - lám, jobban teljesít kezdőként, mint a cseresorral, ki hitte volna? Byron Scott bizonyosan nehezen hitte, hiszen zsinórban 30-szor küldte be a padról a hátvédet, de a száműzetésnek végre vége. Ha már NBA-kaliberű társakkal (kicsit elragadtattam magam, de belefér) játszhatott, gyorsan gurított is egy 17 pontos, 5.3 gólpasszos négymeccses szakaszt - játékideje nem sokat változott a korábbiakhoz képest, de nem mindegy, kikkel osztja meg a “floor time”-ot.


4. (4) Myles Turner - Indiana Pacers

Továbbra is stabil játékkal rukkol elő a Pacers 19 esztendős magasembere, és nem mondhatnánk, hogy meg lenne illetődve: ha Cauley-Steinnél kiemeltem a 10 rádobást, úgy Turnernél is megteszem - a 20-at. De nem csak célzás nélküli puffogtatás volt ez, a húszból tíz dobás a helyére került, a 24 pont mellé pedig 6 pattanó is társult, ez volt Myles legjobb meccse a héten. A döcögősebb szezonkezdet (sérülés, játékidő hiánya) után szépen hozza fel magát, már hatodik a pontátlagot tekintve az elsőévesek között 10.9-cel, blokkok terén pedig csak a Porzingis-Towns duó tud jobbat nála.


3. (3) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Minden ideálisnak tűnt - az utcai verekedés és a 138 meccses vereségszéria a múlté, a Dallas ellen 31 pontos karriercsúcs behintve, Noellel a chemistry rendberakva. Ezek a gondolatok jártak Jahlil Okafor fejében, amikor éppen a cipőjét kötötte az Orlando elleni hazai meccs előtt az öltözőben - ez egy fontos skill bizonyos centereknél, csakúgy mint az up-and-under vagy a horogdobás. Merthogy ő be tudja kötni, a következő ellenfelüknél, a Pistonsnál viszont Andre Drummond mellett 0/24-ben alkalmaz a csapat egy cipőkötőt, és bizony a Phillynél is vissza kellett venni állományba Andrew Bynum egykori fűzőjét - ők csak így hívják -, amikor megérkezett a gárdához Joel Embiid. Ezen haloványan elmosolyodott Jah - ő már 17 évesen be tudta kötni a sajátját. Gondolatmenetét egy halk zümmögés szakította meg egy pillanatra, de nem tulajdonított neki jelentőséget. Tovább elmélkedett, állítólag anno Derrick Coleman lépőit is ugyanez az alkalmazott fűzte be - jó régóta itt lehet. Enyhe csípést érzett a halántékánál, odakapott, de nem talált semmit. Ha volt is ott valami, gyorsan tovaszállt.

A Magic ellen jól ment Okafornak a pontszerzés, 17 egységnél állt meg 8/13-as mezőnyözéssel. Viszont a lepattanók sorra csúsztak ki a kezezi közül, volt, hogy kétlabdányival is mellényúlt egynek. Megesik, gondolta.

Jött a Pistons és Drummond. Cipője fessül befűzve, mosolya a szokásos, széles. Összecsapnak. Drummond sorra kapkodja a pattanókat, Okafor megint csak szenved. Félidőben a csapat veterán alkalmazottai valami repülő rovarról suttognak, amit látni véltek az öltözőfolyosón - már elrepült szerencsére, tán New York irányába. A rettegett Két Lepattanós Cecelégy, mítikus gonosz az NBA játékosok körében. Utoljára 2009-ben látták a San Antonio háza táján - a liga belső köreiben nyílt titok, hogy egy példányt lecsapott Manu Ginobili, a denevér csak CGI trükk volt. Akkor Matt Bonner volt az áldozat, aki nem hiszi, járjon utána. Ez volt az utolsó ismert példány, azóta nem regisztrálták.

Hülyeség, gondolja Jahlil. Öreg ő már a mesékhez, tavaly óta egyet sem hitt el. Méghogy egy légy, ami ha megcsíp, két meccsen át 2 lepattanóra kárhoztatja a magasembereket? Ugyan már...

A meccs utáni estét a Két Lepattanós Cecelégyről való olvasással töltötte Jah (Drummondnak bezzeg felolvasója is van...), és megkönnyebbült, hogy túl van rajta.

 

2. (2) Kristaps Porzingis - New York Knicks

A Pacers elleni idegenbeli meccs előtti utolsó dobóedzését tartotta Kurt Rambis. A csapat újonca, Kristaps Porzingis éppen a shootaround-oknál használatos New York Basketball-os felsőjét húzta magára, amikor csípést érzett a jobb lapockája körül...


1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Towns nem hallott még a mítikus állatról - szabadidejében nem “NBA-head”, ahogy arrafelé mondják. Nem viszi haza a munkát, nem kosárlabdával kel-fekszik, mint mondjuk LeBron. Így aztán nevetve folytatta jó sorozatát, két újabb testes dupla-duplával (28-13, 30-15) erősítve pozícióját az Év Újonca versenyben. Legyek? Megélnek egyáltalán a hideg Minnesotában a legyek? 


Futottak még:

Josh Richardson - Miami Heat 

Beno Udrih és Tyler Johnson kidőlésével üresedés keletkezett a Heat hátvédrotációjában amelyet az újonc Richardson igyekezett betölteni egy 15 és egy 11 pontos teljesítménnyel. Tegnap a Boston ellen volt egy szép blokkja is, percei azonban meg vannak számlálva Joe Johnson érkezésével.

Bobby Portis - Chicago Bulls

Újabb jó teljesítmény érkezett Portistől, de még mindig nem elég jó a listához. A 10 pont, 16 pattanó azonban mindenképp elég egy “futáshoz”.


Kipottyant: Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus