New Kidds On The Block: az első Towns-Okafor csata

Összecsapott az 1/1 és az 1/3 - reménysugár a Nets háza táján - kérdések Denverben - új listavezetőnk van - Russell lassan kúszik felfelé

 

10. (7) Justise Winslow - Miami Heat

Továbbra is 30 perc körüli játékidővel számolhat a Heat újonca, ráadásul szívós védekezésének hála a negyedik negyedekben sem rest pályára küldeni őt Spoelstra mester, hamar kitaposta tehát magának a rotációba vezető ösvényt. Luol Deng újoncéve óta nem átlagolt ilyen kevés pontot, mint most (10.3), bár nincs is annyi labdája nyilvánvalóan - kvázi ötödik opció a Heat kezdőjében. Percei is visszaestek jócskán, hatékonysága viszont nem nőtt, ha tartja ezt a formát, akkor a továbbiakban is jut idő bőven az idei 1/10-esnek a bizonyításra. Winslow mezőnyből nem vállal sokat, 13 rádobása volt összesen a héten, de ebből 8-at a helyére küldött - 7 pontos és 6.3 pattanós heti átlaga nem fejezi ki hasznosságát, amely inkább védőoldalon mutatkozik meg.

9. (10.) Stanley Johnson - Detroit Pistons

Sorminta szerint dolgozott a héten Johnson, a régi jó “egy sima, egy fordított” lemezt rakta fel. A Minny otthonából győztesen távoztak - ahogy eleinte mindenki -, itt három bepörkölt triplával, 6/10-es mezőnyözéssel jutott el 15 pontig, majd a Wizards ellen alig negyedórát volt pályán, ezért ki is kaptak. A Milwaukee-ban megint jobban hasított, bár 16 pontját csak 5/14-gyel dobta össze, 6/7 büntetője kompenzált. Végül a Heat elleni sima győzelem alkalmával újfent betlizett, 3/12-vel szenvedett össze 7 pontot - vegyes tehát az összkép, épp olyan, mint a csapat maga.

8. (4) T.J. McConnell - Philadelphia 76ers

Némileg visszavett korábbi tempójához képest a Sixers egyese, és azok a fránya győzelmek sem akarnak jönni (ki hinné...), így kénytelen voltam 4 hellyel hátrébb sorolni a játékmestert a listán. Bár jól tartották magukat négymeccses idegenbeli túrájuk nagy részén - a Charlotte ellen ugyan beleszaladtak egy 25-ös zakóba, de a Miami, a Wolves és a Celtics ellen csak 5, 5, illetve 4 ponttal maradtak alul -, ezúttal nem volt akkora hatása a játékra McConnell-nek. 5.25-ös átlaga nem gond, nem scorer mentalitású játékos - az azonban már érdekesebb, hogy az egész szezonban, 16 mérkőzés alatt egyetlen büntetőt sem tudott még kiharcolni. 5-ös gólpasszátlaga is alacsonyabb korábbi számaihoz mérten, ráadásul mezőnyszázaléka is visszaesett (10/27, 37%) - így talán már érthető, miért csúszott ennyit vissza.

7. (-) Rondae Hollis-Jefferson - Brooklyn Nets

Bojan Bogdanovic után ebben az évben is van Nets játékos a hasznos újoncok között (most mondja valaki, hogy nem állnak jól a jövőt nézve!), ráadásul ő nem is 25 éves, a tavalyi Bogival ellentétben. Eddig nem nagyon láttam okát annak, hogy ide kerüljön - a csapatnak nem ment, RHJ pedig néhány 10+ pattanós meccsen kívül nem sokat villantott. Aztán a Boston elleni 13 pontos, 11 pattanós, 3 labdaszerzéses meccsel felkerült a térképre, ezt pedig egy újabb kitömött statlap követte (9 pont, 7 patti, 5 steal, 4 assziszt). Ekkor már biztosnak tűnt listás helyezése, az OKC elleni újabb dupla-dupla (11 pont, 11 lepattanó) pedig néhány hellyel fentebb is repítette az előzetesen vártnál.

6. (9) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Bár a Denver négymeccses bukószériában van, ezt talán annyira nem sajnálják Coloradoban - nem a rájátszás a cél idén, sokkal inkább az elemek egymás mellé illesztése, a játékosok helyének megtalálása a jövő Nuggets-ében. Nem lesz egyszerű a feladat: Danilo Gallinari jól kezdett, aztán visszaesett (10/49 legutóbbi 4 meccsén), Will Barton meglepően produktív (volt a Clippers meccsig), Gary Harris kezd magára találni, Joffrey Lauvergne 3 derbin játszott idén összesen (bár azokon jól), Jusuf Nurkic idei bemutatkozása pedig még odébb van. Erre jön még Kenneth Faried, aki nem megy rossz idényt eddig, de kérdés, hosszútávon számolnak-e vele, valamint Wilson Chandler megítélését sem segíti, hogy játszott perc nélkül dőlt ki a szezonra csípőjével. Mudiay biztos pontnak tűnik, még ha sokat is hibázik - nagyon fiatal még. Jelen alanyunk, Nikola Jokic pedig azért küzd, hogy biztos ponttá váljon, bár fejlődését nem sokban segíti elő a Denver bősége magas posztokon. A fentebb említett Lauvergne-Faried páros mellett J.J. Hickson és Darrell Arthur is 4/5 posztos, illetőleg Nurkicot sem feltétlenül dobóhátvédnek szánják - Gallinari esetleges négyeseztetéséről nem is beszélve, ideális Small Ball 4 lehet az olaszból. Nagy versenyfutás várható tehát a percekért, az újonc szerb pedig igyekszik meggyőzni a vezetőséget, hogy érdemes vele számolni: múlt heti 23-12-je után ezúttal is hozott dupla-duplát (11 pont, 11 patti), valamint volt 16 pont, 6 pattanós meccse is - produktumban egyelőre hasonlít a tavalyi Nurkic-hoz.

5. (6) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

A Nuggets helyzetét fentebb már vázoltam némileg, a többi poszthoz képest pedig irányítóban van messze a legnagyobb nyugalom. Mudiay kezd, sokat játszik, sokat is hibázik, mögötte pedig Jameer Nelson hoz némi higgadtságot a második sorba. Suns elleni 26 pontos karriercsúcsába (10/16 mezőnyből) is becsúszott 6 eladott labda, de ne legyünk telhetetlenek - ez várható tőle egész évben, és ezzel így is terveznek a franchise-nál.

4. (5) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Múlt héten már méltattam kicsit az 1/2-est, és azóta sem lett jobb a környezet a Lakers háza táján, Russell azonban produktív hetet futott így is. Bár a Denverhez hasonlóan ők is nyeretlenek 4 meccs óta, Scott “mester” legalább elkezdte érdemben játszatni irányítóját - hozott is egy 17 pontos karriercsúcsot az ifjonc a Toronto ellen. A Portland ellenében is megtöltötte a statlapot, 13 pontja mellé 9 pattanót és 6 gólpasszt jegyezhettek fel a neve mellé, így belefért az is, hogy a GSW (egész csapatával együtt) levette a pályáról (8 pont, 4 patti).

3. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Ezen a szinten (már a New Kidds szintjére gondolok, nem a ligáéra, ott alacsonyabb a küszöb) nem fér bele 2 gyengébb meccs, ha meg akarjuk tartani vezető pozíciónkat a listán, ahhoz túl fiatal még a szezon - ráadásul Towns egyik betlije közvetlen riválisa, Jahlil Okafor ellen csúszott be. Legutóbbi két meccsét 6-6 ponttal zárta, mini Rookie Wall-ba ütközött tehát - bár míg a Sixers ellen némi mentséget ad számára az, hogy korán beütött két faultot, az Atlanta ellen személyi hiba nélkül zárt. Előtte azért volt egy 18-7-es mérkőzése is, tehát valószínűleg nem felejtett el kosarazni - lássuk, vissza tud-e térni a dobogó tetejére!

2. (3) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Azon túl, hogy simán vezeti az újoncok pontversenyét 18.4-es átlaggal (Towns a második 14.7-tel), az 1/1-es ellen vívott győztes párharca (a csapata persze kikapott, ennek ellenkezőjéről nem a New Kiddsből értesülne a tisztelt olvasó) is hozzájárult ahhoz, hogy feljebb lépjen a listán Okafor. A némileg Al Jeffersonéra emlékeztető pozíciós játéka üde színfolt, nem csak a szálkákról, hanem a körtéből is szeret támadni. Némi védekezést is felfedezhettünk nyomokban a játékában (ebben szintén Big Al-re hajaz...), kétszer is csúnyán betakarta Townst, 25-6-a nyerve kettejük első párharcát. Továbbra is csak egyszer szállított 10 pont alatt, és a pattanózása is rendben van (8.1, harmadik az elsőévesek között), remek versenyfutásnak néz elébe a három magasember.

1. (2) Kristaps Porzingis - New York Knicks

Kicsit bajban voltam ezzel a listával. Townst nem hagyhattam az első helyen, a fentebb vázolt okok miatt. Okafor kiegyensúlyozott, de nudli csapata miatt a legtöbbet is ő tölti a pályán, ráadásul nem tétmeccseken - hiába a szoros vereségek, végső soron mindegy, ha nyernek, ha kikapnak. Porzingis pedig bár szép számokat hozott a héten (15.3 pont, 10.5 pattanó, 4 blokk), dobószázalékával továbbra sem vagyok kibékülve (41%, 31.3% tripla) - ezek Isaiah Thomas számai alapvetően, csak ő 145 175 centivel hozza ezt, nem 220-szal. Védekezésben legalább már rájött Porzi, hogy nem egy átlagos termet: legutóbbi három meccsén több sapkát osztott ki (15), mint előtte az egész szezonban (14), így új első helyezettünk van - egyelőre.

 

Futottak még:

Frank Kaminsky - Charlotte Hornets

Futósabb, triplázósabb stílusra váltott a Hornets, ami egyelőre bejön nekik - Kaminsky pedig elkezdte szedegetni a perceket Cody Zeller elől, köszönhetően nagyobb dobótávjának. Két 9 pontos meccse is volt a héten, ha tovább nyomul, talán lesz helye a listán.

Larry Nance Jr. - Los Angeles Lakers

Szép csendben verekedte be magát a Lakers-rotációba az ifjabbik Nance, Kaminskyhez hasonlóan 15-25 perc között kap meccsenként. A GSW elleni nagy zakóból 10 ponttal vette ki a részét, amivel csapata legjobb (!) pontszerzője lett, hármas holtversenyben.
 

Kipottyant: Nemanja Bjelica - Minnesota Timberwolves

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus