New Kidds On The Block: bemelegítés után, feldobás előtt

Indul az NBA-alapszakasz, az előszezonban nyújtott teljesítményük alapján készült "nulladik heti" rangsorral avatjuk az újoncokat

 

10. Terry Rozier - Boston Celtics

5 találkozón lépett pályára az előszezonban a 16. helyen kiválasztott hátvéd, és a Boston 15 fős rotációja miatt azokon a találkozókon is alig 18 percnyi játékidőt kapott átlagban. Ezzel együtt egész pofás számsort produkált, 9.8 pontját 48.6%-os mezőnyözéssel dobta össze, a triplavonalon túlról pedig szenzációsan célzott (8/14, 57.1%). Nem lesz egyszerű dolga első idényében, hiszen a Keltáknál a kezdő Smart-Bradley páros mögött bevetésre vár Thomas, Turner, James Young, valamint a szintén újonc R.J. Hunter is.

 

9. Montrezl Harrell - Houston Rockets

A 32. helyen csapott le a Rockets a Louisville portékájára, és ahogy azt náluk már megszokhattuk, ezúttal is minőséginek tűnő játékost halásztak ki egy késői pickkel - igaz, szerencsésnek is tartották őket, hogy ennyire hátul még elérhető volt az alulméretezett erőcsatár. Kenneth Faried ugrik be róla elsőre - nemcsak kinézetben, de fizikumra is hasonló a két játékos -, ráadásul Harrell is szeret nagy sebességgel robogni transitionben. Nem tartják olyan sokra lepattanózóként, mint denveri kollégáját, viszont idővel jobb védő válhat belőle. Az előszezonban 6 mérkőzésen jutott szóhoz 21.6 perces játékidővel, dobásait pedig szépen megválogatta: 7 pontos átlagát 64%-kal szerezte, emellé 3.8 pattanót is lekapott.

 

8. Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

A Sixers idén is formabontó csapat lesz, annyi bizonyos. Az edzőtábor idején (Joel Embiidet nem számítva) 7 újonc volt a 20-as keretükben - 5 embertől el kell(ett) köszönniük, hogy kialakuljon a 15-ös rosterük, de így is marad bőven elsőévesük. Természetesen a 3. helyen kiválasztott Okafor játékát fogja a legnagyobb figyelem kísérni, így volt ez már az előszezonban is - a szokásos szezon előtti kérdőíven a GM-ek 44.8%-a őt hozta ki az Év Újonca díj favoritjának. Nyilván meg fogják érezni számai (főleg a dobószázalék és az eladott labdák) a Philly keretének gyengeségét, hiszen közel sem potens scorerekkel pakolta tele a nem éppen közkedvelt Sam Hinkie GM az együttest - kedvükre kettőzhetik az ellenfelek a festékben az ifjoncot. Az előszezonban láthattunk is erre utaló jeleket: 5 mérkőzésen játszott, valamivel több mint 20 perc alatt 10.4 pontot és 4.4 pattanót hozott, mezőnyből azonban 40% alatt maradt, és meccsenként 3.6 eladott labdája is volt.

 

7. Nemanja Bjelica - Minnesota Timberwolves

A tavalyi Euroliga MVP egy roppant tehetséges fiatal maghoz csatlakozott Minnesotában - bár technikailag újonc, 27 évével a rutinosabb játékosok közé sorolható. Óriási slágerposzt manapság a ligában a strech 4, boldog-boldogtalant felküldenek négyesezni, lassan már irányítókat is - azonban ez mit sem ér, ha az illető nem tud eléggé büntetni a triplavonalon túlról (erőteljes, Westbrookos nézés Jeremy Evans és Al-Farouq Aminu irányába). A jelek szerint Bjelicának ezzel nem lesz gondja, kicsit Bogdanovic-utóérzésünk lehet esetében, csak testesebb kiadásban. Mindenből ki fogja venni a részét, Garnett cseréjeként valószínűleg még többet is fog játszani, mint a nagy öreg, Rubio személye pedig garancia arra, hogy megtalálják tiszta dobóhelyzetekben. Így volt ez az elmúlt hetekben is, amikor is 7 mérkőzés alatt 7.5 pontot, 5 lepattanót, valamint 46% körüli mezőnyözést ÉS triplázást hozott össze.

 

6. Mario Hezonja - Orlando Magic

Nem illetődött meg az NBA-szintű versenytől a horvát ifjonc, már a Nyári Ligában is jókora tömésekkel, hidegvérű triplákkal vétette észre magát. Dobáskiválasztásban még van hová fejlődnie - mint a legtöbb újoncnak -, 13 pontját 37.5%-kal szerezte mindössze, és kintről sem célzott jól, de mivel csak 2 mérkőzésen láthattuk a preseason-ben, így sok következtetést ebből még nem vonnánk le. Potens scorer lesz, az látszik, de hogy Nick Younghoz vagy Tracy McGrady-hez lesz inkább közel, azt még nehéz megjósolni.

5. Nikola Jokics - Denver Nuggets

Újabb év, újabb ex-Adria Ligás délszláv magasember Coloradóban (bár idén azért a Spurs is vitt egyet, még ha nem is olyan fiatalt). Jokics és Nurkic párosa igazi bruiser-kombó, nem lesz egyszerű dolguk az ellenfeleknek mellettük - ráadásul ideális esetben együtt is pályára küldhetőek, mivel Jokics számára nem néz ki idegennek a négyes poszt. Összességében hatékony előszezont produkált, 7 mérkőzésen valamivel több mint 20 perc alatt hozott 11.7 pontot és 5.3 pattanót, mezőnyből pedig nagyszerűen, 73%-kal célzott (33/45). Ha ezeket a számokat tartani tudja, hamar megágyazhat az egyébként is kissé kegyvesztett Faried elcserélésének.

 

4. Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Jokics csapattársa, a nálam Év Újonca-esélyes Mudiay felemásabban mutatkozott be a nagyok között, de aki 15 pontos, 5.4 gólpasszos átlagot hoz első 5 profi fellépésén, annak itt a helye. A dobószázaléka neki sem jó (37%), ahogy az a legtöbb kisembernél ilyenkor lenni szokott - itt már nem egyszerű eljutni a gyűrűig, és ha ott is van az ember, könnyen betakarják olyan szögekből is, amit addig nem tapasztalt. Mudiay 196 centis termetéhez 91 kiló, vagyis inkább a Westbrook-féle fizikális vonalat erősíti, valószínűleg kettesként sem lenne elveszett - Ty Lawson elcserélésével azonban az ő kezébe került a karmesteri pálca, Jameer Nelson személyében pedig megfelelő mentora is akad.

 

3. Stanley Johnson - Detroit Pistons

Sokan az idei draft legnagyobb steal-jének tartják, hogy az autóvárosiak a 8. helyen meg tudták kaparintani az Arizona egyetem bedobóját, aki nem is okozott csalódást az előszezonban. 201 centi, 111 kiló (elképzelhető a Draymond Green-féle stretch-4 szerep is idővel!), masszív felépítés - az egyik, hanem a legjobb wing védőnek tartják az elsőévesek között. Támadásban is mutatott szép dolgokat, 8 találkozóján 13.5 pontos átlagot gurított - bár mezőnyszázaléka nem volt magas (40%), 25 triplakísérletből 9-et azért a helyére küldött (36%). Bár egyelőre Marcus Morrisé a kezdő SF poszt Detroitban, nem lennénk meglepve, ha Johnson rövid időn belül átvenné tőle ezt a szerepkört.

 

2. Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Az 1/1-es hozta az egyik legstabilabb játékot a szezont megelőző küzdelmek során. 11.7 pontját 52% fölötti pontossággal hozta, szépen fogott pozíciót a palánk alatt azokon a meccseken, amiket láttam tőle, de középtávolról is tudott büntetni, ha üresen hagyták. Büntetőzése kiváló (88% az előszezonban), hackelni egész biztos nem éri meg - manapság ez nagy szó, elég sok center nem fektet munkát büntetőzése javításába. Védekezésben Kevin Garnett egészen biztosan nagy hasznára lesz, sok apró dolgot leshet el a legendától - bár pattanózásban néha nekem bizonytalannak tűnt, 7.4-es átlagára nem lehet panasz, főleg, hogy átlag 23 perc alatt hozta mindezt.

 

1. Bobby Portis - Chicago Bulls

Még azokat is meglepetésként érheti a Chicago fiatal magasemberénk 0. heti előkelő helyezése, akik figyelemmel kísérték a preseason alakulását. Annyi döntött Towns és Portis között utóbbi javára, hogy egy 1/1-estől elvárható a jó teljesítmény (ugye, Kwame, nemdebár, Mr. Bargnani?), a Bulls viszont mindössze a 22. helyen vitte el az Arkansas egyetem játékosát - a statisztikáik eléggé hasonlóan alakultak. Mindketten 7 mérkőzésen szerepeltek, Towns 82, Portis pedig 78 pontot szerzett összesen, mindketten 30 mezőnykosarat értek el - bár előbbinek ehhez elég volt 57 rádobás, míg Portis 68-ból hozta össze a számot, a chicagói erőcsatár 10 triplakísérletének felét bedobta (ugyanez a szám 0/2 Townsnál). Pattanóban a Bulls újonca bizonyult jobbnak, 9.1-es mutatója a legjobb az elsőévesek versengésében, dupla-dupla közeli átlaga (21.7 perc alatt) pedig a lista élére repítette.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus