New Kidds On The Block: Csúcstalálkozók

Porzingis Okafor és Towns ellen - Portis nagy meccse - Russell elégedetlen.

10. (-) Kelly Oubre - Washington Wizards

A tavalyi évadhoz hasonlóan idén sincs szerencsém az újoncokkal, kezdenek gyűlni a sérültek (Rondae Hollis-Jefferson, Emmanuel Mudiay, Willie Cauley-Stein, Myles Turner) - ez, valamint pár korábban produktív(abb) játékos formahanyatlása (Justise Winslow, Nemanja Bjelica) jócskán beszűkíti a kört, amiből válogatni lehet, ha a lista megírásáról van szó. Így hát eheti nyertesünk a 10. pozícióra nem más, mint a Washington kiscsatára, Kelly Oubre - vele eddig nem találkozhattunk, viszont Bradley Beal és Otto Porter sérülése utat nyitott számra a rotációba. Az elmúlt hetet megelőzően összesen egy olyan mérkőzés volt, ahol minimum 15 percet pályán töltött, a hírekbe leginkább a Spurs elleni akciójával került be még november elején. Nos, az akkori mérkőzéssel szemben ezúttal a pályán is megmutathatta, kiafaszagyerek mit tud - nem is rajta múlt, hogy a Sarkantyúsok visszavágtak a korábbi vereségért, 18 pontot szorgoskodott össze. Volt még két 8 pontos meccse is a héten, 12 triplájából pedig 6-ot a helyére küldött a három derbin - újabb 3-and-D játékos születhet?

9. (-) Larry Nance Jr. - Los Angeles Lakers

A fentebb már taglalt okok miatt üdvözölhetjük az ifjabbik Nance-t is köreinkben, neki Kobe apródja Byron Scott edző biztosított helyet a hírekben azzal, hogy a kezdőbe nevezte Julius Randle kárára. Nem túl kreatív játékos, inkább a piszkos munka elvégzését bízzák rá, de a Houston ellen azért összehozott egy 11 pontos, 5 pattanós derbit. 20 perc fölötti játékidőt kap mostanság, bár arra nem vennénk mérget, hogy ő lesz a hosszútávú kezdőnégyes, Scott ide vagy oda...

8. (9) Frank Kaminsky - Charlotte Hornets

Továbbra sem lubickol, de a szezon elején látottakhoz képest mindenképpen stabilabban teljesít az 1/9-es, 7 pontos és 5.3 pattanós átlagot hozott a héten. Nem használ el sok labdát, képes a hátvédek számára széthúzni kicsit a pályát, néha egy-egy pattanót is megkaparint, sőt a Raptors ellen 3 sapkát is kiosztott, nehogy megfázzanak a kanadaiak hazafelé.

7. (7) Stanley Johnson - Detroit Pistons

Már-már megszokhattuk Johnson kétarcúságát, most sem okozott csalódást a Pistons fiatalja. A Clippers ellen egy finom, ízletes fánkkal (0 pont) indította a hetet, majd a Celtics ellen már aktívabb volt (8 pont, 7 lepattanó), majd jött a Bulls otthonában vívott négyszeri hosszabbításos derbi. Bár 30 perc játékot követően kipontozódott, 16 pontjára (6/11 mezőny) és 7 pattanójára így sem lehet panaszunk, főleg, hogy be is húzták a maratoni hosszúságú ütközetet az autóvárosiak.

6. (5) T.J. McConnell - Philadelphia 76ers

Egyelőre kapaszkodik listás helyezésébe a Sixers játékmestere, pedig percei erősen csökkenő tendenciát mutatnak: a héten egyszer kapott csak 20 perc fölötti időt, míg korábban a 30+ minutum sem ment ritkaságszámba nála. 4.8 pontot, 4.5 pattanót és 3.25 gólpasszt így is hozott 4 meccsen, ezek a számok pedig olyan nagyon nem maradnak el korábbi produktumától, így egyelőre én is kitartok.

5. (6) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Továbbra is tart a centerkeringő Denverben: bár mindhárom eheti mérkőzésen Joffrey Lauvergne kezdett, a háromból kétszer Jokic játszott több időt a franciánál. A Rockets legyőzéséből 9 ponttal, 7 lepattanóval és a teljes mezőnyben legjobbnak számító +24-es +/- mutatóval vette ki a részét a szerb, majd Towns-ék ellen egy csendes 6 ponttal jelentkezett, de legalább azt a meccset is behúzták. A Jazz otthonában ugyan nem sikerült diadalmaskodniuk, de 7 pontra és 10 pattanóra így is futotta Jokic erejéből - ráadásul egyre közelebb az időpont, amikor végre együtt is “megcsodálhatjuk” őket Jusuf Nurkiccsal!

4. (3) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Itt kezdődik az igazi versenyfutás a RoY díjért, ennyit korábbi jóslatomról, hogy nem Top 5-ös draftolt viszi majd a pálmát idén... Ezzel együtt Russell helyzete nem éppen ideális (ezzel a korábbi New Kidds-ekben is foglalkoztam már), hiszen Randle-lel együtt őt is a padra száműzte Scott, bár a dolog azon részét értjük, hogy minél kevesebbet van együtt Bryanttel a pályán, annál több labdája marad dolgozni. Nyilvánvalóan egyik ifjoncnak sem tetszik a helyzet, mindketten be-beszólogatnak az edzőnek - látva a csapat reménytelen játékát, ez nem is csoda (bár Randle ma hajnali 2 pontja nem segített a “Juliust a kezdőbe!” mozgalomnak). A bajnokverő Bucks legyőzéséből azért alaposan kivette Russell a részét, 19 ponttal és 7 gólpasszal zárt - ez utóbbi karriercsúcs, és egy meccsel később meg is ismételte ezt a teljesítményt, igaz, akkor mindössze 2 pontot jegyeztek fel a neve mellé (ronda 1/9-es mezőnyözéssel). Az Oklahoma City elleni 12-7-5-je is jól mutatna, ha nem tudnánk, hogy mennyire sima volt az a derbi - pedig ott Kobe nem játszott, villoghattak volna a fiatalok kedvükre.

3. (2) Kristaps Porzingis - New York Knicks

4 meccses bukószéria után ugyanennyit nyertek egymás után a Triangle utolsó mohikánjai, bár a sorsolással szerencséjük is volt: a Sixers ellen nem kellett megszakadniuk, majd tegnap a 4 hosszabbításból érkező Bulls jött hozzájuk. Páran közülük kezdenek magukra találni a rendszerben - a hetek óta jól játszó Carmelo Anthony mellé pontszerzésben fellépett Arron Afflalo, Lance Thomas és Langston Galloway időnként hasznosan szállnak be a padról, és leporolták Kyle O’Quinnt is. Porzingisnek ezzel szemben nemigen megy mostanság, dobását nem találja, a pattanók sem jönnek úgy, mint korábban - ezt bizony már hívhatjuk Rookie Wall-nak, hiszen nem 1-2 meccsről van szó. A Nowo elleni 28 pontos estéje óta lejátszott 6 derbin mindössze 7.7-es pontátlagot tud felmutatni 29.8%-os mezőnypontossággal, és pattanóból is csak ötöt kaparint meg azóta. A héten egyébként találkozott Okaforral és Towns-szal is (+ Bobby Portisszal, róla kicsit lentebb), és bár mindkét összecsapást behúzta csapata, ha az egyéni számokat nézzük, mindkétszer az ellenlábas győzött. Bár volt, hogy Townst szépen betakarta a lett (7 sapkával zárt), az 1/1-es így is összehozott egy 25-10-es dupla-duplát Porzingis 11-6-jával szemben, Okafor pedig 20 ponttal és 5 pattanóval zárt Kristaps 8-4-e ellenében. Mivel itt a puszta számok mellett igen sokszor előfordult, hogy bizony egymást fogták a fiatalok, jogosnak tűnik számomra a lett 3. helye.

2. (4) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

A Lakers elleni “bravúr” óta újfent szorgosan gyűjtögeti a vereségeket a Philly, de legalább Okafor formájára (továbbiakban: Okaforma) nem lehet panaszuk. Négyszer láthattuk őket a héten (már ha van valaki olyan mazochista), ezeken a derbiken pedig kitűnő, 21 pontos átlagot rittyentett az 1/3-as, 8.5-ös pattanóátlaggal megtámogatva. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mezőnyből is rendben volt (35/71, 49.3%), valamint a büntetővonalról sem remegett meg a keze (14/16), máris láthatjuk, miért előzte be a lettet - maga mögött hagyta a balhékat, csak a játékra koncentrál.

1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Towns esetében ezzel úgy tűnik, nincs probléma, Kevin Garnett vigyázó tekintete mellett persze nem sokunknak lenne kedve emberkedni - ez az egyik dolog, ami hiányzik a Sixersből: a mentorok. Mivel Minnyben három ilyen veterán is akad, a fiataloknak van kitől tanulniuk a profi mentalitást, és vannak is biztató jelek a jövőre nézve, elég csak Wiggins jó formáját nézni. A draft első választottjának nem volt kiemelkedő hete, a Knicks ellen hozott csak dupla-duplát a fentebb említett 25-10-zel, de így sem volt kérdés első helye. Az utóbbi időben bátran vállalgat kintről is, nem is rosszak az első eredmények: november vége óta 9/16-tal triplázik! Valahogy így kell kinéznie egy fiatal csapatnak - persze az sosem árt, ha három két egymást követő 1/1-es a birtokunkban van... 


Futottak még:

Bobby Portis - Chicago Bulls

Ki mással is kezdhetnénk, mint a Knicks ellen 23 perc alatt 20 pontot és 11 pattanót jegyző Portis-szal? Az előszezonban már megvillant a fiatal erőcsatár, most azonban élesben is bemutatta, mit tud - komoly dilemma elé állítva Hoiberg edzőt, akinek így 5 magasember perceit kell elosztania. A megoldás valószínűleg Nikola Mirotic hármasban való játszatása lesz, de Miro mostani formáját elnézve lehet, hogy ott sem kap majd túl sok lehetőséget.

Justise Winslow - Miami Heat

Több gyenge meccs után végre életjeleket mutatott Winslow, 11 ponttal és 8 pattanóval jelentkezett Brooklynból - a jó védekezés mellett néha azért nem árt számokat produkálni. 


Kipottyant: Devin Booker - Phoenix Suns, Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus