New Kidds On The Block: Hegyi levegő

Bár ligaszerte az irányítók között található a legtöbb klasszis, az idei újoncfelhozatalban inkább a 4-5-ös posztos játékosok a produktívak. Mostani tízes listánkból heten játszanak erőcsatárt vagy centert, és a kimaradók között is vannak olyan colosok, akikkel valószínűleg még találkozunk ezeken a hasábokon (Bobby Portis, Myles Turner, esetleg a jó Boban?). 

10. (-) Trey Lyles - Utah Jazz

Még nem találkozhattunk a Jazz erőcsatárával a listán, mivel nagyjából december közepéig egyszer sem játszott 20 perc fölött, úgy pedig nehéz teljesíteni. Most Derrick Favors és Rudy Gobert sérülése jót tett neki, megmutathatta magát - több aspiráns is volt a gyakran változó 10. helyre (Bobby Portis, Cameron Payne, T.J. McConnell), de végül ismét egy új arc mellett döntöttem, legalább páran megismerik a nevét. A Kentucky egyetemre járt, Willie Cauley-Steinnel párban igen erős frontcourt kombót alkottak - volna, ha a magas posztokon jelen lévő logjam miatt Calipari edző sokszor nem kiscsatárként küldte volna pályára Lylest. Az azért világosan látszott már akkor is, hogy a “nagyok” között a 4-5 lesz a posztja, és mivel épp a Jazz két kezdő magasa esett ki egy időre, itt volt az ideje letenni a névjegyét a profiknál: 7.8 pontot és 6.8 pattanót átlagolt az elmúlt héten (4 mérkőzés). A triplákat nem rest ráemelni, eddig 23 kísérletéből 9 talált (39.1%), apróbb szépséghiba, hogy egyelőre jobban dobja a távoliakat, mint a duplákat (38.6%).


9. (10) Stanley Johnson - Detroit Pistons

Szép csendben dolgozik továbbra is Johnson, az Orlando elleni gyengébb performansz (6 pont, 7 lepattanó, 2/8 mezőny) után Bostonban 23 perc alatt dupla-duplázott (11 pont, 10 lepattanó), igaz, az összképet 5 eladott labda csúnyította. Marcus Morris térdfájdalmak miatt kiülte a Brooklyn elleni derbit, így a szokásos 20-25 perc helyett 39-et kapott az ifjonc a bizonyításra (pályafutása során először kezdőként), de nem igazán tudott élni vele: 8 pontot és 4 lepattanót írtak fel a neve mellé, ráadásul mezőnyből csak 4/13-mal célzott. 


8. (4) Frank Kaminsky - Charlotte Hornets

Nem futott jó hetet a 9. helyen húzott erőcsatár, de a csapata sincs épp bombaformában: zsinórban 6 vereségnél járnak a Lódarazsak. 13 pontot és 15 pattanót jegyzett a héten, ami 1 meccsre vetítve még jól is festene, de sajnos 3 derbi alatt sikerült mindezt összehoznia Kaminskynek. 5/21 (23.8%) volt ezen a három meccsen, de előtte is csak egy 2/11-re futotta neki, elég mély gödörbe került tehát - távolinak tűnik az a múlt heti negyedik hely, amit kissé talán elhamarkodva osztottam ki neki. Percei fokozatosan csökkennek, a dobásai java része csúnyán mellé megy - Andrea Bargnani a legközelebbi, ami eszembe jut róla mostanság, ez pedig nem épp jó dolog...


7. (7) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Továbbra is nagy a kavarás a Nuggets centerposztján, amiből nem igazán jön ki jól a szerb. Korábban látott jó játéka még a 7. helyen tartja, de ebből bizony lehet visszaesés - annyira még nem rossz a helyzet, hogy kicsússzon a 10-ből, hiszen olyan nagy tolongás nincs azért a helyekért, de figyelnie kell. Szezonátlagai rendben vannak így is, nem egész 19 percét 8.7 ponttal és 5.5 lepattanóval teszi hasznossá, mezőnyből 54.4, triplából 40, büntetőből pedig 78%-os - egyszerűen mostanában kevés a lehetősége, Lauvergne és Nurkic nincsenek jó hatással a játékidejére.


6. (6) Larry Nance Jr. - Los Angeles Lakers

Zsinórban két 14 pattis meccs után visszatért a földre Nance, de a piszkos munkát így is elvégzi, ez pedig továbbra is játékidőt eredményez számára. Bár a Lakersnél egyértelműen a hátvédek dominálják a labdát (LouWill és Russell karriercsúcsot hintett a héten, mellettük Bryant és Clarkson sem fél, ha dobni kell), azért pár morzsát összeszedeget Nance is (8.7 pont, 5 pattanó a héten). A 27. helyen elvitt csatár játékát kedveli Scott edző, továbbra is kezdeti Julius Randle helyett, sőt nemrég kijelentette, hogy egyértelmű steal volt tőlük ennyire hátul ilyen jó játékost választani - az, hogy csak egy újabb “good stats, bad team” esettel állunk szemben, vagy esetleg idővel kinövi a pattanózó, védekező “energy guy” skatulyát a srác, még korai kijelenteni.


5. (8) Devin Booker - Phoenix Suns

Legutóbb mellényúltam Kaminskyvel, mint nagy előrelépővel, remélhetőleg Bookerrel nem fürdök be. Két meccse volt csak a Sunsnak a legutóbbi jelentkezésünk óta, de azok biztatóan alakultak a fiatal hátvéd számára. Bár a Charlotte ellen csak a padról jött, de a helyén kezdő Ronnie Price-nál egyértelműen jobban muzsikált, pályafutása első dupla-dupláját (17 pont, 10 pattanó, 3/5 tripla) jegyezhette a két rossz formában lévő csapat derbijén, amely egyébként Phoenix győzelmet hozott. Bár a következő találkozón, a Heat ellen nem ők örülhettek a végén, mégis ki lehet emelni az egyébként nem túl jól célzó (6/17) Bookert: 59-54-es floridai vezetésnél zsinórban 11 pontot szerzett, egymaga fordítva meg az állást. 16 ponttal és 6 lecsorgóval zárt egyébként, ezzel legutóbbi 8 meccséből 7 alkalommal lépte túl a 10 pontos határt. A jövőre nézve is jók a kilátásai: a Suns PO-ja gyakorlatilag elúszott, nincs igazán ok rá, miért ne a fiatalokat erőltesse Hornacek.


4. (5) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Túl sokat nem láthattuk a héten az 1/2-est, de az a kevés igen meggyőző volt. A GSW ellen betegség miatt hiányzott, a Kings otthonában azonban igazi parádét mutatott be (milyen betegség volt az? Én is kérek!), csaknem 29 perc alatt hintett 27 pontot 11/16-os mezőnyözéssel, mielőtt aláfordult volna a bokája. Becsületére legyen mondva, még megpróbálta folytatni a játékot, de kevesebb mint 1 perc után belátta, hogy nem fog menni - így is pályafutása legjobb meccsét zárta, 4 gólpassza csak hab volt a tortán. Az Oklahoma City ellen ugyan megpróbálkozott a visszatéréssel, de még ez is korainak bizonyult, 8 perc sem kellett neki a cseréhez - állapota továbbra is “kérdéses” a Jazz ellen. Kár, pedig izgalmasabbá tehetné a RoY versenyt, ha egy kisember is beszállna...


3. (2) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Megvolt a héten a második Towns-Okafor csata is, bár ezúttal egyik fiatal center sem brillírozott. Az utóbbi időszak a kísérletezésé Phillyben (ez is valami, miután évekig csak azzal kísérleteztek, hogy minél többet bukjanak): játékra jelentkezett Carl Lanrdy, a régi-új Ish Smith jó kombót alkot Nerlens Noellel, így Okafornak is változott némileg a szerepe. Pontszerzésben továbbra is jó opció, 16.7-es átlagot szorgoskodott össze a héten 59%-os pontossággal, a szezon egészét nézve pedig 17.3-mal vezeti az újoncok rangsorát. Pattanóban kicsit visszavett az utóbbi időben, 5 egymást követő meccsen maradt 10 patti alatt, de ebben inkább Noel lehet a ludas, hiszen továbbra is sokat van együtt pályán a két center. Sok dologban kell még pallérozódniuk mindkettőjüknek, de Landry, valamint az újonnan igazolt Elton Brand nagy hasznukra lehet, sőt újabban Shane Battier is a csapat körül sündörög...


2. (3) Kristaps Porzingis - New York Knicks

Jó hetet, három meccsből két dupla-duplát tudhat maga mögött a lett, és végre a dobása is rendben volt. Az Atlantát oda-vissza verték Fisher edző tanítványai, a második derbin 17-11-et gurított Porzi a hozzá képest törpének számító Horford-Millsap duó mellett. A Heat ellen visszafogottabb volt (12 pont, 4 pattanó), de így is nyertek, a Spurs pedig a jelek szerint egy motiváló matchup neki: november elején Duncanék ellen robbant be a ligába egy 13 pontos, 14 pattanós dupla-duplával, most pedig 28-11-gyel jelentkezett Texasból. Towns és Okafor mögött továbbra is harmadik az újoncok pontversenyében 13.6-os átlaggal, pattanókban pedig csak az 1/1-es előzi - na de nem akarok mindent itt lelőni, lássuk a listavezetőt!


1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Ahogy már említettem, Okafor ellen elmaradt a nagy párharc, az 1/3-as 10 pontjára nyolccal felelt Towns. A Denver ellen aztán visszatért a rendes kerékvágásba, 14-et termelt pontból és pattanóból is, igaz, kissé pontatlanul (6/14), de a Cavs ellen javított hatékonyságán is: újfent 14 dobást vállalt, de ezúttal 11 került a helyére, így 22 egységgel zárt. Ami szembetűnő, hogy abbahagyta a triplázást (összesen 2 kísérlet a legutóbbi 7 meccsen), pedig ha a százalékot nézzük, eddig pontosabban céloz kintről, mint a jobb dobónak ismert Porzingis (34.5% vs. 33.3%) - valószínűleg Sam Mitchell kritikája lehet az ok, ugyanis az edző a Bucks elleni vereséget követően úgy nyilatkozott, hogy többet szeretné centerét a gyűrű közelében látni. 16 pontjára és 9.4 pattanójára így sem lehet panasz, mint ahogy 53.2%-os mezőnyözése is remek - továbbra is favorit a versenyben, de sok van még a szezonból.


Futottak még: 

Jonathon Simmons - San Antonio Spurs

Két alkalommal is kétszámjegyű ponttermést hozott a héten Simmons, de mivel mindkettő 25 pontos Spurs-siker alatt született, inkább garbage-time labdázgatás volt ez, mintsem kiélezett küzdelem. A produktivitást ezzel együtt nem lehet elvitatni, továbbra is a radarunkon van a San Antonio fiatalja.

....... ...... - ............ .....

Ki lehet ez a gyerek, aki 17 perc alatt vágott 17 pontot, csapata pedig nyert? Reméljük, nem kell detektívet fogadnia az Olvasónak a megfejtéshez!


Kipottyant: Bobby Portis - Chicago Bulls  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus