New Kidds On The Block: itt nincs lazsálás!

Három régi-új arc tűnik fel, vetélytársaik gyengébb periódusát kihasználva egyből előznek - jó a verseny, de az 1/1-es még jobb

10. (-) Justise Winslow - Miami Heat

Itt az idő, hogy ezeken a hasábokon is elismerjük egy kicsit a “no stat All-Star”-okat. A Heat kiscsatárának számaitól (5.7 pont, 4.8 lepattanó, 40.8% mezőnyből) nem dobunk hátast, de az mégsem gyakori eset, hogy egy 19 éves játékosra bízzák az ellenfelek go-to scorereinek őrzését, márpedig Spoelstra mester elég sűrűn nyúl ehhez a húzáshoz. Régóta nézegettem már Winslow-t, hogy mikor fut egy olyan hetet, hogy berakhassam ide - elvégre itt főként statok alapján súlyozunk, ahhoz, hogy egy-egy játékos minden pozitív mozzanatát lássam - az olyanokat is, amik nem szerepelnek a statlapon -, minden meccsét látnom kellene, ez pedig nyilván nem lehetséges. Három mérkőzése volt a héten a floridai alakulatnak, Winslow pedig nem panaszkodhatott, hogy keveset használná Coach Spo - 35 perc körüli játékidővel számolhatott, ezalatt kétszeri s dupla-dupla közelbe került (8 pont, 9 lepattanó, 13 pont, 7 pattanó), így a kemény védekezése mellett végre a lőlapokon is megjelent, ráadásul mindhárom derbit behúzta a Heat.

9. (-) Stanley Johnson - Detroit Pistons

Bizony, Winslow-hoz hasonlóan Johnson sem volt benne legutóbbi kiadásunkban, ez pedig egy-két kipottyanót is előrevetít - mozgalmas hét volt ez is az NBA újoncainak életében, van rá esély, hogy egy-két jövendőbeli sztár bontogatja szárnyait a szemünk előtt. Ghostface Ilya kidőlt a Pistons négyes posztjáról, helyén végre-valahára Marcus Morrist (is) használja Van Gundy, ez pedig több játékpercet jelent Stanley számára is. Neki is 3 meccse volt a héten, mindháromszor kétszámjegyű pontot termelt némi egyéb jóság (3-4 patti, gólpassz) társaságában, ha tartja a szintet, magasabb helyezés sem kizárt idővel.

8. (-) Emmanuel Mudiay - Denver Nuggets

Nem voltam rest kipakolni a gyengébben teljesítőket, ez már világosan látszik - ennek örülnünk kellene, hiszen olyan jó a verseny az elsőévesek között, hogy egy-egy harmatosabb játékhéttel azonnal zuhanni lehet, sorba állnak az előzni kívánók. A Denver egyese bokasérülése gyógyulása óta egyértelműen jobban játszik, mint tette azt előtte - bár a léc, amit át kellett ugrani, nem volt magas, botrányos hatékonysággal dolgozott a szezon kezdeti szakaszában a játékmester. Nem úgy az elmúlt héten, amikor is egy korrektnek nevezhető 14.7 pontos, 5.3 gólpasszos teljesítményt hozott, és mezőnyből sem az a téglagyáros volt, mint korábban (15/34, 44.1%) - persze a 4.3 eladott labdán még van mit dolgozni. Ezzel együtt látható a fejlődés, ez egy jó szakasz Mudi szezonjában, így a “semmiből” nyolcadik helyezetté lépett elő az Év Újonca szavazást nagyban befolyásoló listánkon.

7. (5) D’Angelo Russell - Los Angeles Lakers

Tovább csúszik a nemrég még stabil negyedik Russell. Scott edzővel nemigen jönnek ki, Kobe Bryant is betalálta már, a csapat is veszít, és a játék sem megy - 8/29-et (27.6%) szenvedett össze a mezőnyből a héten, 9 gólpasszára pedig 8 eladott labda jutott. Ha a Lakersnél ebből áll a fiatalok fejlesztése, hogy néhány gyengébb meccs után az edző és a franchise legenda is egyből nekik megy, akkor ott nem könnyű az ifjoncok élete - valóban nem hibátlan játékosok, közel sem, de ettől a bánásmódtól nem biztos, hogy sokkal jobbak lesznek.

6. (6) Myles Turner - Indiana Pacers

Legutóbb a hatodik helyen nyitott, ami extrém magasnak számít az új berobbanóknál, ezen a héten viszont “csak” jó volt a Pacers colosa, nem extra, ezért maradt is a helyén. Legutóbbi két meccsén már kezdő volt csapatában, ami az Indiana sivár magasember-állományát (Mahinmi, Jordan Hill, Lavoy Allen, Shayne Whittington) elnézve nem is csoda, utolsó padról indított derbijén 18 perc alatt rámolt be 16 pontot (7/11 mezőnyből) 6 pattanóval fűszerezve, valószínűleg ekkor döntötte el magában Vogel edző a váltást. Kezdőként sem vallott szégyent Turner, 20 ponttal és 6 pattival tette emlékezetessé első “starter” kifutását a nagyok közé - bár tegnap este nem muzsikált olyan jól, így sem sok kellett a dupla-duplához (8 pont, 9 pattanó), ráadásul 4 blokkot is feljegyezhettek neki - az egyik legjobb formában lévő újonc, aki véleményem szerint hamarosan felzárkózik a “Big 3” mögé.

5. (7) Nikola Jokic - Denver Nuggets

Remek hetet zárt a Nuggets centere, maximálisan él a posztján hirtelen felszabadult játékpercek adta lehetőséggel - Jusuf Nurkic továbbra sincs formában, kondija sincs (emlékeztet magamra), Joffrey Lauvergne szezoneleji “menetelése” pedig a múlt ködébe vész. Jellemző, hogy még a leggyengébb meccsén is dolgoztatta a statisztikusokat (3 pontja mellé 7 pattanót és 4 asszisztot regisztrált), ezen kívül 3 dupla-duplát is hozott az elmúlt időszakban, közte a tegnap esti 16/11/5 steal-es gyöngyszemmel. Nem nagyon látom akadályát, hogy megtartsa kezdő pozícióját, a számok pedig jönnek - újabb név, aki feni a fogát a lista élén állókra.

4. (3) Jahlil Okafor - Philadelphia 76ers

Ha az egész évet nézzük, kétségtelen Big Jah harmadik helye, de betegség miatt két meccset mulasztott a héten, a másik kettőn pedig nem váltotta meg a világot (10 illetve 13 pont), ezért bátorkodtam kirakni a dobogóról a sokkal forróbb Devin Booker javára. A Warriors ellen ráadásul csak a padról jött a center, Brett Brown nem merte őt és Noelt egyszerre pályára küldeni a “matchup nightmare” bajnokcsapat ellen - nem teljesített egyébként rosszul az újonc, 13 pontját 6/7-es mezőnyözéssel szerezte.

3. (4) Devin Booker - Phoenix Suns

Eric Bledsoe mellett immáron Brandon Knight is maródi, ezért az utóbbi időben egy másik tehetséges fiatal, Archie Goodwin is lehetőséget kap a Phoenix-ben - őket mindkét hátvédposzton próbálgatja Hornacek edző, így láthattuk Bookert egyesben, Goodwint pedig kettesben is. Nem sült be irányítóban sem a vajkezű újonc, 12 pontja mellé 7 gólpasszt szállított eladott labda nélkül Phillyben, bár a győzelem elmaradt - ahogy mostanság szinte mindig. A Cavs otthonában is jó volt 16 pontra és 5 gólpasszra, az MSG-ben pedig 21 egységnél állt meg - sorozatban 17 meccsnél járna kétszámjegyű pontszerzésben, csak két 9 pontos meccs rondít bele ebbe a sorozatba, ezt most dobogós hellyel díjazzuk.

2. (2) Kristaps Porzingis - New York Knicks

Zsinórban második gyengébb hetét produkálja a lett unikornis. 15/5-ös meccse az OKC ellen még rendben volt, de betegség miatt a következő találkozót ki kellett hagynia. Hamar visszatért, de sok köszönet nem volt benne, az ő szintjén a 7 pont, 7 pattanó nem sok - ha nem lenne versenyben a RoY díjért, valószínűleg még ültette volna Fisher. Bár az eheti listán eddig elég szigorúan bántam a játékosokkal, Porzi már tett le annyit az asztalra idén (13.9 pont, 7.8 lepattanó, 1.9 blokk), hogy egy betegség miatt ne csússzon lejjebb.

1. (1) Karl-Anthony Towns - Minnesota Timberwolves

Eközben az 1/1-es tovább növeli a szakadékot közte és az őt üldözők között - 25.7 pontot, 12 lepattanót, 3 gólpasszt és 1.7 blokkot tett a közösbe, mindháromszor dupla-duplázott, a Jazz puhának éppen nem nevezhető frontcourt-ja ellen pedig 32 pontos karriercsúcsot rámolt be - óriási formában van. A magas pontátlag ráadásul nem úgy jött össze, hogy minden kezébe kerülő labdát “ráDeMarcusozott”, hanem elképesztő, 66.7%-os mezőnyözéssel dolgozott - egyre jobban mutat az a szezon eleji fantasy-cserém (Gay/Reggie Jackson/Big Al/Monta KAT-ért). Az üldőzőknek komolyan össze kell kapniuk magukat, és még lehet, hogy az is kevés lesz...
 

Futottak még:

Willie Cauley-Stein - Sacramento Kings

Egy hétig tartott csak ki a listán WCS: a Portland otthonában még jól teljesített, 12 ponttal, 7 pattanóval és 4 blokkal zárt, ezt követően azonban 15 perces játékossá silányította Karl edző - talán Cousins bokasérülésével újra kiveszi a “doghouse”-ból.

Heti Rendes Marjanovic-adagunk - San Antonio Spurs

Jonathon Simmons ezúttal szégyenszemre lemaradt, igaz, a héten beszedett két bukta miatt kevesebb garbage perc állt a Sarkantyúsok padvégi játékosainak rendelkezésére. Boban azért ezúttal is a tiszteletét teszi nálunk, Tim Duncan sérülésével több lehetőséghez jutott, mint szokott - ebből most egy 12 pont, 6 pattis meccs, továbbá egy 13/10-es dupla-dupla sült ki.

Kipottyant: Frank Kaminsky - Charlotte Hornets (formahanyatlás), Trey Lyles - Utah Jazz (dupla parasaurolophus-tojás rakás)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus