New Kidds S04E02: Lauri marka nem, a többieké viszont sül

Az ismerkedős "honeymoon-heteknek" vége, az elsőéveseknél kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok. Jól termelnek újoncaink, vágjunk is bele!

 

10. (9) Bogdan Bogdanovic - Sacramento Kings

Ahogy az előző részben is írtuk, a szerb leginkább pontszerzésre használható - 9.3-es átlaga mellé mindössze 2.1 pattanó és 1.9 gólpassz társul. Ezzel is jó azonban 20-25 percre a Kingsben, hiszen nem küzd nagy célokért a csapat, mindössze egy győzelemmel gyűjtöttek többet, mint a nyugati utolsó Mavs. Bogdanovic eddigi legjobb meccse egy 14 pontos, 7 asszisztos derbi a Lakers ellen, ennél nagyobb boxscore-statokat nem várunk tőle az év folyamán. 


9. (10) Lonzo Ball - Los Angeles Lakers

A kiegyensúlyozott szerbbel ellentétben sosem tudhatjuk, mit hoz a konyhára Ball (na jó, a 30% körüli mezőnydobást azért már sejthetjük), ezért most javított egy helyet legutóbbi pozíciójához képest - végtére is ő lett a liga történetének legfiatalabb tripla-duplázója. TD-ből mindjárt kettőt is szállított, második helyen áll az újoncok gólpassz-listáján (7.1), pattanóban pedig harmadik (7.3) Simmons és Markkanen mögött. A Lakers 8 győzelmet gyűjtött eddig be, csakúgy mint az Oklahoma vagy a városi rivális Clippers - ez tulajdonképpen a tőlük elvárt szint fölött van, így Ball irányítói munkájára nem lehet különösebb panasz. Amire lehet, az kétségtelenül a dobása: 30.9% mezőnyből, 24.5% kintről, 42.9% büntetőből - erre azért majd valamit ki kell találniuk idővel.


8. (8) De’Aaron Fox - Sacramento Kings

Legutóbbi 6 meccséből ötön már kezdőként kapott szerepet Fox, és a percei is nőttek valamelyest - ez mondjuk nem meglepetés George Hill unott játékát, valamint a Kings tabellán elfoglalt pozícióját elnézve. A szezon elején rendszerint 10 fölötti mezőnykísérletet vállalt, ebből mostanában visszavett, de így sem nevezném hatékonynak: 39.4%-kal dob mezőnyből, 27.6% a triplája. 10.2 pontja, 4.4 gólpassza és 3 pattanója rendben van, ahogy halad előre a szezon, úgy fog egyre több lehetőséget kapni - szerintem lesz még ez bőven jobb is.  


7. (6) Dennis Smith Jr. - Dallas Mavericks

Kevés szedett-vedettebb csapat van a ligában a jelenlegi Mavsnél, így nem lehet egyszerű irányítani Cubanék háza táján manapság. Dirk Nowitzki most dobta szezoncsúcsát (19 !! pont), sokszor centert játszik, így palánk alatti védekezésről nem igazán beszélhetünk esetükben. Nerlens Noelnek - aki egy ideális pick and roll partner lehetne Smith számára - enyhén szólva sem jött be, hogy “magára fogadott”, és visszautasította a csapat 70 millió dolláros ajánlatát. Bedobóban Harrison Barnes hozza a magáét, Wesley Matthews viszont idén is gyenge - nem a legjobb a szitu, na. Smith ebben a környezetben szállít a Fox-éhoz hasonló számokat, magasabb pontátlaggal (14.6 pont, 4.4 gólpassz, 3.9 patti, 39.2% mezőny, 30% trojka), ez egyelőre a hetedik helyre elég. 


6. (2) Lauri Markkanen - Chicago Bulls

A finn kezdeti lendülete alábbhagyott, rengeteget dobott mellé az utóbbi időben - ehhez mondjuk az átlagon aluli (Jerian Grant, Kris Dunn) Bulls irányítóknak is köze lehet. Legutóbbi 5 meccsén 17/67-et lőtt, ez egy jó 25.4%, így sajnos beelőzték a forróbb újoncok. 14 pontos, 8 lepattanós átlaga így is remek, de érezhető, hogy úgy kellene már nekik Zach LaVine, mint egy falat kenyér - ez rajtuk kívül nem sok csapatra lenne igaz. 6 dupla-duplája megsüvegelendő, valamint a triplákat is ipari mennyiségben termeli - lesz még fentebb a listán, ebben biztos vagyok.


5. (5) Donovan Mitchell - Utah Jazz

Nehéz a Jazz ellen játszani, ha mindenki egészséges a keretből, de sajnos egy kosármeccsen nem csak védekezni kell - ezért is meglepő, hogy mostanság “szárnyal” a mormonok támadójátéka. Legutóbbi 5 mecsükből négyet nyertek, ezalatt kétszer is 120 pont fölé jutottak - csak a Sixers ellen piszkítottak az ágyba 86 dobott ponttal, egyébként a 100 is mindig megvolt. Ebben pedig nagy szerep hárul Mitchellre, lassabb kezdés után jól kapta el a fonalat a hátvéd - a legutóbbi jelentkezésünk óta lejátszott 10 meccsből csak egyszer maradt 10 pont alatt. Egyéb statokat is hoz, ki-kicsúszik 4-5 pattanó és gólpassz is esetenként, és a labdaszerzés sem áll távol tőle. Bár 14.9 pontját csak 38.3%-kal szerzi, de a triplája vállaható (34.4%), a büntetője pedig remek (81.6%) - ha nem első-második opcióként kellene dolgoznia karriere ilyen korai szakaszában, jó eséllyel hatékonyabb lenne.


4. (7) John Collins - Atlanta Hawks

Markkanen rontott a pozícióján, mivel nem elég hatékony, Collins viszont nagyon is az, így ő lépett előre a legnagyobbat legutóbbi helyezéséhez képest. Nemrég volt egy négy meccses szériája, ahol 81.6%-kal (!) célzott mezőnyből (mondjuk itt nem Dirk-féle egylábas hátradőlősekre kell gondolni), 38 kísérletből 31-et a helyére küldött - az egész szezonra vetítve 58.1% a mezőnymutatója, ezzel tükörsimán vezeti az elsőévesek rangsorát.  Mellette pattanózgat is (7.1), negyedik ebben a szegmensben a rookie-k között, 11.5 pontja pedig a hetedik helyre jó. Ő is tankoló csapatban van, így néhány monster meccset biztosan várhatunk tőle - én biztosan várom, mivel idejekorán lecsaptam rá fantasy-ben.


3. (4) Kyle Kuzma - Los Angeles Lakers

Csak Ben Simmons átlagol több pontot Kuzmánál az újoncok közül, így lassan kijelenthető, hogy a draft steal-jéről beszélünk. 16.7 egységét ráadásul 50% fölötti hatékonysággal termeli, emellé pedig 6.1 pattanót is lekap, remekül megvetette tehát a lábát a ligában, és jól használta ki Larry Nance Jr. kiesését. Nance már visszatért, így a percek elosztásával lehet némi gond, de egyelőre nem volt kérdés számomra, kit kell a harmadik helyre rakni a listán. KUUUZ!


2. (3) Jayson Tatum - Boston Celtics

Bár a Kelták nagy menetelése véget ért, az 1/3-as szép csendben teszi a dolgát továbbra is. Őt a legtöbb magas helyen draftolt újonccal ellentétben erős csapatba húzták, érződik is a számain, hogy haszonélvezője a "radar alatti" létnek - egyszerűen nem fogják annyira, mint Markkanent vagy Dennis Smith-t. Ebből kifolyólag 13.7 pontjához 49%-os pontosság társul, triplából pedig valószínűtlenül magas, 47.8% a mutatója. De ez nem csak az erős csapat érdeme, hiszen egyébként is jó keze van a srácnak - a 90%-kal büntetőző Bogdanovic után övé a második legjobb FT-mutató 84.5%-kal.   


1. (1) Ben Simmons - Philadelphia 76ers

Nem lassít a tavalyi 1/1, és a csapat sem: legutóbbi 8 meccsükön csak az elmúlt 3 év döntősei, vagyis a Cavs és a Warriors tudták őket verni (a GSW mondjuk kétszer is). Simmons 18.1 pontja, 9.1 pattanója és 7.4 asszisztja sima All-Star számok, ha így folytatják, ott lesz a gálán ő is és Embiid is. Bár első találkozása "prototípusával", LeBron Jamesszel feledhetőre sikerült, a hasonlóság kétségtelen. Vajon lehozza a szezont bedobott hármas nélkül?  


Futottak még:

OG Anunoby - Toronto Raptors 

Eheti "Frank Ntilikina-díjasunk", vagyis az a játékos, akit nem a statisztikái alapján emelünk ki. Anunoby jó felépítésű, jól védekező kiscsatár, egyre több helyet követel magának a rotációban - teszi mindezt annak a C.J. Miles-nak a rovására, akire mint az új, tripladobálós Raptors alapkövére tekintettek. Az újonc is tüzel 39%-kal kintről, csak mellé nem rest védekezni sem, így nem rosszak a kilátásai csapaton belül.


Bam Adebayo - Miami Heat

Bár sok meccset kihagyott, vannak azért felvillanásai a Heat magasemberének, Hassan Whiteside árnyéka ide vagy oda. A Cavs ellen hozta eddigi legjobbját, 18 perc alatt termelt 19 pontot, dobást sem hibázva (7/7 mezőny, 5/5 büntető), és volt egy szép zsugája is, amit a videójában megtekinthetünk. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus