New Kidds S04E03: Donovan, Mi Csel!

Sorozatfüggők előtt ismert, hogy néha hosszabb, képbe helyező epizódok törik meg a pörgős részek ritmusát - így tesz most a New Kidds is.

2018-at ünnepelvén ezúttal a megszokott “Top 10 + Futottak még” lista helyett egy 18-as csokrot állítottam össze újoncokból, hadd találkozzon az Olvasó általa eddig talán kevésbé ismert nevekkel is. Remek a verseny, még a Top 5 is állandóan változik, vágjunk is bele!

18. Josh Jackson - Phoenix Suns

Rendkívül fiatal kerettel dolgozik a Suns, teljes egészében az ifjoncok fejlesztésén van a hangsúly Arizonában. A hamar sztárrá érő Devin Booker mellett Dragan Bender is mutatott már életjeleket, sőt az utóbbi hetekben Marquese Chriss sem viselkedett úgy, mint egy durcás kiscsoportos, akinek elvették a vödrét a nagycsoportosok - mellettük a két 24 éves, T.J. Warren és Alex Len már-már veteránnak számítanak. Az idei negyedik választott Josh Jackson azonban eddig nem váltja be a hozzá fűzött reményeket - nem védekezik rosszul, vannak jó megoldásai támadásban is, de egy ilyen draft 4. pickjétől bizony több kellene összességében. Dobásmutatói egészen gyatrák (37.8% mezőnyből, 23.9% tripla, 56.4% büntető), pedig őt two-way játékosnak tartották a draft előtt - lesz munkája az edzői stábnak..

17. Dillon Brooks - Memphis Grizzlies

Hasznos kiegészítő a Grizzlies ifjú dobóhátvédje, ezt mutatja az is, hogy eddigi 37 meccséből 29-en kezdőként kapott szerepet. Nem egy nagy stat-hajhász, 7.7 pontja mellé 3 pattanót és mindössze 1 gólpasszt átlagol, de az ő bája nem a statisztikákban rejlik - lesz még ilyen játékos a listánkon.

16. Milos Teodosic - Los Angeles Clippers

Jóval előrébb képzeltem a szezon elején a szerb karmestert, de egy sérülés miatt lassan indította a szezont. Kezdi azért összekapni magát, a napokban megvolt az első 10 gólpasszos meccse, és jelenleg hármas győzelmi sorozatban van csapatával. Mivel a Clippers nem igazán erős irányítóposzton Patrick Beverley kiesését követően, így vélhetően fentebb fogja magát tornázni a délszláv zseni.

15. Bogdan Bogdanovics - Sacramento Kings

Bár legutóbb még A-listás volt a másik szerb újonc, többen is beelőzték, és csapaton belül is feljött a nyakára Buddy Hield. 11 találkozóból hétszer ért el legalább 10 pontig, és egyszer beakadt neki 8 gólpassz is, de alapvetően továbbra is egy scorer - úgy látszik, ez “Bogdanovic-vonás” a ligában.

14. Bam Adebayo - Miami Heat

Nem rossz opció az 1/14-es Adebayo arra az esetre, ha Hassan Whiteside időnként kiül pár meccset - ez elég sűrűn elő is szokott fordulni a Heat kezdő centerével. Nem sok labdája van (nem volt még 10 rádobásos meccse), de nem is tudna mit kezdeni vele, azt a pár lecsorgót pedig szépen a helyére teszi (59.8% mezőnyből, 2. legjobb az újoncok között). 2 dupla-duplát jegyzett eddig, 7 pont és 5 patti körüli átlaga pedig teljesen rendben van, emellett volt egy 3 meccses periódusa, amikor 13 gólpasszt osztott ki, csaknem kétszer annyit, mint Shabazz Muhammad az egész idei szezonban (ez most kivételesen nem vicc).

13. Jarrett Allen - Brooklyn Nets

Adebayo brooklyn-i megfelelője Allen, egy elsősorban védekezésre használható center. A Nets magasának azonban nem kell Whiteside szintű konkurenciával küzdenie a percekért, csak a Mozgov-Zeller-Okafor trióval - ha az egykori 1/3-as Okafor be is válik új állomáshelyén, akkor is simán lehet a cseréje, de nem kizárt idővel a kezdő pozíció sem. December eleje óta hét 10+ pontos meccse is akadt, 50.8%-os mezőnyözéséhez pedig 77.5%-os büntetőzés is társul - egyáltalán nem rossz prospect a 80-as évek diszkókorszakát idéző Allen.

12. OG Anunoby - Toronto Raptors

Dillon Brooks-nál említettem, hogy a statisztika nem minden - ez hatványozottan igaz a Raptors újoncára, OG Anunoby-ra. 6.6 pontjától nem dobunk hátast, de már most egy remek védőről beszélhetünk, aki ráadásul csendben 40% fölött triplázik, és van szeme a passzokhoz, labdajáratáshoz is. Több érdekes fiatal is feltűnt Kanadában az elmúlt években, és kezdenek beépülni a csapatba - Anunoby mellett Normann Powell, Delon Wright, Jakob Poeltl, Pascal Siakam és Bruno Caboclo is remekül fejlődik. Valószínűleg nem lesznek nagy sztárok, de hasznos kiegészítők lehetnek idővel a DeRozan/Lowry páros mellé, jobbak, mint a mostani Ibaka/Valanciunas/Miles mag.

11. Josh Hart - Los Angeles Lakers

Bár a szezon elején alig-alig kapott lehetőséget, az utóbbi időben rendesen berobbant a Lakersbe az első kör utolsó pickjével húzott Hart - 2017 utolsó napján 26 pontot hintett a Rocketsnek (9/13 mezőny, 4/7 trojka), de már előtte is szállított két (lepattanós) dupla-duplát. A szezon későbbi részében akár még valami komolyabb is kisülhet a dologból, hiszen a posztján játszó Kentavious Caldwell-Pope-ot nem sok értelme lesz játszatni egy tankoló fiatalokat fejlesztő csapatnak.

10. Jordan Bell - Golden State Warriors

Ligaszerte ünnepelt tranzakció volt, amikor a Bulls készpénzért eladta draftcetlijét a GSW-nek, akik gyorsan ki is húzták vele Bellt - és milyen jól tették. Zaza Pachulia atletikus, míg JaVale McGee agyi képességekben limitált, egyikük sem megnyugtató megoldás a centerposztra - erre jön gyakorlatilag ingyen egy sokoldalú, sok mindenre használható small-ball ötös a csapathoz. A Bulls elleni “revans” meccsén 7 pont és 6 pattanó mellett 6 sapkát is kiosztott, a Lakers ellen 20/10-es dupla-duplát szállított - 67.8%-os mezőnyözésén és 21 fölötti PER értékén sincs nagyon mit magyarázni. Ahelyett, hogy Feliciokkal meg Lopezekkel erőlködne a Bulls, lehetne egy Bell-Markkanen belső párosuk, megtámogatva egy Portis-Mirotic duóval a padról...

9. Frank Ntilikina - New York Knicks

Újabb no-stat srác, sokkal inkább a hozzáadott érték a szintmérő a franciánál, mintsem a számok. Irányítóposzton máris a liga legjobb védői között van (ami nem olyan nagy dolog, de mégis egy újoncról beszélünk), idővel remek párost alkothatnak Porzingisszel és Ron Bakerrel. Melo távozásával bizony felsejlett a fény a New York-i alagút végén, és európai srácok tartják a fáklyát - még Enes Kanter is hozzáad a fényhez egy öngyújtónyit.

8. Dennis Smith Jr. - Dallas Mavericks

Kicsit nehezebben rázodott vissza a játékba hatmeccses decemberi mulasztását követően az energikus Smith, de megnyugodhatnak rajongói, újra itt van. Bár az eladott labdákat továbbra is ipari mennyiségben gyártja, nem mehetünk el szó nélkül első karrier tripla-duplája mellett - a Pelicans ellen 21 pontja mellé 10-10 gólpassz és lepattanó is társult, 7 kísérletből pedig 5 triplát is bepörkölt. Bár hatékonynak ezzel együtt sem nevezhető (39.8% mezőnyből a szezonban), produktívnak mindenképp - 13.8 pontjánál csak öten tudnak jobbat az újoncosztályban, 4.3 asszisztjánál pedig csak ketten. Hosszú távon azért bennem vannak kétségek vele kapcsolatban, Bill Simmons egy podcastben a napokban Steve Francis 2.0-nak nevezte, és ez eddig találó hasonlat...

7. Lonzo Ball - Los Angeles Lakers

Bár a csapatnak nem megy - 11-ből tízet vesztettek az aranysárga-lilák, “csak” a Houstont tudták két vállra fektetni december közepe óta -, mégis eddigi legmagasabb listás helyezését tudhatja magáénak Ball, pedig már több mint egy hete maródi. Sérülése előtt azonban produkált szép dolgokat (13 pont, 11 gólpassz, 8 pattanó, majd 24-5-5, illetve 10-11-8), legutóbbi 6 meccsén pedig 18 trojkát küldött a helyére, remek hatásfokkal (18/40, 45%). Kérdezték róla a véleményemet páran, de egyelőre nem tudom hová tenni - nem láttam még eleget játszani, így egyelőre az az álláspontom, hogy vannak jól kivehető NBA skilljei, de dobás nélkül nehéz lesz ezeket “beváltania”. Több idő kell a pontosabb diagnózishoz.

6. John Collins - Atlanta Hawks

Egyik kedvenc elsőévesem a Hawks magasa, egy jó mentalitású, hatékony, modern center. Smith-hez hasonlóan neki is volt egy hatmeccses szakasza, amit sérülés miatt kiült, de talán még jót is tett neki a pihenés - 10-15 pont és 6-7 pattanó körüli estéire már fel sem kapjuk a fejünket. Úgy van rookie Top 3-ban mezőnyszázalékban (59.7%), blokkban (1.07) és pattiban (7.2), hogy játékidőben még a Top 10-be sem fér be, 11.7 pontja pedig a 7. helyre jó.

5. Lauri Markkanen - Chicago Bulls

Időnként be-becsúszik egy gyengébb meccs a Finnisher-nek, ezért szorul az ötödik helyre - az előtte lévő spílerek konzisztensebben teljesítenek. 14.7 pontos, 7.4 pattanós átlaga teljesen rendben van egyébként, a napokban 32 pontos karriercsúcsot is hintett - a bombaformában visszatérő Nikola Mirotic teljesítménye ellenére sem csökkentek számai, továbbra is a Bikák alapembere. A negyedik legjobb pontszerző az elsőévesek között, lepattanóban pedig csak Ben Simmons előzi - ott lesz a végelszámolásnál a finn.

4. Jayson Tatum - Boston Celtics

Fiatal korát meghazudtolóan érett játékkal rukkol elő a Kelták negyedik harmadik helyen húzott bedobója - kereken két hónap múlva tölti csak a húszat, de máris öt alkalommal dobta meg a húszat (bocs). 14.1 pontját 50% fölötti hatékonysággal szerzi, 82.4% a büntetővonalról is, igazi született scorerről beszélünk tehát - beszédes, hogy csak magasemberek (Bell, Collins, Adebayo), illetve a halhatlan Maxi Kleber előzi a mezőnyszázalék listán. Az csak hab a tortán, hogy már ilyen fiatalon belekóstolhat a rájátszás levegőjébe, és valószínűleg fontos szerepet kap ott is - a jelenleg Top 10-ből ezt nem sokan mondhatják el magukról (Bell mellett Ntilikina, Simmons és Mitchell lehetnek még ott a PO-ban, de Bell nyilván nem lesz kulcsember).

3. Ben Simmons - Philadelphia 76ers

Bizony, az eddig stabilan első Simi lecsúszott a dobogó alsó fokára - a csapatnak nem megy jól (5-10-es mérleg a legutóbbi 15 meccsükön), és ebben ő is ludas. Míg első 20 derbije mindegyikén szerzett legalább 10 pontot, a legutóbbi 15 találkozón négyszer is becsúszott ez alá - ez önmagában még nem lenne nagy gond, de az eladott labdák is nagyon megszaporodtak az utóbbi időben. Persze nem kell nagy visszaeséstől tartani, a számokat nézve továbbra is a legproduktívabb újonc (16.6 pont, 8.6 pattanó, 7.5 zsuga, 4 tripla-dupla), egyszerűen csak vannak most forróbb ifjoncok a ligában.

2. Kyle Kuzma - Los Angeles Lakers

Vegyük például azt a Kyle Kuzmát, akiről már a Nyári Ligában is mondták, hogy jó lehet - na de ilyen korán, és ennyire? Már november elején robbantott egy 21-13-as meccsel, ezt követte egy 30-10, de akadt 38 pontos mérkőzése is, a GSW-nek pedig 27 ponttal köszönt be, 14 pattanóval karöltve. A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy 18 meccsből 15-öt bukott a Lakers, és 11-25-tel nyugat utolsó helyén állnak, de ezzel együtt is bőven túlteljesíti elvárásaikat a 27. helyen draftolt bedobó. Ember legyen a talpán, aki megmondja, ki húzza be az Év Újonca címet ebben az erős mezőnyben - ha jelenleg tippelni kéne, akkor szerintem....

1. Donovan Mitchell - Utah Jazz

Aki követi a ligát, az tudhatja, hogy a nyáron két potens scorerét (Gordon Hayward és George Hill) elveszítő Jazz főként védekező mentalitású emberekkel (Ekpe Udoh, Thabo Sefolosha, Dobó István) erősítette meg keretét, a pontszerzés terhét pedig megpróbálták több kisebb részre osztani. Ebből lettek olyan kalandok, mint Rudy Gobert hatlépéses betörései, vagy Bricky Rubio karriercsúcs-pontátlaga (11.4) és legalacsonyabb gólpasszátlaga (4.9). Rodney Hood nem igazán hatékony első számú pontfelelősként, a katyvaszból azonban hamar kiemelkedett újoncuk, Donovan Mitchell - már hatodik profi meccsén 22 egységet rámolt be a Lakersnek, ezt pedig még további 14 20+ pontos teljesítmény követte, közte egy 41 pontos rookie-csúccsal. 190 centijéhez 95 kiló társul, a betörés sem okoz neki gondot, de kintről is veszélyes, négy alkalommal pörkölt be legalább 5 trojkát az ellennek. 18.2-es átlagával át is vette a vezetést az elsőévesek tabelláján, és vele együt a mi listánkon is - végre egy jó újoncosztály versenyének szoríthatunk. És a draftelső Markelle Fultzot még nem is nagyon láttuk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus