New Kidds S3E1: a Twitter-király élőben is jól nyomja

Joel Embiid csak egy arc nélküli Twitter-troll volt az első két évadban, a New Kidds új szezonjában viszont "main character" válhat belőle

Üdv a New Kidds főhadiszállásáról! Ismét jelentkezünk az NBA újoncait nyomon követő sorozatunkkal, immáron a harmadik évben. Bő két hét telt el a szezon kezdete óta, ennyi idő elég volt arra, hogy képet kapjunk néhány ifjoncról, és csapatukban betöltött szerepükről. Lássuk őket!


10.  Andrew Harrison - Memphis Grizzlies

Bár 2015-ben draftolt játékosról van szó, tavaly még csak a D-Ligában láthattuk, a profik között nem. A közel kétméteres kombó hátvéd viszonylag sokoldalú játékkal kezdte első idényét (6.3 pont, 3.1 gólpassz, 1.4 labdaszerzés), 7 meccs alatt 24.4 perces átlaggal. A jelek szerint illik a Grizzlies hátvédsorába, egész jó védőről van szó ugyanis.


9.  Kris Dunn - Minesota Timberwolves

Ricky Rubio korai kidőlésével némileg talán hamarabb dobták Thibodeau-ék az 5. helyen kiválasztott Dunnt a mélyvízbe, mint szerették volna. Eddig egy kiemelkedő meccse volt (10 pont, 6 gólpassz, 5 steal), de ennek értékéből némileg levon, hogy egy 36 pontos győzelem alkalmával született. Dunn lehet az idei Winslow, a statisztikákban nem kimutatható dolgok (pióca védekezés például) nagymestere - benne van, hogy egész évben láthatjuk a listán, de az is, hogy teljesen kiszorul onnan.

 

8.  Jaylen Brown - Boston Celtics

Nem gyakori, hogy ilyen magas pick kerüljön egy 48 győzelmes csapatba, de a jó Brooklyn Nets elintézte ezt nekünk. Idén még csak egyszer láttam játszani az 1/3-ast, de az olyan meggyőzőre sikeredett, hogy rögtön be is zsákolt magának egy 8. helyezést. Bizony, a Cleveland elleni teljesítményéről van szó, amikor pályafutása során először szerepelt a kezdőben, és 19 pontját 50%-os mezőnyözéssel hozta össze - 5 pattanója és 3 labdaszerzése csak hab volt a tortán. Azóta mondjuk rendesen kihűlt (5/18 három meccs alatt), de elsőéveseknél ritka erény a kiegyensúlyozottság... 


7.  Jake Layman - Portland TrailBlazers

Nehéz ignorálni Layman szezon eleji formáját, 47. pick ide vagy oda. Bár csak három meccsen kapott lehetőséget, elsőre mindjárt egy 17 pontos (5/7 tripla) performansszal jelentkezett - 8 perc alatt. Egyelőre 7/14 kintről, dobónak tehát valószínűleg jó lenne, de Kyle Singler és Anthony Morrow is remek dobók, mégsem lettek soha rotációemberek. Kezdésnek mindenesetre nem rossz.

6.  Brandon Ingram - Los Angeles Lakers

A vártnál sokkal jobban kezdte az idényt a “Baby-Lakers”, 5-4-gyel állnak az egykori klasszis Walton edző csikói. Bár Ingram egyelőre a padról jön, Luol Deng mögött azért jócskán kap lehetőséget - játékideje beállt 25-30 perc közé. Eddigi legjobbját a Warriors elleni papírforma győzelem alkalmával hozta, 12 pontjánál meggyőzőbb volt, hogy kilencszer állhatott a büntetővonalra.  


5.  Malcolm Brogdon - Milwaukee Bucks

Eleve adott egy izgalmas fiatal mag a Bucksnál, ‘Kounmpo mellett Jabari is belelendült, Henson egy polip, sötét lónak ott van Thon Maker is - de az ifjoncok csak jönnek és jönnek. Brogdont a 36. helyen húzta a Bucks, mondván, jó lesz majd Middleton és Rashad Vaughn mögé - erre fel Middleton kiesett a szezonra, Vaughn-nál pedig máris előrébb van a depth chart-ban az újonc dobóhátvéd. Nyolc meccséből háromszor hozott kétszámjegyű dobóteljesítményt, és a keze is ragadós: volt már 4, illetve 3 labdaszerzéses meccse is.


4.  Buddy Hield - New Orleans Pelicans

Szokás szerint annyi a sérült a Pelicansnél, hogy nehéz belőni, hol is lenne Hield helye, ha mindenki játszana - mivel olyan legközelebb 2019-ben lesz, hogy az egész keret egészséges, ezzel meg sem próbálkozom. Azt tudhattuk a szezon előtt is, hogy labdája lesz a 6. helyen kiválasztott hátvédnek - nem is tévedtünk, 9 meccs alatt csak háromszor tüzelt 10-nél kevesebbszer mezőnyből. Az, hogy mennyit talál, más kérdés - a tavalyi Mudiay ugrik be elsőre, bár Hield legalább triplákkal próbál operálni, Mudi meg még a ziccereket is mellédobta. A Grizz elleni 18 pontos (4/9 trojka) teljesítménye arra enged következtetni, hogy ha több NBA-level játékos lesz körülötte, akkor tud azért majd hasznos lenni Buddy - csalódás lenne, ha nem tanyázna egész évben a Top 5 körül listánkon.


3.  Domantas Sabonis - Oklahoma City Thunder

Bár az Oklahoma meccsei idén kicsit a tavalyi Lakersre emlékeztetnek (ott Kobe és a többiek voltak, itt Russ lopja a show-t), az ifjabb Sabonist is érdemes lesz figyelemmel követni. Számai nyilván nem fognak Év Újonca címet hozni (8 pont, 3.7 lepattanó), de az már most látszik, hogy képzett srácról van szó, négyesként pedig egyelőre bőven megugorja a “stretch 4” szintet - 25 triplájából 13-at a helyére küldött!


2.  Dario Saric - Philadelphia 76ers

Bizony, már itt tart az a Saric, aki a Cibona színeiben 29 ponttal szomorította anno az Olaj-fanokat a Tiszaligetben (ott voltam, nagyot játszott). Lassú kezdés (két meccsen 4/21 mezőny) után harmadik nekifutásra 21 pontot gurított 3/3 triplázással, majd röviddel ezután egy 14-12-es dupla-duplát is szállított - jól áll a Philly prospectekkel, és Ben Simmonst még csak D-Rose Playoff cipőben láttuk... (Tudom, régi, de nem hagyhattam ki). 


1.  Joel Embiid - Philadelphia 76ers

Anno egy, a 2014-es újoncosztállyal foglalkozó elemzésben egy szakember azt írta, a draft előtt csoportokba osztják a játékosokat - egy csoportban maximum 5 spíler lehet, eszerint értékelnek. Joel Embiid egymaga volt az első csoport. A többi már történelem, a sérülése közbeszólt, első két évét ki kellett hagynia. Nos, az első visszajelzések alapján megérte rá várni. Bár olyan, mint az elefánt a porcelánboltban (Brian Windhorst szerint “bébi zsiráf”), nem igazán tudja, mi történik körülötte, de a potenciál tagadhatatlan. Így, idei első részünkben egyesek szerint talán kicsit erős lehet kijelenteni, hogy az Év Újonca Díjért folyó versenyben nem a többi újonc, hanem a perclimit lesz a legnagyobb ellensége, mégis így gondolom. 4/4 tripla, valaki? 25 pont 25 perc alatt a Pacersnek? Yes, please.

 

Futottak még:

Jamal Murray - Denver Nuggets 

Miután indításképp ráment a halhatatlan Anthony Bennett rekordjára (1/21 mezőnnyel kezdeni a profi karriert), csak megállt 0/16-nál, azóta pedig némileg formába is lendült a Nuggets dobóhátvédje. 10.5 pontot szállított legutóbbi négy mérkőzésén, és bár Gary Harris mögött csak csere lehet, meglepne, ha nem látnánk a 10-es listán a későbbiekben.

Malcolm Delaney - Atlanta Hawks

Újabb egykori Olaj-ellenfél (az Elan Chalon színeiben láthattuk), és ez is a jobbik fajtából, nem a Smush Parker-féléből (bocs). Delaney a 6-2-vel álló Hawks csereirányítója, 27 évével a legidősebb újoncok közé tartozik - ennek megfelelően nincs nála rossz helyen a labda, 6 pontja mellé 3.6 gólpassz is társul egyelőre. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus