Off-szezon értékelő 2016: Central divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Central divízió csapatait, a Cleveland Cavalierst, az Indiana Pacerst, a Detroit Pistonst, a Chicago Bullst és a Milwaukee Buckst.

A korábbi részek: Northwest, Pacific, Southwest, Southeast, Atlantic

 

Central divízió

Cleveland Cavaliers

Draft: Kay Felder (2/54)

Távozott: Matthew Dellavedova (snt csere, Bucks, 4 év, 38.4 millió), Timofey Mozgov (Lakers, 4 év 64 millió), Sasha Kaun (csere, Sixers), Dahntay Jones (waiver)

Érkezett: Mike Dunleavy (csere, Bulls), Chris Andersen (Grizzlies, 1 év 1.55 millió)

Maradt: LeBron James (3 év 100 millió), Kevin Love, Kyrie Irving, Tristan Thompson, Iman Shumpert, Channing Frye, Richard Jefferson (3 év 7.6 millió), James Jones (1 év 1.55 millió), Jordan McRae, JR Smith (?), Mo Williams

Jelenlegi keret:
Irving - Shumpert - James - Love - Thompson
Williams - Dunleavy - Jefferson - Frye - Andersen
Felder( - Smith) - McRae - Jones

Nem sok minden történt a Cavsnél, de nem is lehetett várni nagy átalakításokat egy bajnoki cím után. A legfontosabb talán az az összes lépés közül, hogy LeBron Jamesnek két évig garantált szerződése van, nem csak 1+1 évre írt alá, ezt plusznak fel lehet írni.

A távozók és érkezők névsora elég vegyes képet mutat. Centerposzton előreléptek, vagy legalább annyi biztos, hogy hátra nem, hiszen Sasha Kaun nem sok vizet zavart, ahogy az előző idényben Timofey Mozgov sem - annyit biztosan hozni fog Birdman is, amennyit ők ketten együttvéve, ehhez ugyanis gyakorlatilag semmit nem kell csinálnia.

A periméteren Mike Dunleavy nagyon hasznos kiegészítő lehet, amennyiben láthatjuk még a pályán - neki a háta szinte teljesen szétment Chicagóban, ezért alig játszott az előző idényben, de sosem volt egy vasember. Kérdés, hogy lehet-e még belőle huzamosabb ideig akár csak egy hasznos csere szintjét kihozni - alapvetően nagyon jó kis rotációtag lenne a Cavsnek, beverné a mások által megteremtett dobóhelyzeteket, de öltönyben ezt nehezen fogja megcsinálni. Ő főleg akkor lehet fontos, ha JR Smith-szel valami csoda folytán nem sikerül megegyeznie a klubnak - ha James azt üzeni, hogy meg kéne egyezni valakivel, akkor azzal meg kell egyezni, szerintem csak az összeg és a szerződéshossz kérdéses. Matthew Dellavedovát viszont érzékeny veszteségnek érzem, függetlenül JR jövőjétől, mert ha esetleg történik valami Kyrie Irvinggel, akkor csak Mo Williams maradt egyes posztra, akit nem mostanában láttunk a pályán utoljára, jól játszani meg még régebben. Dellavedova ha nem is volt annyira látványosan hasznos, mint egy éve, azért fel lehetett küldeni megzavarni az ellenfelet tavaly is, a gyorsabb irányítókra meg senkit nem tudnak rátenni, ha valamiért éppen nincs Irving.

Összességében nézve elég felemás a kép nálam. Ha nem bomlasztja a csapategységet (márpedig nem erről híres), akkor Andersen erősítés védekezésben és pattanózásban is, ahogy Dunleavy is sokat segíthet a gárda mélységének növelésében, 1-gyel több jó kinti dobó van a keretben, adott esetben pedig JR-t is pótolhatja valamilyen szinten - bár azt megint el kell mondani, az egészségi állapota befolyásolja leginkább, hogy ebből a cseréből húz-e bármilyen hasznot a Cavs. Ezekből a pozitívumokból nálam erősen levon Dellavedova távozása, de összességében így is előreléptek - nagyon sokat nem kellett nekik, miután idén nyáron megnyerték a bajnoki címet.

Off-szezon értékelés: C+

 

Indiana Pacers

Draft: Georges Niang (2/50)

Távozott: Frank Vogel vezetőedző, George Hill (csere, Jazz), Solomon Hill (Pelicans, 4 év 48 millió), Jordan Hill (Timberwolves, 2 év 8.2 millió), Ty Lawson, Ian Mahinmi (Wizards, 4 év 64 millió), Shayne Whittington (Rio Natura Monbus Obradoiro)

Érkezett: Nate McMillan vezetőedző, Thaddeus Young (csere, Nets), Al Jefferson (Hornets, 3 év 30 millió), Jeff Teague (csere, Hawks), Aaron Brooks (Bulls, 1 év 2.7 millió), Jeremy Evans (csere, Mavs)

Maradt: Paul George, Monta Ellis, Rodney Stuckey, CJ Miles, Lavoy Allen, Myles Turner, Joseph Young, Rakeem Christmas, Glenn Robinson III

Jelenlegi keret:
Teague - Ellis - George - Young - Turner
Brooks - Stuckey - Miles - Allen - Jefferson
Young - Robinson III - Evans - Niang - Chrismas

Az Orlando Magicnél már írtam, hogy a Pacers a másik csapat, amelynek kifejezetten jó húzások mellett teljesen érthetetlen lépései is voltak. Nagy problémájuk volt az előző szezonban, hogy nem volt elég olyan játékosuk, aki pontot tudott volna szerezni saját helyzeteiből, ezt pedig szépen megoldották Jeff Teague és Aaron Brooks megszerzésével. Előbbi védekezésben nincs a távozó George Hill szintjén, de egyáltalán nem rossz védő és sokkal jobb, megbízhatóbb, agresszívebb támadójátékos. Brooks kicsit beleszürkült a cserehátvéd szerepkörébe az utóbbi években, de még így is előrelépés Lawsonhoz képest, ez a két játékos sokat fog dobni az előző idényben sokszor stagnáló támadójátékon.

Larry Bird elnök azért menesztette Frank Vogelt, mert gyorsabb támadójátékot akart, amibe kifejezetten jól passzol Thaddeus Young - Ian Mahinmi talán hasznosabb játékos a védekezése miatt, Young inkább egy "mindent tudok egy kicsit, de semmit sem nagyon" energiabomba, de egy run&gun csapatba kifejezetten jól illik, főleg úgy, hogy ötödik számú ember lesz támadásban, tehát tényleg csak pattanóznia, elzárnia, zsákolnia meg védekeznie kell. Alulértékelt pozitívumnak tartom, hogy Myles Turner ezzel a "cserével" át fog kerülni center posztra, ahol meglátásom szerint sokkal nagyobb problémákat fog okozni az ellenfeleknek, mint négyesben. Solomon Hill távozása szerintem egy fikarcnyit se fogja megborítani ezt a csapatot, viszont...

Ha Bird gyorsítani akarta a játékot, érthetetlen, hogy került egyáltalán a listájára Nate McMillan, akit végül kinevezett vezetőedzőnek. McMillan már évek óta a Pacers segédedzője, valószínűleg pontosan tisztában van azzal, mit vár Bird, de Portlandben a liga leglassabb csapatát irányította, homlokegyenest más stílust képvisel, mint amit Bird beharangozott. Nála legalább megvan a kérdőjel, hátha az a pár év, amit vezetőedzőként kihagyott, valamiféle változást hozott nála, Al Jefferson esetében viszont ebbe sem lehet kapaszkodni. Az világos, hogy csak rohanással nem lehet majd nagy eredményeket elérni a PO-ban, ezért kellenek olyan játékosok is, akik felállt védelem ellen is használhatóak, de ez nem Jefferson - kifejezetten nem jó passzoló és elég gyenge hatékonysággal szerzi már a pontjait évek óta. Mivel gyenge védő is, így összességében több kárt csinál, mint hasznot.

Összességében nézve az teljesen világos, hogy előreléptek, nem is keveset. McMillan szerintem erősen beszabályozza a keretben lévő lehetőségeket, ami miatt az A-tartományt kilőttem náluk, de Teague képes nagyon hatékony lenni felállt védelem ellen is, ő így is, úgy is nagyon kellett a Pacersnek (a védekezés úgysem Hill, hanem a liga szerte elsimert Pat Burke miatt ligaelit), mint ahogy Brooks is, Young megszerzése és Turner centerként játszatása pedig további előrelépést vetít előre. McMillant egyáltalán nem értem ebben az off-szezonban, Jeffersont pedig nettó pénzkidobásnak tartom - annyi a pozitívum, hogy 2+1 éves szerződése van, így egyáltalán nem ásták el magukat, kifejezetten jól áll a Pacers a pénzügyi mozgásteret vizsgálva a következő évekre.

Off-szezon értékelés: B+

 

Detroit Pistons

Draft: Henry Ellenson (1/18), Michael Gbinije (2/49)

Távozott: Anthony Tolliver (Kings, 2 év 16 millió), Spencer Dinwiddie (csere, Bulls), Steve Blake, Jodie Meeks (csere, Magic), Joel Anthony (waiver)

Érkezett: Jon Leuer (Suns, 4 év 41 millió), Ish Smith (Sixers, 3 év 18 millió), Boban Marjanovic (Spurs, 3 év 21 millió), Lorenzo Brown (1 év 1 millió), Darrun Hilliard (1 év 1 millió), Ray McCallum

Maradt: Andre Drummond (5 év 127.1 millió), Tobias Harris, Reggie Jackson, Aron Baynes, Marcus Morris, Kentavious Caldwell-Pope, Stanley Johnson, Reggie Bullock

Jelenlegi keret:
Jackson - Caldwell-Pope - Harris - Morris - Drummond
Smith - Bullock - Johnson - Leuer - Baynes
McCallum - Hilliard - Gbinije - Ellenson - Marjanovic
Brown

A Pistons kicsiket lépett előre a nyár folyamán, de Stan Van Gundy továbbra is szépen építgeti a csapatát. A legnagyobb kérdés így sem egy érkező, hanem egy maradó: Andre Drummond megkapta az 5 éves maximumot, amit nem volt kérdés, hogy meg fog kapni, de az kérdés, hogy megszolgálja-e majd ezt a pénzt - ez erősen a jövő zenéje, mert ha szoros végjátékokban nem tudják a pályán tartani a büntetőzése miatt, akkor nem éri meg a sapka 25%-át, teljesen mindegy, mennyi pattanót szed vagy mennyi dupla-duplája van.

Csereirányítókat cseréltek, miután Ray McCallum és Ish Smith érkezett Steve Blake és Spencer Dinwiddie helyett. Blake egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de kifejezetten jó csapatjátékos volt - Smith rengeteg gólpasszt oszt ki, de sokkal inkább támadja a gyűrűt, és a gólpasszok mellett sok labdát el is szór a rossz vállalásaival. Benne és McCallumban viszont megvan a lehetőség, hogy dinamikát vigyenek a Pistons cseresorába, ami tavaly borzasztóan hiányzott a második ötösből - hogy ez mennyi előrelépést jelent, azt meglátjuk, az azért nem véletlen, hogy Smith eddig csak a Sixersnél tudott jól játszani, McCallum meg még valamikor Sacramentóban, időszámításunk előtt.

Jodie Meeks és Joel Anthony távozása gyakorlatilag semmit nem jelent, Anthony Tollivert pedig bőven pótolták Jon Leuerrel, aki ugyanúgy egy jókezű négyes, csak sokkal fiatalabb és egy fokkal jobban is dob kintről - az érdekes lesz, hogy Henry Ellensonnak hogy lesz helye Leuer érkezése után, de a Sunstól érkező erőcsatár a biztosabb megoldás, ő biztos előrelépés. Boban Marjanovic veszi át Tolliver helyét harmadik számú centerként - neki szerintem nagyobb a füstje, mint a lángja, mert kifejezetten jó dolgokat mutatott a Spursnél, de általában garbage time-ban, mikor már eldőlt a mérkőzés, igazi téthelyzetben nagyon kevésszer használták.

A Pistons olyan lényegesen nagyot nem lépett előre a cserék, igazolások által, itt inkább az lesz a kérdés, hogy a már meglévő mag hogyan tud fejlődni és még jobban összecsiszolódni. Smith és McCallum is egy kicsit biztatóbb, mint a Blake-Dinwiddie kettős, Leuer jobb játékos, mint Tolliver, Marjanovic viszont csak egy nagyobb szobor a padra az én meglátásomban. A cserepadban egy fokkal nagyobb a lehetőség - ez volt SVG feladata a nyár első részére, ezt meg is oldotta, az eredményesség azonban inkább a kezdőkön fog múlni, azt meg most kell majd összerakni a vezetőedzőnek.

Off-szezon értékelés: C+

 

Chicago Bulls

Draft: Denzel Valentine (1/14), Paul Zipser (2/48)

Távozott: Cameron Bairstow (csere, Pistons), Aaron Brooks (Pacers, 1 év 2.7 millió), Mike Dunleavy (csere, Cavaliers), Pau Gasol (Spurs, 2 év 31.7 millió), Justin Holiday (csere, Knicks), E'Twaun Moore (Pelicans, 4 év 34 millió), Joakim Noah (Knicks, 4 év 72.6 millió), Derrick Rose (csere, Knicks)

Érkezett: Dwyane Wade (Heat, 2 év 47 millió), Rajon Rondo (Kings, 2 év 27.4 millió), Robin Lopez (csere, Knicks), Jerian Grant (csere, Knicks), Isaiah Canaan (Sixers, 2 év 2.1 millió), Spencer Dinwiddie (2 év 2.1 millió)

Maradt: Jimmy Butler, Taj Gibson, Nikola Mirotic, Doug McDermott, Tony Snell, Bobby Portis, Cristiano Felicio

Jelenlegi keret:
Rondo - Wade - Butler - Mirotic - Lopez
Grant - Valentine - McDermott - Portis - Gibson
Dinwiddie - Canaan - Snell - Zipser - Felicio

A Bulls az egyik legnehezebben megítélhető csapat az off-szezon szempontjából, ugyanis rengeteg változás ment végbe, és egyértelműen kijelenteni azt sem lehet, hogy bukni fognak, meg azt sem, hogy bármennyit is előreléptek volna.

Az biztos volt, hogy változtatni kell a felálláson, de ezt finoman szólva is felemás módon tették meg. A hátvédeknél a sokszor sérült és gyenge teljesítményt nyújtó Derrick Rose, Aaron Brooks és a hasznosan kosarazó E'Twaun Moore távoztak - úgy tűnt, ezt a hármast nem lesz olyan nehéz pótolni. A Rajon Rondo, Dwyane Wade duó önmagában klasszisokkal jobbnak tűnik még úgy is, hogy Jerian Grant óriási lutri a padra (ahogy Spencer Dinwiddie és Isaiah Canaan is), de egészen pocsék fit a két játékos egymás és Jimmy Butler mellé is - a nevekben megvan az előrelépés, de nagyon könnyen benne van, hogy ebből egy katasztrófa lesz. Annál is inkább, mert Fred Hoiberg vezetőedző már Butlert sem tudta kezelni az előző idényben, pedig ő egy gyenge első áldozónak tűnik Rondóhoz képest, ha az edző türelmének eljátszásáról van szó...

A draftról legalább egy melléjük papíron jól illő Denzel Valentine érkezett, viszont centerposzton Pau Gasol helyett Robin Lopez lesz a most következő idényben. Joakim Noah nem játszott az előző szezon második felében, ő inkább a korábbi évek Bullsához képest óriási érvágás, de a spanyol klasszis a csapat egyik legjobbja volt az elmúlt két idény során. Érdekes módon itt meg pont azt tartom elképzelhetőnek, hogy Lopez jobb fit lesz a csapatba - pont fordítva van, mint a hátvédeknél, mert a nevet nézve visszalépett a gárda, nem is keveset, játékban viszont jobb lehet ennek a Chicagónak a csapatvédekezésbe inkább beépíthető Lopez, a pontok most úgyis máshonnan fognak jönni.

Ha csak a neveket nézzük: Rondo és Wade az eddigi hátvéd-felhozatalhoz képest nem rossz, Gasol és Noah helyett viszont az egy szem Lopez rettenetesen kevés. Mindemellett egyáltalán nem látni, mit akar a Chicago ezzel a kerettel, főleg ha Butler nem hozza a jobbik énjét a triplavonalon túlról, így összességében nézve szerintem ez a csapat gyakorlatilag "össze lett hányva". Működőképesnek a mai, nem véletlenül a spacingre épülő NBA-ben ezt a Rondo, Wade, Butler hármast nem nagyon lehet nevezni, nem is túl könnyű emberek, a vezérszerepre vágyó Butler kezében még kevesebbet lesz a labda a két érkező mellett, az edző az első évében nem mutatott semmi olyat, amiben lehetne bízni, viszont legalább Wade mezei fogynak majd, és hosszútávon egyáltalán nem vágták el magukat akkor sem, ha nem jön be ez a keret - Lopez évi 14 millióért bőven megéri ezen a piacon, Wade kiléphet a szerződéséből jövőre, Rondóéból pedig a Bulls léphet ki.

Off-szezon értékelés: D+/C-

 

Milwaukee Bucks

Draft: Thon Maker (1/10), Malcolm Brogdon (2/38)

Távozott: Jerryd Bayless (Sixers, 3 év 27 millió), Greivis Vasquez (Nets, 1 év 4.3 millió), OJ Mayo, Steve Novak

Érkezett: Mirza Teletovic (Suns, 3 év 31.5 millió), Matthew Dellavedova (snt csere, Cavs, 4 év 38.4 millió)

Maradt: Greg Monroe, Khris Middleton, Miles Plumlee (4 év 52 millió), John Henson, Jabari Parker, Michael Carter-Williams, Giannis Antetokounmpo, Rashad Vaughn, Tyler Ennis, Johnny O'Bryant, Damian Inglis

Jelenlegi keret:
Dellavedova - Middleton - Antetokounmpo - Parker - Henson
Carter-Williams - Vaughn - Teletovic - Maker - Monroe
Ennis - Brogdon - Englis - O'Bryant - Plumlee

Részben nagyon okosan igazolt a Bucks, amely egyértelműen nem a nevekre, hanem a hiányosságokra ment rá. Leginkább a tripladobásban kellett előrelépni - ebben Giannis Antetokoumpónak és Jabari Parkernek továbbra is fejlődni kell, de Dellavedova és Teletovic is szinte csak emiatt kaptak szerződést a csapattól. Utóbbi a Sunsnál új NBA-rekordot állított fel (ő dobta a legtöbb hármast egy szezonban a cserék közül), valószínűleg ugyanilyen teljesítmény várnak tőle Milwaukee-ban is, ahol hasonló szerepköre lesz a két említett csatár mögött. Dellavedova emellett még kellemetlen védő is - nem mindig jó, de kifejezetten idegesítő az ellenfeleknek -, így vele hátul sem esik majd vissza a csapat teljesítménye, a tökéletes fit egyes posztra.

A negatívumokhoz fel lehet írni, hogy Greg Monroe még mindig a csapatnál van, de ő akkorát bukott itt az első évében, hogy valószínűleg negatív csereértéke van - még a Bucksnak kellene fizetni, hogy el tudják passzolni, akkor meg úgy lehetnek vele, hogy még megpróbálnak még egy idényt, hátha. Ennél nagyobb gondnak tartom, hogy Greivis Vasquez és a 2 évre eltiltott OJ Mayo mellett lelépett Jerryd Bayless is, aki nagyon kellett volna Dellavedova mögé egy másik jól dobó hátvédnek a padra, így ugyanis 1-2-es poszton a cseréknél csak Michael Carter-Williams és a resztli vannak - amennyire tele vannak 3-4-5-ös posztokon, annyira vékonyak a hátvédeknél, ebbe belebukhatnak idén. Jason Terry érkezéséről és esetleg Steve Novak megtartásáról szólnak a hírek, de nagy a gond, ha bennük kell bízni.

Alapvetően Dellavedova és Teletovic ebbe a keretbe telitalálat, egyikőjükért sem fizettek horrorpénzt - itt az ausztrál legit kezdő lesz, mivel a játékszervezést nem az egyes posztról, hanem Antetokounmpo segítségével akarják megoldani, Derek Fisherkedni pedig jó lesz Delly is. Az viszont gond, hogy iszonyatos mennyiségű pénzük áll a center posztban, Monroe-t leszámítva nem is rövid ideig úgy, hogy Plumlee ötödik számú magasként és harmadik számú centerként visz el 12.5 milliót évente. Ez utóbbi ha nem is nettó pénzkidobás, de óriási luxus, miközben 1-2-es poszton MCW, a teljesen csőlátású scorer Rashad Vaughn, az újonc Malcolm Brogdon, meg a pass first, pass second, eddig jegelt Tyler Ennis vannak csak. A feladatok egyik részét hibátlanul végezték el John Hammondék és nem a nevekre mentek, hanem arra, hogy jól illeszkedjenek az emberek a csapatba, csak közben a pad hátvédrésze kimaradt a szórásból, ezzel pedig nullára írhatják az összes jó lépésüket.

Off-szezon értékelés: C

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus