Off-szezon értékelő 2016: Northwest divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Northwest divízió csapatait, az Oklahoma City Thundert, a Portland TrailBlazerst, Utah Jazzt, a Denver Nuggetset és a Minnesota Timberwolvest.

Northwest divízió

Oklahoma City Thunder

Draft: Domantas Sabonis (1/11), Daniel Hamilton (2/56)

Távozott: Serge Ibaka (csere, Magic), Kevin Durant (Warriors, 2 év 54.2 millió), Nazr Mohammed, Dion Waiters (Heat, 2 év 5.9 millió)

Érkezett: Ersan Ilyasova (csere, Magic), Victor Oladipo (csere, Magic), Alex Abrines (Barcelona, 2013-as draft 2/32, 3 év 17 millió)

Maradt: Russell Westbrook, Enes Kanter, Kyle Singler, Nick Collison, Anthony Morrow, Steven Adams, Andre Roberson, Cameron Payne, Mitch McGary, Josh Huestis

Jelenlegi keret:
Westbrook - Morrow - Roberson - Ilyasova - Adams
Payne - Oladipo - Abrines - Sabonis - Kanter
Huestis - McGary - Collison

A Thunder nyarát természetesen Kevin Durant távozása határozta meg, akit ingyen veszített el az együttes. Nem nagyon tudtak vele mit kezdeni, hiszen ez a kiscsatár saját döntése volt, elég jó esély mutatkozott a maradására (tehát azt sem lehet mondani, hogy megelőzhették volna ezt), de a tény ettől még tény marad, innentől kezdve pedig pozitívan értékelni biztos nem lehet az eddigieket. 

Volt még egy nagy távozójuk, de Serge Ibakáért megkapták Victor Oladipót, Ersan Ilyasovát és Domantas Sabonist - teljesen más értékeket képviselnek az érkezők, a török és a litván más típusú magasemberek, mint Ibaka, de összességében nézve ez még akár használható lépés lehet rövid- és hosszútávon is. A spanyol ugyanis jövő nyáron jó eséllyel ingyen távozott volna, és még ha Oladipót el is engedik (maximum szerződést akar egyelőre), Sabonis így is több mint a semmi. Rövidtávon Oladipóval van egy potensebb kettesük az eddigiekhez képest, Ilyasova pedig a spacingben tud segíteni.

Szintén a shootingot javíthatja a csapat 2013-as draftoltja, az utóbbi években a Barcelonánál pallérozódó Alex Abrines, akit vállalható összegért sikerült áthozni Európából. A 22 éves spanyol egyelőre azt tudja, amit Anthony Morrow magasabb kivitelben, de így is többet tehet majd a játékhoz, mint például Kyle Singler.

Összességében nézve az Ibaka-cserében vannak pozitív lehetőségek, de rövidtávon árnyoldalak is (ha sem az Ilyasova-Adams, sem a Kanter-Adams kettős nem működik védekezésben, nem tud kihez nyúlni Billy Donovan), Abrines segítség lehet a padról, de Durant elvesztése meghatározza a nyarat, hiszen ezzel az OKC rövidtávon kikerült a bajnokesélyesek köréből ennek az egy lépésnek "hála". Tovább ronthatja a nyarat, ha Westbrookot elcserélik, amennyiben nem írja alá új szerződését, viszont mentheti egy kicsit, ha már most megegyeznek vele egy hosszabbításban.

Off-szezon értékelés: E+ (E-, ha Westbrookot cserélik, D-, ha Westbrook hosszabbít)

 

Portland TrailBlazers

Draft: Jake Layman (2/47)

Távozott: Tim Fazier (Pelicans, 2 év 4 millió), Gerald Henderson (Sixers, 2 év 18 millió), Chris Kaman, Brian Roberts Jr. (Hornets, 1 év 1 millió)

Érkezett: Evan Turner (Celtics, 4 év 70 millió), Festus Ezeli (Warriors, 2 év 15.1 millió), Shabazz Napier (csere, Magic), Tim Quarterman (2 év 1.4 millió)

Maradt: Damian Lillard, Allen Crabbe (4 év 75 millió), Mo Harkless (4 év 40 millió), Meyers Leonard (4 év 41 millió), Al-Farouq Aminu, Ed Davis, CJ McCollum (idő előtti hosszabbítás, 4 év 106 millió), Noah Vonleh, Mason Plumlee, Pat Connaughton, Luis Montero

Jelenlegi keret:
Lillard - McCollum - Aminu - Plumlee - Ezeli
Turner - Crabbe - Harkless - Leonard - Davis
Napier - Montero - Connaughton - Layman - Vonleh
Quarterman

A Blazers az egyik legérdekesebb nyarat produkálta, és valószínűleg a legtöbb pénzt ők osztották ki ebben az off-szezonban. A periméteren iszonyatos pénzeket szórtak ki Evan Turnerre, Allen Crabbe-re és CJ McCollumra is. Közülük utóbbinál nem nagyon kellett azért gondolkodni, ha idén nem, jövő nyáron kapta volna meg ezt a pénzt valakitől, Turner és Crabbe azonban jóval érdekesebb esetek, hiszen két cserejátékosról beszélünk.

Turner évi 17.5 millió dolláros fizetése szerintem teljesen érthetetlen. Egy 10/5/5 körüli játékos, aki nem echte irányító, de jól lát a pályán és jól játssza meg a társait, használható védő, viszont egészen pocsék scorer és shooter. Crabbe-nek a Brooklyn Nets ajánlott évi 18.75 milliót, az kényszerhelyzet volt, hogy ingyen elengednek-e egy jó évet futó, fiatal, tehetséges és az előző idényben egész szépen bizonyító játékost, de Turner esetében senki nem kötelezte őket a túlfizetésre - kicsit mintha pótcselekvésként jött volna ez, hiszen azonnal aláírtak vele, amint Chandler Parsons a Memphis Grizzliest választotta helyettük. Ha small-ballozni fog a Portland, Crabbe és Turner akkor is túlfizetett lesz, ha nem hoznak kezdő szintű játékot és statisztikákat, mert még az új sapkával számolva is borzasztóan sokat keresnek cserének.

A Portland legnagyobb gondja a védekezés volt, ezt viszont rettenetesen olcsón is sikerülhetett megoldani, mert Festus Ezeli évi 7.5 milliója ezen a piacon gyakorlatilag semmi - a csapda ott van, hogy ha a center nem tud egészséges maradni huzamosabb ideig, akkor hasonló produkciót hozhat, mint az előző idényben a Warriorsnél, az pedig semmire nem elég.

A hosszabbítók közül Harkless és Leonard is elviselhető pénzeket kaptak, de akkor itt lehet kitérni megint arra, hogy hol és mikor fogják megszolgálni ezt a pénzt? Például az a Leonard, aki Ezeli, Plumlee és Davis mögött szerintem egyértelműen csak negyedik a magasemberek sorában, de alacsony szerkezetnél Aminu és/vagy Harkless lesz a négyes inkább, még kevesebb játékideje marad.

Összességében nézve a Portland nyara a rövidtávú célok szempontjából nem alakult rosszul, hiszen játékerősségben előreléptek, Henderson "helyére" érkezett Turner, Ezeli olyan center, aki egészségesen segíthet a Blazers gondjain, a fontosabb rotációembereik közül pedig nem vesztettek el senkit. Hosszútávon azonban minden erősítési lehetőségüket agyonlőtték, a most meglévő szerződéseikkel együtt jövőre 132 millión, 2018/19-ben 123.5 millión, egy évre rá 118 millión állnak, miközben Plumlee-val jövőre, Davisszel és Ezelivel 2018-ban kell hosszabbítani, tehát az előbbi összegek még lesznek magasabbak is. Gyakorlatilag semmilyen helyük nincs nem saját FA-t igazolni 4 évre előre, csak csere útján tudnak javulni, viszont könnyedén a Boston sorsára juthatnak bizonyos szempontból - ott is mindenki tudja, hogy cserélni kell Danny Ainge-nek, ennek megfelelően csak lehúzós ajánlatokat kapnak. 

Off-szezon értékelés: C-

 

Utah Jazz

Draft: Joel Bolomboy (2/52), Marcus Paige (2/55), Tyrone Wallace (2/60)

Távozott: Trey Burke (csere, Wizards), Trevor Booker (Nets, 2 év 18.4 millió)

Érkezett: Joe Johnson (Heat, 2 év 21.5 millió), George Hill (csere, Pacers), Boris Diaw (csere, Spurs), Quincy Ford (3 év 2.5 millió)

Maradt: Gordon Hayward, Derrick Favors, Alec Burks, Dante Exum, Tibor Pleiss, Shelvin Mack, Trey Lyles, Joe Ingles, Rudy Gobert, Rodney Hood, Chris Johnson, Jeff Withey, Raul Neto

Jelenlegi keret:
Hill - Hood - Hayward - Favors - Gobert
Exum - Burks - J.Johnson - Lyles - Diaw
Mack - Neto - Ingles - C.Johnson - Withey
Ford - Pleiss

A Jazz egyértelműen pozitív nyarat zárt az én olvasatomban. George Hill, Joe Johnson és Boris Diaw érkezése azt a pluszt hozhatja tapasztalatban, ami pont elég is lesz a Utah-nak a PO-hoz (hogy csak a minimális célt említsük), nem mellesleg Hill sokkal jobb játékos jelenleg, mint bármelyik fiataljuk 1-2-es poszton (beleértve az ACL-szakadásból visszatérő Dante Exumot is). Szinte semmit nem kellett érte adni (az 1/12-es draftjogot), hiszen egy újabb fiatal ennek a gárdának nagyon nem kellett már, míg Hill egy tapasztalt, egyáltalán nem labdadomináns, jól dobó és elit védekező irányító.

Johnson 21.5 milliója szerintem több, mint amennyit ér már a swingman, viszont bőven belefér 2 évre, ahogy Diaw gyakorlatilag 1+1 éves szerződése is - utóbbiért semmit nem kellett feladni lényegében. JJ a kinti dobásokban sokat segíthet, erre még Hill érkezése mellett is nagy szüksége van a Jazznek, Diaw-val pedig van egy legit cseréje végre a csapatnak magas posztokon - jobb játékos, mint a távozó Booker, Lyles egyelőre még fiatal, közel sem biztos, hogy már most hasznos tud lenni egy egész szezon során, Withey és Pleiss pedig maximum sérülések esetén párperces beugróknak jók.

Összességében nézve nem sok mindent csinált a Jazz, de nem is kellett, a meghúzott lépések azonban hibátlanok voltak - úgy javultak rövidtávon, hogy semmilyen szinten nem adták fel a jövőt. Hill megszerzése az off-szezon egyik legalulértékeltebb lépése lehet, ő egyszemélyben megoldotta (papíron) a Utah több problémáját is (posztra, játékminőségre és szerepre is) úgy, hogy teljesen illik a stílusa a Jazz játékába és kultúrájába is.

Off-szezon értékelés: B+

 

Denver Nuggets

Draft: Jamal Murray (1/7), Juan Hernangomez (1/15), Malik Beasley (1/19), Petr Cornelie (2/53)

Távozott: DJ Augustin (Magic, 4 év 29 millió)

Érkezett: Josh Adams (1 év 0.5 millió)

Maradt: Danilo Gallinari, Kenneth Faried, Wilson Chandler, Darrell Arthur (3 év 23 millió), Jameer Nelson, Will Barton, Mike Miller (2 év 7 millió), Emmanuel Mudiay, Jusuf Nurkic, Joffrey Lauvergne, Gary Harris, Nikola Jokic, JaKarr Sampson, Axel Toupane

Jelenlegi keret:
Mudiay - Harris - Gallinari - Faried - Jokic
Murray - Barton - Chandler - Lauvergne - Nurkic
Nelson - Beasley - Sampson - Miller - Arthur
Toupane - Adams

A Denver a drafton kívül gyakorlatilag semmit nem csinált egész nyáron, a legnagyobb sztori velük kapcsolatban az volt, hogy 2 évre 50 milliót ők is beajánlottak Dwyane Wade-nek.

Elengedték DJ Augustint, aki jobb irányító Jameer Nelsonnál, de Jamal Murray kiválasztása után nem sok helye maradt a keretben. Megtartották Darrell Arthurt és Mike Millert, a mai árakhoz képest mindkettőt potom pénzért, és olyan túl sok vizet nem fog egyikőjük sem zavarni - Arthurnál van 4 tehetségesebb/jobb magasember is a keretben, ilyen szempontból azért érdekes a marasztalása, Miller pedig bevallottan mentornak írt alá. Juan Hernangomez draftolása lehet itt még komoly pozitívum, de egyelőre neki sem nagyon van helye a keretben. Azt nem tudni, hogy milyen lesz a Denver jövőre, de annyi biztos, hogy nem az idei nyáron meghúzott változtatásoktól kell várni náluk az áttörést, és az esetleges megrekedésük sem ehhez az off-szezonhoz köthető majd.

Off-szezon értékelés: C

 

Minnesota Timberwolves

Draft: Kris Dunn (1/5)

Távozott: Tayshaun Prince, Damjan Rudez, Greg Smith

Érkezett: Tom Thibodeau vezetőedző, Cole Aldrich (3 év, 22 millió), Jordan Hill (Pacers, 2 év 8.1 millió), Brandon Rush (Warriors, 1 év 3.5 millió)

Maradt: Ricky Rubio, Nikola Pekovic, Kevin Garnett (?), Andrew Wiggins, Karl-Anthony Towns, Nemanja Bjelica, Shabazz Muhammad, Gorgui Dieng, Zach LaVine, Adreian Payne, Tyus Jones

Jelenlegi keret:
Rubio - LaVine - Wiggins - Garnett (?) - Towns
Dunn - Rush - Muhammad - Dieng - Aldrich
Jones - Bjelica - Payne - Hill - Pekovic

A Minnesota legnagyobb előrelépése Tom Thibodeau megszerzése volt, őt nem nagyon lehet egy lapon emlegetni Sam Mitchell-lel, ha az edzői kvalitásokról van szó - és itt valószínűleg nem fog összeveszni főnökével, aki saját maga, hiszen az elnöki posztot is ő tölti be. Ezen kívül a leginkább azokkal a pletykákkal kerültek a hírekbe, hogy elcserélik az 1/5-ös draftjogot és hogy Ricky Rubiótól is megválnának esetleg - jelenleg úgy tűnik, hogy mind a spanyol, mind Kris Dunn maradnak a gárdánál.

Inkább csak a magasember-részleget erősítették meg Cole Aldrich-csal és Jordan Hill-lel - túl nagy pénzt egyikőjükre sem költöttek, de ha Kevin Garnett nem vonul vissza, akkor csak a 4-5. számú PF/C szerepkörét láthatják majd el, túl nagy dolgokat nem fognak befolyásolni. Dunn nagyon jó kis csere(, majd idővel kezdő)hátvéd lehet, még ha ez a nyári liga MVP Tyus Jones lehetőségeinek csökkenését is jelenti. Brandon Rush egyrészt potom összegért érkezett a döntőstől, másrészt ő az, aki igazán hiánycikk volt eddig a Wolvesnál: egy 3&D specialista a sok fiatal, kintről gyengébben célzó, inkább a gyűrűt támadó periméterjátékos mellé.

Összességében nézve nem is Rush, Dunn vagy a két magasember, hanem az új edző személye miatt várható sokkal jobb Timberwolves, mint az elmúlt egy évtizedben, az az egy lépés (a meglévő tehetségekkel együtt) elég, hogy ezt a nyarat egyértelműen pozitívnak értékelje az ember - Thibodeau-ban megvan a lehetőség, hogy kihozza a maximumot Townsból, Wigginsből és a többiekből, míg Mitchellnél csak foghattuk a fejünket, hogy hogyan lehet egy ennyire tehetséges csapatot ilyen gyenge edző kezei alá adni.

Az egyetlen kérdéses résznek az 1/5, Zach LaVine és Jimmy Butler cseréjét éreztem - én azt meghúztam volna Thibodeau helyében, mert hosszútávon Dunn és Rubio közül úgyis csak az egyik maradhat, Butler pedig elöl-hátul kategóriát dobott volna a csapaton, és tudásához képest 2019-ig egészen biztosan alulfizetett, hiszen még az alacsony sapkánál kapott maximumot. LaVine egyelőre csak zsákolásokban veszi fel vele a versenyt, ami egy All-Star gálán biztosan látványos, de egyébként elöl és hátul is jóval gyengébb játékos (aztán persze elképzelhető, hogy Thibodeau alatt ugyanúgy kinövi magát, mint Butler, de jóval nagyobb projekt, mint anno a chicagói swingman volt, és két év múlva már csengetni kell neki a nagy pénzt).

Off-szezon értékelés: A-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus