Off-szezon értékelő 2016: Southwest divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Southwest divízió csapatait, a San Antonio Spurst, a Memphis Grizzliest, a Dallas Maverickset, a Houston Rocketset és a New Orleans Pelicanst.

A korábbi részek: Northwest, Pacific

 

Southwest divízió

San Antonio Spurs

Draft: Dejounte Murray (1/29)

Távozott: Tim Duncan (visszavonult), Matt Bonner, Boris Diaw (csere, Jazz), Boban Marjanovic (Pistons, 3 év 21 millió), David West (Warriors, 1 év 1.55 millió), Kevin Martin, Andre Miller

Érkezett: Pau Gasol (Bulls, 2 év 31.7 millió), Dewayne Dedmon (Magic, 2 év 5.9 millió), David Lee (Mavericks, 2 év 3.2 millió), Livio Jean-Charles (2013-as draft 1/28), Ryan Arcidiacono (nem draftolt, 2 év 1.4 millió), Bryn Forbes (nem draftolt, 2 év 1.4 millió), Davis Bertans (2011-es draft 2/42, 2 év 1.4 millió), Patricio Garino (1 év, 0.5 millió)

Maradt: LaMarcus Aldridge, Kawhi Leonard, Tony Parker, Manu Ginobili (1 év 14 millió), Danny Green, Patrick Mills, Kyle Anderson, Jonathon Simmons

Jelenlegi keret:
Parker - Green - Leonard - Aldridge - Gasol
Mills - Ginobili - Simmons - Lee - Dedmon
Murray -  Anderson - Garino - Bertans - Jean-Charles
Forbes - Arcidiacono

A Spurs nyara nagyon felemásra sikeredett. Tim Duncan visszavonulását Pau Gasollal pótolták, a David West, Boban Majanovic, Boris Diaw triót David Lee-vel és Dewayne Dedmonnal pótolták, Davis Bertans személyében áthozták a fiatalabb Matt Bonnert, Manu Ginobilit pedig megtartották - erről első ránézésre azért nehéz eldönteni, hogy melyik irányban lépés végül is.

Az argentin elég borsos áron maradt ahhoz képest, amit még a csapatnak tud adni, de sok mindenen nem változtat a dolog, nem nagyon tudták volna kire ellőni a sapka alatti helyet, másrészt 1 évre majdnem mindegy, mennyit keres, hosszútávon nem számít. Gasol szinte biztosan jobb teljesítményre képes még, mint amit Duncan mutatott az utolsó 3-4 hónapban (ugyan nagy volt a kontraszt a két játékos védekezése között, az All-Star gála után Duncan annyira visszaesett elöl, hogy összességében szinte biztosan nem lesz rosszabb a spanyol), West nagyon keveset játszott, hiába érkezett még elég jó névként a Pacerstől, Diaw-nak sem volt kiemelkedő éve, Marjanovic pedig az eldőlt meccsek végjátékában került legtöbbször pályára - kicsit túlhype-oltnak érzem a szerepéhez képest, még ha nem is rossz játékos. Dedmonnal van egy atletikus, pattanózó-védekező magasemberük, aki ha Diaw szintjét tudja hozni hátul, szerintem menti is a magasemberállományt, Lee pedig támadásban tudja majd hozni West szintjét.

A fiatalok közül Bertans egy régi-új szín lehet, mert Bonnert már nem nagyon lehetett pályára küldeni, márpedig a lett borzasztóan jó kinti dobó (volt itt Európában), Danny Green hektikusságát kompenzálhatja kintről, amire sok minden más mellett szüksége is lesz a Spursnek. Dejounte Murray-nek van két éve felvenni a ritmust, Tony Parker visszavonulásával kell majd átvennie a stafétát, de Andre Miller előző idényben nyújtott produkciójánál most sem biztos, hogy rosszabb lesz. Livio Jean-Charles szerintem nem sok játékidőt fog látni, sérülések, pihentetések esetén kerülhet pályára maximum.

Összességében nézve szerintem a Gasol-Duncan cserén nyert a Spurs, a többi érkező és távozó magasemberen nem buktak, Murray és Bertans pedig akár rövidtávon is új színt hozhatnak a csapatba. Két dolog van, ami miatt szerintem visszás a nyaruk. Az egyik Tony Parker megtartása, mert ha a francia irányító nem kapja össze magát, akkor az egész csapat kerékkötője lehet, de az most elég világosan megmutatkozott, hogy nem akarják elcserélni a franchise egyik ikonját. Az ő megtartása miatt érthető szerintem Gasol megszerzése, mert olyan nagy stílusváltásra nincs lehetőség úgysem, amíg Parker itt van, akkor pedig jól jött egy rutinróka a keretbe Duncan visszavonulásától függetlenül is. Sokkal atletikusabbak nem lettek, de amíg Parker és az állomány többi része adott, nem is nagyon lehet váltani, ebből kell kihozni a legtöbbet.

A másik gyengítő tényező az, hogy a Spursnél csak a bajnoki cím a lényeg most (is), márpedig attól csak távolodtak, hiába nem volt rossz a nyaruk, ha csak a csapat mozgásait nézzük - a Golden State Warriors rengeteget lépett előre, a San Antonióhoz képest kategóriát, így pedig nem igazán mutat jól ez az off-szezon Gregg Popovich-éknál. Ettől függetlenül például nagyobb szerződések ide vagy oda, hosszú kontraktust nem osztottak ki senkinek, ha Parker lejár, el lehet kezdeni egy másik gárda felhúzását - ha nem akarják cserélni, akkor mindegy, mikor költik el a capspace-t, idén vagy jövőre, Gasolnál jobb játékosra nem nagyon lett volna esélyük 2017-ben sem.

Off-szezon értékelés: C+

 

Dallas Mavericks

Draft: AJ Hammons (2/46)

Távozott: Jeremy Evans (csere, Pacers), Raymond Felton (Clippers, 1 év 1.55 millió), David Lee (Spurs, 2 év 3.2 millió), JaVale McGee (Warriors, 1 év 1.4 millió), Zaza Pachulia (Warriors, 1 év 2.9 millió), Chandler Parsons (Grizzlies, 4 év 94.5 millió), Charlie Villanueva

Érkezett: Harrison Barnes (Warriors, 4 év 92 millió), Andrew Bogut (csere, Warriors), Seth Curry (Kings, 2 év 5.9 millió), Quincy Acy (Kings, 2 év 2.2 millió), Kyle Collingsworth (2 év 1.4 millió), Nicolas Brussino (3 év 2.5 millió), Dorian Finney-Smith (3 év 2.5 millió), Jonathan Gibson (3 év 2.5 millió)

Maradt: Dirk Nowitzki (2 év 50 millió), Wesley Matthews, Deron Williams (1 év 9 millió), Dwight Powell (4 év 37 millió), Devin Harris, JJ Barea, Justin Anderson, Salah Mejri

Jelenlegi keret:
Williams - Matthews - Barnes - Nowitzki - Bogut
Harris - Barea - Anderson - Powell - Mejri
Curry - Brussino - Finney-Smith - Acy - Hammons
Gibson - Collingsworth

A Dallasnál igazából két nagyobb változás volt, mindkettő a kezdőben, az határozta meg a nyarukat.

Chandler Parson és Harrison Barnes nálam nagyjából az "egyik 19, a másik meg egy híján 20" esete - mindkettőnek túlfizetés a maximum, de mindkettőt csak ilyen összegért lehetett megtartani/leigazolni. Parsonst jelenleg komplettebb, illetve kiforrottabb játékosnak tartom, Barnesban viszont kicsit talán nagyobb a potenciál - előbbi szerintem legit első opció egy igazán jó csapatban soha életében nem lesz, és bár ugyanezt gondolom a Warriorstől érkező kiscsatárról is, nála legalább a lehetőség megvan erre. Barnes itt új környezetbe és helyzetbe kerül, vezért nevelhetnek talán belőle, míg eddig általában 3-4. ember volt - abszolút kiegészítője volt a Golden State-nek, akinek néha-néha elő kellett (volna) lépnie, itt meg a Nowitzki utáni korszak egyik alappillérének próbálják majd megtenni.

A másik csere is érdekes, hiszen Andrew Bogut jött, Zaza Pachulia ment, két különböző stílusú center. Bogut támadásban valamivel használhatóbb lesz, elég magas kosárIQ-ja van, de ő sem túl labdaigényes, ahogy a grúz sem volt az, ez jól fog passzolni a csapatba. Az ausztrál ráadásul jobb védő is, mint az egyébként nem rossz grúz, sokkal jobban védi a gyűrűt és a festéket, de jóval sérülékenyebb Pachuliánál, ami beboríthat sok mindent a következő idényben.

Dirk Nowitzki és Deron Williams megtartása fontos, de azért várható volt - utóbbinál jobbat nem nagyon tudtak szerezni, 1 évre pedig mindegy a fizetése, míg a német ikonnál ugyanez elmondható, teljesen lényegtelen a költési lehetőségek szempontjából is, hogy 5, 25 vagy 45 milliót visz haza a következő 1-2 évben, egyelőre nem célpont a legjobb szabadügynököknek a Mavs. Dwight Powell 4 éves kontraktusa kicsit más tészta, ott érzek némi rizikót, de évi 9 millió dollár egy magasemberért az új sapkában nem sok, 25 éves, van még benne bőven potenciál, és egész normálisan pattanózik - 15 perceknél viszont jóval többet kell játszania a jövőben, hogy megérje ezt a pénzt. 2-3 éves, részben garantált szerződésekkel próbálkoztak még, akik közül Seth Curry lehet talán a legérdekesebb, Quincy Acy pedig a leghasznosabb, de ők a keretkitöltésre kellenek első sorban - sem rövid-, sem hosszútávon nem meghatározóak játék és anyagi szempontokból sem.

A Dallas nyarának értékelése Bogut miatt lehet változatos, mert ha ő egészséges, akkor ebben az off-szezonban a Mavs előrelépett rövidtávon, Barnesszal pedig a hosszútávú lehetőségek javultak úgy, hogy anyagilag semmilyen különbség nincs Parsons és közte. Az is nagyon könnyedén benne van azonban a pakliban, hogy Bogut szokásos kórlapjáról előjön valami, akkor centerben visszaléptek így, hogy nincs már Pachulia, Barnes pedig becsődölhet szintén, mivel az egyetemen is ez volt az egyik nagy gondja, hogy el-eltűnt hosszabb időkre, márpedig ott még nem volt mellette Steph Curry és Klay Thompson - "önerőből" sem az a "széttéplek" típus.

Jelentősen nagyobb terveik voltak a nyárra (Conley, Whiteside), amikből végül nem sok minden jött össze, de végeredményben hátrébb szerintem így sem léptek.

Off-szezon értékelés: C

 

Memphis Grizzlies

Draft: Wade Baldwin IV (1/17), Deyonta Davis (2/31), Rade Zagorac (2/35), Wang Zhelin (2/57)

Távozott: Dave Joerger vezetőedző, Chris Andersen (Cavaliers, 1 év 1.5 millió), Bryce Cotton, Jordan Farmar, PJ Hairston, Xavier Munford, Lance Stephenson (?)

Érkezett: David Fizdale vezetőedző, Chandler Parsons (Mavericks, 4 év 94.5 millió), Troy Daniels (snt csere, Hornets, 3 év 10 millió), Andrew Harrison (2015-ös draft 2/44, 3 év 3 millió), DJ Stephens (D-Liga, 2 év 1.9 millió), Troy Williams (2 év 1.5 millió)

Maradt: Mike Conley (5 év 153 millió), Marc Gasol, Zach Randolph, Brandan Wright, Tony Allen, Vince Carter, James Ennis (2 év 5.9 millió), Jordan Adams, Jarrell Martin, JaMychal Green

Jelenlegi keret:
Conley - Allen - Parsons - Randolph - Gasol
Baldwin - Carter - Ennis - Green - Wright
Harrison - Daniels - Stephens - Martin - Davis
Adams - Williams

Nekik elég egyértelműen pozitívan alakult a nyaruk, miután két dolguk volt, és mindkettőt sikerült elintézniük. Dave Joerger menesztése már az előző szezon közben is porondon volt, miután a korábban a csapatra jellemző tartást nem igazán lehetett észrevenni a Memphisen, a sérülések be is tették neki a kaput. Helyére az a David Fizdale érkezett, aki a Miami Heatnél a liga egyik legelismertebb segédedzője volt, és ő is a védekezéshez ért jobban, úgyhogy a Grizzlieshez illik a stílusa.

Lance Stephenson (és talán Chris Andersen) volt a legnagyobb távozójuk, a kritikus posztjukra, kiscsatárba azonban le tudták igazolni Chandler Parsonst. Azt a Dallasnál írtam már, maximumot szerintem nem ér Parsons, de idén nyáron ez volt az ára, kénytelen volt a Memphis kifizetni neki ennyit. Vele ráadásul két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen Parsons és Mike Conley jóban vannak, beszélgettek arról, hogy egy csapatban játszanak, és mikor a kiscsatár a Memphist választotta, Conley aláírta a liga történetének legnagyobb szerződését, 5 évre 153 millió dollárért maradt. Mindkét összeg túlméretezett, de a Grizzliesnek nincs hova tartalékolni, hiszen három alappillérük, Parsons, Conley és Marc Gasol is 4-5 évre vannak lekötve - ezt a magot nem fogják most szétrobbantani még egy ideig, és az sem lenne meglepő, hogy kor ide vagy oda, Zach Randolph is kapna egy hosszabb kontraktust jövőre.

Kisebb szerződéseket osztottak ki, de megtartották például azt a James Ennist, aki több helyen is hasznosan kosarazott, mégsem tudott megragadni sehol - itt rögtön cserehármas lehet -, illetve érkezett egy igazi nehéztüzér Troy Daniels személyében, aki a csapat legnagyobb gyengeségén segíthet. A draftjuk is egészen jól sikerült, bár nyilván lutri, hogy rövidtávon mennyit tudnak segíteni a fiatalok, Deyonta Davisnél pedig a játékidő is necces, ha mindenki egészséges.

Összességében ez szerintem a nagy szerződések ellenére is egy jó nyár volt a Memphis számára, mert benne volt a pakliban, hogy széthullanak darabjaikra - Conley elvesztése elindította volna a lavinát -, ehhez képest nemhogy egyben tudták tartani a magot, de az eddigi hiányposztukat egy oda papíron kifejezetten illő, sokoldalú játékossal tudták betömni, és még hoztak egy jó kinti dobót is, ami évek óta kell nekik. Az egyetlen hibapontnak a csereegyes szerepét érzem, az ugyanis jelenleg Baldwin, a Grizzlies azonban nem egy rebuild vagy retool csapat. Kellenek az azonnali eredmények, és ha Baldwin nem válik be, kénytelenek lesznek valakit hozni Conley mögé - másnak Gasolon kívül fogalma sincs az irányításról ebben a keretben (ha egy csapat jót akar magának, ezt a szerepet nem bízza rá se Danielsre, se Vince Carterre, se Andrew Harrisonra).

A Memphis sokat javulhat azzal is, ha nem sérül le a 3/4 keretük megint, de nyáron majdnem minden problémájukat orvosolták - Fizdale persze kérdőjel, mint újonc vezetőedző, de a hírneve alapján azért túl rossz dolgokra nem lehet számítani.

Off-szezon értékelés: B+

 

Houston Rockets

Draft: Chinanu Onuaku (2/37), Zhou Qi (2/43)

Távozott: JB Bickerstaff vezetőedző, Dwight Howard (Hawks, 3 év 70.5 millió), Andrew Goudelock, Terrence Jones (Pelicans, 1 év 1 millió), Josh Smith, Jason Terry, Marcus Thornton (Wizards, 1 év 1.3 millió)

Érkezett: Mike D'Antoni vezetőedző, Ryan Anderson (Pelicans, 4 év 80 millió), Eric Gordon (Pelicans, 4 év 53 millió), Nené (Wizards, 1 év 2.9 millió), Pablo Prigioni (Clippers, 2 év 2.2 millió), Bobby Brown (Kína, 1 év 1 millió), Gary Payton II (3 év 2.5 millió), Kyle Wiltjer (3 év 2.5 millió), Isaiah Taylor (3 év 2.5 millió)

Maradt: James Harden (idő előtti hosszabbítás, 4 év 97.5 millió), Trevor Ariza, Patrick Beverley, Corey Brewer, Donatas Motiejunas (?), KJ McDaniels, Sam Dekker, Michael Beasley, Clint Capela, Montrezl Harrell

Jelenlegi keret:
Beverley - Harden - Ariza - Anderson - Capela
Prigioni - Gordon - Brewer - Beasley - Nené
Brown - Payton II - McDaniels - Dekker - Harrell
Taylor - Wiltjer - Motiejunas (?) - Onuaku

Ha ellentmondásos off-szezon, akkor a Houstont is elő lehet venni nyugodtan, őket sem lehet szerintem egyértelműen megítélni a mostani lépéseik után.

A sort rögtön az edzőkérdéssel kezdték: JB Bickerstaffot végül Mike D'Antoni választotta, amitől a szurkolók egyik fele sírt, a másik pedig kínjában nevetett. D'Antoni stílusa nagyon régen volt igazán hatékony, a tavaly védekezésben kabarét nyújtó Rocketsnek pedig ha valaki pont nem kellett papíron, akkor az ő - annyi biztos, hogy nem ő fogja helyretenni a legnagyobb tavalyi gondot, de talán az új segédedző, a Memphis Grizzliestől érkező Jeff Bzdelik megteheti ezt. Ettől függetlenül én egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy bizonyos ideig nem lesz ez előrelépés, mivel Bickerstaffnek semmilyen befolyása nem volt a keretre, mindenki azt csinált, amit akart (leginkább semmit), semmilyen rendszerük nem volt sem elöl, sem hátul. D'Antoninak is voltak már gondjai a játékosokkal való közös hullámhossz megtalálásában, de pont Dwight Howard távozott a nyáron Atlantába, így azért megvan az esélye annak, hogy sokkal konstruktívabb munka folyhat, mint tavaly - azt nem lesz nehéz túlszárnyalni.

Howardot nem nagyon pótolták centerposzton, az erőforrásokat sokkal inkább másra, a külső dobásokra kellett helyezni, ezt pedig meg is tették Daryl Morey-ék: érkezett Ryan Anderson és Eric Gordon is a New Orleans Pelicanstől, mindketten kiváló kinti dobók. Mindketten túlméretezett szerződéssel érkeztek, de nem az az igazán nagy kérdés, hogy hány milliót spórolhattak volna rajtuk, ha egy kicsit szigorúbb tárgyalópartnerek Morey-ék, hanem hogy meddig bírják a pályán - rettenetesen sokat voltak sérültek, főleg a dobóhátvéd. Ha egészséges Gordon, Harden mögött és mellett is pazar opció lehet ebben a mostani Rocketsben, de nála mindig azt kellett nézni karrierje során, hogy mikor sérül le - most is inkább csak abban bízhatnak a Rockets-drukkerek, hogy még jókor történik ez meg, akkor, amikor belefér még, és nem abban kell reménykedni, hogy kihúzza az egész idényt.

Donatas Motiejunas sorsa nem eldöntött még egyelőre (az ő megtartása szerintem nagyon kellene még magas posztokon, mert Nené és Michael Beasley sem életbiztosítás, Capela vagy át tudja venni a kezdő szerepkört, vagy nem, mellettük pedig egyedül Montrezl Harrell van egyelőre), de a többi cseréjük szerintem egyelőre ül: Marcus Thornton helyét veszi át Gordon, Terrence Jones-ét Anderson, Jason Terry-ét Pablo Prigioni és/vagy a Kínában jó idényeket produkáló Bobby Brown. Cserébe a Howard-Capela párosból Capela-Nené lett, de D'Antoninál tudjuk, hogy általában nem ezen a poszton dől el a csapat eredményessége. Pozitívumként fel lehet írni még Harden hosszabbítását, hiszen egy évvel kitolták a szabadügynök-státuszát, most már 2019-ig van lekötve az együtteshez - bármennyire is felemás a megítélése és teljesen jogosan, egy csapat legértékesebb láncszeménél mindig jobb a hosszabb szerződés.

Összességében nézve nagyon sokféleképpen meg lehet közelíteni a Rockets nyarát - egyedül Harden +1 éve írható fel egyértelmű pozitívumként, minden más lépésüknek vannak árnyoldalai is az előnyök mellett. D'Antoni kinevezése Bickerstaffhoz képest nálam pozitív változás, de ha a Houston bajnok akar lenni, akkor idővel ki kell pöckölni őt is a kispadról - arra az előző évek alapján alkalmatlan, hogy egy gyűrűesélyes keretet és játékot rakjon össze legfőképpen hátul. Gordon és Anderson leigazolását lehet úgy nézni, hogy túlfizették őket és borzasztóan sérülékenyek, meg lehet úgy is, hogy náluk jobban nem nagyon illenek emberek D'Antoni rendszerébe, ami így legalább támadásban működhet a sok jó shooter miatt. Howard elengedésére is lehet úgy tekinteni, hogy Nené egyértelműen rosszabb játékos, és jó eséllyel rövidtávon Capela sem tudja azt a szintet hozni majd, viszont úgy is, hogy Howard nem nagyon jött ki Hardennel, saját bevallása szerint voltak olyan meccsek, amiken egyszerűen megsértődött, D'Antonival pedig már a Lakersnél sem tudott együtt dolgozni, úgyhogy jobb is, ha nincs itt, még ha nem is pótolták.

Szerintem D'Antoni most rövidtávon jó megoldás, kicsit össze kell hozni ezt a csapatot újra, ezt pedig egy olyan támadójátékkal meg lehet tenni, amit ő erőltetett anno. Majd meneszteni kell, de ha ez megtörténik, Gordont és Andersont akkor is lehet majd használni - igaz, akkor is túlfizetettek lesznek, és a 4 éves szerződéseik nagyon könnyen megköthetik őket akkor, amikor Harden épp a mostani új kontraktusa végére ér.

Off-szezon értékelés: C (ez elég erősen egy átlag, mert vannak napok, amikor egy D-nél nem adnék nekik többet, máskor egy B mínuszra is jónak tartom őket, éppen attól függően, hogy egy vagy több évre előre nézem azt, amit csinálnak, és mennyire hiszek D'Antoniban)

 

New Orleans Pelicans

Draft: Buddy Hield (1/6), Cheick Diallo (2/33)

Távozott: Ryan Anderson (Rockets, 4 év 80 millió), Luke Babbitt (Heat, 1 év 1.2 millió), Bryce Dejean-Jones (elhunyt), Norris Cole, Toney Douglas, Eric Gordon (Rockets, 4 év 53 millió), Jordan Hamilton (Tofas Bursa, Törökország), Kendrick Perkins

Érkezett: Solomon Hill (Pacers, 4 év 48 millió), E'Twaun Moore (Bulls, 4 év 34 millió), Langston Galloway (Knicks, 2 év 10.6 millió), Terrence Jones (Rockets, 1 év 1 millió)

Maradt: Anthony Davis, Jrue Holiday, Tyreke Evans, Ömer Asik, Alexis Ajinca, Quincy Pondexter, Dante Cunningham, Tim Frazier (2 év, 4.1 millió), Alonzo Gee (1 év 1.4 millió)

Jelenlegi keret:
Holiday - Evans - Hill - Davis - Asik
Moore - Hield - Pondexter - Jones - Ajinca
Frazier - Galloway - Gee - Cunningham - Diallo

A Pelicansnél megint egy "kicsit" érdekes volt a nyár, miután Ryan Anderson és Eric Gordon is lejártak, így volt költőpénzük - hogy előbbit miért nem cserélték el a deadline-nál, az azért továbbra is rejtély...

A két ember által felszabadult sapka alatti helyet rögtön az első napon ellőtték Solomon Hillre, akinek 4 évre 48-52 millió dollárt fizetnek. Évek óta gond náluk a hármas poszt, de ez egy teljesen érthetetlen húzás volt - Hill a Pacersnél akkor kapott igazán lehetőséget, mikor Paul George sérült volt, de akkor is fél óra alatt 8.9 pontos és 3.8 pattanós átlaga volt, az előző idényben pedig csak 4.2 pontot és 2.8 pattanót hozott meccsenként. Nem jó kinti dobó, az előző két évben is 33% alatt maradt, úgyhogy igazából évi 12-13 milliót egy olyan játékosra lőttek el, aki annyit tud felmutatni, hogy 25 éves és egészen jó védő - kis túlzással bármelyik fiatal kiscsatár elé odalökhették volna ezt a pénzt. Fizetéstől függetlenül szerintem rosszabb játékos, mint Quincy Pondexter, de itt talán kiteljesedhet - mondjuk támadásban maximum negyedik opció lesz itt is.

Egyesben a Norris Cole - Toney Douglas duót cserélték le E'Twaun Moore-ra - ő sem volt olcsó az eddigi teljesítményéhez képest, de Chicagóban többször bizonyította, hogy sérülések esetén akár kezdőnek is be tud ugrani, elöl-hátul hasznos kosaras. Buddy Hield egyelőre nincs olyan jó, mint volt Gordon, viszont borítékolhatóan nem lesz sérülékenyebb nála, és benne, a Knickstől érkező Langston Galloway-ben és Moore-ban legalább van potenciál az esetleges fejlődésre, ahogy a Ryan Anderson helyére érkező Terrence Jonesban is. Utóbbi közel nincs olyan dobó, mint Anderson, de sokoldalúbb játékos - már amennyiben egészséges, és ha valaki ilyen előélettel érkezik a Pelicanshez, az már nem jó jel. Amennyiben Jones hadra fogható, akkor ő kezdő is lehet Anthony Davis mellett, amennyiben Ömer Asik idénye nem lesz jobb, mint az előző.

Összességében nézve szerintem mélyebb lett a New Orleans, a hátvédeknél Hield, Galloway és Moore is használható lesz, a magasembereknél pedig Anderson helyett két más stílusú négyes, Cheick Diallo és Jones érkezett. A legnagyobb gond azonban a hármas poszt volt, amit megint érthetetlenül próbáltak betömni, Hill szerződésének mérete és az első napi aláiratása is teljesen fölösleges volt - nem tudni, mitől tartottak, de mi történt volna, ha nem tudják leigazolni Solomon Hillt? Szerintem semmi. Évente 20-21 millió dollárt lőnek el a következő négy szezonban a Hill-Moore párosra, ami jelenleg fölösleges pénzszórásnak tűnik, tekintve hogy egyáltalán nincs kész az együttes - a két kezdő hátvéd, Tyreke Evans és Jrue Holiday pedig most fognak lejárni.

Azt egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy jobbak lesznek, mint tavaly, de azt erősen kétlem, hogy ezt az idei szerzeményeknek köszönhetik majd - sokkal inkább az lesz fontos, hogy egészségesek maradjanak. Ha Hill becsődöl (és erre az eddigi karrierje alapján azért van "némi" esély), az óriási probléma lehet a továbbiakban, mert 12-13 milliónyi holtterhet senki nem fog már átvenni, lassan a Sixers is kikerül a szemétlerakó szerepkörből, így pedig csak csökkenti a fejlődési és fejlesztési lehetőségeket.

Off-szezon értékelés: D

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus