Off-szezon értékelő 2017 - Southeast

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része, így megvizsgáljuk, hogy az együttesek mit csináltak a nyár folyamán - harmadjára lássuk a Southeast divízió csapatait, a Washington Wizardsot, az Atlanta Hawkst, a Miami Heatet, a Charlotte Hornetset és az Orlando Magicet.

A korábbi divíziók: Atlantic, Central


Southeast divízió

Washington Wizards

Draft: -

Távozott: Bojan Bogdanovic (Pacers, 2 év 21 millió), Brandon Jennings (Kína, 1 év 1.5 millió), Trey Burke (?), Danuel House (?)

Érkezett: Jodie Meeks (Magic, 2 év 6.8 millió), Tim Frazier (csere, Pelicans), Mike Scott (1 év 1.7 millió), Mike Young (two-way), Devin Robinson (two-way)

Maradt: Otto Porter (4 év, 106.5 millió), Bradley Beal, John Wall, Ian Mahinmi, Marcin Gortat, Markieff Morris, Jason Smith, Tomas Satoransky, Kelly Oubre Jr., Chris McCullough, Sheldon Mac, Daniel Ochefu

Jelenlegi keret:
Wall - Beal - Porter - Morris - Gortat
Frazier - Meeks - Oubre Jr. - Scott - Mahinmi
Satoransky - Mac (TO) - Robinson (tw) - McCullough - Smith
Young (tw) - Ochefu (TO)

A Wizardsnak alapvetően nem volt mozgalmas nyara, de mivel elég kötöttek voltak a lehetőségeik anyagilag, így ez nem meglepő. Semmiféle szenzáció nem volt például Otto Porter új szerződése, mindenki tudta, hogy vagy 4 vagy 5 évre kap maximumot - ez sok pénz alapvetően Porter teljesítményéért, de egyrészt ingyen nem engedhették el, másrészt kiváló 3&D játékos lett belőle, harmadrészt pedig lényegében bármikor továbbcserélhető, mert fiatal, és ha nem lesz nagyobb sérülése, akkor mindig lesznek olyan klubok, akik látnak benne fantáziát.

A padon voltak változások, és itt Bojan Bogdanovic távozása a legnagyobb történés - az ő tűzerejét azért nem nagyon sikerült pótolni senkivel, mert Jodie Meeksnél akkor is véresre kell tapsolni a kezeket, ha pályára tud lépni. Ha Meeks egészséges, akkor spacingben előre is léphetnek (41%-kal triplázott Meeks a 36 meccsén, amin tudta vállalni a játékot), de ez egy óriási "ha". Brandon Jennings is lelépett, de az utóbbi időben már önmaga karikatúrája volt az egykor még nagy tehetségként induló játékmester (idén már Kínába tudta magát eladni...). Tim Fraziert gyakorlatilag a semmiért szerezte a csapat, ő nagyon könnyen előrelépés is lehet Jenningshez képest, amennyiben megközelíti New Orleans-i formáját. Mike Scott Meekshez hasonló kérdés, csak nála nem a sérülés, hanem a pályán kívüli dolgai miatt - neki volt rendőrségi ügye egy "kevés" marihuána miatt, az előző egy éve gyakorlatilag teljesen kuka volt, de ha bevethető és jó állapotban van, akkor ő is kifejezetten jó kinti dobó, ráadásul magasemberként.

Összességében nézve a Wizards túl sok mindent nem csinált. Porternél nem volt választásuk - anyagilag betáblázták magukat, de ez a bármikor megoldható kategória. A paddal nem nagyon tudtak mit kezdeni, Bogdanovic helyére egy teljesen lutri játékost hoztak csak, de irányítóban és a magasembereknél talán érkezett némi plusz, ezt ellensúlyozandó. Alapvetően a kispadjuk volt a legnagyobb bajuk, ezt azért olyan rettenetesen nem sikerült megerősíteni ezen a nyáron sem, kivéve ha Meeksből és Scottból is előjön a nagyjából 2-3 évvel ezelőtti formájuk.

Off-szezon értékelés: C

 

Atlanta Hawks

Draft: John Collins (1/19), Tyler Dorsey (2/41), Alpha Kaba (2/60)

Távozott: Jose Calderon (Cavs, 1 év 2.3 millió), Mike Dunleavy Jr. (waiver, ?), Tim Hardaway Jr. (Knicks, 4 év 71 millió), Dwight Howard (csere, Hornets), Kris Humphries (?), Ryan Kelly (csere, Rockets), Paul Millsap (Nuggets, 3 év 90 millió), Thabo Sefolosha (Jazz, 2 év 10.5 millió)

Érkezett: Miles Plumlee (csere, Hornets), Marco Belinelli (csere, Hornets), Dewayne Dedmon (Spurs, 2 év 12.3 millió), Luke Babbitt (Heat, 1 év 2 millió), Nicolas Brussino (waiver, Mavs, 2 év 2.9 millió)

Maradt: Kent Bazemore, Dennis Schröder, Ersan Ilyasova (1 év 6 millió), Mike Muscala (2 év 10 millió), Malcolm Delaney, Taurean Prince, DeAndre Bembry

Jelenlegi keret:
Schröder - Belinelli - Bazemore - Ilyasova - Dedmon
Delaney - Bembry - Prince - Collins - Muscala
Dorsey - Brussino - Babbitt - Plumlee

A Hawks a Bulls mellett a nyár legnagyobb vesztese volt, ha rövidtávon nézzük a dolgokat - óriásit buktak játékerőben.

Ingyen távozott tőlük Jose Calderon és Mike Dunleavy is, de annak ellenére, hogy rotációtagok voltak, azért az ő elvesztésük miatt senki nem ejt túl sűrű könnycseppeket. Tim Hardaway Jr. és Thabo Sefolosha esetében már más a helyzet - természetesen nem tarthatták a Knicks irreális ajánlatát THJ-re, de ettől még elvesztettek egy egész használható padscorert, Sefolosha pedig évek óta stabilitást adott a védekezésüknek. Ennél is nagyobb gond azonban, hogy Paul Millsap is ingyen távozott, ez pedig több kategóriát fogja őket visszavetni alapvetően is, nemcsak a többiek elengedésével.

Megközelítőleg sem sikerült hasonló neveket igazolniuk, hiszen szabadügynökként csak Dewayne Dedmon és Luke Babbitt érkeztek, akik nagyon aranyos játékosok, előbbi hasznos is, de közelében nincsenek azoknak a játékosoknak, akik távoztak - ugyanez igaz a waiverről lehívott Nicolas Brussinóra is.

A problémákhoz lehet sorolni a Dwight Howard-cserét is - bármennyire is saját képességeit túlértékelő, szereptévesztésben élő játékos a center, Miles Plumlee személyében sikerült egy nála is hosszabb szerződésre (és Marco Belinellire) lecserélni. Idén nagyjából 4, jövőre 11.3 millió dollárt spóroltak, de 2019/20-ban Plumlee még 12.5 milliót keres, miközben Howard szerződése már leketyegett. Amíg Ott Portert a Wizards a maximum kontraktusával együtt is bármikor tovább tudja cserélni, addig Plumlee várhatóan a kutyának sem fog kelleni ennyi pénzért - csak akkor szabadulhatnak tőle, ha valakinek lejáró szerződés kell. Ez a csere egy újjáépülő csapatnál összességében teljesen negatív, mert a 2019/20-as capspace többet ér egy ilyen nulláról építkező együttes számára, mint az, hogy Howardnál esetleg kevesebb problémát okoz majd Plumlee.

Összességében nézve John Collins az, aki ezt a nyarat megszépíti a Hawksnak, egész jó fogásnak tűnik, bár ez is nyilván hosszútávon fog eldőlni. Ezenkívül annyi pozitívumot írhatunk fel melléjük, hogy Michael Porter Jr-ra vagy Luka Doncicra elég komoly esélyük nyílt - a keretük egy sima PO-os együttesből a liga egyik legrosszabbjává silányult. Kényszerből léptek az újjáépülés útjára (Millsap saját döntése volt, hogy lelép), emiatt nem feltétlenül az ő saruk, hogy ennyit buktak a nyár folyamán, de ettől még a tény tény marad, Howardot pedig sikerült egy egy évvel hosszabb szerződésű, lényegében haszontalan játékosra cserélni (arra a posztra, ahova leigazolták Dedmont, hosszabbítottak Mike Muscalával és ledraftolták Colinst).

Off-szezon értékelés: F

 

Miami Heat

Draft: Bam Adebayo (1/14)

Távozott: Luke Babbitt (Hawks, 1 év 2 millió), Josh McRoberts (csere, Mavs), Reed (Clippers, 1 év 1.5 millió)

Érkezett: Kelly Olynyk (Celtics, 4 év 50 millió), AJ Hammons (csere, Mavs), Matt Williams (egyetem, 1 év 0.8 millió), Derrick Walton (two-way)

Maradt: Hassan Whiteside, Goran Dragic, James Johnson (4 év 60 millió), Dion Waiters (4 év 52 millió), Wayne Ellington, Tyler Johnson, Justise Winslow, Udonis Haslem (1 év 2.3 millió), Josh Richardson, Rodney McGruder, Okaro White

Jelenlegi keret:
Dragic - Waiters - Winslow - J.Johnson - Whiteside
T.Johnson - Richardson - Ellington - Adebayo - Olynyk
McGruder (TO) - Williams - White - Haslem - Hammons (TO)
Walton (tw)

A Heat nyarát nehéz értékelni, mert bizonyos szempontból előreléptek, más szempontból viszont elég komoly áldozatokat hoztak ezért.

Két tervük volt - az egyik Gordon Hayward megszerzése, a másik a tavalyi mag összetartása, és ebből az utóbbi jött be, az már más kérdés, hogy milyen áron. Dion Waiters évi 13 millió dollárért kifejezetten olcsó, már ha azt fogja hozni a jövőben is, amit az előző fél szezon során - azért a teljesítményért nagyon alulfizetett lesz, de persze láttuk őt már több évig ennél sokkal gyengébben is játszani. Ez egyértelműen pozitív az off-szezonjuk során, mint ahogy az is, hogy lényegi távozójuk nem volt - Luke Babbitt gyakorlatilag semmit nem tett hozzá a csapathoz, Josh McRoberts pedig pályára lépni is alig tudott, az ő teljesítményüket pótolni sem nagyon kell.

A magasember sor ráadásul mélyebb is lett, hiszen Bam Adebayót draftolták, és Kelly Olynyket leigazolták, itt azonban ki kell már térni a kanadai és James Johnson új szerződésére is - ketten együtt évi 27.5 millió dollárt keresnek majd, ráadásul 4 szezon erejéig, ami rettenetesen soknak tűnik így elsőre. Johnson borzasztóan hasznosan kosarazott tavaly, de még az ő évi 15 milliójára is fel lehet szisszenni, Olynyk évi 12.5 milliója pedig kifejezetten túlárazottnak tűnik úgy, hogy lényegében egy haszna van, az, hogy jó kezű, de az előző idényben például 35.4%-kal dobta a triplákat, a PO-ban pedig 32% alatt... Előtte volt 40% fölötti idénye is, de nagyon kell tőle, hogy azt hozza, különben ez is közel cserélhetetlen szerződés lesz, mert se védekezésben, se pattanózásban nem extra Olynyk, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Összességében nézve a Heat játékerőben nem lépett hátra, sőt, az Olynyk-McRoberts cserén egészen biztosan nyertek is. A szerződések tekintetében volt egy kifejezetten jó húzásuk (Waiters), illetve két olyan, ami meg nagyon nem tűnik annak.

Azt nagyon nehéz elképzelni, hogy James Johnson és Olynyk is megszolgálja a fizetését úgy, hogy ott van mellettük Whiteside és Adebayo, főleg úgy, hogy Adebayót a támadójáték, Olynyket pedig a védekezés miatt nem nagyon lehet egyszerre a pályán tartani Whiteside-dal. Ha nincs is Portland szinten telelőve a sapka alatti helyük a következő évekre, azt is szem előtt kell tartani, hogy Tyler Johnson jövőre már 19 milliót keres a Netsnek köszönhetően - elég erősen megrekedhetnek egy szinten az idén nyáron kiosztott szerződéseik miatt úgy, hogy amíg James Johnsonnál legalább láttuk már, mennyire hasznos tud lenni, addig Olynyk nagyon messze van a biztos befektetéstől. Az eddig is adott állomány fejlődésében meg Erik Spoelstrában természetesen bízhatnak, de a két nagy szerződésük vesz le a nyaruk megítéléséből.

Off-szezon értékelés: C+

 

Charlotte Hornets

Draft: Malik Monk (1/11), Dwayne Bacon (2/40)

Távozott: Marco Belinelli (csere, Hawks), Miles Plumlee (csere, Hawks), Brian Roberts (Olympiakosz), Ramon Sessions (Knicks, 1 év 2.3 millió), Briante Weber (waiver, ?), Christian Wood (?)

Érkezett: Dwight Howard (csere, Hawks), Michael Carter-Williams (Bulls, 1 év 2.7 millió), Isaiah Hicks (egyetem, 1 év 0.8 millió), TJ Williams (egyetem, 1 év 0.8 millió), Marcus Paige (two-way), Mangok Mathiang (two-way)

Maradt: Nicolas Batum, Marvin Williams, Michael Kidd-Gilchrist, Kemba Walker, Cody Zeller, Jeremy Lamb, Frank Kaminsky, Johnny O'Bryant III, Treveon Graham

Jelenlegi keret:
Walker - Batum - Kidd-Gilchrist - M.Williams - Howard
MCW - Monk - Lamb - Kaminsky - Zeller
T.Williams (TO) - Bacon - Graham (TO) - Hicks (TO) - O'Bryant III (TO)
Paige (tw) - Mathiang (tw)

A legfontosabb az szerintem náluk, hogy nekik sem volt egyetlen komoly távozójuk sem. Marco Belinelli 10 pont fölött átlagolt, de csak 36%-os triplával, az kevés tőle alapvetően, hiszen erre tartják (a játék egyetlen más elemében sem üti meg a szintet), Brian Roberts és Ramon Sessions pedig nem kaptak túl komoly szerepet csereirányítóként, és nem is nagyon tudták elvezetni addig a csapatot, amíg Kemba Walker pihent.

Az necces, hogy Michael Carter-Williamsszel próbálják meg pótolni őket, mert MCW lényegében sorra bukik meg az összes csapatánál, de védekezésben még többet is hozhat, mint Sessionsék, és ha van esze Steve Cliffordnak (márpedig van), akkor a támadójátékot nem rá bízzák. Ettől függetlenül a támadójáték miatt itt is megbukhat az egykori év újonca, mert egyszerűen nem lehet mire használni - annyira nem képzett, hogy meg tudja verni az emberét 1-1-ben, vagy ha ez meg is van, nem tudja befejezni az akciókat (vállalhatatlan mezőny és TS%-ai vannak pályafutása során), fakeze van kintről, és a társak kiszolgálásában sem elit (ami onnantól kezdve nem meglepő, hogy bárki behúzódhat róla nagyobb következmények nélkül). A 11. helyen draftolt Malik Monk viszont játszott korábban irányítót is, úgyhogy megoldhatja ezeket a gondokat is - ő kifejezetten jó húzásnak tűnik ebbe a keretbe fit szempontból is, nem csak tehetség alapján.

Egy nagyobb húzásuk volt még, ez pedig Dwight Howard megszerzése - Belinelli mellett Miles Plumlee-t passzolták el érte a Hawksnak, amiből rosszul egyszerűen nem jöhetnek ki.

Howard játékban még messze jobb, mint akár Plumlee, akár a tavaly nagyon hasznosan játszó Cody Zeller, de az is igaz, hogy az utóbbi években képtelen volt elfogadni a szerepét. Állítólag Clifford leült vele beszélgetni, és mindenki pozitívan állt fel az asztaltól, de mást nem is nyilatkozhatnának, Atlantában ugyanígy örültek neki megérkezésekor - majd meglátjuk, hogy itt sikerült-e megértetni vele, hogy védekezzen és pattanózzon, mert arra még mindig jó, labdát meg ne nagyon kérjen. Ha azonban megint elkezd hisztizni, Cilffordnak akkor is csak annyi a dolga, hogy megkérje, hogy akkor talán ne látogassa még az edzéseket se, és ha erre kerül a sor, még akkor is jó, hogy meghúzták a cserét, mert egy évvel korábban lejár a szerződése, mint Plumlee-é. Pont azon a nyáron fut ki, amikor Walkernek új kontraktust kell adni, és az még fontos szempont lehet, hogy Plumlee 12.5 milliója nem nyomja már a sapkát (és nem kell esetleg luxusadóba menni pont miatta).

Azt, hogy mennyit lépett előre játékerősségben a Hornets, nagyon nehéz megítélni, mert ugyan nincsenek komoly távozóik, de Monkról például nem tudunk még semmit felnőtt szinten. Hogy a spacing javul-e, az nem Belinelli maradásán vagy távozásán múlik, hanem hogy Jeremy Lamb, Monk, Walker, Nicolas Batum és Marvin Williams milyen idényt hoznak. Arról megint csak találgatni lehet, hogy Howarddal sikerül-e megértetni, mire használható még és mire nem. Az viszont biztos, hogy úgy rizikóznak például a centerrel, hogy semmilyen anyagi kockázatot nem vállaltak vele, sőt, még ki is szórtak egy rossz szerződést - ezért ítélem meg jónak a nyarukat, de náluk tényleg benne van, hogy semmit nem lépnek előre az előző idényhez képest, meg az is, hogy visszamennek a keleti 4-6-ra, ahol egy évvel korábban voltak.

Off-szezon értékelés: B-

 

Orlando Magic

Draft: Jonathan Isaac (1/6), Wesley Iwundu (2/33)

Távozott: Patricio Garino (waiver, ?), Marcus Georges-Hunt (waiver, ?), Jeff Green (Cavs, 1 év 2.3 millió), Jodie Meeks (Wizards, 2 év 6.8 millió), Damjan Rudez (?), CJ Watson (waiver, ?), Stephen Zimmerman (waiver, ?)

Érkezett: Jonathon Simmons (Spurs, 3 év 18 millió), Shelvin Mack (Jazz, 2 év 12 millió), Arron Afflalo (Kings, 1 év 2.3 millió), Marreese Speights (Clippers, 1 év 2.1 millió), Khem Birch (Olympiakosz, 2 év 2.2 millió)

Maradt: Evan Fournier, Bismack Biyombo, Nikola Vucevic, Terrence Ross, DJ Augustin, Aaron Gordon, Mario Hezonja, Elfrid Payton

Jelenlegi keret:
Payton - Fournier - Ross - Gordon - Vucevic
Augustin - Afflalo - Simmons - Isaac - Biyombo
Mack - Iwundu - Hezonja - Speights - Birch

A Magicnél szintén nem volt komoly távozó, bár náluk ez talán kicsit meglepetés is, mert az előző idényben nem úgy tűnt, hogy ez a keret olyan rettenetesen jól működne. A padról Jeff Green és CJ Watson nem lesz érvágás, Jodie Meeks esetében viszont egy fokkal másabb a helyzet, mert az egyébként pocsék spacingből távozott egy 41%-os tripladobó - igaz, ahogy a Washingtonnál megjegyeztük, Meeks vasár- és ünnepnaponként van játékra alkalmas állapotban. Meeks szerepét Arron Afflalo veheti át, aki szintén 41%-kal dobja a hármast, és legjobb éveit itt töltötte, csak akkor még első számú emberként számoltak vele, most pedig egyértelműen kiegészítőnek jött.

Két jó csereembert tudtak szerezni a szabadügynökök közül Shelvin Mack és Jonathon Simmons személyében - főleg utóbbi esetében számoltak az évi 6 millió dolláros bérénél többel, egészen diszkont áron érkezett a Spurstől. Marreese Speights is használható részfeladatokra, leginkább a pontszerzésre, és igazából érte sem kellett sok pénzt kiadni, de túl nagy előrelépést azért sem Afflalótól, sem az előbbi három említettől nem nagyon lehet várni, mert az Orlando még mindig ugyanarra a magra épül, mint eddig, és a kezdővel komoly gond volt eddig is.

A Magic alapvetően bután építkezett szerintem, hiszen egy gyengén dobó irányítóra (Elfrid Payton), egy védekezni nem tudó centerre (Nikola Vucevic) meg egy atletikus, de egyébként a játék egyik elemében sem jó 3-4-es átmenetre (Aaron Gordon) tették fel a rebuildet. Ebből sokkal másabb eredmény rövidtávon nem fog kijönni, mint ami eddig, úgyhogy leginkább hosszútávon kell vizsgálni az ő lehetőségeiket.

Az egyik fontos lépést meghúzták, lecserélték Rob Hennigan GM-et, így el lehet kezdeni más irányba építkezni. Egy másik fontos tényező is megvan: Jonathan Isaac, aki egyrészt egy modern négyes, magas, polipszerű végtagjai vannak, és jól védekezik a periméteren és elzárás-leválás ellen is. Az egy dolog, hogy jól fejleszthető (igaz, enni kell adni neki legelőször is), de sokkal könnyebb miatta elengedni Gordont - azt a Gordont, akinek Payton mellett legkésőbb jövő nyáron új szerződést kellene adni. A Magic gyakorlatilag évekre elkaszálná magát, ha kettejüknek nagy pénzt adna, így viszont Gordon azonnali riválist kapott - Payton esetében nincs ilyen fiatal (még) az állományban, nála csak a józan észben bízhatnak a drukkerek, hogy látni fogja a vezetőség, hogy vele nincs hova tovább, már amennyiben nem fejlődik kategóriát ahhoz képest, amit eddig láttunk tőle.

Alapvetően sokkal jobb szezont nem nagyon kell várni a Magictől, mint az előző idényben, de ez majd a szezonfelvezető témája lesz. Ezen a nyáron azonban megágyaztak az elrontott rebuild utáni újabb újjáépülésnek, Isaac-kel van egy olyan fiataljuk, aki a modern idők kosárlabdájának is megfelel, ráadásul van mire építeni az esetében, nem csak az atletikus képességeire, és semmilyen nagy pénzt nem szórtak ki a 2-3 hasznos kiegészítőjük leigazolásához. Mario Hezonja előtt mondjuk nem sokat takarítottak (Simmons és Afflalo megszerzése se a horvát több játékidejét segíti elő), de a keret könnyen alakítható (Biyombót és Evan Fournier-t valószínűleg nem nagyon akarják "bántani", a többiek pénze vállalható), és Isaac draftolása, valamint az, hogy nem hibáztak (hosszú, nagy szerződést nem osztottak ki, igaz, nem is volt rá lehetőségük, viszont hasznos játékosokat igazoltak egészen olcsón, még ha ezzel nem is tudnak sokat előrelépni a kezdő továbbra is meglévő hibái miatt), elviszi pozitív irányba a nyarukat.

A nagy dolgokat amúgy sem most, hanem a következő egy évben kell megtenniük - ha nem változik semmi, el kell cserélniük vagy az idény végén el kell engedniük Gordont és Paytont is, Vucevicet meg kell próbálniuk kiszórni úgy, hogy minél kevesebb áldozatot kelljen hozniuk ezért.

Off-szezon értékelés: B-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus