Off-szezon értékelő 2017 - Southwest

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része, így megvizsgáljuk, hogy az együttesek mit csináltak a nyár folyamán - utoljára lássuk a Southwest divízió csapatait, a San Antonio Spurst, a Houston Rocketset, a Memphis Grizzliest, a New Orleans Pelicanst és a Dallas Maverickset.

A korábbi divíziók: AtlanticCentralSoutheastNorthwestPacific


Southwest divízió

San Antonio Spurs

Draft: Derrick White (1/29), Jaron Blossomgame (1/59)

Távozott: Joel Anthony (?), Dewayne Dedmon (Hawks, 2 év 14 millió), David Lee (?), Jonathon Simmons (Magic, 3 év 18 millió)

Érkezett: Rudy Gay (Kings, 2 év 17.2 millió), Joffrey Lauvergne (Bulls, 2 év 3.2 millió), Brandon Paul (Anadolu Efes, 2 év 2.2 millió), Matt Costello (two-way), Darrun Hilliard (two-way)

Maradt: LaMarcus Aldridge, Kawhi Leonard, Pau Gasol (3 év 48 millió), Tony Parker, Patty Mills (4 év 50 millió), Danny Green, Kyle Anderson, Dejounte Murray, Bryn Forbes, Davis Bertans, Manu Ginobili (2 év 5 millió)

Jelenlegi keret:
Mills - Green - Gay - Leonard - Aldridge
Parker - Ginobili  - Anderson - Lauvergne - Gasol
Forbes (TO) - Murray - White - Paul - Bertans
Costello (tw) - Hilliard (tw)

A Spurs nyarát nehéz objektíven nézni azt követően, hogy az elmondások szerint Hanga Ádámnak már lényegében ígéretet tettek, a csapat környékén is többen úgy tudták (többek között Pau Gasol), hogy megy az NBA-be, aztán mégsem ez történt.

Magas poszton előreléphetnek némileg - a szezon végén a rotációból is kiszoruló Dewayne Dedmon, Joel Anthony és David Lee helyett érkezett Joffrey Lauvergne. Az még mindig kérdés, hogy a francia az NBA-ben mire lehet képes, mert hullámzó volt a teljesítménye eddig, de olyan kevés játéklehetőséget kapott, hogy ez volt a normális - atletikusságban talán nem hozza azt, amit Dedmon, de jóval képzettebb játékos, annyit egészen biztosan fog nyújtani, amennyit az Atlantába távozó kollégája, belőle elég sokat kihozhat Gregg Popovich.

Hátvéd poszton nem nagyon léptek Tony Parker sérülésére - Derrick White-ot draftolták, de ő nem fog sok vizet zavarni első évében, megpróbálják házon belül megoldani, amíg Parker vissza nem tér, ami lehet, hogy nincs is olyan nagyon soká.

Ádám és az Orlandóba aláíró Jonathon Simmons helyett viszont leigazolták a Rudy Gay, Brandon Paul párost, akiknél már nagyobb kérdés, hogy fognak-e velük javulni - Lauvergne-nel hátra nem nagyon tudnak, Gay korábbi csapatai viszont rendszeresen jobbak lettek, miután távozott, és nem az érte kapott ellenérték miatt... 18.7 pont és 55.9%-os TS mutató ide vagy oda, Gay-nek a 12. szezonjában azt kell bizonyítania, hogy megéri-e pénzt költeni rá, nem azt, hogy ér-e MLE-t (ami egyébként a fenti statisztikákat nézve pazar szerződés lenne, csak Gay hozzáadott értékét nézve nem az). Paul egy jó tripladobó volt, és arra a mai ligában mindig szükség van, de az Euroligában vitézkedett - benne és Gay-ben is van lutri, és az is igaz, hogy teljesen más típusú játékosok, mint Simmons volt, nehéz még dönteni arról, milyen irányba léptek velük.

Ami a nagyobb gond, hogy ha játékban nem is gyengültek, olyan rengeteget javulni sem javultak, ez lényegében borítékolható, és ez az ellenfeleiket nézve azért már probléma, az anyagi rész pedig Gay viszonylag olcsó "próbajátékát" nézve sem alakult jól.

Patty Mills egy jó kiegészítő, Parker sérülése (és idősödése) miatt szükség is van rá, 41% fölött is triplázott, de mindettől függetlenül az évi 12.5 milliós fizetés egy kicsit soknak tűnik nála. Pau Gasol egészen biztos nem ér évi 16 millió dollárt már az NBA-ben, egészen kiváló Európa-bajnokság ide vagy oda, de ezekkel a fizetésekkel 2 évig semmi gond nem lenne. A nagyobb baj, hogy Gasol szerződéséből 2019/20-ra is garantált 6 millió, Mills pedig akkor még két évig 13 és 14 milliót fog keresni. Kawhi Leonardnak játékosopciója lesz 2019/20-ra, White és Dejounte Murray újoncszerződése fut még akkor, de ezen kívül egyetlen kontraktus sem ketyegett a 2019-es off-szezonra a nyár elején - Gasol esetében teljesen fölösleges volt ilyen hosszú szerződést adni, az összeg már így is eltúlzott volt, de Millsnél is erősen határeset, hogy évi 12.5 milliónál kellett-e, hogy négy évre kössék le.

2019 nyarán egészen pazar helyzetben lettek volna egy teljes újjáépülésre Leonard köré, aki mellé azt visznek, akit akarnak. Így is megtehetik ezt még, de két eset lehetséges - 20 millió dollárért lesz egy Patty Millsük, esetleg 29 millió dollárért Mills és egy 39 éves Gasol, vagy a másik eset, hogy lehet majd dolgozni azon, hogy ezt a két embert kipucolják rövidebb kontraktusokra... Elég nagy mértékben rontja ez a kiindulópozíciót, már amennyiben akartak 2019-ben valami nagyot dobbantani - ha nem, akkor csak simán túlfizették mindkettőt, Gasolt elég jelentős mértékben.

Összességében nézve furcsa off-szezonon van túl a Spurs Hanga esetét leszámítva is. Elég olcsón megszereztek egy pontgépet, aki lényegében csak az 1-on-1 pontszerzésre jó - azt láttuk korábbi csapatainál, hogy ez a csapat eredményességére nem feltétlenül van pozitív hatással, viszont a Spurs most erőltetett játékába, Leonard és LaMarcus Aldridge mellé pont illik. A hátvédposztokon azonban egyáltalán nem erősítettek, ami például egy Warriors vagy egy Rockets elleni párharcban egyértelműen döntő lehet, a palánk alatt is vagy lépnek előre Lauvergne-nyel, vagy nem, de azért kategória-javulást nem érdemes várni, Gasol szerződése pedig ugyan nem vágja gallyra teljesen az anyagi részt, 2019-ig teljesen mindegy is, mennyit keres, de fölöslegesen kapott ekkora és főleg ilyen hosszú szerződést, ez is egyértelmű.

Off-szezon értékelés: C-

 

Houston Rockets

Draft: Isaiah Hartenstein (2/43)

Távozott: Patrick Beverley (csere, Clippers), Sam Dekker (csere, Clippers), Montrezl Harrell (csere, Clippers), Lou Williams (csere, Clippers), Kyle Wiltjer (csere, Clippers)

Érkezett: Chris Paul (csere, Clippers), PJ Tucker (Raptors, 4 év 32 millió), Luc Mbah a Moute (Clippers, 1 év 2.1 millió), Tim Quarterman (csere, Blazers), Shawn Long (csere, Sixers), Zhou Qi (2016 draft, 4 év 5.5 millió), Tarik Black (Lakers, 1 év 3.3 millió), Cameron Oliver (egyetem, 2 év 2.2 millió), Demetrius Jackson (two-way)

Maradt: James Harden, Ryan Anderson, Eric Gordon, Trevor Ariza, Nené (3 év 11 millió), Clint Capela, Bobby Brown, Troy Williams (3 év 4.6 millió), Chinanu Onuaku, Isaiah Taylor

Jelenlegi keret:
Paul - Harden - Ariza - Anderson - Capela
Brown (TO) - Gordon - Tucker - Mbah a Moute - Nené
Taylor (TO) - Quarterman (TO) - Williams (TO) - Qi - Black
Oliver (TO) - Long (TO) - Onuaku
Jackson (tw)

A Rocketsé volt a nyár egyik legnagyobb cseréje - egy rengeteg játékost érintő csomagért megkapták Chris Pault. Elment ugyan az irányítóért Patrick Beverley és Lou Williams, de őket kis túlzással egy személyben fogja Paul helyettesíteni - jobb védő, mint volt Beverley, és több terhet tud átvenni a csapat irányításából, mint Williams, mert utóbbi csak a pontszerzéshez ért, Paul pedig az irányításhoz is, ráadásul mivel Paul és James Harden közül az egyik várhatóan mindig a pályán lesz, jóval flottabbul fog működni a cserék helyzetbe hozása is. 

A palánk alól távozott Montrezl Harrell, és őt azért nem biztos, hogy Tarik Black vagy Zhou Qi pótolni tudja, más típusú magasemberről van szó, így a rotációs lehetőségek ott csökkentek - az is igaz viszont, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Mike D'Antoni rendszeréhez Clint Capelán és Nené Hilarión kívül kell egyáltalán más.

A perimétervédelmet azonban megerősítették Luc Mbah a Moute-val és PJ Tuckerrel is - ők lényegében Sam Dekker helyét fogják átvenni, és hátul egészen biztosan kategóriákkal jobbak a távozó fiatalnál. Itt főleg Tucker lehet érdekes, aki a Toronto Raptorsnál is elég komoly szerepet vállalt a darálásból, neki a PO-ban még kulcsszerepe lehet, nem mellesleg Trevor Arizának komoly segítséget nyújthat, jóval kevésbé kell leharcolni a kezdő kiscsatárt a szezon során.

Tuckernél kell azonban kiemelni az anyagiakat - semmilyen más anyagi kockázatot nem vállalt a nyáron a Rockets, hiszen Paul lejáró szerződéssel érkezett, másra pedig egyáltalán nem költöttek sok pénzt, Tuckernél viszont főleg a hossz az, ami csúnyán mutat. Neki most 8 millió dollár még reális is lehet, ha használni fogják rendesen, de 32 éves múlt májusban, a kontraktusa vége már fájhat - igaz, az utolsó éve nem garantált.

Összességében nézve még ha Tucker szerződése egy kicsit hosszú is, Paul megszerzése egyértelműen pozitív irányba viszi a Rockets nyarát - vannak azért kérdőjelek a játékkal kapcsolatban, de ezt majd a szezonfelvezetőben tárgyaljuk. A kérdőjelet Carmelo Anthony miatt kapják, hiszen nyílt titok, hogy Melo Houstonba akar kerülni, a Rockets pedig meg akarja szerezni - a kérdés az, hogy meg tudnak-e egyezni a New York Knicksszel, illetve talán csak az, hogy miben és mikor, ezektől pedig nagyban függ az off-szezon értékelésük, ha még az idény előtt sikerül behúzniuk Anthonyt.

Off-szezon értékelés: ? (B+)

 

Memphis Grizzlies

Draft: Ivan Rabb (2/35), Dillon Brooks (2/45)

Távozott: JaMychal Green (?), Zach Randolph (Kings, 2 év 24 millió), Vince Carter (Kings, 1 év 8 millió), Tony Allen (Pelicans, 1 év)

Érkezett: Ben McLemore (Kings, 2 év 10.7 millió), Tyreke Evans (Kings, 1 év 3.3 millió), Mario Chalmers (1 év 2.1 millió), Rade Zagorac (2016 draft, 3 év 4 millió), Jeremy Morgan (egyetem, 1 év 0.8 millió), Kobi Simmons (egyetem, 1 év 0.8 millió)

Maradt: Mike Conley, Chandler Parsons, Marc Gasol, Brandan Wright, Troy Daniels, JaMychal Green (?), James Ennis, Wade Baldwin, Jarell Martin, Deyonta Davis, Wayne Selden, Andrew Harrison

Jelenlegi keret:
Conley- McLemore - Parsons - Wright - Gasol
Baldwin IV - Evans - Ennis - Martin - Davis
Chalmers (TO) - Daniels - Selden - Zagorac - Brooks
Simmons (TO) - Harrison - Morgan (TO)

A Memphisnek nem volt egyszerű nyara, és a Grit & Grindtől nagyjából el is búcsúzhatunk - ennek az "életérzésnek" két oszlopos tagja, Tony Allen és Zach Randolph is távozott a harmadik veterán, Vince Carter mellett.

A távozóknak is megvolt a maguk baja, Randolph nagyon nem volt hatékony már, Allent pedig évek óta fel lehetett adni támadásban, viszont az a nagyobb baj a Memphisnél, hogy lényegében senkivel nem pótolták őket. Ben McLemore kifejezetten passzolhatna is a keretbe, hiszen egy dolgot tud, triplát dobni, ez pedig még mindig nagy gond a Grizzliesnél, de egy hónapja műtötték lábközépcsonttörés miatt, valamikor november elején térhet talán vissza. Tyreke Evans dobásjavulásában is bízhatnak, az előző két évben egészen vállalható százalékkal dobta a triplákat, de az sem véletlen azért, hogy ő 3.3 millió dollárért írt alá - scorerként sem hatékony, védőnek sem jó.

Márpedig ők ketten vagy az egy évet kihagyó Mario Chalmers a legnagyobb érkezők - ez egyelőre nem mutat jól, főleg úgy nem, hogy Randolph azért a padról egy komoly pontszerző volt a hatékonysága ellenére is (most az is kérdés, hogy a padról ki lesz az, aki képes magának helyzetet teremteni és bedobálni ezeket, még akár Randolph hatékonyságával is), Carter, ha kellett, rövidebb periódusokig kezdő feladatot is bőven el tudott látni, ezt láthattuk az előző idényben többször is, Allen pedig védekezésben még mindig ligaelit munkát végzett. Ezekből az erényekből gyakorlatilag semmit nem sikerült pótolni azokkal, akik jöttek, és talán a spacing javulhatott, de ott is egy sérült és egy nem elsősorban a vajkezéről híres emberben kell bízni.

JaMychal Greenről olyan hírek láttak nemrég napvilágot, hogy talán két évre hosszabbíthat a klubbal, de még ez sem történt meg. Ha esetleg ő is távozik, akkor ezt az off-szezont nagyon bebukta a Memphis, és így sem rózsás a helyzet. A fiatalok fejlődésében és abban bízhatnak, hogy Parsons időtlen idők óta először kibír majd egy szezont (vagy annak legalább nagy részét) egészségesen - másban nem nagyon reménykedhetnek, mert a távozók-érkezők összevetésben elég komoly bukóban vannak jelenleg is. Az pozitívum, hogy nem kapkodtak, anyagilag semmiféle kockázatot nem vállaltak hosszútávra, nagyobb szerződést egyet sem osztottak ki, de Marc Gasol elégedetlenkedése sem annak a bizonyítéka, hogy ezt egy sikeres nyárnak lehet értékelni az esetükben.

Off-szezon értékelés: D

 

New Orleans Pelicans

Draft: Frank Jackson (2/31)

Távozott: Quinn Cook (waiver, ?), Dante Cunningham (?), Tim Frazier (csere, Wizards), Donatas Motiejunas (Kína, 1 év 2.2 millió), Axel Toupane (waiver, ?), Quincy Pondexter (csere, Bulls)

Érkezett: Rajon Rondo (Bulls, 1 év 3.3 millió), Darius Miller (Bamberg, 2 év 4.3 millió), Tony Allen (Grizzlies, 1 év) Ian Clark (Warriors, 1 év 1.6 millió), Perry Jones III (1 év 1.5 millió), Jalen Jones (two-way), Charles Cooke (two-way)

Maradt: Jrue Holiday (5 év 125 millió), Anthony Davis, DeMarcus Cousins, Solomon Hill, Omer Asik, E'Twaun Moore, Alexis Ajinca, Quincy Pondexter, Cheick Diallo, Jordan Crawford

Jelenlegi keret:
Rondo - Holiday - Miller - Davis - Cousins
Moore - Clark - Allen - Jones III (TO) - Ajinca
Jackson - Crawford - Hill - Diallo - Asik
Jones (tw) - Cooke (tw)

Hogy előre fognak-e lépni, az Alvin Gentryn múlik innentől kezdve, mert a távozók névsora meg sem közelíti az érkezőkét, a variációs lehetőségek azért nőttek, főleg a külső három poszton. Az biztos például, hogy Rajon Rondo és Tony Allen nem a spacinget jöttek javítani, de utóbbit még mindig rá lehet állítani bármelyik periméterjátékosra, Rondo pedig az előző idény második felében Dr. Jekyllt játszott, kifejezetten hasznosan mozgatta a Chicago Bullst - erre itt is képes lehet, hogy hogyan, azt majd a szezonfelvezetőben tárgyaljuk. Darius Miller gyorsan kihullott az NBA-ből, a Brose Baskets Bambergnél viszont az Euroliga egyik legjobb kiscsatára lett, nem mellesleg az Európában töltött három évében 40-50%-os tripladobó volt, elég nagy minta alapján. Ő és Ian Clark jelentős előrelépést hozhat ebben a szegmensben, ami kulcsfontosságú Cousinsék és Rondóék miatt is.

Két negatívumot viszont meg lehet említeni náluk, amiből az egyik azért nem akkora - Tim Fraziert a semmiért cserélték el, de Rondo megszerzése mellett Frank Jacksont is ledraftolták, várhatóan amúgy sem evett volna meg sok sót. A másik viszont Jrue Holiday 5 éves, 125 millió dolláros szerződése, ami óriási kockázat, Holiday esetében ugyanis senki nem lepődik meg, ha holnap lesérül az egész idényre - évekig volt baja a sípcsontjával, és jó hosszú ideig csak perclimittel együtt játszhatott. Ha végighúzza az 5 évet, akkor is túlfizetés, ebben a rendszerben várhatóan nem fogja megszolgálni ezt a pénzt (kérdés, hogy van-e olyan rendszer, amiben megszolgálná...), ha viszont nem húzza végig, akkor Anthony Davis későbbi távozásának egyik oka is lehet az, hogy többek között emiatt a megállapodás miatt nem tudnak erősíteni normálisan - ez minden tekintetben egy borzasztóan elméretezett szerződés lett.

Játékerősségben a Pelicansnek előre kellett lépnie - ha ebből a pályán semmi nem látszik majd, akkor Gentrynek meg kell köszönni a részvételt, mert ezt a keretet azért elég rendesen lehet forgatni legalább a külső posztokon. Az is igaz viszont, hogy a palánk alatt semmit nem csinált Dell Demps a csapattal, és Cousinson és Davisen kívül egyetlen biztosan a rotációba rakható négyes vagy ötös sincs a keretben továbbra sem - Diallóról egyelőre nem derült ki, hogy lesz-e belőle csere PF, Ajinca egy PO-ba igyekvő csapatnál kevés, Asik pedig évek óta csak ballaszt, felveszi a pénzét, de a pályán sok mindenre nem használható. Ennél is nagyobb gond azonban, hogy Holiday-jel 20-ra kértek lapot, nem 19-re, azzal meg nyerni nem nagyon lehet - el kell kezdeni imádkozni, hogy bírja a terhelést, akkor csak simán nagyon sok pénzt adtak neki, de azt sem szabad elfelejteni, hogy New Orleansról beszélgetünk, ahol a szezon jelentős részében a Kórházválogatott uralkodik...

Off-szezon értékelés: C (de ezt Holiday későbbi állapota meg annak a következményei F-ig is simán levihetik)

 

Dallas Mavericks

Draft: Dennis Smith Jr. (1/9)

Távozott: Nicolas Brussino (waiver, Hawks), AJ Hammons (csere, Heat), DeAndre Liggins (csere, Rockets), Jarrod Uthoff (csere, Rockets)

Érkezett: Josh McRoberts (csere, Heat), Jeff Withey (Jazz, 1 év 1.5 millió), Brandon Ashley (ALBA Berlin, 1 év 0.8 millió), Maxi Kleber (Bayern München, 2 év 2.2 millió), Gian Clavell (egyetem, 1 év 0.8 millió), PJ Dozier (egyetem, 1 év 0.8 millió), Johnathan Motley (two-way)

Maradt: Harrison Barnes, Wesley Matthews, Dwight Powell, Nerlens Noel (1 év, 4.1 millió), Dirk Nowitzki (2 év 10 millió), Devin Harris, JJ Barea, Salah Mejri, Yogi Ferrell, Dorian Finney-Smith, Seth Curry

Jelenlegi keret:
Smith - Matthews - Barnes - Nowitzki - Noel
Ferrell - Curry - Finney-Smith (TO) - Powell - Mejri
Harris (TO) - Barea - Dozier (TO) - McRoberts - Withey (TO)
Clavell (TO) - Kleber - Ashley (TO)
Motley (tw)

A Mavs lényegében az összes lépésével pofozgatta a sz... a nyár folyamán, kettő valamire való húzásuk volt - és ebbe nem tartozik bele Dirk Nowitzki megtartása, nála egyértelmű volt, hogy olcsón újra fog szerződni a csapattal.

Az egyik nagy lépésük Dennis Smith Jr. ledraftolása volt, aki egy igazi szupersztár jelölt, várhatóan azonnal komoly befolyása is lesz a csapatra - egészen más dimenziókat nyithat meg egy ilyen dinamikával megáldott egyes a Mavsnek, a kicsit statikus offense-t nyugodtan el is lehet felejteni, és az sem véletlen, hogy őt tartják Lonzo Ball mellett a legesélyesebbnek az Év Újonca díjra. Nála a kérdés az, meddig bírja ezt az eszetlen atletikusságot, ugrálást és hozzá a nem éppen szofisztikált leérkezéseket, de ez azért javítható dolog, remélhetőleg ki is javítják majd.

A másik nagy húzás szerintem az, hogy Nerlens Noelt megtartották a QO-ért. Ebben ott a rizikó, hogy ha fut egy jó szezont, jövő nyáron oda megy, ahova akar, hiszen már UFA lesz, nem korlátozott szabadügynök, de... Egyrészt jövő nyáron is a Mavs adhatja neki a legjobb szerződést, hiszen 5 évre szerződtethetik, mások csak négyre. Másrészt Noelnek nagyon erősen bizonyítania kell, hogy kibírja a teljes idényt egészségesen, mert azzal, hogy a szezon negyedéről hiányzik sérülés miatt, pont nem éri meg a maximumot, míg egyébként a védekezése miatt akár arra is jogosult lehetne.

A Dallasnak fél év helyett most lesz még egy plusz szezonja tesztelni - ha bírja a terhelést, és tudja hozni azt, amit első egészséges évében hozott a Phillynél (amikor egy borzalmas Sixersben hozott egészen parádés számokat védekezésben), jövő nyáron is megtarthatják, ha nem, akkor viszont nem költöttek rá évi 25-30 millió dollárokat úgy, hogy nem tudják használni, amikor kellene. Állítólag egy 4 éves 70 millió dolláros ajánlatot nem fogadott el a nyár elején - ez kiderül, hogy jó döntés volt-e tőle.

Összességében nézve a viszonylag sok érkező ellenére két fő húzása volt a Dallasnak, abból az egyik a draft volt, a másik meg az, hogy inkább kivártak. Ettől eltekintve ez a kettő jelenthet komoly erősítést rövidtávon (is) - Noelnek például az újabb contract year egy újabb lehetőség, de terpenie kell majd, az abból is látszik, milyen silány volt iránta a kereslet idén nyáron.

Off-szezon értékelés: B-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus