Off-szezon értékelő: Atlantic divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük az Atlantic divíziót, a Raptorst, a Celticst, a Netset, a Knickst és a Sixerst.

A nyugati divízókat az alábbi linkeken megtaláljátok:
Pacific
Northwest
Southwest

A keleti divíziókat az alábbi linkeken találjátok:
Southeast
 

Atlantic Divízió

Toronto Raptors

Draft: Delon Wright (1/20), Norman Powell (2/46)

Távozott: Amir Johnson (Celtics, 2 év 24 millió), Lou Williams (Lakers, 3 év 21 millió), Greivis Vasquez (csere, Bucks), Greg Stiemsma (?), Chuck Hayes (?), Landry Fields (?), Tyler Hansbrough (Hornets, 1 év ? millió)

Érkezett: DeMarre Carroll (Hawks, 4 év 58 millió), Cory Joseph (4 év 30 millió), Bismack Biyombo (Hornets, 2 év 6 millió), Luis Scola (Pacers, 1 év 2.9 millió), Ronald Roberts Jr. (2 év 1.4 millió), Michale Kyser (1 év 0.5 millió), Axel Toupane (1 év 0.5 millió)

Maradt: Kyle Lowry, DeMar DeRozan, Patrick Patterson, Jonas Valanciunas, Terrence Ross, James Johnson, Lucas Noguiera, Bruno Caboclo

Jelenlegi keret:
Lowry - DeRozan - Carroll - Patterson - Valanciunas
Joseph - Ross - Johnson - Scola - Biyombo
Wright - Powell - Caboclo - Roberts Jr. - Noguiera
Kyser - Toupane

A Raptors egy teljesen más irányt vett a nyáron, mint amit az előző idényben képviselt. Előbb behúzták a drafton Delon Wrightot, aki egy elég NBA érett, a társak kiszolgálását és a védekezést előtérbe helyező irányító, majd elcserélték Greivis Vasquezt a Milwaukee Buckshoz, amellyel többek között szereztek egy későbbi első körös picket, illetve azt a draftjogot, amivel kihúzták Norman Powellt. Személy szerint Vasquezt nem tartom sokra (nem túl hatékony padscorer), egy első körös draftjog érte ajándék kategória.

A piacon aztán elvesztették másik cserehátvédjüket, Lou Williamst is, akinek a helyére azonban a kanadai válogatott csapatkapitányát, Cory Joseph-et igazolták le. Joseph megint a védekezésben jártas leginkább, teljesen más képet fog festeni vele és Terrence Ross-szal a kispad 1-2-es poszton, mint festett a Williams - Vasquez párossal. Ross ugyanis valószínűleg a kezdőből ki fog kerülni a legnagyobb szerzemény, DeMarre Carroll miatt. A keleti első Hawkstól szerződtetett 3&D prototípusnak is a védekezés az egyik legfőbb erénye, így DeMar DeRozan és Kyle Lowry mellé sokkal jobban illik, mint Ross.

Átalakult a magasember részleg is, mivel elengedte a csapat Chuck Hayest, Greg Stiemsmát, Tyler Hansbrought-t és mindenek előtt Amir Johnsont. Utóbbi távozásával Patrick Patterson előtt nyílt meg az út, előbbi három azonban nem sokat tett hozzá a közös produkciókhoz, a helyükre hozott Luis Scola - Bismack Biyombo kettős sokkal jobbnak tűnik, még ha Scola védekezésben már emberhátrány is, Biyombót pedig pont a védekezésen kívül kellene minden másra megtanítani még. Utóbbi a negyedik kiváló védő, akit idén nyáron szerzett a Toronto, előreláthatólag nem az az áthájóráz lesznek, mint az idény második felében.

Összességében nézve Vasquez elcserélése megint egy óriási húzás volt Masai Ujiritől és a Legjobb Hatodik Ember díj ellenére Lou Williams elengedése is bőven magyarázható Ross padra lerakása után. Biyombo és Scola megszerzése nagyon olcsón történt, Joseph és Carroll esetében ugyanez viszont már nem mondható el. Mindketten hasznos játékosok, de nagyon sok pénzt is kapnak, bőven lesz mit megszolgálniuk. Maga az irány sokkal jobb eredményeket tartogat szerintem magában, mint az eddigi, úgyhogy szerintem egyértelműen előrébb léptek, még ha egyelőre az a négyes poszt nem is tűnik túl biztosnak.

Off-szezon értékelés: B

 

Boston Celtics

DraftTerry Rozier (1/16), RJ Hunter (1/28), Jordan Mickey (2/33), Marcus Thornton (2/45)

Távozott: Brandon Bass (Lakers, 2 év 6.1 millió), Luigi Datome (Fenerbahce, 3 év 6 millió), Phil Pressey (waiver, ?), Gerald Wallace (csere, Warriors), 

Érkezett: David Lee (csere, Warriors), Amir Johnson (Raptors, 2 év 24 millió), Perry Jones III (csere, Thunder), Zoran Dragic (csere, Heat)

Maradt: Avery Bradley, Isaiah Thomas, Jae Crowder (5 év 35 millió), Jonas Jerebko (2 év 10 millió), Marcus Smart, Evan Turner, Tyler Zeller, Jared Sullinger, Kelly Olynyk, James Young

Jelenlegi keret:
Smart - Bradley - Crowder - Lee - Johnson
Thomas - Turner - Jones III - Sullinger - Zeller
Rozier - Hunter - Jerebko - Mickey - Olynyk
Dragic - Young

Mozgolódott Ainge, sok mindent csinált, de összességében azért megint nem nagyon érteni, mit szeretne. A drafton Terry Roziert és RJ Huntert, tehát két hátvédet húzott a már így is adott Marcus Smart, Isaiah Thomas, Avery Bradley trió mögé - még ha a kettes poszton is használható Evan Turnert nem is számolom, hiába lehet jó játékos a két most draftolt, játékidőt egyelőre nem nagyon látni náluk.

A draft után megtartották Jae Crowder és Jonas Jerebkót, leigazolták Amir Johnsont és csere útján, nagyjából a semmiért (Gerald Wallace) megszerezték David Lee-t. Mindegyik jó húzás volt szerintem, mert Crowder fizetése az új sapka alatt nagyon baráti lesz, Johnson rövidtávú kontraktust kapott, Lee lejáró és semmit nem kellett érte feladni, ráadásul valószínűleg a legjobban támadó magasembere lesz az együttesnek, Jerebkóval pedig megint nem kockáztattak sokat.

Csak megint az a kérdés, ki, melyik poszton és mennyit játszhat egy olyan csapatban, ahol kis túlzással semmi különbség nincs az első, illetve a második sor között, azoknak meg egyelőre csak a harmadikban van helyük, akiknek szintén kellene játékidő. Perry Jones III megszerzése egy az egyben ugyanebbe a vonulatba illeszthető be, hiszen második körös ment érte, kockázat nincs vele, tehetséges is, de az ő posztján is ott van Crowder és Turner (és akkor Jerebkót nem számoltam). Zoran Dragic valószínűleg hiába került át csere útján, távozik még az idény kezdete előtt, vagy így vagy úgy.

Összességében nézve használható vagy/és tehetséges játékosokat olcsón szerzett Ainge, a drafton húzott emberei sem rosszak, de ha nem lesz valami nagyobb cseréjük, akkor szerintem olyan rettenetesen sokat biztosan nem lépett előre a Boston. A nagyobb baj az, hogy minél többet játszik együtt ez a keret, bizonyos emberek (a nem játszók) értéke annál jobban fog devalválódni, így egy idő után hiába tehetséges valaki, csereértéke sem lesz (ez történt például Jonesszal Oklahoma Cityben és több emberre ugyanez vár, ha nem lesz egy komolyabb tranzakció, méghozzá hamarosan).

Off-szezon értékelés: B-

 

Brooklyn Nets

Draft: Rondae Hollis-Jefferson (1/23), Chris McCullough (1/29), Juan Pablo Vaulet (2/39)

Távozott: Mason Plumlee (csere, Blazers), Alan Anderson (Wizards, 1 év 4 millió), Cory Jefferson (waiver, ?), Jerome Jordan (?), Darius Morris (waiver, ?), Deron Williams (kivásárlás, Mavs, 2 év 11 millió), Mirza Teletovic (Suns, 1 év 5.5 millió)

Érkezett: Wayne Ellington (Lakers, 2 év 3 millió), Shane Larkin (Knicks, 2 év 3 millió), Andrea Bargnani (Knicks, 2 év 2.9 millió), Thomas Robinson (Sixers, 2 év 2 millió), Quincy Miller (Pistons, 1 év 1 millió), Willie Reed (D-Liga, 1 év 1 millió), Ryan Boatright (nem draftolt, 2 év 1.4 millió)

Maradt: Brook Lopez (3 év 63.5 millió), Thaddeus Young (4 év 50 millió), Jarrett Jack, Bojan Bogdanovic, Szergej Karaszev, Earl Clark, Markel Brown

Jelenlegi keret:
Jack - Bogdanovic - Johnson - Young - Lopez
Larkin - Ellington - Hollis-Jefferson - Robinson - Bargnani
Brown - Karaszev - Miller - Clark - Reed
Boatright - McCullough

Volt mozgás náluk bőven és szerintem a drafton lépték meg legjobb nyári húzásukat, Rondae Hollis-Jeffersont ugyanis lényegében Mason Plumlee-ért szedték össze a Portland TrailBlazerstől. RHJ-nak támadásban még nagyon sokat kell fejlődnie, dobni meg kell tanulnia, de védekezésben nagyon hamar komoly faktor lehet.

A piacon három nagy megmozdulásuk volt. Egyrészt megtartották a Brook Lopez - Thaddeus Young párost, ami fontos volt számukra. Hiába fizették túl szerintem mindkettőt - Lopez évi 20 milliót, Young évi 12-t keres -, nem volt választásuk, hiszen jó ideig a saját draftjoguk nincs náluk, így tankolniuk nincs értelme, meg kell tartaniuk az értékeiket. Másrészt Deron Williamst kivásárolták, így ugyan az irányító még 5 évig nyomja majd a sapkát, de mindössze alig több mint 5 millió dollárral - látva D-Will teljesítményét, szerintem jól döntöttek.

A távozóik közül egyedül Alan Anderson olyan, akinek szerepe volt az aktív rotációban, de az ő távozása sem lesz szerintem perdöntő, nagyon azonban az érkezők között sincs olyan ember, akitől komolyabb dolgok várhatóak. Shane Larkin lesz a csereirányító, ami szerintem elég necces választás, de nem nagyon volt lehetőségük másra. Hátvédtársa, Wayne Ellington egy fokkal szerintem jobban használható, de csak kinti dobásra, amiatt azonban szerintem az aktív rotáció tagja is lesz majd.

Thomas Robinsont és Andrea Bargnanit is begyűjtötték - két, egykoron sokkal többre taksált és a draftjukon korán elkelő magasembert szereztek ezzel. Mindketten mutattak életjeleket az előző idény végén, de annyit egyikük sem, hogy biztosan lehessen velük, illetve teljesítményükkel számolni - mindketten nagyon olcsón érkeztek, semmit nem kockáztat velük a Nets. A további érkezők, az első kör végén húzott Chris McCullough, Willie Reed, Quincy Miller vagy a nyári ligás teljesítménye alapján szerződtetett Ryan Boatright szerintem túl sok pályát nem fognak látni - Reed lehet közülük a kivétel Robinson és Bargnani miatt.

Összességében nézve Lopez és Young megtartása fontos volt a Netsnek, sikerült is megcsinálniuk, de egyrészt szerintem áron felül, másrészt Deron kivásárlásával még akkor is gyengültek szerintem, ha egyrészt a játékmester meg se közelítette már önmagát, másrészt pénzügyileg ez egy nagyon is érthető és jó húzás is volt. Az érkezők közül 1-2 emberben benne van a robbantás lehetősége, de szerintem sokat mondó, hogy a drafton megszerzett Rondae Hollis-Jefferson lehet a legnagyobb erősítés. A Nets játékban szerintem nem sokat lépett előre, de a pénzügyi lehetőségeiket rendbe rakták.

Off-szezon értékelés: C-

 

Philadelphia Sixers

Draft: Jahlil Okafor (1/3), Richaun Holmes (2/37), Arturas Gudaitis (2/47), JP Tokoto (2/58), Luka Mitrovics (2/60)

Távozott: Luc Mbah a Moute (?), Henry Sims (?), Ish Smith (?), Jason Richardson (?), Thomas Robinson (Nets, 2 év 2 millió), Glenn Robinson III (Pacers, 3 év 2.9 millió)

Érkezett: Carl Landry (csere, Kings), Jason Thompson (csere, Kings), Nik Stauskas (csere, Kings), Pierre Jackson (4 év 3.7 millió), Scott Wilbekin (4 év 3.7 millió), TJ McConnell (2 év 1.4 millió)

Maradt: Joel Embiid, Nerlens Noel, Furkan Aldemir, Tony Wroten, Robert Covington, Isaiah Canaan, Hollis Thompson, Jerami Grant, JaKarr Sampson

Jelenlegi keret:
Wroten - Stauskas - Covington - Noel - Okafor
Canaan - Jackson - H.Thompson - Landry - Aldemir
McConnell - Wilbekin - Sampson - Grant - J.Thompson
Tokoto(?) - (Embiid)

Három kiemelhető pontja volt az idei nyaruknak. Az egyik a draft, ahol Jahlil Okafor lecsúszott hozzájuk, ki is választották, ezzel most már van egy tehetséges és egészséges magasemberpárosuk, akik ráadásul papíron még jól is illhetnek egymás mellé - ha támadásban nem korlátozzák egymás területét. Okafor kiválasztása azért is volt fontos, mert nem sokkal később kiderült, hogy Joel Embiid jobb lábfeje ugyanott eltört, ahol tavaly, meg kell műteni, így még egy évet kihagyhat. A Sixersnek muszáj elkezdenie normálisan építkezni, és még ha ezt csak félig is kezdik meg, Okafor és Noel köré már el lehet.

A másik nagy dobásuk egy csere volt a Sacramento Kingsszel, ahol gyakorlatilag a semmiért kaptak egy első körös picket, másik kettőnél lesz lehetőségük kicserélni sajátjukat a Kingsével, illetve Carl Landry és Jason Thompson mellett átvették azt a Nik Stauskast is, akinek az első éve pocsékul sikerült, viszont ingyen meg lehet vele még bőven próbálkozni. Ő pont egy olyan shooter lehet, akire óriási szükség van Okaforék mellett, úgyhogy ha bejön, akkor telitalálat - ha nem, akkor sincs semmi, hiszen Landry-ék fizetéséből se igazolna senkit a Sixers.

A többi érkező közül talán Pierre Jacksont lehet kiemelni, aki tavaly a nyári liga első meccsén Achilles-szakadást szenvedett, pedig nagyon tehetséges hátvédnek tartották. Most visszatért és kapott is egy négyéves kontraktust. A távozók közül Thomas Robinson mutatott életjeleket, de az teljesen egyértelmű, hogy hosszútávon kikkel számol a Philly magas posztokon, Luc Mbah a Moute pedig Embiidnek hiányozhat, de egyelőre a centerrel nagyobb gondok is vannak, minthogy honfitársát elengedte a gárda, játékban pedig annyit nem számított a kiscsatár, hogy lényeges vérveszteség legyen lelépése.

Összességében nézve Okafor draftolása azok után automatikus volt, hogy a Los Angeles Lakers bent hagyta, a Nik Stauskas-féle csere pedig vagy csak simán jó lesz (a pickek miatt), vagy óriási rablás, ha Stauskas tud az a shooter lenni, akit draftolásakor beleláttak. A Philly továbbra is kelet egyik leggyengébb csapata viszont, borzasztóan lassú ez a tempó, amivel újjáépülnek - még akkor is, ha nyilván Embiid sérüléséről nem tehetnek.

Off-szezon értékelés: C+

 

New York Knicks

Draft: Kristaps Porzingis (1/4), Jerian Grant (1/19), Guillermo Hernangómez (2/39), 

Távozott: Andrea Bargnani (Nets, 2 év 2.9 millió), Quincy Acy (Kings, 2 év 2 millió), Cole Aldrich (Clippers, 2 év 2.3 millió), Tim Hardaway Jr. (csere, Hawks), Shane Larkin (Nets, 2 év 3 millió), Alex Shved (CSZKA Moszkva, 3 év 6 millió), Jason Smith (Magic, 1 év 4.3 millió), Travis Wear (?)

Érkezett: Arron Afflalo (Blazers, 2 év 16 millió), Robin Lopez (Blazers, 4 év 54 millió), Derrick Williams (Kings, 2 év 9.8 millió), Kyle O'Quinn (Magic, 4 év 16 millió), Wesley Saunders (nem draftolt, 1 év 0.5 millió)

Maradt: Carmelo Anthony, Jose Calderon, Lance Thomas (1 év 1.65 millió), Louis Amundson (1 év 1.65 millió), Ricky Ledo, Cleanthony Early, Langston Galloway

Jelenlegi keret:
Calderon - Afflalo - Anthony - Porzingis - Lopez
Galloway - Grant - Early - Williams - O'Quinn
Saunders - Ledo - Thomas - Amundson

A drafton nagyon érdekesen választottak, hiszen nem éppen a minél hamarabb elérhető jó eredményre törekedtek a börze egyik legnagyobb projekt-játékosának, Kristaps Porzingisnek a kiválasztásával. Jerian Grant megszerzése már annál pofásabb volt, hiszen Tim Hardaway Jr.-ért hozták a picket, amin sikerült kiválasztaniuk, az szerintem egyértelműen kitűnő üzlet volt nekik, hiszen egy nem hasznos ember helyett húztak egy tehetségesebbet.

A szabadügynökpiacon is jól manővereztek összességében, már amennyire a lehetőségeik megengedték, hiszen Arron Afflalót messze áron alul vitték el - szerintem a nyár legjobb szerződését osztották ki neki -, Robin Lopez pedig hasznos lehet. A center szerződésével kapcsolatban már nem vagyok annyira meggyőződve, hogy jó lesz hosszútávon - ha Melo négyesként játszik majd mellette, akkor lehet hasonló a helyzet, mint amikor LaMarcus Aldridge mellett kellett kosaraznia, és amikor az ő védője is LMA-t figyelte, így neki az üres ziccerek jutottak, de Porzingis mellett ilyenek jó ideig nem lesznek még akkor se, ha a lett kintről is veszélyes.

A padot már kicsit érdekesen töltötték fel, hiszen évi 9 millió dollárt kötöttek le a Derrick Williams - Kyle O'Quinn duóban. Utóbbi évi 4 millióért még be is válhat, de Williamsnél egyrészt nagyon soknak tűnik az évi 5 millió dollár, másrészt az eddigi karrierje alapján semmi köze nincs a Triangle-höz. Rajtuk kívül csak Lance Thomas és Lou Amundson maradását lehet felírni, ami nagyon vérszegénynek tűnik így elsőre.

Összességében nézve Grant draftolása a semmiből és Afflalo szerződtetése hibátlan húzás. Lopez is illeni fog a Triangle-be, még ha kicsit túlságosan vastagon is fogott esetében a ceruza. Viszont a kezdőjük szerintem sem Porzingisszel nem lehet kész - nincs még erre készen -, sem mással a kispadról, amit egyáltalán nem sikerült egyébként feltölteniük, még keleti viszonylatban is kifejezetten gyengének tűnik a felhozataluk. Nem nagyon volt lehetőségük jobbra, de Williams szerződtetése nálam elég komoly feketepont - ez, illetve az, hogy szerintem keleten sem léptek túl sokat előre, bőven levesz Grant, Afflalo és Lopez megszerzéséből.

Off-szezon értékelés: B-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus