Off-szezon értékelő: Central

Miután Greg Monroe nemrég döntött sorsáról, így a csapatok off-szezonjait vizsgáló sorozatunk ötödik részét is el tudtuk készíteni: következzen a Central divízió, azaz az Indiana Pacers, a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Detroit Pistons és a Milwaukee Bucks nyara.

(A sorozat első két részében veséztük ki a másik két keleti divíziót, a Southeastet és az Atlanticot, illetve megnéztük már két nyugati csoport, a Southwest és a Northwest csapatainak nyarát is.)

 

Indiana Pacers

Draft: -

Távozott: Lance Stephenson (Hornets, 3 év 27 millió), Evan Turner (Celtics), Rasual Butler

Érkezett: CJ Miles (Cavaliers, 4 év 18 millió), Rodney Stuckey (Pistons, 1 év 1.2 millió), Damjan Rudez (Spanyolország, 3 év 3.45 millió), Chris Singleton (Wizards, 1 év 0.95 millió), Arinze Onuaku (Cavaliers, 1 év 0.8 millió), Adonis Thomas (Philadelphia Sixers, 1 év 0.8 millió), Shayne Whittington (egyetem, 1 év 0.5 millió)

Maradt: Paul George, Roy Hibbert, David West, George Hill, Luis Scola, Ian Mahinmi, Chris Copeland, CJ Watson, Solomon Hill, Donald Sloan, Lavoy Allen

Jelenlegi keret:
G.Hill - Stuckey - Miles - West - Hibbert
Watson - Singleton - Rudez - Scola - Mahinmi
Sloan - S.Hill - Copeland - Allen - Whittington
Thomas - Onuaku     (George)

A liga legrosszabb off-szezonját zárta a Pacers, igaz, csak félig saját maguknak köszönhetően. Lance Stephensont nem is nagyon akarták valószínűleg megtartani - legalábbis nem törték össze magukat ezért -, mivel még az ő szerződése előtt leigazolták CJ Milest, Rodney Stuckey-t és Damjan Rudezt.

Az indokot nem nagyon érteni, egyikőjük esetében sem. Miles szerintem nagyon drágán jött, hasznos játékos a maga szintén, padról egy jó 7-8. ember. Rudezről semmit nem tudni - azon kívül hogy Európában kiváló stretch 4-es volt, nagyon jól triplázik, de hogy ez az NBA szintjére is átültethető lesz-e, az nagy kérdés -, és az MLE egy részét lőtték el rá. Stuckey kifejezetten olcsón jött, de hárman együtt nem adnak akkora impactet egy csapatnak, amit Stephenson adott az Indianának tavaly.

Még rosszabb lett minden Paul George sérülését követően, ugyanis már nemcsak a hátvédposztokon festenek kifejezetten gyengén a bajnokesélyesekhez képest - egy keleti döntős gárdának nem lehet más célja, csak feljebb lépni az előző szezonban mutatottakhoz képest -, de a teljes periméteren, borzasztóan súlytalan a csapat a külső posztokon az előző szezonhoz képest és egyébként is.

Mindezzel nem lenne (akkora) gond, ha Roy Hibbert és David West tudná a hátán húzni a csapatot, egy, a magasembereire építő gárda is lehet sikeres, de Hibbert nagyon mély gödörben van, és el is akarják cserélni. Összességében nem lehetne sokkal rosszabb a helyzet a Pacersnél, ugyanis egy vezérüket önerőből, egyet pedig egy szerencsétlen sérülés miatt vesztettek el, és semmilyen utánpótlásról nem tudtak gondoskodni idő közben.

Off-szezon értékelés: E

 

Chicago Bulls

Draft: Doug McDermott (1/11), Cameron Bairstow (2/49)

Távozott: Carlos Boozer (amnesztia - Lakers, 1 év 3.25 millió), Nazr Mohammed, DJ Augustin (Pistons, 2 év 6 millió), Jimmer Fredette (Pelicans, 1 év 0.95 millió), Ronnie Brewer, Mike James, Greg Smith (csere, Mavericks), Louis Amundson

Érkezett: Pau Gasol (Lakers, 3 év 22.35 millió), Nikola Mirotic (Spanyolország, 3 év 16.6 millió), Aaron Brooks (Nuggets, 1 év 1.1 millió)

Maradt: Derrick Rose, Joakim Noah, Taj Gibson, Mike Dunleavy, Kirk Hinrich (2 év, 5.6 millió), Jimmy Butler, Tony Snell

Jelenlegi keret:
Rose - Butler - Dunleavy - Gasol - Noah
Brooks - Hinrich - McDermott - Mirotic - Gibson
Snell - Bairstow

A nyár egyik legnagyobb nyerte a Bulls több szempontból is. Carlos Boozer amnesztiával történő kivásárlása a támadójátéknak még sok jót nem tesz alapvetően, az elkölthető pénz felszabadulása miatt azonban komoly előnyökkel járt ez még akkor is, ha az első számú célpont, Carmelo Anthony beintett Chicagónak, és maradt a New York Knicksnél.

Boozer "helyére" Pau Gasol érkezett, aki 34 évesen is egyértelműen jobb játékos az eszkimónál. Boozer legnagyobb erősségét, a középtávoli tempókat ő is tudja - sőt, messzebbről is egészen veszélyes tud lenni -, kosár IQ-ja az egyik legjobb az egész ligában, és bár a Los Angeles Lakersnél nagyon súlytalannak tűnt az utóbbi években viszonylag jó statisztikái ellenére is, a sokkal lassabb tempóban játszó Bullsnál - akik ráadásul tavaly Joakim Noah "irányítása" alatt játszottak - jóval otthonosabban mozoghat ő is. A támadásban gyengélkedő chicagói alakulatnak hatalmas lökést adhat Derrick Rose-tól függetlenül.

Két nagyon fontos érkezője van még a csapatnak, mindketten a Bulls egyik legnagyobb gyengeségében, a kinti dobásokban segíthetnek. Az egyik a draftról megszerzett Doug McDermott, akiért a 11. helyre cserélt előre Gar Forman két másik első körös segítségével. McDermott az egyetemen egy igazi pontzsák volt, és valószínűleg ebből az NBA-be nem tud mindent átültetni - és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk -, de életveszélyes a triplavonal mögül, és ennyivel már hasznos is lehet Tom Thibodeau együttesénél. Szintén ez a nagy erőssége az évek óta az egyik legnagyobb európai tehetségként kezelt Nikola Miroticnak, akinél szintén sok a kérdőjel - az európai játékából mi menhető át a gyorsabb és fizikálisabb NBA-be -, de annyi nála is biztos: kintről jó keze van.

Egy komolyabb név volt még Boozer mellett a távozók listáján: Nate Robinson után DJ Augustin is kihasználta a Bullsban nyújtott jó teljesítményét, és 6 millió dollárért írt alá a Pistonshoz. Az ő pótlása is maradéktalanul sikerült, ugyanis a Houston Rocketsnél még nem egyszer, nem kétszer húzóemberként is használt Aaron Brooks érkezett veterán minimumért. Brooks pályafutása vakvágányra került, mikor elcserélték a Houstontól anno, de nála gyengébb képességű scorer egyesek is jól muzsikáltak a Chicagónál.

Összességében nehezen költhette volna el a Bulls jobban a felszabaduló sapka alatti helyét, mint ahogyan ezt megtette. Hogy igazi contenderek lesznek-e az Rose-on, az ő egészségi állapotán, illetve teljesítményén múlik, de az eddigiekhez képest tőle függetlenül is javultak legalább egy szintet.

Off-szezon értékelés: A+

 

Cleveland Cavaliers

Draft: Andrew Wiggins (1/1), Joe Harris (2/33)

Távozott: Andrew Wiggins (csere, Timberwolves), Anthony Bennett (csere, Timberwolves), Luol Deng (Heat, 2 év 19.85 millió), Spencer Hawes (Clippers, 4 év 22.65 millió), Jarrett Jack (csere, Brooklyn Nets), Alonzo Gee (csere, Pelicans), CJ Miles (Pacers, 4 év 18 millió), Tyler Zeller (csere, Celtics), Szergej Karaszev (csere, Nets), Scotty Hopson (csere, Hornets), Carrick Felix (csere, Jazz)

Érkezett: LeBron James (Heat, 2 év 42.2 millió), Kevin Love (csere, Timberwolves), Mike Miller (Grizzlies, 2 év 5.6 millió dollár), Brandan Haywood (csere, Hornets), James Jones (Heat, 1 év 1.45 millió), Shawn Marion (Mavericks, 1 év 1.45 millió), John Lucas III (csere, Jazz), Malcolm Thomas (csere, Jazz), Erik Murphy (csere, Jazz), Dwight Powell (csere, Hornets), Alex Kirk (egyetem, 2 év 1.35 millió)

Maradt: Anderson Varejao, Kyrie Irving, Tristan Thompson, Dion Waiters, Matthew Dellavedova

Jelenlegi keret:
Irving - Waiters - James - Love - Varejao
Dellavedova - Miller - Marion - Thompson - Haywood
Lucas III - Harris - Jones - Thomas - Kirk
Murphy - Powell

Az off-szezon legnagyobb nyertesei, kérdés nélkül. Gyakorlatilag alig maradt emberük a tavalyi szezonról, de ez annyira nem is baj, hiszen (megint) alulteljesítettek. Deng és Hawes sem váltak be cseréjük után, Jack borzasztóan játszott, Miles hasznos volt, de nem annyi pénzért, amennyit most keres már Indianában, Zellerért pedig nem annyira kár úgy, hogy ki tudták pucolni vele Jack fizetését.

A takarítást a kispadon is megtették, ez legalább olyan fontos, mint hogy a játékosállományban milyen változások mentek végbe. A lassan mindenhol megbukó Mike Brown helyett ugyanis David Blatt került a kispadra. Az izraeli-amerikai szakember Európában egyöntetű elismerésnek örvend, ráadásul az ő volt együttese, a Maccabi Tel-Aviv nyerte az Euroligát 2014-ben. Nem egy biztos választás, mivel NBA tapasztalattal még nem rendelkezik vezetőedzőként, de ha valakivel érdemes volt próbálkozni, akkor az ő, Brownhoz képest pedig visszalépés biztosan nem lesz.

Az érkezőket talán nem is kell sorolni, hiszen ezt követték legtöbben a nyár folyamán: LeBron James aláírt, ezzel el is dőlt, hogy a Cavs egy lottery csapatból kelet legjobbjai közé emelkedik. A drafton kiválasztották a legnagyobb tehetségnek tartott Andrew Wigginst, de a jelenre és a közeljövőre szavaztak, így őt és Anthony Bennettet egy első körös pickkel együtt elcserélték Kevin Love-ért - ezzel összeállt az új Big3, ezúttal Clevelandben.

A szabadügynökök közül James Jones már követte LeBront, Shawn Marion újabb gyűrűre éhezik, Mike Miller esetében pedig mindkettő szerepet játszik némileg. Ray Allenről is szó van esetükben, ráadásul alapvetően ők számítanak a legesélyesebbnek - amennyiben nem vonul vissza a dobóhátvéd -, de nélküle is egyértelmű: kategóriákat javult a Cavs a nyáron.

Összességében nem nagyon kell szerintem felvázolni, mitől ők a nagy nyertesek idén - talán az egyetlen bajuk az lehet, hogy a csoportrivális Bulls is egyértelműen előre lépett, játékban pedig sokkal előrébb tartanak, hiszen a csapat gerince évek óta együtt dolgozik Tom Thibodeau-val, míg itt Blattnek egy teljesen új játékrendszerre kell megtanítania játékosait. Ettől függetlenül James és Love megszerzése egy nyár alatt úgy, hogy gyakorlatilag csak Wiggins az érzékeny veszteség, nem szorul hosszabb magyarázatra.

Off-szezon értékelés: A+

 

Detroit Pistons

Draft: Spencer Dinwiddie (2/38)

Távozott: Charlie Villanueva, Rodney Stuckey (Pacers, 1 év 1.2 millió), Chauncey Billups, Josh Harrellson, Peyton Siva (Magic, 1 év 0.85 millió)

Érkezett: Jodie Meeks (Lakers, 3 év 18.8 millió), Caron Butler (Thunder, 2 év 9 millió), DJ Augustin (Bulls, 2 év 6 millió), Aaron Gray (Kings, 2 év 2.6 millió), Cartier Martin (Hawks, 2 év 2.4 millió)

Maradt: Josh Smith, Brandon Jennings, Greg Monroe (1 év 5.48 millió), Jonas Jerebko, Will Bynum, Kentavious Caldwell-Pope, Andre Drummond, Gigi Datome, Kyle Singler, Tony Mitchell

Jelenlegi keret:
Jennings - Caldwell-Pope - Butler - Smith - Drummond
Augustin - Meeks - Datome - Monroe - Gray
Bynum - Martin - Singler - Mitchell - Jerebko
Dinwiddie

A Pistons nyarát nagyon nehéz értékelni, mert jó húzás(ok) mellett óriási butaságokat is elkövettek. Alapvetően Stan Van Gundy kinevezése vezetőedzői és elnöki posztra is jó lépésnek számít, főleg trénerként várható előrelépés Maurice Cheekshez és John Loyerhez képest is, de első elnöki lépései nem sikerültek túl jól, még ha azt gondoltuk, pont Joe Dumarst nem lesz nehéz felülmúlni.

Jodie Meeks szinte az első igazolás volt az off-szezonban, és brutálisan túlfizettek egy jó kezű, de alapvetően alulméretezett és emiatt elég komoly korlátok közé szorított dobóhátvédet. Caron Butler kétéves szerződése kevésbé lehet fájó - főleg mivel a második év nem garantált -, DJ Augustin pedig a padról beszállva sokat segíthet a csapatnak, de alapvetően nem látni, hogy ez a három igazolás - valamint Cartier Martin és Aaron Gray - miben hoz majd akkora fejlődést, amitől a Pistons majd egy első körös kiesőnél komolyabb csapat lehet. A kinti dobások jobban mehetnek idén az autóvárosiaknak, de strukturális átalakítás nélkül ez az állomány sem jobb semmivel, mint volt az előző, márpedig az elkölthető pénz mennyiségéhez képest ez nagyon sovány eredmény a nyarat illetően.

Ami szintén nem túl jó előjel, hogy Greg Monroe-t sem elcserélni, sem hosszútávra lekötni nem sikerült, ez pedig így a legrosszabb a Pistonsnak. A Smith-Monroe-Drummond trióval egyébként is kellett kezdeni valamit, de ha Monroe-t ingyen veszíti el a Detroit egy év múlva, az óriási blama lesz - márpedig elég szépen haladnak efelé, már egyébként is csak nyomott áron tudják majd elcserélni a deadline előtt.

Ha az összképet nézzük, az szerintem negatív. Egy alapvetően nagyon jó lépéssel kezdtek (Van Gundy kinevezése), majd az összes többi húzásuk számomra érhetetlen mindattól függetlenül is, hogy nyilván a spancinget akarták javítani, de tették mindezt a kelletténél sokkal drágábban - Meeks esetében például érdekes kérdés, kit akartak túllicitálni ezzel az évi 6 milliós fizetéssel. Lehet ebből jó dolog, Van Gundy Orlandóban és előtte Miamiben is működő rendszereket rakott össze, de amit a nyáron csinált, az nem volt túl jó antré.

Off-szezon értékelés: D+

 

Milwaukee Bucks

Draft: Jabari Parker (1/2), Damien Inglis (2/31), Johnny O'Bryant III (2/36)

Távozott: Ramon Sessions, Ekpe Udoh (Clippers, 1 év 1 millió), Carlos Delfino (csere, Clippers), Miroslav Raduljica (csere, Clippers), Jeff Adrien (Rockets, 1 év 1 millió)

Érkezett: Jared Dudley (csere, Clippers), Jerryd Bayless (Celtics, 2 év 6 millió), Kendall Marshall (Lakers, 1 év 0.9 millió)

Maradt: Larry Sanders, OJ Mayo, Ersan Ilyasova, Zaza Pachulia, Brandon Knight, John Henson, Giannis Antetokounmpo, Khris Middleton, Chris Wright, Nate Wolters

Jelenlegi keret:
Knight - Mayo - Antetokounmpo - Parker - Sanders
Wolters - Middleton - Dudley - Ilyasova - Henson
Marshall - Bayless - Inglis - Wright - Pachulia
O'Bryant III

Nem nagyon tudtak rontani, és nem is rontottak - már ha csak a tényeket nézzük szigorúan, a stílust nem. A drafton Jabari Parkert választották, aki a görög Giannis Antetokounmpóval nagyon érdekes párost alkothat, a jövő Milwaukee-ja épül erre a két emberre.

A draft után aztán bemutattak egy elég undorító lépést: a Bucks vezetőségének vagy szakmai stábjának tudta nélkül a tulajdonosok elkezdtek tárgyalni Jason Kidd-del. A Brooklyn Netsnél "picit" hisztisnek tűnő tréner jóban van Wes Edensékkel, ráadásul Larry Drew nem is tett sok mindent állásának megtartása érdekében az előző szezonban, de az egy rangon aluli húzás volt, hogy akkor kötöttek Kidd-del szerződést, amikor ő még Parker bemutatkozó sajtótájékoztatóján válaszolt a kérdésekre. Előrébb léphet talán Kidd-del a Bucks, de ebben sem vagyok biztos, nagyon felemás volt a megítélése a Netsnél töltött szezonjában, hiába nyert kétszer is Hónap Edzője díjat - ezzel az állománnyal jóval több dolga lesz.

Komoly lelépőjük nem volt, igazolásuk sem - azért esetükben még nagyon nehéz használható szabadügynököt brutális túlfizetés nélkül a csapathoz csábítani -, egy fontosabb húzásuk azonban még történt: Carlos Delfino szerződéséért - az argentin a következő idényt is biztosan kihagyja - és Miroslav Raduljicáért megszerezték Jared Dudley-t és egy későbbi első körös picket. Dudley-nak pocsék szezonja volt, de jó kiegészítő lehet a fiatalok mellé, a pick pedig mindig értékés. Azt is hozzá kell tenni, hogy Delfino mellett Raduljica is szabadlistán van már azóta, és nagyobb az esély arra, hogy visszamegy Európába, mint hogy marad az NBA-ben - egy ilyen párosért első köröst kapni nagy teljesítmény, még ha nyilván Dudley fizetésének átvétele is volt az igazi ár.

Túl sok dolog nem történt velük a nyáron, de Parkerrel megvan az a sztárpotenciállal rendelkező fiatal, aki köré fel lehet húzni a jövő Bucksát, egy ilyen alapkő megszerzése egy újjáépülő csapatnál kulcsfontosságú. A Kidd-ügyet nagyon rosszul oldották meg, de Drew-nál gyengébb munkát ő sem fog végezni, a Clippersszel kötött cseréből pedig akkor is nyertesen kerültek ki, ha Dudley pályára sem lép soha Bucks-mezben.

Off-szezon értékelés: B

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus