Off-szezon értékelő: Central divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Central divíziót, a Cavst, a Bullst, a Bucksot, a Pacerst és a Pistonst.

 

A nyugati divízókat az alábbi linkeken megtaláljátok:
Pacific
Northwest
Southwest

A keleti divíziókat az alábbi linkeken találjátok:
Southeast
Atlantic
 

Central divízió

Cleveland Cavaliers

Draft: Cedi Osman (2/31), Sir'Dominic Pointer (2/53)

Távozott: JR Smith (?), Mike Miller (csere, Blazers), Brendan Haywood (csere, Blazers), Shawn Marion (visszavonult), Kendrick Perkins (Pelicans, 1 év 1.5 millió)

Érkezett: Mo Williams (Hornets, 2 év 4.3 millió), Richard Jefferson (Mavericks, 1 év 1.5 millió)

Maradt: LeBron James (2 év 47 millió), Kevin Love (5 év 110 millió), Kyrie Irving, Anderson Varejao, Iman Shumpert (4 év 40 millió), Tristan Thompson (?), Tyimofej Mozgov, James Jones (1 év 1.5 millió), Matthew Dellavedova (1 év 1.2 millió), Joe Harris

Jelenlegi keret:
Irving - Shumpert - James - Love - Mozgov
Williams - Dellavedova - Jones - Thompson(?) - Varejao
Harris - Jefferson

A döntősnél voltak és még vannak is fontos feladatok a nyárra nézve, de olyan rettenetesen komoly változások nem történtek. A drafton az első körből hátracseréltek a másodikba - ahogy arra számítani lehetett a második körben draftoltak nem garantált pénze miatt -, de Rakeem Christmast, egyik szerzeményüket már el is cserélték Indianába, úgyhogy a draftról gyakorlatilag semmi nem érkezett.

A sok szabadügynökük közül Iman Shumperttel nagyon korán megegyeztek egy egész jó árban - jelenleg még sok érte az évi 10 millió, a sapka növekedésével ez azért vállalható összeg lesz. Kevin Love-ot a várható összegért, ötéves maximumért tartották - lehet vitatkozni, hogy ér-e ennyit, de kénytelen volt tartani őt a Cavs, hiszen Andrew Wigginst passzolták el miatta, nem lehetett elengedni, az ára pedig ennyi volt. LeBron James az 1+1 éves, borítékolható kontraktust kapta, James Jones pedig a minimumot.

Matthew Dellavedovánál már volt egy kis kavarás, de az évi 3-4 millió helyett csak 1.2 milliót kellett neki adni, az szerintem teljesen jó üzlet a szempontjukból. Érkezett ráadásul hátvédposztra Mo Williams, aki teljesen más stílusú játékos, mint az ausztrál, de éppen ezért volt hasznos a megszerzése nagyon olcsón. A visszavonult Shawn Marion és a Blazershez cserélt Mike Miller posztjára Richard Jeffersont hozták, aki egész hasznos volt a Mavericksnél - túl sok dolga nem lesz itt, de Marionék teljesítményét ő is könnyedén produkálhatja még limitált játékidő alatt is.

Két távozót eddig egyáltalán nem pótoltak, de az év második felében érkező, alig játszó Kendrick Perkins és a Millerrel együtt a Portlandhez cserélt, egyébként pályára sem kerülő Brendan Haywood elvesztése egyáltalán nem fog fájni. Két nagy kérdőjelük azonban még mellettük is van.

Az egyik Tristan Thompson, akinek a megtartása kulcsfontosságú lenne, hogy egy jó, négyfős magasrotációja legyen a Cavsnek - időnként LeBron Jamesszel kiegészülve. Ehhez vagy ki kell őt tömniük - állítólag 5 évre 80 milliót hajlandóak is lennének adni, a játékos 85 milliót kér -, vagy a QO-t kell vele aláiratniuk, ami sokkal kevesebb pénz, viszont jövő nyáron oda megy, ahova akar. A másik kérdés JR Smith. Túl sokat már biztosan nem kell neki fizetni, nincsenek nagyon lehetőségek ugyanis a dobóhátvéd előtt, de az is homályos, hogy a szintén a scoringért felelős Williams megszerzése után mennyire akarják még a csapatnál tudni. Szerintem olcsón azért meg akarják tartani, hiszen a sok sérülés miatt pont a pontszerzéssel akadt gondjuk a PO végső stádiumában, de az biztos, hogy túl sokat nem fognak rá költeni.

Összességében nézve szerintem a Cavs semmi különöset nem csinált. Pozitívumként lehet elkönyvelni Williams szerződtetését, de egyébként Love-ot és Jamest is a várható összegért tartották meg, előbbit drágán is (még ha muszáj is volt). Shumperttel kapcsolatban nagyon sokan találgattak, mennyit kaphat, ez valahol középúton van. Dellavedován egy minimálisat spóroltak, ahogy Smith-en is fognak, ha tartják, de ugyanez már biztosan nem sikerül majd Thompsonnál, akit brutálisan túl kell fizetni - vagy kockáztatni kell, hogy jövő nyáron ingyen fog lelépni, a megnövekedő sapka és a gyengébb piac miatt óriási lehet iránta a kereslet majd. (Egyelőre) David Blatt is maradt a pletykák ellenére is.

Off-szezon értékelés: ? (C+)

 

Chicago Bulls

Draft: Bobby Portis (1/22)

Távozott: Tom Thibodeau vezetőedzőNazr Mohammed (?)

Érkezett: Fred Hoiberg vezetőedzőChristiano Felicio (Flamengo, 2 év 1.4 millió)

Maradt: Derrick Rose, Jimmy Butler (5 év 95 millió), Joakim Noah, Taj Gibson, Pau Gasol, Nikola Mirotic, Mike Dunleavy (3 év 14.5 millió), Kirk Hinrich, Doug McDermott, Aaron Brooks (1 év 2.25 millió), Tony Snell, E'Twaun Moore, Cameron Bairstow

Jelenlegi keret:
Rose - Butler - Dunleavy - Gasol - Noah
Brooks - Snell - McDermott - Mirotic - Gibson
Moore - Hinrich - Portis - Bairstow - Felicio

A Bulls az edzőváltást leszámítva talán a legunalmasabb nyarat produkálta az egész ligában. Mint ismert, Tom Thibodeau-t menesztette a vezetőség - (talán) jogos kritikák miatt, de biztosan nem a megfelelő módon. Helyére a ligában és főleg a Bulls menedzsmentjében jó kapcsolatokat ápoló Fred Hoiberg érkezett, aki több évig volt az Iowa State egyetem főedzője, NBA szinten azonban még nincs tapasztalata ebben a munkakörben - teljes lutri, hogy mi lesz az eredménye ennek a váltásnak, csakúgy, mint a Thundernél.

A drafton leesett hozzájuk Bobby Portis, ami elég komoly meglepetés volt. Portis pechjére egyelőre úgy tűnik, hogy nem sok lehetősége lesz majd a jelenlegi keretnél, de ha lesz 1-2 sérülés magas posztokon - és a Bullsnál ez az utóbbi években szinte egész évben alap -, akkor kaphat bőven perceket.

Volt 1-2 feladatuk, méghozzá a legfontosabb Jimmy Butler megtartása - a pletykák ellenére végül a korábban várt 4+1 éves maximumot kapta az év legtöbbet fejlődött játékosának választott swingman, mindenki megnyugodott. Szinte teljes mértékben a tavalyi csapat áll majd Hoiberg rendelkezésére is, hiszen Mike Dunleavy-t is maradásra bírták, ahogy Aaron Brooksszal is sikerült új megállapodást kötni, és mivel kicsit nagyobb mértékben nőtt a sapka, mint ahogy azt várták, egyelőre úgy tűnik, hogy Taj Gibson is marad. A harmadik számú center, Nazr Mohammed helyére egy brazil kosaras, Cristiano Felicio érkezett - nem oszt, nem szoroz majd semmit.

Összességében nézve Portis draftolása jó húzás volt, de alapvetően semmit nem számít, ötödik számú magasember lesz az erőcsatár. Butlert sikerült megtartani, ez már siker, de mivel korlátozott szabadügynök volt, így a csapat jó helyzetben volt ilyen szempontból a nyár előtt is. Dunleavy és Brooks megtartásával ez a keret a nyár folyamán szerintem semmit nem lépett előre - más kérdés, hogy ha Rose esetleg összeszedi magát, összeszokik kicsit jobban a keret, Hoiberg pedig meghúzza a szükséges változtatásokat a támadójátékban, akkor lehet, hogy nem is volt szükség személyi váltásra a játékoskeretben. Ez azonban nagyrészt a Hoiberg-Thibodeau cserén múlik, amiről a Donovan-Brooks váltáshoz hasonlóan egyelőre nem lehet felelősen nyilatkozni.

Off-szezon értékelés: ? (C)

 

Milwaukee Bucks

Draft: Rashad Vaughn (1/17)

Távozott: Jared Dudley (csere, Wizards), Ersan Ilyasova (csere, Pistons), Zaza Pachulia (csere, Mavericks)

Érkezett: Greg Monroe (Pistons, 3 év 51.5 millió), Greivis Vasquez (csere, Raptors), Chris Copeland (Pacers, 1 év 1.15 millió)

Maradt: Khris Middleton (5 év 70 millió), OJ Mayo, Jabari Parker, Jerryd Bayless, John Henson, Michael Carter-Williams, Miles Plumlee, Giannis Antetokounmpo, Tyler Ennis, Jorge Gutierrez, Damian Inglis, Johnny O'Bryant

Jelenlegi keret:
Carter-Williams - Middleton - Parker - Antetokounmpo - Monroe
Bayless -  Mayo - Copeland - Henson - Plumlee
Ennis - Vaughn - Vasquez - Inglis - O'Bryant
Gutierrez

A Bucks jóval mozgalmasabb nyáron van túl, mint az előbbi két gárda. Egyrészt elpasszolták Ersan Ilyasovát a Detroit Pistonsnak még a draft előtt úgy, hogy olyan játékosokat kapjanak cserébe, akiket azonnal ki lehetett dobni a keretből következmények nélkül (Caron Butler, Shawne Williams). Spóroltak tehát, a drafton viszont óriási butaságot csináltak szerintem - nagyjából ezt a pénzt lőtték el Greivis Vasquez-re, akiért még egy későbbi első köröst is adtak. A venezuelaira szerintem semmi szüksége nincs a gárdának Jerryd Bayless és OJ Mayo mellett, ugyanolyan egyszemélyes scoring gép, mint a másik kettő. A drafton Rashad Vaughnt húzták ráadásul, akinek megint nem látni a helyét legalább egy évig, ráadásul ő is egy csőlátású scorer.

A szabadügynökpiac eleje aztán pazarul alakult a szempontjukból. Egyrészt Khris Middletont szerintem olcsón tartották meg - a legfiatalabb elit 3&D prototípus 5 évre 70 millió dollárt kapott, tehát évi 14 milliót, ez az új sapkával kifejezetten diszkont ár lesz érte. Ennél is nagyobb fegyvertény azonban Greg Monroe megszerzése a 2+1 éves maximumért. Monroe egészen kitűnő fit papíron ebbe a fiatal csapatba, amelynek vezére és elsőszámú pontszerzője lehet a festékből - mindkettőre szükség volt Milwaukee-ban.

A pad a Vaughn-draft és a Vasquez-csere mellett is érdekesen alakult viszont szerintem. Elcserélték ugyanis a semmiért Zaza Pachuliát a Mavshez, amire szerintem semmi szükségük nem volt, a grúz nagyon jó biztosíték lehetett volna Monroe mögött, ő kezdőként is megállta a helyét az előző idényben. Valószínűleg John Hensonnak sokkal nagyobb szerepe lesz, mint eddig, de mivel nem kaptak Pachuliáért szinte semmit, így ezt jó üzletnek nem igazán tartom. Jared Dudley is távozott, őt a Washington Wizardshoz postázták. Egy jól védekező és triplázó embert vesztettek vele, ami megint nem nagyon volt érhető, egészen Chris Copeland megszerzéséig - a tavasszal megkéselt csatár legalább támadásban tudja pótolni majd Dudley-t, még ha védekezésben nem is.

Összességében nézve erősen pozitív lett a nyaruk minden (általam) elhibázottnak tartott döntés ellenére is. Middleton hosszú, Monroe pedig középtávra le lett kötve, gyakorlatilag kész a kezdőjük - ha Michael Carter-Williams is felnő a feladathoz. Amellett, hogy jó fitnek tűnnek az egyes elemek, fiatal is ez az ötös, tehát komoly fejlődési potenciál van még bennük, pénzben sem kerülnek olyan sokba a három újoncfizetés miatt, úgyhogy ez egy szinte tökéletes rész a Bucksnál.

Az A+-t viszont nem tudom nekik megadni, mert még ha Vaughn draftolását el is lehet intézni azzal, hogy Mayo és Bayless már lejárók, úgyhogy előrébb léphet majd 2016-tól, Vasquez ugyanígy csak rövidtávú megoldás és szerintem borzasztóan rossz hatással lesz az előbb említett kettősre, mindent egymás elöl fognak eldobálni. Én Dudley megtartásában is több fantáziát láttam volna, mint Copeland leigazolásában - mert hátrafelé is használható, scorernek pedig a már említett 3(-4) hátvéd több is, mint kellene -, Pachuliát pedig biztosítéknak meg lehetett volna tartani, ő is lejáró volt, semmilyen hosszútávú tervet nem fenyegetett. Így hiába a nagyon jól felépített kezdő, a cseréknél számomra most annyi a kérdőjel, illetve inkább a negatív irányba való lépés, hogy lecsúsztak egy fél jegyet.

Off-szezon értékelés: A-

 

Indiana Pacers

Draft: Myles Turner (1/11), Rakeem Christmas (2/36), Joseph Young (2/43)

Távozott: Roy Hibbert (csere, Lakers), David West (Spurs, 1 év 1.5 millió), Damjan Rudez (csere, Timberwolves), Chris Copeland (Bucks, 1 év 1.15 millió), Luis Scola (Raptors, 1 év 3 millió), Donald Sloan (?), CJ Watson (Magic, 3 év 15 millió)

Érkezett: Monta Ellis (Mavericks, 4 év 44 millió), Chase Budinger (csere, Timberwolves), Jordan Hill (Lakers, 1 év 4 millió), Glenn Robinson III (Sixers, 3 év 3 millió)

Maradt: Paul George, George Hill, Rodney Stuckey (3 év 21 millió), CJ Miles, Ian Mahinmi, Lavoy Allen (3 év 12 millió), Solomon Hill, Shayne Whittington (2 év 1.8 millió)

Jelenlegi keret:
G.Hill - Ellis - George - J.Hill - Mahinmi
Stuckey - Miles - Budinger - Allen - Turner
Young - Robinson III - S.Hill - Christmas - Whittington

Ők alakultak át legjobban az egész divízióból, hiszen a teljes magasember-állományt lecserélték. A drafton már ennek megfelelően húzták ki Myles Turnert, aki domináns teljesítményt hozott a nyári ligában, a sok fölösleges csapkodását leszámítva meghatározó volt támadásban és védekezésben is - nyilván ebben bíznak a Pacersnél az alapszakaszra is. Szintén meghatározó volt, főleg az utolsó két meccsen a második körben húzott Joe Young, aki szerződést is kapott, hiába húzták ki csak a második körben. Cserében szerezték meg a Cavstől Rakeem Christmast, aki a magasemberrészlegben kaphat helyet, ő is megkapta már kontraktusát.

Az már ismert volt, hogy sokat akar small-ballozni a Pacers jövőre, Paul George fog négyest is játszani, így biztos volt, hogy szereznek egy kisembert, aki végül Monta Ellis lett. Ellist nem tartom hasznos játékosnak, mert scorernek nem elég hatékony, mást meg nem igazán csinál a pályán, de ha valahol, akkor a Pacersnél óriási szükség volt arra, hogy valaki megcsinálja magának a helyzetet a lábtörésből még csak gyógyulgató George mellett is. Újabb szerződést kötöttek az előző szezonban jól játszó Rodney Stuckey-val is - az évi 7 millió sok pénz érte, de a padról nagyon hasznos játékos lehet Stuckey, szerződése pedig az új sapka mellett elfogadható lesz.

Volt még két húzásuk a külső posztokra. Egyérszt az Atlanta nyári ligás együttesében jól játszó Glenn Robinson III-öt szerződtették, ő szerintem túl nagy szerepet nem fog játszani majd, viszont egy csere keretein belül megszerezték Chase Budingert Damjan Rudezért. Nem igazán látni, hogy ezzel mit szeretett volna Larry Bird. Nyilvánvalóan egy jó kinti dobót keresett, de Budinger eddig 6 szezonból 1-szer lépte át a 37%-ot a tripladobásoknál, Rudez például 40% fölött kezdett ebben a kategóriában. Budinger szerződése utolsó évébe lép, úgyhogy nagyot kell virítani, talán ez a plusz motiváció is lehetett indok Birdnek.

A magas posztokon David West 12 milliós játékosopciójáról lemondott, hogy veterán minimumért aláírjon a San Antonio Spurshöz. Roy Hibberttel nem számoltak az új, gyorsabb játék miatt, így el is cserélték a Los Angeles Lakershez, Luis Scola pedig a Torontót választotta. Turner mellett a Lakerstől érkezett a pótlásuk is Jordan Hill személyében - egy évre ennyi pénzért bőven kipróbálható kategória, egy gyorsabb játékhoz szerintem jobban is fog illeni, mint az aranysárga-lilákhoz. Lavoy Allen kapott egy jóval neccesebb hosszabbítást - évi 4 millió dollárt úgy, hogy valószínűleg a veterán minimummal se lett volna semmi baja, kereslet szinte egyáltalán nem volt iránta. A Cavstől érkező Christmas mellett pedig Shayne Whittington lesz még a harmadik "pár" a palánk alatt, ő is kapott egy új szerződést.

Összességében nézve nehéz értekelni a nyarukat, hiszen teljesen másra helyezik majd a hangsúlyt a továbbiakban, mint eddig. Monta Ellis nagy előrelépés lesz a hátvédposztokon, de az teljesen egyértelmű, hogy még gyengébb formájukban is többet hozott a West - Hibbert páros, mint fog majd a mostani 4-5-ös poszton látható felhozatal. Turner draftolása mondjuk szerintem alulértékelt, Hill pedig nagyon jó áron érkezett, de minőségben ez a keret a magas posztokon nagyon messze van szerintem a jótól. Budinger megszerzésében sok rációt nem látok, hiszen egy deklaráltan csak kinti dobónak elkönyvelt, de kintről nem jól dobó, cserébe drága játékost szereztek - ennyit mondjuk Rasual Butler is hozott volna sokkal kevesebbért is.

Off-szezon értékelés: C-

 

Detroit Pistons

Draft: Stanley Johnson (1/8), Darrun Hilliard (2/38)

Távozott: Greg Monroe (Bucks, 3 év 51.5 millió), Caron Butler (csere, Bucks -> Kings, 2 év 3 millió), Quincy Miller (Nets, 1 év 1.1 millió), Shawne Williams (csere, Bucks)

Érkezett: Ersan Ilyasova (csere, Bucks), Aron Baynes (Spurs, 3 év 20 millió), Marcus Morris (csere, Suns), Steve Blake (csere, Nets), Danny Granger (csere, Suns), Reggie Bullock (csere, Suns), Adonis Thomas (1 év 0.85 millió)

Maradt: Reggie Jackson (5 év 80 millió), Brandon Jennings, Jodie Meeks, Andre Drummond, Anthony Tolliver, Kentavious Caldwell-Pope, Joel Anthony (2 év 5 millió), Cartier Martin, Spencer Dinwiddie

Jelenlegi keret:
Jackson - Caldwell-Pope - Johnson - Ilyasova - Drummond
Jennings - Meeks - Morris - Tolliver - Baynes
Blake - Bullock - Granger - Thomas - Anthony
Dinwiddie - Hilliard

A draft előtt tudták már, hogy Greg Monroe valószínűleg lelép tőlük, ezért behúzták Ersan Ilyasovát a Buckstól - szerintem magyarázható lépés volt ez, a török papíron jól illik majd Andre Drummond mellé. A játékosbörzén aztán Stanley Johnsonra esett a választásuk, aki a nyári liga egyik, ha nem a legmeggyőzőbb teljesítményét hozta az idei első körösök között, nagyon jól játszott védekezésben és támadásban is - ha ebből lehetne következtetést levonni, nagyon nyugodt lehetne a Detroit, mert a tripladobásban és hátul is segíthet nekik Johnson.

Aztán viszont szerintem hibát hibára halmoztak. Cseréltek egyet a Phoenix Sunsszal, amelyben szereztek három töltelék játékost, de feladtak értük több mint 8 millió dollár sapka alatti helyet. Marcus Morris nem lenne rossz kosaras, de nagyon balhés játékos és a testvére nélkül teljesen lutri, hogy mit fog nyújtani, mennyire lesz motivált - remélhetőleg nem Johnson elé hozták, hanem mögé. Danny Granger már nem nagyon számítható a használható kategóriába, Reggie Bullocknak meg alapvetően semmi helye nem lesz, óriási a tumultus 1-es és 2-es poszton is, utóbbin ott van előtte Kentavious Caldwell-Pope és Jodie Meeks is.

Egy cserével megszerezték Steve Blake-t, ami azért is volt érthetetlen, mert Brandon Jennings állítólag a szezon legelejére felépül, Reggie Jacksont pedig brutálisan túlfizették nem sokkal ezt követően, 5 évre 80 millió dollárt adtak egy egyelőre semmit nem bizonyító irányítónak. Itt Stan Van Gundy szerintem nagyon túlbiztosította magát, ráadásul Jackson esetében érthetetlen, miért kapott ennyi pénzt, mitől és kitől féltek a Pistonsnál.

A magasember-részleg sem lett sokkal okosabban feltöltve szerintem: évi majdnem 7 millió dollárt fizettek Aron Baynesnek azért, mert jól dobja a büntetőket, Joel Anthonynak pedig évi 2.5 milliót adnak - ez a két, szerintem maximum harmadik számú centernek jó játékos tehát évi majdnem 9.5 milliót visz el. Még ha csak rövidtávon is, szerintem ez a Morris-cserével együtt óriási pazarlás, ennél sokkal rosszabbul nem lehetett volna feltölteni a padot, Jacksont is idevéve pedig egytől-egyig mindenkit túlfizettek.

Összességében nézve szerintem Johnson draftolása nagy pozitívum, Ilyasova hasznos lehet majd a kezdőben, de a szerződések kiosztása ezúttal sem sikerült SVG-nek. Sokan vannak a padon, de a minőség ahhoz képes rettenetes, hogy a Morris-Granger-Bullock-Baynes-Anthony ötös nem kevesebb mint 17.5 milliót visz el csak ebben az évben. Még ha nem is nagyon akarnak szabadügynökök Detroitba menni, ennyi pénzből 1-2 sokkal hasznosabb embert túlfizetve meg lehetett volna szerezni és sokkal előrébb lettek volna velük, mint így. Jackson szerződése borzasztó nagy túlzás, úgyhogy összességében ez a nyaruk így nekem nagy csalódás még Johnsonnal együtt is.

Off-szezon értékelés: D-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus