Off-szezon értékelő: Pacific

A csapatok off-szezonjait vizsgáló sorozatunk utolsó, hatodik részéhez érkeztünk: következzen a Pacific divízió, azaz a Los Angeles Clippers, a Golden State Warriors, a Phoenix Suns, a Sacramento Kings és a Los Angeles Lakers nyara.

A három keleti divízió: Atlantic, Central, Southeast
És a másik két nyugati csoport: Northwest, Southwest

 

Los Angeles Clippers

Draft: CJ Wilcox (1/28)

Távozott: Jared Dudley (csere, Bucks), Darren Collison (Kings, 3 év 15 millió), Willie Green (waiver, Magic), Ryan Hollins (Kings, 1 év 0.9 millió), Danny Granger (Heat, 2 év 4.25 millió)

Érkezett: Spencer Hawes (Cavaliers, 4 év 22.65 millió), Jordan Farmar (Lakers, 2 év 4.25 millió), Chris Douglas-Roberts (Bobcats, 1 év 1 millió), Ekpe Udoh (Bucks, 1 év 1 millió), DeAndre Liggins (Heat, 1 év 0.95 millió), Joe Ingles (Barcelona, 1 év 0.875 millió)

Maradt: Chris Paul, Blake Griffin, DeAndre Jordan, JJ Redick, Jamal Crawford, Matt Barnes, Hedo Türkoglu, Glen Davis (1 év 1.23 millió), Reggie Bullock

Jelenlegi keret:
Paul - Redick - Barnes - Griffin - Jordan
Farmar - Crawford - Ingles - Davis - Hawes
Liggins - Douglas-Roberts - Bullock - Türkoglu - Udoh
Wilcox

A Clippersnek túl sok mozgástere nem volt, ahhoz képest egészen jól megoldották a feladatot. A drafton CJ Wilcox érkezett hozzájuk, de túl sok szerepe nem lesz a fiatal dobóhátvédnek, ha nem lesznek sérülések a posztján. A Kingshez lelépő Darren Collisont Jordan Farmarral tudták helyettesíteni. Az MLE-ből Spencer Hawest igazolták, aki egy teljesen más típusú magasember, mint bárki a tavalyi keretből, új taktikai variációkat adhat Doc Rivers kezébe a távoli dobásaival. Meg tudták tartani Glen Davist és Hedo Türkoglut is emellett, így a magasemberek között mélyebbek lettek.

Pláne igaz ez, ha azt is figyelembe vesszük, hogy cseréltek egyet a Milwaukee Bucksszal, Jared Dudley-t küldték el, a cserébe érkező Carlos Delfino - Miroslav Raduljica párost pedig kivásárolták, újabb helyet csinálva maguknak a luxusadó alatt. Ebből a pénzből igazolták Ekpe Udoh-t, aki a távozó Ryan Hollins feljavított mása lehet idén, és ugyancsak a felszabaduló hely miatt érkezhetett Willie Green és Dudley helyére Chris Douglas Roberts, valamint az ausztrál válogatott Joe Ingles, aki a három évet lehúzott a Barcelonánál, idén pedig Euroligát nyert a Maccabi Tel-Avivval, évek óta emlegetik vele kapcsolatban az NBA-t.

Ami még további pozitív velük kapcsolatban, hogy nyugodt munkakörnyezetben alkothatnak a következő idényben, a Donald Sterling körüli botrány a tulajdonosváltással megoldódott, így már semmi külső tényező nem zavarja a Clipperst. Tavaly is az egyik legmasszívabb csapat voltak nyugaton, mostani állományuk pedig papíron még erősebb - Collison szintjét tudja nagyjából hozni Farmar, Ingles egészen biztosan lesz annyira használható, mint volt tavaly Dudley, a palánk alatti részleg pedig mennyiségre és minőségre is javult. Hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy nyugati finálét, ne adj Isten nagydöntőt vívjanak, az persze más kérdés, a nyárból kihozták, amit lehetett.

Off-szezon értékelés: B-

 

Golden State Warriors

Draft: -

Távozott: Steve Blake (Blazers, 2 év 4.25 millió), Jordan Crawford (Kína), Jermaine O'Neal(?), Hilton Armstrong (Besiktas)

Érkezett: Shaun Livingston (Nets, 3 év 16.6 millió), Leandro Barbosa (Suns, 1 év 1.45 millió), Brandon Rush (Jazz, 2 év 2.4 millió), Justin Holiday (Szolnoki Olaj KK, 1 év 0.8 millió), Aaron Craft (egyetem, 1 év 0.5 millió)

Maradt: David Lee, Andrew Bogut, Andre Iguodala, Steph Curry, Marreese Speights, Klay Thompson, Harrison Barnes, Festus Ezeli, Nemanja Nedovic, Draymond Green, Ognjen Kuzmic, Jermaine O'Neal(?)

Jelenlegi keret:
Curry - Thompson - Iguodala - Lee - Bogut
Livingston - Barbosa - Barnes - Green - Speights
Nedovic - Rush - Holiday - Kuzmic - Ezeli
Craft

A Golden State szerintem alapvetően nem kezdte jól a nyarat, de valamit tenniük kellett Mark Jacksonnal, mert annyira nem jött ki a vezetőséggel és a szakmai stáb többi tagjával, hogy könnyen elképzelhető volt, hogy ez a megromlott viszony ebben az idényben már rányomta volna a bélyegét a csapat teljesítményére. Váltani kellett, de szerintem óriási rizikót vállaltak Steve Kerr-rel, akiről edzőként semmit nem tudunk.

Az is igaz, hogy Jackson is szakkommentátori székből ült át a kispadra, de ez sokszor meg is látszott rajta, még mindig voltak olyan hibái, ami egyértelműen annak a számlájára volt írható, hogy korábban egyáltalán nem edzősködött. Ez három éve még belefért, Kerr azonban most egy bajnokesélyes, vagy ahhoz nagyon közeli keretet kapott a kezébe, itt már nem lehet 1-2 évet sem elrontani amiatt, hogy egy újonc tréner ül a padon, ez szerintem nem volt jó döntés Joe Lacobék részéről - aztán persze a szezon folyamán könnyen rám cáfolhat Kerr.

A játékosállományban egyértelműen előreléptek. Steve Blake és Jordan Crawford ugyan távozott a backcourtból, de érkezett a helyükre a nagyon sokoldalú Shaun Livingston, Leandro Barbosa, a Utah-tól visszatérő Brandon Rush, és Crawford szintjét valószínűleg még a tavaly a Szolnoki Olaj KK-nál Justin Holiday is hozni tudja, amennyiben sikerül keretben maradnia az alapszakaszban is. Rush és Barbosa egészségi állapota hosszútávon kérdés, de ez egy nagyon masszív, mély rotáció 1-es, 2-es és 3-as poszton, a végtelenségig lehet forgatni a játékosokat, úgyhogy csak Kerren múlik, megtalálja-e a megfelelő "párosításokat", hogy ki kivel működik együtt jól a pályán.

Az egyetlen kérdőjel Jermaine O'Neal, ő még nem döntötte el, hogy visszavonul-e vagy folytatja, és kifejezetten kellemes meglepetés volt a játéka, nagyon fontos láncszeme volt a Warriorsnek a padról és Bogut sérülése után a kezdőből is. A palánk alatt Marreese Speights, illetve a lassan felépülő Festus Ezeli pótolhatja, de O'Neal mindkettejüknél tapasztaltabb és összességében képzettebb, hasznosabb játékos, bőven elférne még szerintem a keretben úgy is, hogy most sem áll rosszul mennyiségben a Warriors 4-es és 5-ös poszton.

Még egy fontos esemény volt: nem adták oda Klay Thompsont Kevin Love-ért, ami szerintem jó lépés volt. Thompson a vb-n is bizonyította, már messze nem az az egysíkú kosaras, aki NBA-be érkezésekor volt, és bár Iguodala 2-es és 3-as poszton is kiváló védő (még mindig), Thompsont az irányítókra is rá lehet állítani, ez óriási fegyver lehet a rájátszásban majd, már amennyiben ki tudják használni.

A keret jobb lett összességében, de O'Nealt még a viszonylag jól kinéző "maradék" ellenére is szívesen látnám ebben a keretben. C+-nál jobbat viszont Kerr miatt nem tudok adni, ott szerintem hibázott a Golden State, és az edzői poszt összességében sokkal fontosabb a végeredmény szempontjából, mint 1-2 nagyon is jól használható, de mégiscsak cserejátékos a padra. Ennek a keretnek nem lehet más a minimális célja, mint a nyugati döntő, ehhez a célhoz viszont újonc, edzői múlttal semmilyen szinten nem rendelkező trénert nem lett volna szabad kinevezni.

Off-szezon értékelés: C+

 

Phoenix Suns

Draft: TJ Warren (1/14), Tyler Ennis (1/18), Bogdan Bogdanovic (1/27), Alec Brown (2/50)

Távozott: Emeka Okafor, Channing Frye (Magic, 4 év 32 millió), Eric Bledsoe(?), Ish Smith (Rockets, 1 év 0.9 millió), Dionte Christmas, Leandro Barbosa (Warriors, 1 év 1.45 millió)

Érkezett: Isaiah Thomas (Kings, 4 év 27 millió), Anthony Tolliver (Bobcats, 2 év 6 millió), Earl Barron (csapat nélkül, 1 év 1.2 millió)

Maradt: Goran Dragic, PJ Tucker (3 év 16.5 millió), Eric Bledsoe (?), Alex Len, Gerald Green, Markieff Morris, Marcus Morris, Shavlik Randolph, Miles Plumlee, Archie Goodwin

Jelenlegi keret:
Bledsoe(?) - Dragic - Tucker - Mk.Morris - Plumlee
Thomas - Green - Mc.Morris - Tolliver - Len
Ennis - Goodwin - Warren - Randolph - Barron

Nem sikerült rosszul a Suns nyara, de jól sem, ráadásul összességében osztályzatot befolyásoló döntés előtt is állnak még. A drafton megszerezték TJ Warrent és Tyler Ennist - előbbi egyéni scorer, utóbbi pedig pont az ellentettje, egy csapatot jól irányító egyes -, valamint azt a Bogdan Bogdanovicot, akit Európa egyik legnagyobb tehetségének tartanak, és Bledsoe, Thomas vagy Dragic mellé nagyon is illő, halálpontos kinti dobó. Egyelőre nem teszi át székhelyét Amerikába - még legalább két évig, hiszen most kötött szerződést a török Fenerbahcéval -, de hosszútávon nagyon kellemes kiegészítője lehet a csapatnak.

A nyár elején leigazolták Isaiah Thomast, ami kicsit érthetetlen volt, hiszen akkor Eric Bledsoe ügyéről még nem tudtunk semmit - most sem sokkal többet -, de azt igen, hogy az ő, illetve Goran Dragic megtartása sem lesz olcsó, így viszont a három hátvéd fizetése hosszútávon eléggé megköti az arizonai együttest. Channing Frye-t elengedték az Orlando Magichez - új fizetését látva nem csoda -, őt minden bizonnyal a saját állományból (Markieff Morris), illetve Anthony Tolliverrel pótolják. PJ Tuckert megtartották, ami a védekezés szempontjából elsőrangú lépés volt - és nem is volt annyira drága a kiscsatár -, fontos lelépőjük pedig Frye mellett nem nagyon volt.

Lógva maradt viszont Bledsoe ügye, aminek a végkimenetele rövid- és hosszútávon egyaránt meghatározó lesz, nem csoda, hogy Ryan McDonough nem kapkodja el a döntést. Amennyiben a Suns által ajánlott 4 év, 48 millió dollár környékén sikerül megtartani, ez egy egyértelműen sikeres nyár a Phoenixnek annak ellenére is, hogy nagy nevet egyáltalán nem sikerült a csapathoz csábítaniuk, pénzügyi helyzetük pedig megengedte volna - viszont nem kapkodtak, nem költöttek el fölöslegesen nagy pénzeket csak azért, mert lehetőségük volt rá. Amennyiben azonban QO-n ír alá Bledsoe vagy megadják neki a maximum körüli pénzt, akkor az off-szezon összességében negatív előjelet kap.

Véletlenül senki nem kap mini-LeBron nevet, borzasztóan sokoldalú játékosról van szó, aki nemcsak támadásban képes többféleképpen büntetni, hanem védekezésben is igazi pióca tud lenni, kiemelkedő fizikuma és atletikus képességei vannak. Egy ilyen játékos ingyen elvesztése - QO esetén nagyon nehéz lenne ár-érték arányban jól elcserélni, vagy nyáron egy sign-and-trade-be beletuszkolni - nagyon nagy érvágás és luxus is egyben. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy az előző három idényben összesen 71 mérkőzést hagyott ki, a térdéből pedig kiszedték a meniscust, így félő, hogy Dwyane Wade sorsára jut - egyre több baja lesz, képtelen lesz korábbi nívóját elérni, és új szintjét is csak évi 60-65 mérkőzés erejéig tudja pályára tenni.

Hogy ez mikor következik be, azt nem tudni, és el kell dönteni, mi a jobb: elengedni egy ilyen játékost szinte ingyen, vagy túlfizetni és reménykedni, kibírja a terhelést legalább a következő 4-5 évben, ameddig a szerződése tart. Nyilvánvalóan egyik sem ideális a csapat számára, ezért is akarnak évi 12-13 millió dolláros fizetésnél megállni, de mivel a másik két opcióra jóval nagyobb a lehetőség, így egyelőre olyan fényesen nem lehet vizsgálni a nyáron a Sunsnál történt eseményeket. Jobb lehet a Phoenix, mint volt tavaly, hiszen a keret nagy része együtt maradt, Jeff Hornacek jól mutatkozott be tavaly, és ha sikerül ugyanazt az egységet mutatni, mint az előző szezonban, lehet keresnivalója a Sunsnak akár még a PO-ért folytatott küzdelemben is. A nyári események végső értékelése azonban Bledsoe új szerződésén múlik.

Off-szezon értékelés: ?

 

Sacramento Kings

Draft: Nik Stauskas (1/8)

Távozott: Jason Terry (csere, Rockets), Travis Outlaw (csere, Knicks), Quincy Acy (csere, Kings), Aaron Gray (Pistons, 2 év 2.6 millió), Willie Reed

Érkezett: Darren Collison (Clippers, 3 év 15 millió dollár), Omri Casspi (Rockets, 1 év 1 millió), Eric Moreland (egyetem, 3 év 2.35 millió), Ryan Hollins (Clippers, 1 év 0.9 millió)

Maradt: Rudy Gay, DeMarcus Cousins, Carl Landry, Derrick Williams, Jason Thompson, Ben McLemore, Reggie Evans, Ray McCallum

Jelenlegi keret:
Collison - McLemore - Gay - Thompson - Cousins
McCallum - Stauskas - Casspi - Landry - Evans
Williams - Moreland - Hollins

A Kings az a csapat, amelynél nem érteni a túláradó optimizmust. A drafton kihúzták Nik Stauskast, aki a spacingben segíthet a csapatnak, de a legfőbb gondot, a normális irányító hiányát nem oldották meg. Főleg akkor nem érhető ez a húzás, ha tudjuk, még bent volt Elfrid Payton, aki számára még jó is lehetett volna, hogy nem rajta múlt volna egy személyben a támadójáték Rudy Gay és DeMarcus Cousins mellett, de elöl-hátul sokoldalú játékával segíthette volna a Sacramentót rögtön az első naptól kezdve.

Ehelyett elengedték Isaiah Thomast, és túlfizették Darren Collisont. Collison egy szemernyit sem jobb labdamozgató vagy védő, mint volt a távozó Thomas, és szintén nem keveset keres ahhoz képest, hogy alapvetően csak csereként szabadna pályára engedni - mivel Ray McCallum a vetélytársa csak, így biztosan kezdő lesz. Évi 5 milliós fizetéséből Stauskasnál jobb shooterekre lehetett volna szert tenni, Payton pedig jelenleg is jobb, de egészen biztosan jobb jövőképpel rendelkező megoldás lehetett volna, ez egyértelmű hiba volt szerintem a Kingstől.

Omri Casspi olcsón jött, és a kinti dobásai nagy segítséget is jelenthetnek a csapat számára, ám ezen kívül lényegében nem történt semmi a Sacramentónál, ami azért furcsa, mert nyugat egyik leggyengébb gárdája voltak az előző idényben. Leigazolták a palánk alá Eric Morelandet - aki a nyári ligában nagyon jó volt egyébként -, illetve Ryan Hollinst, ez így összességében megint teljesen érthetetlen, főleg úgy, hogy egyes és kettes poszton kettő (Collison, McCallum) és megint kettő (Ben McLemore és Stauskas) bevethető játékosuk van, míg az erőcsatárokba és a centerekbe lassan bele fognak fulladni.

Volt két cseréjük. Egyrészt a New York Knickshez lepasszolták Travis Outlaw-t Quincy Acy-vel karöltve, másrészt Jason Terry-t a Houston Rocketshez postázták, de az érkező játékosokat (Alonzo Gee, Scotty Hopson, Jeremy Tyler, Wayne Ellington) kivétel nélkül szabadlistára tették vagy fogják tenni. Ennek ellenére ez a két tranzakció az, aminek legalább volt értelme: pénzügyileg jobban állnak ennek a két lépésnek köszönhetően, de a Landry-Thompson kettősnek köszönhetően azért olyan rettenetesen sokat javítani így sem sikerült a payrollon.

Összességében ez szerintem megint egy elbaltázott off-szezon volt a Kings részéről, nyugaton semmi esélyük nincs még a PO közelébe érni se. Gay szerződésének utolsó évében van, valószínűleg tőle jó játékot kapnak, Cousins pedig egyre jobb, az amerikai válogatottban is nagyon jól szállt be a padról legtöbbször, úgyhogy velük nem lesz probléma, de a keret többi részére azt lehet mondani, hogy nem sok puzzle darab van a helyén. Lehetőségük lett volna egy, a pálya mindkét oldalán használható irányítót kiválasztani, ráadásul olcsón, ehelyett túlfizetettek egy bizonyítottan középszerű csereegyest azért, hogy a sokkal könnyebben megoldható shootingot orvosolják a draftról.

Off-szezon értékelés: D

 

Los Angeles Lakers

Draft: Julius Randle (1/7), Jordan Clarkson (2/46)

Távozott: Pau Gasol (Bulls, 3 év 22.35 millió), Chris Kaman (Blazers, 2 év 9.8 millió), Jodie Meeks (Pistons, 3 év 18.8 millió), Marshon Brooks (Emporio Armani Milano), Jordan Farmar (Clippers, 2 év 4.25 millió), Kent Bazemore (Hawks, 2 év 4 millió), Kendall Marshall (Bucks, 1 év, 0.9 millió)

Érkezett: Jeremy Lin (csere, Rockets), Carlos Boozer (amnesztia, 1 év 3.25 millió), Ed Davis (Grizzlies, 2 év 2.1 millió), Keith Appling (egyetem, 1 év 0.5 millió)

Maradt: Kobe Bryant, Steve Nash, Jordan Hill (2 év 18 millió), Nick Young (4 év 21.3 millió), Ryan Kelly (2 év 3.4 millió), Xavier Henry (1 év 1.1 millió), Wesley Johnson (1 év 1.1 millió), Robert Sacre

Jelenlegi keret:
Lin - Bryant - Johnson - Boozer - Hill
Nash - Henry - Young - Randle - Davis
Appling - Clarkson - Kelly - Sacre

Mindent akartak, és ennek nem biztos, hogy nagyon jó vége lesz. Julius Randle esett le nekik a drafton, gondolkodás nélkül húzták be, és ő hosszútávon is nagy erőssége lehet a Lakersnek... már amennyiben nem szorítják háttérbe. A saját lejárók közül ugyanis megtartották Jordan Hillt és Ryan Kelly-t is, amnesztiáról hozták Carlos Boozert és még Ed Davisnek is szerződést adtak. Közülük mindenkinél lehet indokot találni a miértre, egyedül Boozer esete érdekes.

Új vezetőedzőjük is van, hiszen Mike D'Antoni lemondott, helyét Byron Scott vette át. Scott nem tud és nem is akar tankolni, és ez látszik is az idei nyáron. A Lakersnek nem volt lehetősége nagyobb dobásra, egyszerűen nem annyira vonzó célpont már a csapat, mint volt régebben - nem kis mértékben Kobe albatrosz szerződése miatt, ami elviszi a sapka nagy hányadát, így a szabadügynökök tudják, két évig igazán versenyképes csapat nem épülhet a Lakersnél. Így viszont minden kisebb emberre rámentek, aki minimális segítséget is nyújthat.

Hill mentalitása jó lehet Randle elé példaként. Ed Davis más felépítésű és más típusú játékos is, fiatal, rövid- és hosszútávon is jó befektetés, ahogy Kellyvel is lehet még próbálkozni, hiába limitált képességű, leginkább csak távoli dobásokra használható magasember. Boozer azonban rövidtávon két dolgot jelent: jobb helyezést - tehát rosszabb draftpozíciót - és kevesebb játékidőt Randle-nek, egyikre sincs szüksége a Lakersnek. Már ha ésszel élnek, és még csak nem is gondolnak a PO-ra, amire gyakorlatilag a minimálisnál is kevesebb esélyük van ezzel a kerettel. Így Boozer amnesztiáról lehívása, és főleg kezdetése mellett nem sok, mondhatni semmilyen érv nem szól, márpedig Scott megmondta, hogy ő kezdeni fog.

A másik ilyen "fogás" Jeremy Lin megszerzése lenne, de egyrészt Lin posztján Steve Nash van, akinél örülhetünk, ha 10-20 meccsig látjuk, másrészt vele egy első körös draftjog is érkezett, így ez a húzás egyértelműen jó lépés. Wes Johnson és Xavier Henry még 1-1 évig próbálkozik azzal, hogy valahol egy hosszútávú szerződést tudjanak maguknak kicsikarni játékukkal: olyat, amilyet Nick Youngnak sikerült, és Boozer mellett ez a másik dolog, aminek nincs igazán értelme a Lakers nyarában. Young szerződése ugyanis 4 éves, így 5.5 millió dollárt elvesz majd a 2016-os sapkából, teljesen fölösleges húzás volt ez. Tavaly jó szezont futott Young, de amint komoly együttest akar építeni a Lakers, azonnal érzik majd a fájdalmat, amit ez az 5.5 millió mínusz okoz az "elkölthető pénzek" menüpontból.

Összességében Randle-lel nagyon jól jártak az aranysárga-lilák, a Lin-cserében pedig nagyon lehúzták a Rocketset - úgy, hogy utána a Houston nem is tudta megcsinálni, amiért elpasszolták Lint (Bosh leigazolása). Abban már közel sem vagyok ennyire biztos, hogy Scott kinevezése jó lépés volt, mert rövidtávon gondolkodó tréner érkezett egy újjáépülő csapat élére, ez az a középút, ami sok csapatot a senki földjén tartott évekig. Boozer leigazolása és Young új szerződése pedig kifejezetten vakvágányra vezethet, a magasemberekben való tobzódás például azonnal ki is nyírhatja, de legalábbis lelassíthatja Randle fejlődését.

Off-szezon értékelés: C

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus