Off-szezon értékelő: Pacific divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Pacific divízió csapatait, a Lakerst, a Clipperst, a Warriorst, a Sunst és a Kingst.

Pacific Divízió

Golden State Warriors

Draft: Kevon Looney (1/30)

Távozott: David Lee (csere, Celtics), Justin Holiday (Hawks, 2 év 1.7 millió)

Érkezett: Gerald Wallace (csere, Celtics)

Maradt: Stephen Curry, Klay Thompson, Andrew Bogut, Draymond Green (5 év 82 millió), Andre Iguodala, Shaun Livingston, Marreese Speights, Harrison Barnes, Leandro Barbosa (1 év 2.5 millió), Festus Ezeli, Brandon Rush, James Michael McAdoo

Jelenlegi keret:
Curry - Thompson - Barnes - Green - Bogut
Livingston - Barbosa - Iguodala - Speights - Ezeli
Rush - Wallace - Looney - McAdoo

A bajnoknál nem sok mindent kellett csinálni idén, hiszen a keret nagy része le volt már kötve így is. A drafton kihúzták az 1/30-as pickkel Kevon Looney-t. Neki még lehet szerepe a jövőben, hiszen ezzel a draftjoggal akarták kiszórni David Lee fizetését, ám mivel nem sikerült, így legalább a posztjára draftoltak. Looney-t egyébként sem nagyon lehetett már bent hagyni az első kör végén - nem sokkal a játékosbörze előtt még a lottery környékére is jósolták őt.

A szabadügynökeik közül természetesen Draymond Green megtartása volt az első és legfontosabb feladatuk, amit végül meg is oldottak: majdnem maximum szerződést adtak Greennek, de ez az összességében 8 milliós spórolás még jól jöhet a továbbiakban majd, ezen a szerződésen egyébként nem kellett sokat töprengeniük. Justin Holiday és Leandro Barbosa egymást váltották a rotációban az idény során - utóbbi megtartása mellett döntöttek, míg az ex-szolnoki a hármas poszton meggyengülő Atlanta Hawkshoz távozott.

Volt egy cseréjük is: a már említett Lee-n spórolniuk kellett a luxusadó miatt. Az már más kérdés, hogy szerintem ezt erősen kérdőjeles módon tették meg, hiszen arra a Gerald Wallace-ra passzolták el, aki 10.1 milliós lejáróval rendelkezik, így csak 5.4 milliót csíptek le a fizetésekből - a luxusadóval együtt ez nagyjából 20 milliós spórolás volt a tulajdonosoknak. Wallace játékosként használhatatlan, legalábbis évek óta nem látta már senki (jól) játszani. Ha stretch provisionnel kivásárolnák, további 7 milliót tudnának lecsípni a payrollból, de valószínűleg megelégedtek azzal, hogy nem kellett picket feláldozniuk, Lee pedig nem sokat tett hozzá a bajnoki szezonhoz sem - igaz, pont a PO-ban és a döntőben azért meg lehetett vele kavarni az állóvizet.

Összességében nézve Green hosszabbítását megoldották, Lee pótlását is - még ha nem is a cserével, hanem draft útján -, így hiába nem tettek le különösebb dolgot az asztalra - győztes csapaton ne változtass jeligére nem is nagyon kellett -, elfogadható volt a nyaruk.

Off-szezon értékelés: C+

 

Los Angeles Clippers

Draft: Branden Dawson (2/56)

Távozott: Matt Barnes (csere, Hornets), Spencer Hawes (csere, Hornets), Glen Davis (?), Lester Hudson (waiver), Ekpe Udoh (?), Dahntay Jones (?), Hedo Türkoglu (?)

Érkezett: Lance Stephenson (csere, Hornets), Paul Pierce (3 év 10 millió), Wesley Johnson (1 év 1.1 millió), Josh Smith (1 év 1.5 millió), Cole Aldrich (1 év 1.1 millió)

Maradt: DeAndre Jordan (4 év 87.7 millió), Chris Paul, Blake Griffin, JJ Redick, Jamal Crawford, Austin Rivers (2 év 6.4 millió), CJ Wilcox, Jordan Hamilton

Jelenlegi keret:
Paul - Redick - Pierce - Griffin - Jordan
Rivers - Crawford - Stephenson - Johnson - Smith
Wilcox - Hamilton - Dawson - Aldrich

A drafton megszerezték a második kör végén kiválasztott Branden Dawsont és volt egy cseréjük is, a Charlotte Hornets-cel üzleteltek - kezdő kiscsatáruk, Matt Barnes és Spencer Hawes ment Lance Stephensonért Michael Jordanékhez. Stephenson jövő nyáron kiszórható, így a kockázat nem olyan nagy, mégis elég komoly a veszélye annak, hogy a csapaton belüli kémiára rossz hatással lesz, az Indiana Pacersnél láttunk már erre példát. Rizikós lépés annak ellenére is, hogy tehetségét nézve nagy csere volt ez a Clippersnek.

A szabadügynökpiacon megjárták a poklot, majd a menyországot is, mikor DeAndre Jordan elkötelezte magát a Dallas Maverickshez, a következő héten viszont már megbánta döntését és inkább úgy döntött, marad. Közben aláírt hozzájuk Paul Pierce és Wesley Johnson is - előbbi megszerzésével és Jordan megtartásával gyakorlatilag a legszűkebb elitbe be is lépett a Clippers. Pierce pont azt a vezéregyéniséget hozza meg, ami szerintem hiányzott eddig a csapatból, aki a (fontos) meccsek végén pont annyiszor villan meg, amennyiszer és amikor kell.

A magasemberrészlegük július legelején még pocsékul nézett ki, aztán Jordan maradása mellett leigazolták Cole Aldrich-ot, nemrég pedig Josh Smith is aláírt hozzájuk. Mivel Austin Rivers is hosszabbított két évvel, így a Clippers kerete gyakorlatilag kész és bombaerős... papíron. Az ugyanis jó kérdés - és majd a szezonfelvezető cikk(ek) témája lesz -, hogy Smith és Stephenson hogyan férnek meg egymással. Előbbinek volt egy jó fél éve Houstonban, de azért az sem lenne meglepő, ha újfent a Pistonsnál látott énjét hozná, Stephenson pedig másfél éve nem tud jó dolgot tenni.

Az mindenesetre biztos, hogy az igen szűkös lehetőségekhez képest Doc Rivers most a lehető legjobb keretet rakta össze magának, ennél nehezebb lett volna jobb off-szezont felírni a Clippersnek, hiszen Jordant megtartották, Pierce személyében tudtak igazolni egy Jolly Jokert is, és az eddigi Glen Davis, Hedo Türkoglu, Spencer Hawes puhány sor helyett Smith és Aldrich lesz most bevethető - utóbbi is hozni fog annyit, mint a török és Hawes, ennyi biztos.

Off-szezon értékelés: A+

 

Phoenix Suns

Draft: Devin Booker (1/13)

Távozott: Marcus Morris (csere, Pistons), Reggie Bullock (csere, Pistons), Danny Granger (csere, Pistons), Gerald Green (Heat, 1 év 1.36 millió), Marcus Thornton (Rockets, 1 év 1.2 millió), Brandan Wright (Grizzlies, 3 év 18 millió), Jerel McNeal (waiver)

Érkezett: Jon Leuer (csere, Grizzlies), Tyson Chandler (4 év 52 millió), Mirza Teletovic (1 év 5.5 millió), Sonny Weems (2 év 5.75 millió), Ronnie Price (1 év 1.5 millió)

Maradt: Brandon Knight (5 év 70 millió), Eric Bledsoe, Markieff Morris, PJ Tucker, Alex Len, TJ Warren, Archie Goodwin

Jelenlegi keret:
Bledsoe - Knight - Tucker - Morris - Chandler
Price - Booker - Warren - Teletovic - Len
Goodwin - Weems - Leuer

A drafton kiválóan választottak, Devin Booker "lefoglalását" részben igazolja már a nyári liga is, ahol megmutatta a dobóhátvéd, hogy nemcsak a dobásban jó, de egész jó atletikus képességei is vannak, komplettebb játékos annál, mint amilyennek a draft előtt tartották. A drafton szerezték meg Jon Leuert is, akiért Andrew Harrison játékjogát adták a Memphis Grizzliesnek - hogy ennek lesz-e jelentősége, azt maximum a szezon során tudjuk meg, egyelőre nem tűnik egy túl nagy horderejű döntésnek.

Brandon Knighttal nagyon gyorsan megegyeztek és szerintem borzasztóan sok pénzért ahhoz képest, amilyen szerepe lehet a csapatnál - nagyon okosan kell összecsiszolniuk őt Eric Bledsoe-val, különben ez az évi 14 millió dollár ablakon kidobott pénz lesz. A nagy nyári sztorijuk azonban nem ő, hanem LaMarcus Aldridge volt, akinél az utolsó pillanatig versenyben voltak a San Antonio Spursszel.

Miatta - és Alex Len mentorálására - leigazolták Tyson Chandlert, tették mindezt szerintem egy kicsit drágábban, illetve inkább hosszabb időre, mint ideális lett volna. Emellett kiszórták Marcus Morrist, Reggie Bullockot és Danny Grangert is. LMA ugyan nem őket választotta végül, de összességében nézve szerintem így is jól jártak ezekkel a lépésekkel, mert az autóvárosba költöztetett játékosokra semmi szükségük nincs, ha pedig Chandlerre is jótékony hatással lesz a phoenixi levegő, mint oly sok veteránra, akkor akár szerződése végéig hasznos lehet ennyi pénzért is.

Mivel volt pénzük, Mirza Teletovicot pedig csak egy évre kötötték le, így az ő 5.5 milliója sem vészes, ahogy Ronnie Price-ra is szükség lehet egyes poszton. Sonny Weemset viszonylag olcsón sikerült leigazolni, állítólag neki többet ajánlott a Barcelona, de sok értelmét nem látom az ő megszerzésének egy olyan csapatban, ahol PJ Tucker szerintem egy kicsit mindent jobban tud, mint ő, TJ Warren és Booker akkora tehetségek, hogy kár lenne őket Weems miatt hagyni megrohadni a padon, Knight pedig most kapott egy vaskos szerződést, szinte biztos, hogy ő a kezdő kettese a Sunsnak.

Összességében nézve szerintem pozitív, amit a Suns csinált az off-szezonban, de voltak érdekes dolgaik. Az Aldridge-ért folytatott hajsza és a miatta hozott döntések jó fényt vetnek az egészre, Teletovic is nagyon szépen illik Len és Chandler mellé is, de erősen kétséges számomra, hogy Knightot kettes posztra megérte-e ennyiért tartani (csereegyesnek biztos nem), illetve hogy Weemsszel mit akarnak, mennyire fogja ő Bookerék lehetőségeit behatárolni. Egy érdekes kérdés még nyitva van náluk: testvére elcserélése miatt Markieff Morris "kicsit" zabos lett, az ő sorsa (marad-e vagy megy) szerintem még egyáltalán nem eldöntött.

Off-szezon értékelés: B

 

Sacramento Kings

Draft: Willie Cauley-Stein (1/6)

Távozott: Carl Landry (csere, Sixers), Nik Stauskas (csere, Sixers), Jason Thompson (csere, Sixers), Reggie Evans (?), Ryan Hollins (?), Ray McCallum (csere, Spurs), Andre Miller (?), Derrick Williams (Knicks)

Érkezett: Rajon Rondo (1 év 9.5 millió), Kosta Koufos (4 év 33 millió), Marco Belinelli (3 év 19 millió), Caron Butler (2 év 3 millió), James Anderson (?), Quincy Acy (2 év, 2 millió), Duje Dukan (2 év 1.1 millió)

Maradt: DeMarcus Cousins, Rudy Gay, Darren Collison, Ben McLemore, Omri Casspi (2 év 6 millió), Eric Moreland, David Stockton

Jelenlegi keret:
Rondo - McLemore - Gay - Cauley-Stein - Cousins
Collison - Belinelli - Butler - Casspi - Koufos
Stockton - Anderson - Acy - Dukan - Moreland

Ha van csapat, amelyiknek nehéz összefoglalni a nyarát, akkor az a Kings. Már a draft előtt több esemény történt velük, mint más csapatokkal az egész eddigi off-szezon során, hiszen George Karl el akarta cserélni DeMarcus Cousinst, a center twitteren üzent a trénernek, Vlade Divac elnök és Vivek Ranadive tulajdonos pedig naponta nyilatkoztak az ügyről, arról, hogy nem cserélik a centert - ennek ellenére Karl leváltásáról és Cousins Lakersbe való cseréléséről is pletykáltak. Óriási volt a káosz, mire elérkeztünk a drafthoz, itt meglepetésre nem csinált butaságot az együttes, hiszen Willie Cauley-Steint húzták.

A draft után Nik Stauskast, Jason Thompsont, Carl Landryt és első körös pickeket cseréltek a Philadelphia Sixershez. Akkor is értekeztünk róla külön, hogy egy esetben volt ennek értelme: ha fel tudják úgy tölteni a keretet, hogy jelentősen jobbak lehetnek, mint korábban. Bár az akkor emlegetett Wesley Matthews visszautasította ajánlatukat, azért a bevásárlás így is megtörtént és nem lehet azt mondani, hogy papíron ne nézne ki sokkal jobban ez a Kings, mint eddig.

Rajon Rondo nagyjából az utolsó utáni esélyét kapja meg, Karl rendszerében úgyis az irányítók vannak a főszerepben, úgyhogy most bizonyíthatja, hasznos tagja tud még lenni egy NBA-csapatnak - nagy kockázatot nem vállaltak egyéves szerződésével. Marco Belinelli megszerzésével a külső dobások problémáját is elkezdték orvosolni - mivel maradt Omri Casspi is, így ez a részleg a padon egész jól is néz ki. Az olasz gyakorlatilag Stauskas javított változata, aki már készen áll a bevetésre - a tavaly draftolt Stauskas nagyon befürdött első szezonjában. Szintén hasznos lehet Caron Butler a padról, ráadásul nagyon nem kellett költeni rá.

Húztak azonban egy teljes érthetetlent is, mikor Ray McCallumot a Spurshöz postázták egy második körs draftjogért - ennek Rondo lelépése esetén még jócskán megihatják a levét, semmi szükség nem volt erre a húzásra.

A magasembereknél nagy volt a jövés-menés: a Sixershez távozó két erőcsatár mellett Derrick Williams már biztosan máshol folytatja, Ryan Hollinsnak és Reggie Evansnek pedig még nincs csapata - utóbbi meglepetés inkább, ő annyira specialista, hogy a padra 5-6. számú magasnak elférne szerintem. Cauley-Stein mellett Quincy Acy érkezett nemrég a padra, Kosta Koufosszal pedig egy olyan cserecentert is igazoltak, aki markánsabb lehet, mint akármelyik távozójuk - még ha kicsit túl is fizették ezért.

Összességében nézve nehéz értékelni az off-szezonjukat. Állományban papíron sokkal jobbak lettek, hiszen Rondo mögött ott van még az eddig kezdő Darren Collison, Stauskast egy jobb dobóra váltották, szereztek egy jól védekező cserecentert, illetve a drafton is olyan magasembert választottak, aki elit védő lehet az NBA-ben is. Ez így eddig ha nem is hibátlan (Rondo értékénél még az is erősen kérdéses, hogy a pozitív tartományban lesz-e majd, McCallum elcserélése pedig óriási butaság), de jó, mert legalább a lehetőség meg van bennük - az előző idényekben teljesen kilátástalan volt az állomány és ennek megfelelően a teljesítményük is. A Karl és Cousins körüli herce-hurca is a nyaruk része volt azonban, ez pedig teljesen tönkretehet mindent, hiába szedett össze egy viszonylag pofás keretet Divac.

Off-szezon értékelés: B+

 

Los Angeles Lakers

Draft: D'Angelo Russell (1/2), Larry Nance Jr. (1/27), Anthony Brown (2/34)

Távozott: Ed Davis (Blazers, 3 év 20 millió), Wesley Johnson (Clippers, 1 év 1.1 millió), Jeremy Lin (Hornets, 2 év 4 millió), Ronnie Price (Suns, 1 év 1.5 millió), Jordan Hill (Pacers, 1 év 5 millió dollár), Vander Blue (?), Dwight Buycks (?), Wayne Ellington (Nets, 2 év 3 millió)

Érkezett: Roy Hibbert (csere, Pacers), Brandon Bass (2 év 6.1 millió), Lou Williams (3 év 7 millió), Robert Upshaw (1 év 0.5 millió)

Maradt: Kobe Bryant, Nick Young, Julius RandleRyan Kelly, Robert Sacre, Jordan Clarkson, Tarik Black, Jabari Brown

Jelenlegi keret:
Russell - Clarkson - Bryant - Randle - Hibbert
Williams - J. Brown - A.Brown - Bass - Black
Young - Nance Jr. - Kelly - Sacre - Upshaw

A drafton végül D'Angelo Russell mellett döntöttek - az irányító a nyári ligában pocsékul játszott összességében, de egyrészt ez annyira azért nem mérvadó, másrészt lesz ideje bőven fejlődni. Larry Nance Jr. kiválasztása már érthetetlenebb volt a június végi játékosbörzén, de mutatott elég jó dolgokat a csatár Las Vegasban, nagyon hajtós, igazi jó vízhordó lehet a későbbiekben, míg Anthony Brown a 3&D vonulatot fogja képviselni, az már most látszik. Igazoltak nemrég egy negyedik fiatalt is - a nem drafolt Robert Upshaw-nak a pályán kívül és a faultokkal is vannak gondjai, de fél millió dollár nem kockáztatás az esetében.

Nagyon nem indult jól a nyaruk, hiszen hiába voltak nagy terveik, csont nélkül estek ki szinte minden nagyobb szabadügynöknél, esélyük sem volt megszerezni a nagy neveket. Léptek is, amint elfogytak a magasemberek, megegyeztek ugyanis az Indiana Pacersszel, hogy az ott létszám felettivé váló Roy Hibbertet ezután ők foglalkoztatják. Semmibe nem került a megszerzése és egy jól védekező center nagyon kellett a csapatnak. Mivel rizikó nincs benne szerződése miatt, ez a lépés szerintem rendben van. Eleinte úgy gondoltam, sok értelme nincs, mert emiatt akár kikerülhetnek a 3 legrosszabb csapat közül is, márpedig akkor bukják jövő évi első körösüket, de az látszik, hogy jó szabadügynököt nem fognak igazolni soha, ha gyenge a csapatuk, ezen segíthet Hibbert.

Két kifejezetten jónak tűnő igazolásuk volt, hiszen 3 évre 21 millió dollárért, szerintem potom összegért tudták leigazolni a legjobb hatodik embernek választott Lou Williamst. Az már más kérdés, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ennek rövidtávon lesz bármilyen haszna is, nagyon sok a labdatemető a csapatnál, de ennyi pénzért az új sapka mellett meg lehet vele próbálkozni még egy ilyen káoszban is, mint ami a Lakersnél van. Brandon Bass is olcsón jött, évi 3 millió dollárért, ennyit pedig biztosan ér az erőcsatár, a padról mindketten komoly segítség lehetnek.

Arról a padról, ahonnan a hírek szerint nagyon szeretné az együttes eltakarítani Robert Sacrét, Ryan Kellyt és Nick Youngot. Utóbbi áruba bocsájtása talán azt jelentheti, hogy a Lakersnél is komoly csapatot akarnak felépíteni, Sacréra pedig semmi szükségük nincs Upshaw, Tarik Black és Hibbert mellett.

Összességében nézve erősen felemás nyaruk volt, hiszen nagy terveik voltak, abból kivétel nélkül semmi nem jött össze. A draftjuk jónak tűnik és a keret "foltozgatását" is egészen jól oldották meg Bass, Williams és Hibbert megszerzésével - sokat egyikőjükkel sem rizikóztak, de azt is hozzá kell tennünk, hogy nem is léptek velük sokat előre. Nem sikerült igazi hármast sem szerződtetniük egyelőre, nagyon úgy néz ki, hogy Kobe Bryantet láthatjuk majd ezen a poszton többször is, az pedig nem sok jót vetít előre a legenda egészségi állapotával és szezonjával kapcsolatban.

Off-szezon értékelés: B-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus