Off-szezon értékelő: Southeast divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Southeast divíziót, a Heatet, a Hawkst, a Wizardsot, a Magicet és a Hornetst.

A nyugati divízókat az alábbi linkeken megtaláljátok:
Pacific
Northwest
Southwest


Southeast Divízió

Atlanta Hawks

Draft: Marcus Eriksson (2/50), Dimitrios Agravanis (2/59)

Távozott: DeMarre Carroll (Raptors, 4 év 60 millió), Pero Antic (Fenerbahce, 2 év), Austin Daye (waiver), Elton Brand (?), John Jenkins (Mavericks, 3 év 2.2 millió)

Érkezett: Tiago Splitter (csere, Spurs), Tim Hardaway Jr. (csere, Knicks), Walter Tavares (2014-es draft 2/43, 3 év 3 millió), Justin Holiday (Warriors, 2 év 1.4 millió)

Maradt: Paul Millsap (3 év 58 millió), Al Horford, Jeff Teague, Kyle Korver, Thabo Sefolosha, Mike Scott, Shelvin Mack, Kent Bazemore, Dennis Schröder, Mike Muscala

Jelenlegi keret:
Teague - Sefolosha - Korver - Millsap - Horford
Schröder - Bazemore - Holiday - Scott - Splitter
Mack - Hardaway Jr. - Muscala - Tavares

Az tudható volt már a szabadügynökpiac előtt, hogy nagy valószínűséggel elveszítik vagy DeMarre Carrollt vagy Paul Millsapet, mivel a teljes Bird-joga egyikőjüknek sem volt meg, így nem adhattak nekik bármekkora fizetést a sapka fölött. A nagy pénzt aztán Millsap kapta, de teljesen érthetetlen módon a drafton se spórolást nem hajtottak vége - egy hátracserét követően Tim Hardaway Jr.-t szerezték meg, szerintem teljesen feleslegesen, hátvéd posztokon így sincs gondjuk, Hardaway Jr. meg egyébként sem egy túl hasznos játékos -, se fiatalt nem húztak egyik posztra sem, pedig az ő draftjoguknál ott volt még például a sokra tartott Kelly Oubre Jr. is.

A draft (szerintem) fiaskója után meghozták a nehéz döntést, Millsap maradt, miközben megszerezték Tiago Splittert a LaMarcus Aldridge miatt spórolni akaró Spurstől a semmiért - így kicsit kevésbé érthető, miért nem Carrollt tartották meg, de úgy néz ki, hogy más szerkezetű Atlantát láthatunk majd a következő idényben. Splitter megszerzése mindenesetre szerintem komoly előrelépést jelent majd a magas posztokon, ugyanis a Fenerbahcéhez távozó Pero Anticot kell helyettesítenie, nála pedig egyszerűen jobb játékos - triplavető magasnak úgyis ott van még Mike Scott és Mike Muscala, minden másban jobb a brazil a macedónnál.

Európából áthozták még Walter Tavarest, de ő valószínűleg nem kap sok lehetőséget, maximum sérülés esetén kerül majd pályára. Ami fontosabb, hogy Carrollt nemcsak a draftról, de a szabadügynökök közül sem próbálták meg pótolni. Valószínűleg házon belül lesz a megoldás: Kyle Korver csúszik hármasba és Thabo Sefolosha kezd majd, Korver cseréje pedig a Golden State Warriorsnél és a Szolnoki Olaj KK-nál az elmúlt két évben egyaránt bajnoki címet szerző Justin Holiday lesz, akinek a Hawks állományát nézve jóval több lehetősége lehet, mint volt az oaklandieknél és Carrollhoz hasonlóan a 3&D vonalat képviseli.

Összességében nézve borzasztóan felemás az összkép. Splitter nagy erősítés lesz a magas posztokon, ez a Millsap-Horford-Splitter hármas főleg keleten nagyon "pofásnak" tűnik és jó tripladobó négyesek is vannak mellettük. Ennél viszont szerintem többet vesztettek Carroll távozásával, aki védekezésben a hangadó, támadásban pedig kifejezetten hasznos láncszem volt - Sefolosha még ha tudja is a védelemben pótolni, elöl biztosan nem. Holiday-t jó igazolásnak tartom, de jelentősége nincs akkora, hogy érdemben változtasson a "jegyen".

Off-szezon értékelés: D+

 

Washington Wizards

Draft: Kelly Oubre Jr. (1/15), Aaron White (2/49)

Távozott: Paul Pierce (Clippers, 3 év 10 millió), Rasual Butler (?), Will Bynum (Kína), Kevin Seraphin (?)

Érkezett: Jared Dudley (csere, Bucks), Alan Anderson (Nets, 1 év 4 millió), Gary Neal (1 év 2.1 millió)

Maradt: John Wall, Nené Hilario, Marcin Gortat, Bradley Beal, Martell Webster, Otto Porter Jr., Kris Humphries, Drew Gooden (2 év 6.8 millió), Ramon Sessions, DeJuan Blair, Garrett Temple

Jelenlegi keret:
Wall - Beal - Porter - Nené - Gortat
Sessions - Anderson - Dudley - Gooden - Humphries
Neal - Temple - Webster - Oubre Jr. - Blair

Nekik pont az Atlanta butáskodása jött jól a drafton, így ki tudták választani Kelly Oubre Jr.-t, aki a 19. helyen (eredeti draftpozíciójukban) már biztosan nem lett volna elérhető. Kicsit elő is készültek Paul Pierce távozására, hiszen erősen kérdőjeles volt már a játékosbörzén is a veterán legenda jövője. Pierce aztán döntött, a Los Angeles Clippershez szerződött, nekik pedig lépniük kellett: veterán swingmannek hozták Jared Dudley-t a Buckstól és leigazolták Alan Andersont is.

Egyikőjük sincs Pierce szintjének a közelében, de mindketten elöl-hátul használható játékosok, szerintem a padról mindketten bőven kapnak majd perceket - már ha Otto Porter Jr. kezd és nem Dudley. Andersonnak lesz egy kis konkurenciája is, ugyanis a Wizards Gary Neallel is megállapodott, aki tripladobóként bizonyos szituációkban használható lehet, viszont szerintem Anderson és Ramon Sessions is meg fogja előzni a rotációban.

Nem meglepő, hogy a sokat nem játszó Will Bynum távozott, ahogy Rasual Butlert sem tartották meg - a Dudley-csere és Oubre Jr. draftolása után fölösleges is lett volna. Magas posztokon egy fokkal érdekesebb, hogy Kevin Seraphinnal nem nagyon számolnak - bár még tárgyalásban állnak vele, sok más csapat is érdeklődik iránta. Ha így marad minden, akkor Marcin Gortat mellett nem sok centere lesz a csapatnak, azt ugyanis nem igazoltak még, a padról csak DeJuan Blair, Drew Gooden és Kris Humphries bevethetőek - mind erőcsatárok.

Összességében nézve az ő nyaruk sem jön ki nekem pozitívra. Pierce szerintem tökéletes mentor volt és a rájátszásban a szoros végjátékokat majdnem egyedül lerendezte rendre. Dudley és Anderson hiába tapasztalt kosarasok, meg sem közelítik PP szintjét elismertségben és játékban sem. Oubre Jr. kiválasztása jó, de neki meg egyelőre nem sok játéklehetősége lesz, mert ha Dudley sérvműtétje utáni felépülése el is húzódik 4 hónapra, Porter mellett még valószínűleg a tavaly pocsék szezont futó Martell Wesbter is előtte van a rotációban.

Off-szezon értékelés: C-

 

Miami Heat

Draft: Justise Winslow (1/10), Josh Richardson (2/40)

Távozott: Michael Beasley (?)

Érkezett: Amare Stoudemire (1 év 1.5 millió), Gerald Green (1 év 1.5 millió), 

Maradt: Chris Bosh, Dwyane Wade (1 év 20 millió), Goran Dragic (5 év 90 millió), Luol Deng, Josh McRoberts, Chris Andersen, Mario Chalmers, Udonis Haslem, Zoran Dragic, Shabazz Napier, Henry Walker, Hassan Whiteside, Tyler Johnson, James Ennis

Jelenlegi keret:
G.Dragic - Wade - Deng - Bosh - Whiteside
Napier - Green - Winslow - McRoberts - Andersen
Chalmers - Johnson - Ennis - Stoudemire - Haslem
Walker - Z.Dragic

Nem lehettek túl nyugodtak a nyár elején, de náluk az előrelépés egyértelmű. A drafton rögtön behúzták a legnagyobb stealnek gondolt Justise Winslow-t a 10. helyen - erre a mock draftok alapján szinte esélyük sem volt. Winslow azóta a nyári ligában sokat nem mutatott, de sérült is volt, ezt is figyelembe kell venni, a valószínűleg jövő nyáron távozó Luol Deng helyére tökéletes pótlás lehet.

Deng úgy döntött, marad szerződése második évére is, lehívta opcióját, Goran Dragic-csal pedig sikerült elég hamar megállapodni. 5 évre 90 millió dollár (talán) sok a szlovén játékos teljesítményét nézve, de nem kellett maximum kontraktust adniuk, mindenki tudta, hogy Dragicot kitömi valamelyi franchise a piacon, úgyhogy olcsóbban nem lehetett megtartani, pótolni meg nem tudták volna - egyrészt mert nem volt rá pénzük, másrészt mert hasonló kaliber nem volt elérhető. Dwyane Wade nagyon sokáig húzta a dolgot a többiekhez képest, aztán csak megkapta az áhított 20 millió dollárját - igaz, csak egy évre.

Ezzel a floridaiak nyara gyakorlatilag késznek volt tekinthető, hiszen a draftból a lehető legjobban jöttek ki, a kezdőötöst pedig sikerült egyben tartaniuk. Leigazolták azonban Amare Stoudemire-t és Gerald Greent is minimumért. Előbbi szerintem túl nagy szerepet csak akkor fog játszani, ha Josh McRoberts vagy Chris Bosh lesérül, esetleg ha Chris Andersent elcserélik. Utóbbi viszont fontos scorer lehet Wade mögött - ha éppen jó napja/szezonja lesz, kifejezetten hasznos lesz, ha nem, sokat akkor sem kockáztattak vele, úgyhogy az ő veterán minimumos igazolása rizikó nélküli.

Összességében nézve nem volt azért olyan rettenetesen nehéz feladata a floridai gárdának. A kezdőötöst együtt tartották, de Dragic-csal hamar megállapodtak - sok pénzt is adtak neki és volt is hajlandóság a játékos részéről a maradásra, ezt pedig már korábban is lehetett tudni -, azzal pedig kevesen számoltak, hogy Wade tényleg lelép a franchise-tól, inkább csak az erőfitogtatás ment, amikor édesapja Cleveland-pólóban mutatkozott és hasonlók. Amare és főleg Green megszerzése pozitívum, de kategóriát szerintem csak utóbbi dobhat rajtuk és ő is erősen kérdéses, hogy fog-e, Winslow draftja viszont nemcsak rövid, de hosszútávon is aranyat érhet a floridaiaknak.

Off-szezon értékelés: A-

 

Charlotte Hornets

Draft: Frank Kaminsky (1/9)

Távozott: Bismack Biyombo (Raptors, 2 év 6 millió), Noah Vonleh (csere, Blazers), Gerald Henderson (csere, Blazers), Jason Maxiell (?), Lance Stephenson (csere, Clippers), Jeffery Taylor (Real Madrid, 1 év 900k), Mo Williams (Cavaliers, 2 év 4.3 millió)

Érkezett: Nicolas Batum (csere, Blazers), Spencer Hawes (csere, Clippers), Jeremy Lamb (csere, Thunder), Jeremy Lin (Lakers, 2 év 4.4 millió), Aaron Harrison (nem draftolt, 2 év 1.4 millió), Tyler Hansbrough

Maradt: Al Jefferson, Kemba Walker, Marvin Williams, Michael Kidd-Gilchrist, Cody Zeller, Brian Roberts, PJ Hairston, Troy Daniels

Jelenlegi keret:
Walker - Lamb - Batum - Hawes - Jefferson
Lin - Daniels - Kidd-Gilchrist - Williams - Zeller
Roberts - Harrison - Hairston - Kaminsky - Hansbrough

Az előző három csapattal ellentétben nehéz összefoglalni, mit és miért csinált pontosan a Hornets. Abból indultak ki, hogy a védekezésük jó, de a kinti dobásokban javulniuk kell, ennek megfelelően vitték végig az off-szezont. Három cseréjük is volt a draft előtt. Az egyikben Noah Vonleh-ért és Gerald Hendersonért megkapták Nic Batumot. A francia kiscsatár hatalmas előrelépés lehet Michael-Kidd Gilchristhez képest támadóoldalon és jó védő is, egy teljesen új dimenziót nyithat meg a Charlotte-nak... már ha formában van, ha ugyanis az előző szezonban mutatott játékát hozza, akkor nem lesz sokkal jobb, mint volt Henderson.

A másikban a Los Angeles Clippershez cserélték Lance Stephensont Spencer Hawesért és a Memphisbe Luke Ridnourért továbbcserélt Matt Barnesért. Stephenson pocsék volt, ezzel semmit nem veszthetnek. Hawes jól dob kintről és egész jól is passzol, úgyhogy Josh McRoberts utánérzés lehet a csapatnál, de ugyanaz áll rá is, mint Batumra - olyan formában, ahogyan az előző szezonban játszott, nem sok segítségére lesz a gárdának. Még június 25-én cseréltek Jeremy Lambért is, akiért semmit nem kellett feladniuk, de Lamb ugyanaz a kategória, mint az előző két érkező, azzal a különbséggel, hogy ő még soha nem bizonyította tehetségét, Batumról és Hawesról legalább tudjuk, hogy tudnak hasznosak is lenni.

A drafton aztán kiválasztották Frank Kaminskyt, ami így utólag nézve még nagyobb baklövés volt, mint először, a draftértékelőben tűnt. Egy csapatnak, amelyiknek nincs külső dobása, ráadásul Henderson elcserélésével igazán kettese sem és kiválaszthatja még Devin Bookert is, szerintem óriási butaság Kaminskyre tenni, aki jó eséllyel gyenge védő lesz NBA szinten, de ha nem így van is ott toporog előtte még Marvin Williams és a most szerzett Hawes a posztján. Jeremy Lin már sokkal jobb igazolásnak tűnik, főleg mivel sokat nem kell rááldozni, ő újra felépítheti kicsit magát a kisebb reflektorfényt kapó Hornetsnél. Tyler Hansbrough leigazolása viszont számomra megint érthetetlen - újabb fehér erőcsatár, aki centert nem tud játszani, de ő legalább kintről sem jó, csak hajt. Eközben elengedték Bismack Biyombót potom pénzért, miközben ezek mellé a puha, kinti dobásokra jó játékosok mellé pont ő kellett volna védekezni.

Összességében nézve sok volt a változás, de túl sok értelmet nem lehet felfedezni benne. Annyira biztosak voltak Steve Clifford vezetőedzőék a belső védekezésben, hogy a most 4-es és 5-ös poszton bevethető hat ember közül egyik se jó védő - ha ebből is összehoz Clifford egy elfogadható D-t, nagy mágus. A kinti dobásokat úgy, ahogy megoldották, bár hozzá kell tenni, hogy Kaminskynek hiába ez a profilja, ha van előtte egy teljesen ugyanolyan ember (Hawes) meg egy másik szintén erre használható négyes (Williams). Egy centere van a csapatnak, mert Hansbrough és Cody Zeller sem az, úgyhogy még az is elképzelhető, hogy Kaminskyt ötös poszton használják majd, de a védekezés itt válik majd igazán bajossá.

Off-szezon értékelés: D-

 

Orlando Magic

Draft: Mario Hezonja (1/5), Tyler Harvey (2/51)

Távozott: Ben Gordon (?), Mo Harkless (csere, Blazers), Kyle O'Quinn (New York Knicks, 4 év 16 millió), Luke Ridnour (csere, Grizzlies)

Érkezett: CJ Watson (Pacers, 3 év 15 millió), Jason Smith (Knicks, 1 év 4.3 millió), Keith Appling (D-Liga, 2 év 1.4 millió)

Maradt: Tobias Harris (4 év 64 millió), Nikola Vucsevics, Channing Frye, Victor Oladipo, Aaron Gordon, Elfrid Payton, Andrew Nicholson, Evan Fournier, Dewayne Dedmon, Devyn Marble

Jelenlegi keret:
Payton - Oladipo - Harris - Gordon - Vucsevics
Watson - Fournier - Hezonja - Frye - Smith
Appling - Marble - Nicholson - Dedmon

Náluk nem sok mozgás volt a nyár folyamán, ahogyan a Wizardsnál és a Heatnél sem. A drafton megszerezték Mario Hezonját, aki nem túl hatékony, de látványos játékkal mutatkozott be a nyári ligában, érdekes színfoltja lesz a Magicnek és az NBA-nek is.

Ezt követően elengeték a harmadik sort gyakorlatilag, hiszen Luke Ridnourt elcserélték a tavalyi drafton utolsónak húzott Janis Timma játékjogáért, Ben Gordont elengedték - és jó eséllyel nem lesz már csapata -, Kyle O'Quinnt kisebb meglepetésre szintén nem marasztalták, Mo Harklesst viszont talán kicsit áron alul, egy második körösért cserélték el a Blazersbe - számukra, főleg Hezonja draftolása után sok értéket már nem képviselt, egyébként sem volt túl meggyőző, mikor pályára került.

A padra CJ Watsont hozták irányítónak, aki valószínűleg hozni fogja az eddig az Orlandónál a csereegyesektől megszokott szintet. Cserecenternek Jason Smith-t igazolták a Knickstől - szerintem túlfizetve, de 1 évre majdnem teljesen mindegy, mennyit adnak neki.

Benne voltak azonban emellett egy nagyobb dologban is, rámozdultak ugyanis Paul Millsapra, akinek felajánlották a 4 éves maximumot, az erőcsatár pedig gondolkodott ajánlatukon, de végül maradt a Hawksnál. Valószínűleg a nyaruk máshogy alakul, ha Millsap máshogy dönt, de így maradtak Tobias Harris megtartásánál, amit egészen olcsón tettek meg - a mostani fizetések mellett évi 16 millió dollár nem sok Harrisért, még akkor sem, ha annyira borzasztóan hasznos játékosnak nem tartom.

Összességében nézve Hezonja kihúzása és Harris új szerződése miatt pozitív szerintem a nyaruk még akkor is, ha Harklessen áron alul adtak túl, Millsapról pedig lecsúsztak. Nekik már nem a nyári mozgásoknál kellene nagyot dobniuk, hanem a meglévő játékosok fejlődését kellene olyan irányba terelniük, hogy abból PO legyen - erre viszont csak a szezon során kapunk majd választ.

Off-szezon értékelés: C+

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus