Off-szezon értékelő: Southwest

Lezajlott a draft, a legnagyobb nevű szabadügynökök elkeltek, így augusztusban végigvesszük, ki hogyan zárta az idei nyarat, milyen változásokon mentek keresztül a csapatok. Harmadikként a Southwest divíziót vizsgáljuk meg, azaz a San Antonio Spurs, a Houston Rockets, a Memphis Grizzlies, a Dallas Mavericks és a New Orleans Pelicans nyara következik.

(A sorozat első két részében két keleti divíziót, a Southeastet és az Atlanticot néztük át. A harmadik keleti csoportra akkor kerül sor, amikor Greg Monroe ügye lezárul a Detroit Pistonsnál.)

 

San Antonio Spurs

Draft: Kyle Anderson (1/30), Nemanja Dangubic (2/52)

Távozott: -

Érkezett: Bryce Cotton (nem draftolt, 2 év 1.3 millió), JaMychal Green (Franciaország - Roanne, 2 év 1.3 millió)

Maradt: Boris Diaw (4 év 28 millió), Patrick Mills (3 év 11 millió), Matt Bonner (1 év 1.45 millió), Tony Parker, Tim Duncan, Tiago Splitter, Manu Ginobili, Danny Green, Kawhi Leonard, Marco Belinelli, Cory Joseph, Jeff Ayres, Aaron Baynes, Austin Daye

Jelenlegi keret:
Parker - D.Green - Leonard - Duncan - Splitter
Mills - Ginobili - Belinelli - Bonner - Diaw
Joseph - Anderson - Daye - Ayres - Baynes
Cotton - J.Green

Nem sok minden történt a nyáron a bajnoknál, a "nyerő csapaton ne változtass" trendnek feleltek meg. A draftról elhozták Kyle Andersont, akit az első kör második felének elejébe vártak sokan, és akit Boris Diaw-hoz hasonlítanak a legtöbben. A francia magasembert összességében elég sok pénzért tartották meg, de 4 éves szerződése utolsó két évéből alig garantált valami, úgyhogy ha más irányt vennének esetleg 2-3 év múlva, meg van a lehetőségük arra, hogy komolyabb áldozatuk nélkül megszabaduljanak tőle.

Patty Mills esetében mázlijuk is volt, hiszen többen is érdeklődtek az irányító iránt - a New York Knicks állítólag még kezdőként is gondolkodott benne -, de július elején súlyos vállsérülést diagnosztizáltak nála, legalább 7 hónapot kihagy, így senki nem mert vele kockáztatni, a Spursnek pedig évi 3-4 millióért már megérte, nem vettek vele sem zsákbamacskát. Matt Bonner egy évre olcsóért maradt, tehát a csapat teljes egészét sikerült egyben tartani.

Anderson mellett van még egy dolog, ami miatt egyértelműen pozitív kicsengésű nyaruk: Tony Parkerrel három éves hosszabbítást írtak alá már most, így a francia klasszis jövő nyáron nem lesz szabadügynök - a Knicks nevét már esetében is lehetett hallani -, négy évig élő szerződése van a Spursszel. Alapvetően sok mindent nem kellett csinálniuk a nyáron, azt a keveset megoldották, a "régi" nagy hármas legfiatalabb tagját pedig maradásra bírták, összességében jól dolgoztak.

Off-szezon értékelés: B-

 

Houston Rockets

Draft: Clint Capela (1/25), Nick Johnson (2/42), Alessandro Gentile (2/53)

Távozott: Ömer Asik (Pelicans), Jeremy Lin (Lakers), Chandler Parsons (Mavericks), Jordan Hamilton (Raptors), Omri Casspi (Kings)

Érkezett: Trevor Ariza (Wizards, 4 év 32 millió), Kostas Papanikolaou (2012 Draft 2/48, 2 év 9.4 millió), Alonzo Gee (csere, Pelicans), Scotty Hopson (csere, Pelicans), Jeff Adrien (Bucks, 1 év 1 millió), Ish Smith (Suns, 1 év 1 millió), Joey Dorsey (Spanyolország - Barcelona, 2 év 2 millió)

Maradt: Dwight Howard, James Harden, Terrence Jones, Donatas Motiejunas, Josh Powell, Patrick Beverley, Troy Daniels, Robert Covington, Isaiah Canaan

Jelenlegi keret:
Beverley - Harden - Ariza - Jones - Howard
Canaan - Daniels -  Gee - Papanikolaou - Motiejunas
Smith - Johnson - Covington - Adrien - Dorsey
Hopson - Capela - Powell

Azt már lehetett tudni, hogy Ömer Asikot elveszítik, Dwight Howard megszerzése óta tudott, hogy a török center cserét kért, és a New Orleans Pelicans jövő évi pickjének megszerzésével - amely akkor megy át hozzájuk, ha 4. és a 19. húzás között lesz a draftjog - szerintem a maximumot ki is hozták a dologból, az egy kifejezetten értékes húzás lehet. Emellett azonban kulcsembereket vesztett az együttes úgy, hogy a nyár elején a "jó" szintről a "bajnokesélyes" táborba akart kerülni a Rockets, ez pedig egyértelműen nem sikerült nekik.

Esélyük volt egy maximum szerződésű sztárt behúzni, és úgy tűnt, ez Chris Bosh lehet. Ennek érdekében Jeremy Lint elküldték a Los Angeles Lakershez a nagy semmiért, Bosh azonban ezt követően úgy döntött, marad Miamiben. Közben Chandler Parsons ajánlatot kapott a Dallas Maverickstől, ő pedig aláírta azt. A Bosh-eset után Trevor Arizát igazolta le az együttes - méghozzá viszonylag jutányos áron -, így arra jutottak, hogy nem tartják meg Parsonst, elengedték a Mavshez - így Ariza gyakorlatilag az ő helyét veszi át. A Washingtonból érkező kiscsatár a tavalyi éve alapján nagyon jó fit lehet a Rockets kezdőjébe, de nála óvatosan kell kezelni a tavalyi játékot, contract yearben Ariza többször is megtáltosodott már, hogy utána visszatérjen a realitáshoz.

A padot olyan játékosokkal töltötték fel, akiknél nem lehet tudni, mire lesznek képesek, főleg első évükben. Sikerült hosszabbítaniuk a triplaspecialista Troy Danielsszel, leigazolták a tavaly a Charlotte Bobcatsnél és a Milwaukee Bucksnál megforduló Jeff Adrient, valamint a Phoenix Sunstól Ish Smith-t, Európából szerződést kötöttek a korábban Houstonban már játszó Joey Dorsey-val, illetve a görögök egyik feltörekvő reménységével, Kostas Papanikolaou-val, a Pelicansszel kötött csere részeként pedig érkezett még Alonzo Gee és Scotty Hopson is. A drafton a svájci magasembert, Clint Capelát húzták ki, de ő valószínűleg a D-Ligában kezd, Nick Johnson viszont kaphat perceket a Rocketsnél azonnal, eléggé sokoldalú játékosnak tűnt a nyári liga alapján.

Mivel az off-szezonnak úgy indultak neki, hogy egy harmadik szupersztárt is akarnak, és esélyük van emelllett megtartani Parsonst is, ebből pedig az lett, hogy Arizát tudták a csapathoz csábítani, Parsons pedig ettől függetlenül is lelépett, így egyértelműen csalódást keltő a nyaruk. A padról két nagyon fontos láncszem távozott - Lin minden hibája és a túlzott reklám ellenére is hasznos volt, ahogy a még elvágyódó Asik is sokkal biztosabb csere volt Howard mögé, mint akárki a mostani állományból.

Hogy Dorsey vagy Papanikolaou mit tud, az megmondhatatlan, náluk Európában jobb teljesítményt nyújtó játékosok is buktak már meg az NBA-ben vagy indultak be lassan, Smith, Canaan vagy éppen Adrien szintű játékost pedig bármikor le lehet akasztani szinte bárhonnan. Nem kizárt, hogy jók lesznek, ahogy az sem, hogy Donatas Motiejuns és Terrence Jones sokat fejlődtek az off-szezonban, de papíron az állományuk és a további lehetőségeik egészen biztosan nem javultak a nyár folyamán.

Off-szezon értékelés: D

 

Memphis Grizzlies

Draft: Jordan Adams (1/2), Jarnell Stokes (2/35)

Távozott: Ed Davis (Lakers), Mike Miller (Cavaliers), James Johnson (Raptors)

Érkezett: Vince Carter (Mavericks, 3 év 12.3 millió)

Maradt: Beno Udrih (2 év 4.2 millió), Zach Randolph, Marc Gasol, Mike Conley, Tayshaun Prince, Courtney Lee, Tony Allen, Quincy Pondexter, Kosta Koufos, Jon Leuer, Jamaal Franklin, Nick Calathes

Jelenlegi keret:
Conley - Lee - Pondexter - Randolph - Gasol
Udrih - Allen - Carter - Leuer - Koufos
Calathes - Franklin - Adams - Prince - Stokes

A Memphis a Spurshöz hasonló nyarat tudhat magáénak, olyan rettenesen sok változás nem történt náluk. A drafton egy echte scorer kettest húztak Jordan Adam személyében - akinek azért eléggé kérdéses, hogy hol és mikor lesz helye rotációba kerülni -, illetve egy nagyon jó, brusztolós palánk alatt erőcsatárt, Jarnell Stokest, aki egy sérülés esetén azonnal rotációban találhatja magát, ha csak nem előzi meg rögtön Jon Leuert Dave Joerger vezetőedző listáján.

Stokes kiválóan pótolhatja a sok lehetőséget nem kapó Ed Davist, aki a Lakershez írt alá. Quincy Pondexter felépülésével sok tere nem lett volna James Johnsonnak, ő is távozott, náluk viszont jóval érzékenyebb veszteség Mike Miller elbukása, aki LeBron Jamest követte, és már a Cleveland Cavaliers játékosa. Pótlására nem akárki érkezett, Vince Carter a divíziórivális Dallas Maverickst hagyta ott a Grizzlies kedvéért. Maradásra bírták csereirányítójukat, Beno Udrihot, míg másik egyesük, Nick Calathes doppingvétsége és eltiltása ellenére is maradhat Memphisben.

A gárda nagy része egyben maradt, a lényeg nem változott. Carter szerintem valamivel sokoldalúbb játékos így idősen is, mint volt Miller. A draftjuk szerintem főleg Stokes miatt sikerült jól, ő azonnal komoly segítset jelenthet, míg Adams legalább két sérülésre van a rotációba kerüléstől, ha nem többre. Ami viszont a Spursszel megint párhuzamba állítja őket: sikerült megállapodniuk Zach Randolph-fal. Egyrészt az erőcsatár maradt szerződése utolsó évére, másrészt kétéves hosszabbítást írt alá, méghozzá 20 millió dollárról, az jelenlegi teljesítményét nézve több mint jó.

Off-szezon értékelés: B

 

Dallas Mavericks

Draft: -

Távozott: Jose Calderon (Knicks), Samuel Dalembert (Knicks), Vince Carter (Grizzlies), Wayne Ellington (Knicks), Shane Larkin (Knicks), DeJuan Blair (Wizards)

Érkezett: Tyson Chandler (csere, Knicks), Chandler Parsons (Rockets, 3 év 46 millió), Raymond Felton (csere, Knicks), Jameer Nelson (2 év 5.6 millió), Richard Jefferson (1 év 1.45 millió), Al-Farouq Aminu (2 év 2.1 millió), Greg Smith (csere, Bulls), Ivan Johnson (Kína, 2 év 1.9 millió), Eric Griffin (Venezuela, 3 év 2.3 millió)

Maradt: Dirk Nowitzki (3 év 25 millió), Devin Harris (4 év 16.6 millió), Monta Ellis, Brandan Wright, Jae Crowder, Gal Mekel, Ricky Ledo

Jelenlegi keret:
Nelson - Ellis - Parsons - Nowitzki - Chandler
Felton - Harris - Crowder - Aminu - Wright
Mekel - Ledo - Griffin - Johnson - Smith
Jefferson

A Mavs talán a legnagyobb nyertese a nyárnak nyugaton, legalábbis papíron úgy tűnik. Egy csere keretein belül visszaszerezték bajnokcsapatuk kezdőcenterét, Tyson Chandlert, aki tavaly sokat volt sérült, egészségesen viszont kategóriákat dobhat a védekezésen, a távozó Dalembert-hez képes maga a stabilitás. Vele együtt jött Raymond Felton, aki hatalmas kérdőjel, Jose Calderonnál jobb szezont nem nagyon fog futni, Devin Harrisszel és a frissen igazolt Jameer Nelsonnal viszont képes lehet arra, hogy átvegye a spanyol szerepét.

Nagy igazolásuk Chandler Parsons, akit korlátozott szabadügynökként sikerült Dallasba csábítaniuk a Rocketstől. A padra hozták még Al Farouq-Aminut és Richard Jeffersont is kiscsatár posztra - innen Shawn Marion valószínűleg, Vince Carter pedig már biztosan távozott, nem lesz egyszerű azért a pótlásuk. DeJuan Blair aláírt a fővárosba, helyét Ivan Johnson és Greg Smith próbálják majd meg átvenni, Eric Griffin pedig most már zsinórban második éve a legjobb játékosuk a nyári ligában, ez most szerződést ért.

Nem egyszerű megjósolni, mire lehetnek majd képesek - 9 új játékosuk van -, de ennek a cikknek nem is ez a célja. Parsons kifejezetten nagy fogás, ahogy rövid távon szerintem Chandler és Nelson is. A Knicks cserével egyébként nemcsak játékerőben jártak jól, de pénzügyileg is, hiszen Calderon szerződése helyett jövőre már csak Nelsoné ketyeg majd, ami alapvetően is alacsonyabb, plusz egy évvel rövidebb is.

Sokat is fiatalodtak, a keretben felhalmozott tehetség alapján is előrébb léptek, Parsons szerződése ellenére sem kaszálták el magukat pénzügyileg hosszútávon sem, és látszólag egymás mellé egészen jól illeszkedő ötösöket képesek a pályára küldeni, tehát nemcsak nevekre, hanem feladatkörökre is megfelelően igazoltak. Mivel reális esélyük nem nagyon volt egy sztár megszerzésére sem, így egészen nyugodtan kijelenthető, hogy kimaxolták a nyarat.

Off-szezon értékelés: A

 

New Orleans Pelicans

Draft: Russ Smith (2/47)

Távozott: Al-Farouq Aminu (Mavericks), Jason Smith (Knicks), Anthony Morrow (Thunder), Brian Roberts (Pistons), Melvin Ely (Wizards)

Érkezett: Ömer Asik (csere, Rockets), John Salmons (1 év 2 millió), Jimmer Fredette (1 év 0.95 millió), Patric Young (2 év 1.4 millió)

Maradt: Darius Miller (1 év 0.92 millió), Eric Gordon, Tyreke Evans, Jrue Holiday, Ryan Anderson, Anthony Davis, Austin Rivers, Luke Babbitt, Alexis Ajinca, Jeff Withey

Jelenlegi keret:
Holiday - Gordon - Salmons - Davis - Asik
Rivers - Evans - Babbitt - Anderson - Ajinca
Smith - Fredette - Miller - Young - Withey

Jól kezdtek VOLNA neki a nyárnak, miután jó korán megegyeztek a Houstonnal, hogy megkapják Ömer Asikot, így egy, az ellenfelek számára kifejezetten félelmetesen kinéző Asik - Anthony Davis légvédelmi osztagot tudnak majd a pályára küldeni. A "volna" azonban elkél a mondatba, ugyanis az ár nem volt kicsi: a jövő évi pickjüket valószínűleg el fogják bukni. Azért valószínűleg, mert akkor húz a Houston a draftjoggal, ha a 4. és a 19. pick között lesz a választás - látva a nyugati mezőnyt, azért erre elég nagy az esély.

Ahhoz nem elég gyenge a Pelicans, hogy önerőből Top3-ban végezzen, ahhoz viszont nem elég jó, hogy nyugaton PO-ba jusson. A hármas posztot nemhogy megerősíteni nem sikerült, de talán még gyengébbek lettek itt és kettes poszton is. Lelépett a Thunderhez a triplaspecialista Anthony Morrow, míg a védekezésben és főleg pattanózásnál használható Al-Farouq Aminu Dallasba költözött. Helyettük Jimmer Fredette, illetve a lassan mindenhol megbukó John Salmons érkezett - Salmons mellett Luke Babbitt és Darius Miller bevethetőek még hármson, sok jót nem ígér ez a New Orleansnek.

A draftról Russ Smith-t húzták, aki egészen jó is lehet, ha pályára kerül a Holiday - Gordon - Rivers - Evans négyes mögött, ráadásul a drafton el nem kelő Patric Younggal is szerződést tudtak kötni, aki a palánk alatti darálóban lehet komoly segítség, talán nem túlzás, hogy alacsony termete ellenére is a legjobb felépítésű magasembere lesz egyből a Pelicansnek. A nyarukat azonban alapvetően határozza meg, hogy Asikot - aki jövő nyáron szabadon igazolható lesz -, milyen pickért sikerült megszerezniük.

Szerintem érte nagyon sokat, túl sokat adtak - főleg úgy, hogy a "Davis-Asik" párostól várható hozamot el fogja vinni a hármas poszton található lyuk -, máshol pedig előrébb nem léptek, így szerintem Dell Dempsék kifejezetten rosszul játszották ki a kártyáikat, megint kapkodtak - ahogy a tavalyi Holiday-cserénél, majd Evans igazolásnál is tették mindezt -, és gyakorlatilag lenullázták a változtatási lehetőségeiket is az egész szezonra, hiszen az első körös pickjükkel Davist leszámítva a legjobb cserealapjukat dobták el.

Az egyetlen megoldás lehet, ha Ryan Anderson életében először full-time hármast játszik, és valahogy bekerülnek a PO-ba - ezzel megtartják valószínűleg a picket, és sikeres lesz a 2014/15-ös idényük önmagában is. Erre azonban nem látok reális sanszot jelenleg.

Off-szezon értékelés: D-

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus