Off-szezon értékelő: Southwest divízió

Véget ért a szabadügynökpiac érdemi része - nézzük a Southwest divíziót, a Spurst, a Rocketst, a Grizzliest, a Maverickset és a Pelicanst.

A másik két nyugati divízió off-szezon-értékelését az alábbi linkeken megtaláljátok:
Pacific
Northwest


Southwest Divízió

Houston Rockets

Draft: Sam Dekker (1/18), Montrezl Harrell (2/32)

Távozott: Josh Smith (Clippers, 1 év 1.5 millió), Joey Dorsey (csere, Nuggets), Pablo Prigioni (csere, Nuggets), Kostas Papanikolaou (csere, Nuggets), Nick Johnson (csere, Nuggets)

Érkezett: Ty Lawson (csere, Nuggets), Marcus Thornton (Suns, 1 év 1.2 millió), Christian Wood (nem draftolt, 2 év 1.4 millió)

Maradt: Dwight Howard, James Harden, Corey Brewer (3 év 23.4 millió), Trevor Ariza, Patrick Beverley (4 év 25 millió), KJ McDaniels (3 év 10 millió), Terrence Jones, Donatas Motiejunas, Clint Capela

Jelenlegi keret:
Beverley - Harden - Ariza - Jones - Howard
Lawson - Thornton - Brewer - Harrell - Motiejunas
(Terry) - McDaniels - Dekker - Wood  (- Hayes) - Capela

A drafton két jót húztak szerintem - Sam Dekkert a lottery környékére várták, Montrezl Harrellt pedig egyértelműen az első körbe, ehhez képest mindketten hátrébb keltek el és mindketten a Rocketsnél kötöttek ki. A nagy durranás azonban nem ez, hanem a szabadügynökpiac volt számukra, hiszen több kulcsemberük, fontos kiegészítőjük is oda mehetett, ahova akart.

Jó ideig nem történt velük semmi, aztán előbb Corey Brewert, majd percekre rá Patrick Beverley-t is megtartották. Szerintem a két legfontosabb szabadügynököt sikerült maradásra bírni, és még ha Brewert szerintem túl is fizették, legalább annyira olcsón sikerült megtartaniuk Beverley-t - összességében a kettejükre ellőtt kevesebb mint évi 15 millió dollár nálam teljesen vállalható. Josh Smith-t ugyan elbukták a Los Angeles Clippersszel szemben, ám ha egy kicsit is egészségesebb tud maradni Donatas Motiejunas és Terrence Jones, akkor ők ketten, Clint Capela és a most draftolt Harrell pótolhatják Smith-t - az megint más kérdés, hogy egy riválishoz távozott Smith, ez a tény azért biztos nem boldogítja őket.

Egész jó első három hét után aztán pár napja történt legfontosabb lépésük, amikor az újfent ittas vezetésen ért Ty Lawsont sza... szóval gyakorlatilag a semmiért szerezték meg. A négy elcserélt játékos közül egyiknek sem volt helye a rotációban, hiszen Pablo Prigioni posztjára szerezték Lawsont, Kostas Papanikolaou csak szerződésként volt érdekes már a texasiaknak, ilyen keretben Nick Johnsonnak biztos nem lett volna lehetősége játszani, Joey Dorsey pedig Capela és Harrell miatt létszámfelettivé vált. Az első körös pick az egyetlen érték, amit feladtak, de az szinte biztosan az első kör végére fog szólni.

Lawsont ugyan rá kell venni, hogy tegye le az alkoholt - ha a káros szenvedélyek negatív hatásait akarja szemléltetni a Rockets, Steve Francis újra munkát kaphat, hiszen elég, ha a csarnok elé állítják egy "így fogsz kinézni még 40 éves korod előtt, értem?" táblával, és meg is van oldva szerintem Lawson kordában tartása -, de egyébként egy 10 gólpassz és 2.5 eladott labda környékén átlagoló játékmester, aki nem mellesleg 15 pont fölött hoz meccsenként, Harden mellett valószínűleg az eddigieknél hatékonyabban. Mivel a szerződése második évét nem garantálttá tették, így semmilyen rizikót nem vállaltak és hatalmasat nyerhetnek vele.

KJ McDanielst szerintem teljesen feleslegesen tartották meg 10 millió dollárért, úgy gondolom, szerződésként lesz haszna, ha esetleg egy nagyobb fizetésű játékosért akarnak még cserélni, de egyébként játékideje alig vagy semmi nem lesz. Ugyancsak ide tartozik még, hogy Jason Terry és Chuck Hayes közel a megegyezéshez a csapattal, azzal gyakorlatilag készen is lenne a teljes és nagyon komplettnek tűnő keretük.

Összességében nézve Smith-t leszámítva mindenkit megtartottak, aki fontos volt, az ő elvesztése pedig szerintem nem akkora érvágás az együttesnek. Egy sztár kaliberű, vagy ehhez legalábbis közel lévő irányítót úgy sikerült megszerezniük, hogy semmit nem adtak fel szinte érte és szerződése miatt hosszútávon sem kockáztatnak vele semmit, ez a szempontjukból egy igazi jackpot tranzakció volt, hamisítatlan rablás, ami ha jól sül el, kategóriát dobhat a már így is nyugati döntős együttesen. 

Off-szezon értékelés: A+

 

Memphis Grizzlies

Draft: Jarrell Martin (1/25), Andrew Harrison (2/44)

Távozott: Nick Calathes (Panathinaikosz, 3 év 7 millió), Kosta Koufos (Kings, 4 év 33 millió), Jon Leuer (csere, Suns), 

Érkezett: Brandan Wright (Suns, 3 év 18 millió), Matt Barnes (csere, Hornets)

Maradt: Marc Gasol (5 év, 110 millió), Zach Randolph, Jeff Green, Mike Conley, Courtney Lee, Tony Allen, Vince Carter, Beno Udrih, Jordan Adams, Russ Smith, JaMychal Green, Jarnell Stokes

Jelenlegi keret:
Conley - Lee - Barnes - Randolph - Gasol
Udrih - Allen - Carter - Jeff Green - Wright
Smith - Adams - Ja. Green -  Martin - Stokes

Nem sok dolog történt a nyáron a Grizzlies-zel. A drafton kihalászták a mindkét csatárposzton használható Jarrell Martint - úgy tűnik, hogy Jeff Greenhez nem ragaszkodnak annyira, hosszútávon szinte biztosan az ő szerepkörét bíznák Martinra -, majd Jon Leuerért megszerezték a 44. helyen kiválasztott Andrew Harrisont, akinek valószínűleg egyelőre nem sok sansza lesz pályára kerülni.

Még a játékosbörze előtt cseréltek Matt Barnesértt, aki tökéletesen illik a franchise grit&grind profiljába, igazi keményfiú, aki védekezése mellett jobb napjain a triplát is beszórja - pont ilyenre volt szüksége a gárdának. A szabadügynökpiacon aztán sikerült végrehajtaniuk a legfontosabbat: megtartották Marc Gasolt, aki ugyan jó ideig húzta a hivatalos aláírást, de más csapattal nem is tárgyalt, nem volt realitás, hogy távozni fog az együttestől.

Az aktív rotációból kikerülő Nick Calathes hazament Görögországba, de nem is pótolták, honfitársa, Kosta Koufos azonban szintén szabadügynök volt. Mielőtt Koufos döntött volna, a Memphis elő is készítette távozását azzal, hogy Brandan Wrightot elég jó áron, évi 6 millió dollárért leigazolták - Koufos aztán évi több mint 8 milliót kapott a Sacramento Kingstől. Wright védekezésben fogja tudni hozni a görög szintjét, támadásban pedig nem lesz sok feladata a zsákolásokon kívül.

Összességében nézve nem volt túl nagy dolga a Grizzliesnek a nyáron, de Gasol megtartása mellett Barnes egyértelmű erősítés hármas poszton - nem kell feltétlenül small-ballt játszaniuk Conley-val, Lee-vel és Allennel, Greenhez képest pedig sokkal jobban illik a kezdőbe -, Wrighttal pedig találtak egy olcsóbb (és az is könnyen elképzelhető, hogy jobb) megoldást, mint Koufos.

Off-szezon értékelés: B+

 

San Antonio Spurs

Draft: Nikola Milutinov (1/26), Cady Lalanne (2/55)

Távozott: Tiago Splitter (csere, Hawks), Marco Belinelli (Kings, 3 év 18 millió), Cory Joseph (Raptors, 4 év 30 millió), Jeff Ayres (?)

Érkezett: LaMarcus Aldridge (Blazers, 4 év 84 millió), David West (Pacers, 2 év 3 millió), Boban Marjanovics (Crvena Zvezda, 1 év 1.2 millió), Ray McCallum (csere, Kings), Jonathon Simmons (D-Liga, 2 év 1.4 millió), Jimmer Fredette (Pelicans, 1 év 1 millió)

Maradt: Kawhi Leonard (5 év 93 millió), Tony Parker, Danny Green (4 év 40 millió), Boris Diaw, Tim Duncan (2 év 10.9 millió), Patty Mills, Manu Ginobili (2 év 5.8 millió), Matt Bonner (1 év 1.5 millió), Reggie Williams, Kyle Anderson

Jelenlegi keret:
Parker - Green - Leonard - Aldridge - Duncan
Mills - Ginobli - Anderson - West - Diaw
McCallum - Fredette - Simmons - Williams - Bonner - Marjanovics

Az off-szezont egy csendes drafttal nyitották - az első körben húzott Nikola Milutinov idén még biztos nem teszi át székhelyét Amerikába, de jó esély van rá, hogy erre még éveket kell várni -, aztán azonban a nyár egyik, ha nem a legnagyobb sztorija az övék volt.

Azt mindenki tudta, hogy lesz helyük egy sztár szabadügynököt igazolni, de július 1-jén világos lett mindenkinek, hogy ez a játékos vagy LaMarcus Aldridge lesz vagy senki (Marc Gasol kijelentette, hogy mással le sem ül beszélgetni, csak a Grizzlies-zel). Több csapat is érdeklődött LMA iránt, a Phoenix Suns is nagyon jó helyzetben volt, de Gregg Popovich egy második beszélgetés alkalmával meggyőzte Aldridge-ot, hogy igazoljon hozzájuk. Rövidtávon sem lesz abból szerintem gond, hogy Duncannek végig centert kell játszania, de még ha nem is sül el minden a legjobban, a San Antonio összeszedte a Duncan utáni éra másik vezérét Kawhi Leonard mellé - aki egyébként percekkel a piac nyitása után elkötelezte magát a Spurs mellett -, így ezt a lépést szerintem nemcsak az alapján kell megítélni, hogy a következő idényre milyen hatása lesz.

Aldridge leigazolása két dolgot jelentett. Egyrészt azt, hogy Duncannek és Manu Ginobilinek sokat kellett engedniük az eddigi fizetésükből, de ezt meg is tették mindketten, főleg a magasember írt alá rettenetesen áron alul. Másrészt viszont azt is magával vonzotta ez a dolog, hogy Danny Greent leszámítva - akivel egyébként nem sokkal az Aldridge-dzsal történő első találka előtt hosszabbítottak - a kiegészítőkre nem maradt pénz, így távozott Cory Joseph, Aron Baynes és Marco Belinelli is, Tiago Splittert pedig el kellett cserélni.

A pótlásukat is megkezdte azonnal az együttes: a padra a magasemberekhez David Westet sikerült leigazolniuk veterán minimumért - az erőcsatár 12 milliós játékosopcióról mondott le ezért a lehetőségért -, csere útján begyűjtötték Ray McCallumot a Sacramento Kingstől, gyakorlatilag a semmiért, és még a nyári liga előtt leigazolták Jonathon Simmonst. Centerben ugyan lehetnek gondjaik - Boban Marjanoviccsal szerződést kötöttek, de szerintem erősen kétséges, hogy a 220 centinél is magasabb, de lomha középjátékost mennyire lehet az NBA-ben pályán tartani -, de ha Westet sikerül összecsiszolni a csapattal, egymaga hozni fog annyit, mint Splitter és Baynes - arról nem beszélve, hogy Aldridge-dzsal együtt kell nézni ezt az egyenletet. Joseph nagyon jó védő volt, de McCallum sokkal jobb nála támadóoldalon, Simmons pedig a nyári liga alapján egy olyan all-around játékos, aki tavaly nem is nagyon volt a Spurs hátvédcseréi között - láthatóan előrébb lépett ráadásul a nyári liga MVP-je, Kyle Anderson is. Belinelli triplázása hiányozhat innen egyedül, de potenciálban szerintem még előrébb is léptek jócskán.

Összességében nézve az Aldridge igazolás szerintem hosszútávon jelentőségteljesebb is, mint rövidtávon, a következő 4-5 évre megtalálták Leonard párját, míg Duncanéknek adott ezzel a csapat egy utolsó esélyt a bajnoki címre. A padról ugyan távoztak fontos láncszemek, de egyrészt házon belül (Anderson), másrészt észrevétlen, de fontos lépésekkel (Simmons, McCallum) sikerült pótolni mindenkit, West pedig gyakorlatilag ingyen esett le nekik. Sokkal jobb nyarat egy korszakos átalakulás előtt álló (Ginobiliéknek jó eséllyel egy évük van vissza), ám a bajnoki címért küzdeni akaró csapat nem nagyon tud összehozni, mint amit ők csináltak.

Off-szezon értékelés: A+

 

Dallas Mavericks

Draft: Justin Anderson (1/21), Satnam Singh (2/52)

Távozott: Al-Farouq Aminu (Blazers, 4 év 30 millió), Tyson Chandler (Suns, 4 év 52 millió), Monta Ellis (Pacers, 4 év 44 millió), Bernard James (?), Richard Jefferson (Cavaliers, 1 év 1.5 millió), Rajon Rondo (Kings, 1 év 9.5 millió), Amare Stoudemire (Heat, 1 év 1.5 millió)

Érkezett: Wesley Matthews (Blazers, 4 év 70 millió), Deron Williams (Nets, 2 év 11 millió), Zaza Pachulia (csere, Bucks), Jeremy Evans (Jazz, 2 év 2.3 millió), John Jenkins (Hawks, 3 év 3.1 millió)

Maradt: Chandler Parsons, Dirk Nowitzki, JJ Barea (4 év 16 millió), Devin Harris, Raymond Felton, Charlie Villanueva (1 év 1.5 millió), Dwight Powell

Jelenlegi keret:
Williams - Matthews - Parsons - Nowitzki - Pachulia
Harris - Barea - Anderson - Villanueva - Powell
Felton - Jenkins - Evans

A drafton szerintem nagyon jól választottak, Justin Anderson teljesen megfelel a mai NBA SG/SF követelményeinek, hiszen jól dob kintről, atletikus és jó védő, hibátlan all-around játékos is lehet idővel. A második körben megvolt a marketing is, hiszen a liga történetében először draftolt egy csapat indiai játékost, de Satnam Singh-nél még az is kérdéses, hogy valaha látjuk-e az NBA-ben, nem az, hogy 1-2 éven belül megtörténik-e ez.

Aztán jött a nyár másik nagy sztorija Aldridge mellett: a DeAndre Jordan-saga. A center előbb megegyezett a Dallasszal, aztán majdnem egy héttel később, mikor a legtöbb szabadügynök már elkelt, úgy döntött, mégis marad a Clippersnél. Nagyon komoly botrány volt abból, hogy az adott szavát nem tartotta a játékos, de nagyon kezdeni semmit nem tudtak vele. Mark Cuban itt ugyan tehetetlen volt, utána azonban óriásit hibázott szerintem kétszer is: Wes Matthewst 4 év 53 millió helyett 70 millióért, JJ Bareát pedig 2 év 5.8 millió helyett 4 év 16 millióért igazolta le.

Mindkét játékos hasznos lehet, első szerződésük szerintem teljesen rendben is volt, de a végső összeg mindkét embernél szerintem erős túlzás és akkor még finoman fogalmaztam. Matthews nagyon nagy segítség lehet bármelyik gárdának, de egy Achilles-szakadásból felépülő játékosnak évi 17.5 millió dollárt adni, ráadásul 4 éven keresztül nem más, mint lottósorsolás, amelyen nyerni sem nyerhet az ember, hiszen a megegyezés már megvolt évi 13 millióért is. Hosszútávon ezek a plusz, a "lojalitás" miatt odavetett milliók még fájhatnak a Mavericksnek, ha ezen múlik egy-két nagyobb név megszerzése.

A feketeleves és az ebből fakadó, szerintem érzelmi alapon hozott rossz döntések után voltak jó lépéseik is. Zaza Pachuliát ingyen szerezték meg, ezzel bukni semmit nem tudnak, hiszen elérhető center már nem volt a piacon, muszáj volt a grúzzal beérniük. Erős kétségeim vannak, hogy egy keleti konferenciában PO-ba jutó gárda kezdő centere milyen feladatokra lehet jó nyugaton, de ez volt a legtöbb, amit tehettek. Ezt követően jött a Deron Williams körüli herce-hurca, az irányítót kivásárolta a Brooklyn Nets, majd aláíratták 2 évre 11 millió dollárért, ami D-Will esetében egy vállalható kockázat. A bokái nem lesznek jobbak, de nyomás már nem lesz rajta, 5 millióért az ő tudását még ilyen egészségi állapotban is jó üzlet volt megvenni. Még egy centert akarnak nézni, de már Európából is figyelnek embereket, ez a felhozatal minőségét mutatja...

Összességében szerintem ez azért egy elég negatív nyár a Dallas szempontjából. Az egy dolog, hogy Jordan bohócot csinált belőlük, ez legalább annyira a játékos szegénységi bizonyítványa, mint az ő pechjük. Viszont amennyire okos igazolásnak tűnt ettől függetlenül Matthews, annyira lett szerintem az a szerződés is elrontva ezzel a plusz pénzzel, Barea pedig szerintem nagyon túl lett fizetve. Williams jó és olcsó próbálkozás, ahogy Pachuliával sem nagyon lőhetnek mellé, de egy potenciális pályaelőnyre hajtó csapat helyett most szerintem akkor lesz esélyük a PO-ba kerülni, ha egész évben egészségesek marad mindenki és legalább 3 ellenfelüknél komoly sérüléshullám lesz, különben semmi.

Off-szezon értékelés: D

 

New Orleans Pelicans

Draft: -

Távozott: Norris Cole (?), Jimmer Fredette (Spurs, 1 év 1 millió), Jeff Withey (?), Monty Williams vezetőedző

Érkezett: Kendrick Perkins (Cavaliers, 1 év 1.5 millió), Alonzo Gee (Blazers, 2 év 2.7 millió), Alvin Gentry vezetőedző

Maradt: Eric Gordon, Tyreke Evans, Jrue Holiday, Ömer Asik (5 év 60 millió), Ryan Anderson, Anthony Davis (2016-tól hosszabbítás 5 év 145 millió), Alexis Ajinca (4 év 19.5 millió), Quincy Pondexter, Dante Cunningham (3 év 9 millió), Toney Douglas, Luke Babbitt (2 év 2.3 millió)

Jelenlegi keret:
Evans - Gordon - Pondexter - Davis - Asik
Holiday - Douglas - Babbitt - Anderson - Ajinca
Gee - Cunningham - Perkins

Már a draft előtt megvolt a nyaruk legkomolyabb változtatása, Monty Williamst ugyanis némileg érthetetlen módon leváltották - egy sérülésektől tizedelt keretet is PO-ba vitt nyugaton, miközben a rostert teljesen félreépítő Dell Demps GM maradt a helyén -, helyére pedig Alvin Gentryt nevezték ki. Bár Williams szerintem jól végezte a dolgát, amennyire az állomány egészségi állapota engedte, Gentry nagyon jó hatással lehet a keretre, nagyon sokat dobhat Anthony Davis és az egész csapat támadójátékán, márpedig ez kétségtelenül döcögött az előző szakmai stáb vezetése alatt. 

A draftról nem húztak senkit és utána is minimális mozgás volt náluk. Hosszabbítottak rögtön Davisszel a maximumért, de ebben semmi meglepő nem volt. Aztán egy napon belül megvolt a megegyezés Ömer Asikkal és Alexis Ajincával is, így 220 millió dollárt "kötöttek le" a három magasemberben 24 óra alatt. Dante Cunninghamet és Luke Babbittet is megtartották, őket kifejezetten olcsón sikerült maradásra bírni, ahogy Alonzo Gee-nek és a nemrég aláíró Kendrick Perkinsnek sem fizetnek szinte semmit.

Egy emberükről nem tudni, hogy mit kezdenek vele: Norris Cole RFA, tehát tarthatnak minden rá érkező ajánlatot, de nagyon nagy a csend körülötte, senki nem tudja, hogy végül is mit akarnak vele kezdeni - a Philly érdeklődik Cole iránt, ha ők megnyomják a ceruzát, a Pelicans szinte biztosan szélnek ereszti játékosát.

Mivel se draftjoguk nem volt, se költőpénzük, így nem meglepő, hogy csak saját játékosaik megtartására koncentráltak - kellett volna erősíteniük, de nem volt miből vagy mivel. Gentry kinevezése jó döntésnek tűnik, Davist sikerült idő előtt lekötni legalább 2020-ig, ezzel a két lépéssel a nyarat sikeresnek is nyilváníthatják. Asikot kicsit túlfizették talán, de annyira nem vészes a szerződése a sapkaemelkedést is figyelembe vége, a többiek pedig potom összegekért írtak alá. Náluk egyébként is megint az egészség lesz a döntő, de több játékos kórlapja sem mutat túl biztató előjeleket.

Off-szezon értékelés: C+

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus