Összeomlik-e a spacing a Hornetsnél?

A nyáron igazából csak három poszton változtató Hornets stabilnak tűnő játékkal és egy igazi kérdéssel várhatja a szezont - az ő kilátásaikat nézzük meg a következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawks, Wizards

 

A Charlotte off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok - azóta Andrew Andrews és Rasheed Sulaimon csatlakozott a kerethez az edzőtáborra, de nem sok esélyük van az alapszakaszkeretbe való bekerülésre.

A rengeteg szabadügynök és a viszonylag nagy jövés-menés ellenére azért a Charlotte-nál olyan nagy lényegi változások nem történtek. A védekezésre fognak idén is építeni, de azt azért érdemes megjegyezni, hogy a támadójátékuk is Top10-es volt az előző idényben, az már egy másik kérdés, hogy mennyire sikerül azt tartani - Steve Clifford vezetőedző lenyilatkozta már, hogy szerinte elöl vissza fognak kicsit esni.

Az egyik cseréjük szerintem teljesen 19, illetve egy híján 20 kategória: ez a Jeremy Lin - Ramon Sessions váltás. Gyakorlatilag mindketten scorer hátvédek, akik egy kicsit értenek a társak kiszolgálásához is, gyenge védők, és még a hatékonyságuk is megegyezik (Sessions jóval jobb volt tavaly, de neki is az az 53.3% környéki karrierátlaga van TS-ből, amit Lin hozott tavaly). Az, hogy most Sessionsnek fogják hívni Kemba Walker cseréjét, illetve adott esetben hátvédtársát, szerintem semmin nem változtat - nyilván össze kell szokniuk még, ennyi különbség lehet, de a játékstílusuk és a csapathoz hozzáadott értékük is hasonló Linnel.

Walker lesz továbbra is a fővezér, és ha Nicolas Batum egészséges, akkor megvan az a periméter-duója a Hornetsnek, ami a mai ligában sikerre vezethet egy csapatot a jó védekezés mellett. A többiek eddig is kiegészítők voltak, ezután is azok lesznek, így rengeteg múlik azon, hogy ez a Walker-Batum kettős milyen állapotban lesz - egy szezon alapján a játékuk jól illik egymás mellé, a két nem igazán ligaelit, de kosarazni első opcióként szerető kosaras gyönyörűen megtalálta azt az egyensúlyt, amivel mindketten hatékonyak és ezzel egy időben elégedettek is lehetnek, de Batum PO-beli hiányában azt is láthattuk, hogy egyedül egyik sem elég.

Vesz-e el bármit a támadójátékból Al Jefferson távozása?

Két lényegi változás volt mindössze a keretben (a Lin-Sessions "csere" mellett), és ebből az egyik Jefferson távozása, Roy Hibbert érkezése. Hogy a védekezéssel nem lesz gond, az gyakorlatilag borítékolható, mert Hibbert a hulladék szezonjai ellenére is sokkal-sokkal jobb védő, mint a távozó AlJeff, és a Hornets hátsó alakzata még utóbbival is működött. Hogy mennyire fog hiányozni Jefferson elöl, az viszont már érdekesebb kérdés.

Nagyon nem volt hatékony Jefferson az utóbbi két évben, már csak 50 és 50.7%-os TS-sel dolgozott az elmúlt két idény során, ami kifejezetten gyenge - elhasznált majdnem 11, 2014/15-ben pedig 15.5 labdát meccsenként, amit nyugodtan szét lehet osztani a Batum-Walker kettős között, ők egyébként is sokszor hozzák helyzetbe a társakat, de a Charlotte mélységi játéka így lényegében nem létezik, mert a többi magasember és Hibbert sem a post up játékáról híres. Ez taktikai elemeket vehet ki Clifford kezéből, ami kicsit megboríthatja őket, de ezt kevésbé érzem fajsúlyosnak - bár a tréner nyilatkozata alapján ő egyértelműen arra számít, hogy ez is akadályozni fogja a tavaly támadásban elért számokat.

Courtney Lee-t tudja-e pótolni Michael Kidd-Gilchrist és Marco Belinelli?

A legnagyobb hiányzó azonban biztosan nem Jefferson lesz, hanem az a Courtney Lee, akinek a megszerzése telitalálat volt a deadline előtt - a 22-25-tel kezdő Hornets februártól kezdve ment egy 26-9-et, amiben Lee-nek komoly szerepe volt az utolsó 28 meccsen.

Az a legnagyobb gond, hogy ő hátul is stabil teljesítményt nyújtott, elöl pedig 39.2%-kal triplázott, a spacing szempontjából kulcsszerep hárult rá. Michael Kidd-Gilchristtel a védekezés még akár jobb is lehet, ő azért egészen kiváló védő volt a sérülései előtt, de a növényvilágot nem sértenénk meg azzal a jelzővel, hogy fakeze van, mert még annak is rossz (202 meccse alatt 25 triplakísérlete volt eddig összesen, el sem vállalja ezeket a helyzeteket)... A nyilatkozatok alapján fejlődött a kinti dobása, de ezt ugye minden szeptemberben hallani, aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem. Úgy kellene, mint egy falat kenyér a Hornetsnek, mert a spacing teljesen összeomolhat attól, hogy Hibbertre a palánk alatt kevésbé kell figyelni, mint Jeffersonra, nincs annyi behúzódás, besegítés, a perimétert pedig MKG miatt jóval szabadabban lehet hagyni, mint lehetett Lee esetében (és van még egy faktor, erről majd mindjárt említést teszünk). Kidd-Gilchrist esetében a sérülésfaktort sem szabad kihagyni, miután 202 meccsét 4 idény alatt hozta össze.

Megoldás lehet Marco Belinelli is, aki egy tipikus shooter, de 30.6%-kal célzott a triplavonalon túlról az előző idényben - azt is hozzá kell tenni, hogy a Sacramento Kingsnél, ez pedig egy kategóriákkal jobb, szervezettebb csapat. Az olasz gyenge védő, de itt segíthet Clifford rendszere, ami Jeffersont a mindent meghatározó ötös poszton is használhatóvá tudta tenni, így látok esélyt arra, hogy Belinelli hátul mutatott produkciója ne legyen akkora negatívum, amennyi pozitívumot a külső dobásai jelenthetnek - ezt segíti egyébként az is, hogy Hibbert és egy működő rendszer lesz mögötte.

Ha egyébként MKG-nek tényleg javult a dobása, Belinelli pedig hoz egy tőle még csak kiemelkedőnek sem számító 38-39%-ot, akkor jelentősen javulhat is a helyzet az előző szezonhoz képest, hiszen egy plusz emberrel többet forgathat Clifford az aktív rotációban, az nagyon nem lenne mindegy Batumék egészsége miatt sem.

Ellustul-e valaki a nagy pénztől?

Két embert érint igazán a nyári jackpot. Egyrészt Batumot, akiben szerintem megvan a hajlam arra, hogy túlságosan is megnyugodjon élete nagy szerződésétől, de egyértelműen ő a kisebb veszély Marvin Williams mellett, aki nagyon hajlamos megnyomni a teljesítményét szerződése utolsó évében, miután előtte gyakorlatilag semmit nem mutat a teljes kontraktusa alatt... Williams is kulcsszereplő volt az előző idény 48-34-ében a 40.2%-os triplája miatt - ha ez visszaesik, és esetleg Kidd-Gilchrist se fejlődött semmit dobásban, katasztrófa is lehet a Hornets szezonja ahhoz képest, hogy a viszonylag szépen egyben tartott állomány, illetve a tavalyi eredmények miatt sokan a PO-ba várják őket.

A legrosszabb esetben Kidd-Gilchrist vagy nem tanult meg dobni, vagy megint lesérül, Belinelli annyira gyenge védő, hogy még Clifford rendszerében sem tudja ellátni a saját feladatát, így ezen a poszton visszalépnek. Williams hozza a szokásosat az új szerződése első évében, visszaesik a kinti dobása, így a spacing halott -> Walker és Batum is sokkal kevésbé hatékony, mint tavaly. Hibbert védekezésben a rendszer miatt pluszt nem hoz, de támadásban még annyit se, mint Jefferson.

A legjobb forgatókönyv szerint Kidd-Gilchrist tud egy 34-35%-os triplát (bár ez talán még a legjobb esetnek vizsgálva is vad...), Williams tartja magát 40% környékén hármasból, Belinelli pedig a padról is nagyon hasznos kinti dobásban - a spacinggel nem lesz gond. Sessions egy fokkal még jobban is játszik Linnél, tartani tudja a tavalyi 56.5%-os TS-ét. Hibbertnél visszajön valami a legszebb indiana időkből, így védekezésben hatalmas előrelépés lesz, támadásban pedig semmivel nem lesz rosszabb Jeffersonnál, meccsenként 4-5 post upra meg lehet kérni őt is, viszonylag jó százalékkal. Kidd-Gilchrist és Batum is kibírja az egész idényt, Walker pedig All-Star lesz, így a PO-ra egy egészségesebb és bővebb rotációval futhat neki a Hornets.

Nálam a külső dobások a döntők, mert Kidd-Gilchristben semmilyen szinten nem bízok, Williams pedig óriási hóhányó, ha biztos pénze van még 4 évre - Belinellinek akár kulcsszerepe is lehet, ebben a csapatban jóval jobb játék várható tőle, mint a Kingsnél. A Hibbert-Jefferson cserén sokat bukni nem tudnak, és bár szerintem a Pacers és a Pistons is jobb csapat lesznek azok közül, akik mögöttük végeztek az előző szezonban, így is a rájátszásba várom őket.

Tipp: Kelet 7-8.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus