PO-harcok keleten, nyugaton és a tankcsata

Végjátékához érkezett a rájátszásért folytatott küzdelem keleten és nyugaton is, a legjobb lottery helyekért pedig szintén öldöklő a harc.

Kelet

Két hely már elkelt, az első az Atlanta Hawks, a második pedig a Cleveland Cavaliers lesz. Az ezt követő három csapat kiléte már biztos, sorrendjük azonban még nem eldöntött.

3. Toronto Raptors 46-32
4. Chicago Bulls 46-32
5. Washington Wizards 45-33

Itt a képlet egyszerű: a Toronto minden tie-breakert visz, hiszen ők megnyerték az Atlanticot, így divíziógyőztesként minden azonos mérlegből ők a győztesek a nem divíziógyőztesek ellen. A Chicago és a Washington esetében egyelőre érdekes a dolog, mert egymás ellen 2-2-re állnak, a konferencián belül mindketten 29-19-es mérleggel rendelkeznek, ezek után pedig a saját konferenciájuk PO-csapatai elleni mérleg következik, amennyiben az idény végén is azonosak a mutatóik. Hátralévő meccsek:

Toronto: @ORL, @MIA(b2b), @BOS, CHA(b2b)
Chicago: @MIA(b2b), PHI, @BKN, ATL
Washington: @BKN, ATL, @IND, @CLE(b2b)

Itt (is) nagyon nehéz megjósolni, mi várható, gyakorlatilag csak olyan csapatokra érdemes itt már szétbontani a ligát, akiknek még számít valamit a meccs és akiknek már nem. A Raptors is két PO-ért teperő gárdával (Miami, Boston) csap össze és a Bulls is (Miami, Brooklyn), így szerintem a kanadaiaknak bőven van esélyük a harmadik hely megtartására - főleg hogy a Chicago a Hawksszal zárja az alapszakaszt. Hármuk közül a Wizards áll jelenleg a legrosszabbul, és ránézésre messze a legrosszabb sorsolásuk is nekik van a végére - a harmadik helyre szinte teljesen esélytelenek, de komoly meglepetés lenne, ha nem ötödikként kezdenék a PO-ot.


A trió alatt is zajlik azonban az élet, még a Milwaukee Bucks hatodik helye sem biztos ugyanis.

6. Milwaukee Bucks 38-40
7. Boston Celtics 36-42
8. Brooklyn Nets 36-42
9. Indiana Pacers 35-43
10. Miami Heat 35-43
11. Charlotte Hornets 33-45

Hátralévő meccsek:

Milwaukee: @NYK, BRO, @PHI(b2b), BOS
Boston: @CLE, CLE, TOR, @MIL(b2b)
Brooklyn: WAS, @MIL, CHI(b2b), ORL
Indiana: @DET, OKC, WAS, @MEM
Miami: CHI, TOR, ORL, @PHI
Charlotte: @ATL, @DET, HOU(b2b), @TOR

Ebből a hatosból talán két tagot le lehet venni, de egyet egészen biztosan: a Charlotte-nak már csak matematikai esélye van a legjobb 8-ba kerülésre, legalább három mérkőzést kellene hozniuk, ami főleg a back-to-back másnapján lévő Rockets, illetve az Atlanta elleni mérkőzéseket látva nagyon messze van tőlük. A Bucksnál mondhatnánk, hogy nem ronthatják el, de a deadline óta borzalmasan játszanak. Két riválissal is összecsapnak (Boston, Brooklyn), lesz viszont két olyan meccsük, amelyen nem szabad hibázniuk (Knicks, Philly) - ebből a Sixers elleni tűnik sokkal nehezebbnek.

A köztes négy csapat közül a Miami úgy tűnik, hogy jó helyzetben van, hiszen három otthoni meccsük lesz és mennek a Sixershez, de jelenlegi formájukban és sérültlistájukkal nem úgy tűnnek, mint akik eséllyel pályáznak a legjobb 8-ra. A Pacers Paul George visszatérése óta nagyon szépen összeszedte magát újra - igaz, az ellenfelek is kellemesek voltak, a végjáték pedig nekik tűnik a legszenvedősebbnek. Detroitban és otthon a Wizards ellen jó esélyeik vannak, de az életéért küzdő Thunder és idegenben a szintén kiemelésért küzdő Grizzlies komoly akadálynak néznek ki.

A Bostonnak lehet a legnagyobb mákja az egész társaságból, és akár utol is érhetik a Bucksot, amennyiben LeBron James tényleg kiüli mindkét meccset ellenük, így ugyanis nem esélytelenek még idegenben sem a Cavs ellen, a Toronto ellen otthon szintén jó esélyeik vannak, így az utolsó napon akár meg is előzhetik a Milwaukee-t, ha a Bucks sokat bukdácsol addig - igaz, az egymás elleni eredményekben Jason Kiddék lesznek jobbak, úgyhogy tényleg nagy leolvadás kellene a Buckstól, még az eddigiekhez mérten is. A Brooklyn jó formában van, de az Orlando elleni szezonzárót leszámítva tele lesznek ki-ki meccsel.

Óriási körbeverés is lehet a végén, ami nagyon megkavarná a dolgokat. A Bucks és a Boston eddig 2-0-ra állnak egymással - még egy meccsük van -, a Miami is verte a Celticset (3-1), akik viszont a Pacersnél (3-1) és a Brooklynnál (3-1) jobban teljesítettek az alapszakaszban. A Heat a Pacerstől (1-3) és a Buckstól (0-4) is nagyon csúnyán kikapott, a Boston mellett azonban a Brooklynt is nagyon megverte (4-0) az idény folyamán. Az Indiana a Netsnél rosszabbul áll (1-2), a Bucksszal leikszeltek (2-2), a Brooklyn pedig egyelőre 1-2-re áll a Milwaukee-val, de egyszer még játszanak.

Az tehát látszik, hogy egyelőre teljesen fölösleges számolni 3-4-es minitabellákat, mert nagyon sokfajta győzelem-vereség mutató jöhet ki egy-egy csapatnál ezekben a külön összevetésekben.

 

Nyugat

Nyugat első és hetedik helyezettje megvan már - az első kiemelt és végig a pályaelőny birtokosa a Golden State Warriors lesz, míg a Dallas Mavericks ezúttal a nyugati hetedik pozícióból kezdi a rájátszást. Óriási a tumultus azonban közöttük.

2. Memphis Grizzlies 53-25
3. Houston Rockets 53-25
4. Portland TrailBlazers 51-27*
5. Los Angeles Clippers 53-26
6. San Antonio Spurs 53-26

Hátralévő mérkőzések:

Memphis: @UTA, @LAC(b2b), @GSW, IND
Houston: SAS, NOP, @CHA(b2b), UTA
Portland: @GSW(b2b), UTA, @OKC, @DAL
Clippers: MEM, DEN, @PHX(b2b)
San Antonio: @HOU, PHX, @NOP

Egyetlen egy pozíció tűnik tutinak: a Portland negyedik lesz, mert hiába rosszabb a mérlege - és lesz is valószínűleg rosszabb - mindegyik felsorolt együttesnél, divíziógyőztesként nem csúszhatnak hátrébb a kiemelésekben - igaz, ezzel szinte az is biztossá válik, hogy az ötödik helyezett kezdi majd pályaelőnnyel a párharcot a Blazers ellen, mint egy vígaszképp amiatt, hogy a Golden State ágára került.

Hogy mi lesz a másik négy csapat között, az teljesen megmondhatatlan. A Grizzlies és a Rockets lépéselőnyben van, mert 1-1 vereséggel kevesebbjük van, így ha már nem buknak meccset, sima az útjuk. Nem lesz azonban egyszerű lehozniuk ezeket a meccseket vereség nélkül, hiszen a Houston például holnap este a bombaformában lévő bajnokot fogadja, míg a Memphis Utah-ból utazik, hogy a Jazz elleni meccs másnapján a négy napja pihenő Clippers vendége legyen - egyébként sincsenek nagy formában, nem is ők lesznek a meccs esélyesei.

A dolgot bonyolítja, hogy a Clippers csak egy esetben lesz második: ha mindenkit megelőz mérleggel, hiszen a San Antonio, a Memphis és a Houston a Southwest divízió első helyéért mennek, a divgyőztes pedig minden tie-breakert nyer azonos mérlegnél. A Grizzliesnek borzasztó a sorsolása, a Rocketsnek már egy fokkal szerencsésebb, a Spurs viszont messze a legjobb formában van közülük, a Houstont például már holnap maga mögé utasíthatja, és akár a nyugati nyolcadik helyről is dönthetnek az utolsó játéknapon.

A Memphis nagyon nehéz sorsolása ellenére az egymás elleniekben jól áll, hiszen a Spursszel és a Rockets-cel is 2-2-re végeztek - a Houston-San Antonio összevetés jelenleg 1-2 és ugye még van egy meccsük -, a konferencián belüli mérlegük azonban nekik a legjobb: 34-15, a Houstonnak 31-18, a San Antoniónak 30-19. Így elég valószínű, hogy ha sikerül valahogy azonos mérlegbe kerülniük a másik két gárdával, övék lesz a tie-breaker, ők kerülnek előrébb. (A Clippers egyébként szintén 2-2-re áll mindenkivel, kivéve a Memphist (1-2), de velük még egyszer játszanak).


A nyugati nyolcadik helyért folytatott csata kétszemélyesre csökkent.

8. New Orleans Pelicans 42-36
9. Oklahoma City Thunder 42-36

Hátralévő meccsek:

New Orleans: PHX, @HOU, @MIN(b2b), SAS
Oklahoma City: SAC, @IND, POR(b2b), @MIN

A Pelicans mellett szól, hogy 3-1-re végeztek a Thunderrel az alapszakaszban, így azonos mérleg esetén ők végeznek előrébb. A két gárda sorsolása között azonban van különség: a New Orleans Houstonba is megy, az utolsó körben pedig fogadja a bombaformában lévő, divíziógyőzelemre hajtó Spurst. Az OKC pocsékul játszik az utóbbi időben, így akár Indianában, akár másnap otthon a Portland ellen is lehet gondjuk, de ha ebből a kettőből egyet hoznak, akkor jó esélyeik vannak a bejutásra. Amennyiben annyira szétestek, hogy mindkét meccset vereséggel hozzák le, felcsillanhat újra a remény a Pelicans előtt, akiknek a Phoenix-Minnesota duót mindképp verni kell - ezzel a két győzelemmel és a Thunder két vereségével pedig meg is lenne a PO-juk.

 

Tankcsata

Végezetül jöjjön a liga legalja.

27. Los Angeles Lakers 20-58
28. Philadelphia Sixers 18-61
29. Minnesota Timberwolves 16-62
30. New York Knicks 15-63

Hátralévő sorsolás:

Lakers: MIN, DAL, @SAC(b2b), SAC
Sixers: @CHI, MIL, MIA
Minnesota: @LAL, @GSW(b2b), NOP, OKC
Knicks: MIL, @ORL(b2b), @ATL, DET

Ilyen mélységekben 1-2 győzelem szakadéknyinak számít. Az aranysárga-lilák negyediknél rosszabbak már nem lehetnek hátulról - ha ezen a helyen maradnak, 17.2%-nyi esélyük van arra mindössze, hogy kicsússzanak a Top5-ből és elveszítsék idei első körös pickjüket. Nagyon azonban feljebb sem léphetnek, hiszen a Sixersnek 2 meccset kellene hoznia úgy, hogy még PO-helyért harcolókkal kell küzdenie, míg a Lakers például a Minnesotát is fogadja. Érdemes megjegyezni, hogy lottery és draft szempontból a tie-breakerek nem számítanak, külön pénzfeldobás lesz a lottery előtt az azonos mérleggel végző csapatok esetében, hogy ki lesz előrébb rangsorolva.

A Minnesota kényelmes helyzetben van, főleg ha sikerül kikapniuk a Lakers otthonában, utána ugyanis szinte csak tuti bukó meccseik jönnek, jelenlegi egészségi állapotukban nem ellenfelek egyik csapatnak sem az utolsó három meccsükön. A Knicksnek nagyon oda kell figyelnie éppen ezért, mivel egy Detroit vagy Orlando elleni győzelem nagyon sokba fájhat. Ha a két gárda ugyanolyan mérleggel végezne a végelszámolásnál, akkor mindketten 22.5% eséllyel indulnának az 1/1-ért, és náluk is pénzfeldobás döntene, hogy alapvetően ki kezdi 1/1-ként a lotteryt.

 

Lesz tehát izgalom bőven a következő egy hét folyamán, naponta fog teljesen átrendeződni a tabella, de arra is elég nagy összeget lehet feltenni, hogy április 14-én és 15-én, az utolsó két napon még nagy dolgok dőlnek majd el, annyira sűrű a mezőny keleten és nyugaton is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus