Rájátszással vagy nyugat végén búcsúzik Kobe?

Nagyjából öt hét múlva kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Los Angeles Lakerst vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets


A Lakers off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta Robert Upshaw ténylegesen is megkapta szerződését az edzőtáborra, leigazolták a brazil Marcelinho Huertast és Jonathan Holmes kapott még egy nem garantált konktraktust.


Jelenlegi keret:
Russell - Clarkson (nem garantált) - Bryant - Randle - Hibbert
Huertas (ng) - Williams - A.Brown - Bass - Black (ng)
J.Brown (ng) - Young - Nance Jr. - Kelly - Sacre
Holmes (ng) - Upshaw (ng)


Jókat húztak a nyáron, ráadásul kifejezetten olcsón szereztek használható embereket, de ahogy a Knicksnél, úgy itt is úgy tűnik, túl nagy volt a szakadék köztük meg a PO között ahhoz, hogy ezt egy off-szezon alatt át lehessen hidalni - annyi lyukat kellett volna betömniük egy off-szezonban, ami lehetetlen volt, és ez erősen látszódik is a jelenlegi kereten.

Irányító poszton rögtön egy hatalmas kérdőjellel kezdenek, hiszen D'Angelo Russell a jövő, az idei draft 1/2-ese minden bizonnyal bőven kap is majd bizonyítási lehetőséget, de nagyon sok mindenben előre kell lépnie. A nyári ligás teljesítményét azért nem kell túl komolyan venni, kintről például szinte biztosan jobban fog dobni, gyorsulni azonban nem fog, márpedig a játékosbörze előtt is ez volt vele kapcsolatban a legnagyobb kérdőjel: rendelkezik-e olyan atletikus képességekkel, amik lehetővé teszik számára, hogy sztár lehessen az NBA-ben is. A Summer League során ráeszmélhetett, hogy ez itt már nem egy örömkosárlabda, rengeteg fölösleges kockázatot vállalt, amiből ipari mennyiségű eladott labda lett, ezekre pedig azért az alapszakaszban is lehet majd számítani.

Mivel ő a jövő, ezért szerintem játszatni fogja őt Byron Scott vezetőedző akkor is, ha nagyon nem érezné eleinte, mit lehet és mit nem, azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy Huertas legyen egy idő után a kezdő, hogy ne menjen el minden meccs már az elején Russell miatt, ha továbbra is a TO-kat szállítja majd, nem a gólpasszokat és a triplákat. A brazil érkezése szerintem kifejezetten hasznos lesz Russellnek, mert láthatja, mit jelent a felelősségteljes irányítás - a brazil 10 évet húzott le a spanyol élvonalban, nyert EuroCupot, számtalan alkalommal játszott az Euroligában és 10 éve válogatott is, felmérhetetlen tapasztalata van annak ellenére, hogy ő is újonc lesz most az NBA-ben. Huertas mellett ha olyan lábbal kel fel, Kobe Bryant is be tud segíteni a csapat összefogásába és az irányításba, úgyhogy azért nincs teljesen Russellen a teher, hogy rajta áll vagy bukik a Lakers szezonja, de nagyon fontos tényező lesz, milyen első évet hoz majd.

A pontszerzéssel valószínűleg nem lesz egyébként olyan nagy gondja a gárdának, már ha Kobe nem akar rátekeredni a labdára - tavaly 20 pont fölött átlagolt, de botrányos hatékonysággal -, mert a kezdőben Jordan Clarkson is potens scorer, Roy Hibbert be tudja pötyögni a 10 pont körüli átlagát, Julius Randle pedig az elmúlt egy évben állítólag kifejezetten az új iránynak megfelelő négyesnek képezte magát, a periméter-játékát fejlesztette. Ehhez hozzájön még a padról a jól irányító Huertas mellett az előző szezon legjobb hatodik embere, Lou Williams, valamint a középtávoli tempókból hatékony Brandon Bass - és akkor a rotációból valószínűleg kiszoruló Nick Youngról nem is beszéltünk, akinek szintén elsül néha a keze, még ha sokszor akkor is erőlködik, amikor nem kellene.

Két probléma van ezzel. Az egyik a már említett Kobe-faktor - nem tudni, hogy idén milyen lesz a hozzáállása. Az biztos, hogy mint mindig, nyerni akar majd, nagyon rekordokat nem tud már dönteni, Michael Jordant megelőzte az örökranglistán a pontok tekintetében, úgyhogy reális esélye van annak, hogy idén jóval inkább a csapatot helyezi előtérbe. Ha azonban az előző idényben látott Bryant jön elő, akkor azzal egyrészt meccseket nem nagyon lehet szerintem nyerni hosszútávon, másrészt a fiatalok fejlődését is erősen gátolná, Scott viszont nem nagyon fog vele semmit sem kezdeni, Kobe szava jóval többet ér szerintem, mint az övé. Azt nem kell külön említeni, hogy egy sérülés nála már alapvetően nem lenne meglepő, hiszen az előző három évét tönkretette egy Achilles-szakadás, egy térdtörés és egy rotátorköpeny-szakadás.

A másik probléma éppen az említett Byron Scott, aki amellett, hogy Bryant "alárendeltje", egyáltalán nem halad a korral és ezt még nagyobb gondnak tartom - aki szerint manapság a triplákkal nem lehet hosszútávon nyerni, az nem való 2015-ben az NBA-be vezetőedzőnek. Önmagában nyilvánvalóan nem elég a külső dobás, de jó kinti dobók és így spacing nélkül halálra van ítélve az adott csapat, márpedig Scott bevallottan nem akar erre építeni, a liga aljához tartozott csapata tavaly az elvállalt és a bedobott hármasokat nézve is. Nem nagyon tudok mondani olyan indokot, ami miatt megéri bármelyik csapatnak is Scottot kinevezni vezetőedzőnek, abban sem vagyok biztos, hogy kihúzza az idényt a gárda élén, de bármilyen komolyabb eredményhez majd az ő leváltása fog vezetni, legalábbis ezt a lépést nem lehet majd kihagyni.

Kulcskérdésnek tartom továbbá Roy Hibbert teljesítményét, rajta ugyanis gyakorlatilag a teljes védekezés múlik "csak", segítsége ugyanis nem nagyon lesz - Russell az egyetemen se a hátul nyújtott teljesítményéről volt híres, Bryant pedig évek óta lepiheni a védekezést, hogy maradjon ereje támadni, két elég komoly lyuk is lesz rögtön a periméteren. Hibbert mögött nem rossz a helyzet Robert Upshaw-val és Tarik Blackkel, ők pont védekezésben segíthetnek, de mindketten nagyon gyorsan gyűjtögetik a személyi hibákat is, így alternatívának nem, maximum cserének jók, Hibbertnek muszáj állnia a sarat. Hogy mekkora gond lehet hátul, azt jól mutatja, hogy a padról is az idén a második körben draftolt Anthony Brown, valamint az első körben húzott Larry Nance Jr. lehet a legjobb ebben a műfajnak, az sem biztos viszont, hogy ők egyáltalán pályára kerülnek.

Ha minden a lehető legjobban alakul, és azért erre borzasztóan kevés esély mutatkozik (Hibbert az egész védelmet össze tudja valamennyire fogni, Russell érett játékot hoz már az első idényében, Kobe kibírja a szezont végig és csapatjátékos lesz), akkor is van egy nagyon szembetűnő hibájuk: gyakorlatilag nincs hármas a keretben. Kobe kiscsatárként még nagyobb lyuk lesz védekezésben, még ha talán támadásban könnyebben is fogja tudni majd megverni az ellenfeleket - a Russell, Clarkson, Bryant hármas ellen valahol biztosan kialakul egy ún. mismatch, amit kihasználhatnak -, de nincs alternatívája, hiszen a már említett Brown-Nance Jr. páros bevethető még ezen a poszton, de mindketten újoncok. Ha Metta World Peace-t nem is tartom már egy releváns játékosnak - mert reálisan nézve már nem sok vizet zavar, ha a New Yorkban mutatott játékát veszem alapul -, nagy szükségük lenne rá így is, hogy legalább egy veteránt be tudjanak itt vetni.

Összességében nézve azért itt egy álomszezonnak kellene összejönni ahhoz, hogy akár csak a PO-ért is küzdhessen a gárda, hiszen nyugaton a Warriors, a Clippers, a Thunder, a Rockets, a Spurs és a Grizzlies teljesen egyértelműen és több kategóriával jobb csapatok, de sokkal jobb esélyekkel indul a rájátszásért a Jazz és a Pelicans is, és akkor mindenkit fel sem soroltunk. Ha Kobe lesérül, akkor az a fiatalok fejlődését kicsit meggyorsíthatja, de minden reális esélyüket elvesztik a rájátszásra, ahogy akkor is azonnal, ha Hibbert nem tud javulni a megváltozott környezetben, az ő teljesítménye a legnagyobb kulcs ebben a szezonban. A realitás talaján maradva a Portland és talán a Denver azok a csapatok, amelyeknek gyengébb keretük van, a fel nem sorolt együttesek (Dallas, Sacramento, stb.) viszont hiába rendelkeznek rengeteg kérdőjellel, semmivel nem gyengébbek, mint ez az állomány, sőt, így szerintem idén is a nyugati hátsó régióban fognak végezni, valahol a 11-13. hely körül.

Jó eséllyel nem is erről fog szólni majd az idényük, hanem Bryant búcsúztatásáról - mivel csak a szezon végén dönt a visszavonulás vagy a folytatás mellett, így gyaníthatóan mindenhol úgy fogják kezelni, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor láthatják. Ez a milliő sem biztos, hogy pozitív befolyással lesz a játékosok teljesítményére, de mindent egybevéve azért itt rengeteg probléma van és lesz is még, tehetséges fiatalok ide, ligát meghatározó ikon oda.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus