Realitás és tévhit az új fizetésekkel kapcsolatban

Tegnap feldolgozhatatlan mennyiségű pénz lett lekötve a játékosok új szerződéseiben. Rengetegen kapkodták a fejüket az egészen elképesztő mértékben megnövekedő fizetéseken, amik teljesen irreális összképet festenek jelenleg, pedig nem ezeknek a megállapodásoknak a többsége drága, hanem az eddigi szerződések lettek hirtelen nevetségesen olcsók. Erről értekezünk most.

"Chandler Parsons 4 év, 94 millió dollár... íííí... Mike Conley 5 év, 153 millió dollár... úúú..."

Nagyjából így lehet leírni a tegnapi reakciókat az NBA új fizetéseivel kapcsolatban, ami a korábbi számok tekintetében teljesen normális is, a liga azonban nem süllyedt le sehova, egész egyszerűen abszolút új alapokra helyezték az NBA-t az új TV-szerződéssel és a rohamléptékben emelkedő sapkával.

Csak emlékeztetőül: 2015/16-ban 69 millió dollár volt a fizetési sapka, 2016/17-re, tehát a most következő idényre 94 millió dollár lesz, 2017/18-ra pedig 110 millió dollárra várják minimum, amennyiben nem lesz lockout. Ez semmi mást nem jelent, mint hogy egy év alatt több mint 1.36-szorosára, két év alatt pedig a tavalyi majdnem 1.6-szeresére nő a csapatok által elkölthető pénzmennyiség - abba most ne menjünk bele, hogy vannak kivételek, amikkel a cap fölött is lehet igazolni, a lényeg a sapka, hiszen rengeteg dolgot, például a maximum szerződést is ez határozza meg.

El lehet ájulni attól, hogy korábban, akár egy éve is kik kaphattak 70-100 millió dollárt, de ha valaki jót akar magának, az nem teszi, nem viszonyítási alap ugyanis. Mivel a sapka 2018 után várhatóan csökken, de maradni fog a 100-110 millió dolláros sávban, ezért nem a 69 millió dolláros capnél kiosztott kontraktusok a mérvadóak, hanem az ideiek, sőt, még ezek sem, majd leginkább a jövő nyáron szerződtetett játékosokhoz lesz érdemes viszonyítani, mert várhatóan onnantól nem nő majd a cap, de egészen biztosan nem ugrál olyan kategóriákat, mint most vagy a következő évben.

Nézzük például Conley 5 éves, 153 millió dolláros szerződését, ami még csak nem is a legnagyobb maximum, mert Conley 9 éves veterán. Ez a papír pont ugyanannyit ér idén, mint amennyit mondjuk Marc Gasol maximuma ért tavaly, hiába kezdődött az egyik 20, a másik pedig 26 millióról - mindkettő a sapka 30%-át vitte el, és csak ez az érdekes adat, nem a pontos összeg. Persze az igaz, hogy Gasol 6 millióval kevesebbet foglal a sapka alól, mint Conley, de nem Conley szerződése lett drága, hanem a sapkaemelkedéssel minden korábban kötött szerződés lett (nevetségesen) olcsó, hiszen a 30%-os maximumot kötő Gasol már csak a cap 22.5%-át viszi el idén, jövőre meg még ennyit sem fog.

Még egy dolgot érdemes nézni: nemcsak visszafelé kell vizsgálni a dolgokat, hanem érdemes előrefelé is, mert újabb nagy ugrás következik: jövőre 110 millióra nő a cap, még inkább devalválódnak az eddig megkötött szerződések és az ideiek is.

Kent Bazemore 4 év, 70 millió dolláros szerződése 69 millió dolláros sapkás környezetben nagyjából évi 12.6 milliós kontraktusnak felel meg (17.5 millió/(94/69)), amin lehet vitatkozni, hogy megéri-e vagy sem, de lehet is továbbosztani a jövő évi újabb capemelkedés miatt. Egy év múlva ez a kontraktus egy "régi" 10.8 millió dolláros szerződéssel lesz egyenértékű az adott sapkához viszonyítva, az pedig bőven vállalható kockázat Bazemore-ért a teljesítményét is nézve - ennyit bevállalhatónak gondolt volna mindenki, ha marad 69 milliós a sapka. Ugyanez Timofey Mozgov évi 16 millióját nézve, a régi capre számolva most 11.6 millió, jövőre pedig csak 9.9 millió dollár - még mindig nem biztos, hogy 4 évre megéri, de az éves bére egyáltalán nem lesz rengeteg, hiába tűnik a 16 millió annak.

Az összes idei maximumot is így érdemes vizsgálni, hiszen az minden esetben a sapka 25, 30 vagy 35%-a - de a jövő évi emelkedés miatt még az idei, horrornak számító maximumok is relatíve olcsók lesznek. Ami idén 180-190 millió dollár lenne (10+ éves veteránok maximuma, tehát 5 évre a 35%-os max), az jövőre jócskán 200 millió dollár fölé várható, ennek aláírására készül majd LeBron James és Kevin Durant is. Tekintsünk el attól, hogy ha valakik, akkor ők meg is érdemlik ezt - 2016 LeBron tízmilliókkal lenne olcsóbb, mint lesz majd 2017 LeBron, és nem azért, mert annyit fog fejlődni.

Nem mást jelent ez, mint azt, hogy aki tavaly minél hosszabb időre megkötötte a szerződését, annál többet érő játékos nincs jelenleg a ligában. Jimmy Butler, Kawhi Leonard, Draymond Green - ők az alacsony sapkánál maxolták ki magukat (Green még azt sem), és aláírtak 5 évre. Az ő csapataik (és még lehetne sorolni sokáig az ilyen neveket) most elégedetten dőlhetnek hátra, mert a franchise közeljövőjét 3-4 évre előre tökéletesen készítették elő. Kellett ehhez persze mázli is, hiszen úgy kellett kijönnie adott játékos hosszabbításának, hogy még 69 milliós capnél kelljen tárgyalni az illetővel, de ez a végeredményen nem változtat - egészen kiváló játékosok borzasztóan olcsón fognak játszani legalább 3-4 évig.

A sapkaemelkedés még egy dologra tökéletes volt: nem nagyon vannak cserélhetetlen játékosok. Olyan szerződések, mint Ricky Rubióé, vagy még inkább Nikola Pekovicé, lassan a "kifejezetten pofás" kategóriába sorolhatók a "cserélhetetlen"-ből. Ez semmi másnak nem köszönhető, csak annak, hogy amíg 69 milliós capnél egy 12 milliós kontraktus egy középszerű, kérdőjeles játékosért halálos volt, addig most egy könnyen bevállalható rizikó, a jövő évet nézve pedig még inkább az lesz. A példa kedvéért Pekovic idei 12.1 milliója egy éve egy 8.8 milliós szerződésnek felelt meg, a jövő évi 11.6 millája pedig mindössze 7.25 milliónak (1.6 az osztó a 110 milliós és a 69 milliós cap között, szakadék). Az egészségi állapota miatt nem biztos, hogy próbálkoznak vele, de már nem a fizetése lesz az akadály.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden szerződés megéri. Evan Turner az előbb tárgyalt Bazemore-ral azonos megállapodást kötött a Portland TrailBlazersszel, neki a korábbi sapkában egy 10.8 milliós szerződés is óriási túlfizetés lett volna, túl sok fejlődés nem várható tőle, úgyhogy capemelkedés ide vagy oda, az a kontraktus teljesen érthetetlen. Ugyanez a kategória Solomon Hill is, aki egyelőre "ígéretekre" kapott évi 13 milliót - ez idén régi 9.5 milliónak, jövőre régi 8.1 milliónak felel meg, gyakorlatilag egy nulla teljesítményre, de benne legalább reménykedni lehet, mást nem is nagyon lehet tenni. Azt döntse el mindenki maga, hogy ér-e maximumot vagy jövőre majd annak közelében Parsons, DeMar DeRozan vagy éppen a sípcsontban gyenge Bradley Beal.

Viszont egyértelműen nem az új szerződéseken kell szörnyülködni, hanem a régieknek borzasztóan örülni (a Golden State-nél Green még 4, Thompson még 3 évig játszik "ingyen"...), mert az új környezetben azok az olcsók, nem az új megállapodások a drágák. 2-3 éven belül az lesz a normális, amit Conley meg a többiek kaptak most, az pedig lehet, hogy sok pénz, de őszintén szólva nekem innen Magyarországról mindegy, hogy 20 centet keres egy NBA-játékos egy év alatt vagy Bill Gates karrierpénzét. A csapatok lehetőségei nagy mértékben változtak, ezért ehhez kell mindenkinek hozzászokni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus