Russell Westbrook Danny Ainge nagy esélye

Kevin Durant tegnapi cseréje után új ember tűnhet és valószínűleg tűnik is fel az elérhető játékosok listáján: Russell Westbrook. A Boston Celtics évek óta ácsingózik a nagy sztárokra - most itt az esély Danny Ainge előtt, hogy bevállaljon egy kis kockázatot a jackpot reményében.

Kevin Durant tegnapi csapatváltása után azonnal jöttek a hírek, miszerint az Oklahoma City Thunder megpróbál szerződése lejárta előtt hosszabbítani Russell Westbrookkal - átkonstruálnák a jelenlegi szerződése utolsó évét, több pénzt kapna, cserébe maximum 3 évre írhatna alá. Westbrook vagy az ügynöke egészen biztosan ésszel élő ember, így ez a verzió fel sem fog merülni bennük, ha viszont nem akarnak új szerződést aláírni, a hírek szerint a Thunder megpróbálja felmérni Westbrook cseréértékét.

Azt érdemes észben tartani, hogy az OKC irányítója lejáró szerződéssel bír, tehát "kvázi vétó joga" van, csak azok a csapatok fognak érte megmozdulni egy esetleges cserére, ahol el is kötelezné magát azonnal a hosszabbítás felé - ez nem azt jelentené, amit most a Thunder akar, hanem azt, hogy Westbrook megígérné az adott együttesnek, hogy jövő nyáron aláírja a hosszútávú megállapodást, nem lép le egy év után. A bajnokesélyes csapatok nem nagyon tudnak/akarnak olyat adni a Thundernek, ami érdekelheti őket, a rebuild csapatok pedig szerintem az elkötelezést nem kapják meg - Westbrook miért ígérne hosszabbítást egy 5 évvel ezelőtti Thunderhez? Nyáron bármelyik csapatba elmehet, sokkal okosabb, ha nyitva tartja a lehetőségeit, ha nem kerül egy bajnokesélyes gárdához.

A Los Angeles Lakers is hasonló cipőben jár. Hozzájuk még el is kötelezhetné magát Westbrook, de ha a Brandon Ingram, D'Angelo Russell, Julius Randle trióból kettőt lepasszolnak a Thundernek (várhatóan ennyibe minimum kerülne Westbrook), akkor az irányító bekerülne egy olyan együtteshez, amely ugyan a divatőrületét kielégítené Los Angeles miatt, de alig lenne benne fejlődési lehetőség (az említett hármasból a maradó egy embert leszámítva szinte semmi, hiszen a jövő évi első körösük a Sixersnél van Top3 védettséggel, arról Westbrookkal a fedélzeten lemondhatnak), a kiegészítő személyzet két legjobb és NBA-szintű embere pedig elvisz 34 millió dollárt évente úgy, hogy Luol Deng egyértelműen kifelé megy már a ligából, Timofey Mozgovról meg sem azt nem tudjuk, hogy két év múlva használható lesz-e, sem azt, hogy 25 percnél tovább pályán lehet-e tartani.

A Lakerst egyáltalán nem lehet leírni, de csak abban az esetben nem, ha kivárnak, Russelléket fejlesztik a következő egy évben, Dengék még szinten maradnak, és akkor jövőre leigazolhatják Westbrookot és még egy sztárt - két maximumot már nem tudnak kiosztani, de akkor azt valószínűleg megoldják még cserével. Csak és kizárólag ebben az esetben van sanszuk a sztárokra, hiszen az idén is bebizonyosodott, hogy a Lakers név nagyjából semmire nem elég önmagában. Óriási munkája lesz így is Luke Waltonnak, mert Dengék már, Ingramék pedig még nincsenek jó korban ahhoz, hogy az igazán nagy neveket ide lehessen velük csábítani.

Egyetlen kivétel van szerintem az egész ligában, amelyik még nem bajnokesélyes, de Westbrookkal akár kis túlzással az is lehet, van elég cserealapja a játékos megszerzéséhez, és akár commitment nélkül is cserélhet érte: a Boston Celtics.

Danny Ainge évek óta sóhajtozik egy nagy sztárért, és most Al Horforddal is maximum egy kicsit ért célba - ő nem az a kaliber szerintem, akire a Bostonnak fájt a foga, de lovat nem kaptak, ő pedig azért egy elég jó szamár. Elképesztően egyoldalú cseréket kötött Ainge az elmúlt években, ezzel rengeteg assetje van, de a felhalmozott draftcetlik egyenesen hátránnyá váltak mára. Ainge egy valamiben pocsék eddig, ez a draftolás, a többi csapat pedig tudja, hogy kényszerhelyzetben van a Celtics, cserélniük kell a pickeket (annyi játékost húznak lassan, hogy indíthatnak B csapatot is), ezért ezekre a draftjogokra csak olyan ajánlatokat kaptak eddig, amik óriási lehúzások lettek volna. A pickek mellett a fiatalok értéke is folyamatosan csökken, nem játszanak, vagy a többi együttes tudja, hogy úgysem fognak játszani, mivel nincs annyi játékperc, ami mindenkinek kellene.

Bostonba láthatóan nem akarnak menni a legnagyobbak - ez azért innen Magyarországról némileg érthetetlennek tűnik, de a tény ettől még tény marad, prime time szupersztár szabadügynök utoljára biztosan nem ebben az évezredben választotta őket. Mi ilyenkor a teendő? Kockáztatni kell.

Celtics kapja: Russell Westbrook
Thunder kapja: jövő évi Brooklyn első körös, Jaylen Brown, Ante Zizic, Isaiah Thomas vagy/és Marcus Smart, Jonas Jerebko

Westbrooknál jobban senki nem illik a TD Gardenbe, a bostoni közönség meg az ő energiáit összeadva az ellenfélnek nem sok maradna (már az energia-megmaradás törvénye alapján...). Ő pontosan az a szintű játékos, akit Ainge évek óta esélytelenül hajhász, ráadásul a gyorsabb játékot erőltető Bostonba tökéletesen passzol a játéka.

Ha elkötelezi magát, akkor kérdés nélkül kell érte bedobni ezt a csomagot. A Westbrook-Bradley-Crowder-Johnson-Horford ötös ha nem is azonnal lenne bajnokesélyes, de még ezt sem lehetne kizárni (keleten azért nem lenne mindenkinek őszinte a mosolya...), ráadásul a padon végre szerepet kaphatnának azok, akik eddig nem - a palánk alatt Olynyk és a védekezésben hasznos Jordan Mickey, a periméteren pedig Terry Rozier és RJ Hunter. Ha Thomasból és Smartból az egyik marad, akkor még egyszerűbb a helyzet, mert a hatodik ember azonnal megvan, és még ha vékonynak is tűnik ez, egy valamit nem szabad elfelejteni: a jövő évi szabadügynökök közül még egy valakinek kioszthatnak egy maximum szerződést.

Horford és egy jó csapat önmagában nem biztos, hogy elég lenne, Westbrook és Horford, és egy sanszosan sokkal jobb év viszont már bőven (legyen szó akár Durantről, akár bárki másról). A jövőt nem kell a kukába dobni, hiszen ott a rengeteg fiatal a padra, 2018-ban pedig még mindig lenne egy Brooklyn első körösük. Itt Westbrook egy jó csapatot kapna azonnal úgy, hogy fejlődési lehetőség is bőven lenne még a keretben, a kiegészítők vagy fiatalok vagy jó korban vannak, de használhatóak, van tapasztalatuk a PO-ból is, Brad Stevens pedig a liga legjobb fiatal edzőjének tűnik az eddigiek alapján.

Ha nem kötelezi el magát, az húzósabb kérdés, de Ainge helyében én akkor is mozdulnék. Az egyértelmű, hogy a Brooklyn pick és Brown is veszteség lenne, de ha nem kötelezi el magát Westbrook, akkor jó eséllyel sem Smart, sem Thomas nem megy a csomagban, vagy az egyik átveszi Brown vagy a pick helyét. Érthetőbben fogalmazva Zizic mellett a Brown, Brooklyn 1st, Thomas, Smart négyesből csak kettő menne, Jerebko helyét pedig átvehetné Amir Johnson a fizetések miatt - a celtire pedig lehetne védettséget is tenni akár ebben az esetben. Ha ide nem kötelezi el magát Westbrook idő előtt, akkor sehova, és ebben az esetben a Thundernek ezt a lecsupaszított csomagot is nagyon meg kell becsülnie, egy Zizic, Thomas/Smart, Brooklyn 1st ajánlat például jelentősen több, mint amit bárki más be fog kínálni Westbrookért egy biztos, több teljesen bizonytalan évért. A Bostonnak ez belefér, másnak szinte biztosan nem.

Szerintem muszáj felvállalni a kockázatot több dolog miatt is. Westbrook Bird-jogai már a Bostonnál lesznek, nagyjából 40-50 millióval többet tudnak ajánlani, mint bárki más - mivel nem náluk a legjobbak az adózási szabályok, ezért erre az anyagi előnyre nagy szüksége van a Celticsnek, különben hátrányból indulnak gyakorlatilag mindenkinél.

Másrészt 2-3 cserealapot kell feláldozniuk a borzasztóan sokból, ezt pedig egyszer muszáj lesz bevállalniuk. Jelenleg minden egyes pickjük és fiataljuk sokkal kevesebbet ér annál, mint egyébként érne, mert a 15 fős rostert agyig nyomták már - ezért választanak az első körben két olyan embert, aki nem jön át Európából még idén. Ez irgalmatlan nagy luxus, és valahol el kell kezdeniük lecsupaszítani a keretet, mert az állományuk idén is csak nőtt. A mennyiség nő, a minőség Horfordot leszámítva nem - ezt hívják folyamatos hígulásnak, ami a játékon talán nem látszik meg, a tárgyalóasztalnál viszont világosan.

Van kockázat abban, hogy egy évért feláldoznak értékes elemeket? Persze, hogy van. Ainge-nek azonban lassan el kell döntenie magában, hogy egy draftcetli az ő kezében mennyire is értékes pontosan, hogy meddig van értelme rontani az összes kézben lévő cserealapot, illetve hogy például egy Brooklyn első köröst mennyire és mikorra tudnak beépíteni még abban az esetben is, ha tényleg tehetséges játékost tudnak vele kihalászni.

Horford megszerzésével beléptek egy ablakba, ami ha nem is rohamléptekben, de zárul innentől kezdve. Westbrook megszerzésével megadnák maguknak azt az esélyt, amit eddig csak úgy ímmel-ámmal próbálgattak: nemhogy legit szabadügynökcélpontok lehetnének, hanem egyenesen a leginkább keresettek. Ehhez ráadásul nem kellene teljesen romba dönteniük a jövőjüket sem, mert annyi emberük van "a háttérben", hogy pár ember elpasszolásával csak ezeket a játékosokat kellene előhúzni a kalapból, akiknek esetleg ezáltal még nőhetne is a csereértékük, ha később megint lépni kellene. Egy év alatt aztán meg lehet győzni Westbrookot sok mindenről, de ahhoz itt most lépni kell.

Azt gondolom, ez itt most Danny Ainge nagy esélye, mert ha a Boston igazolni nem tud, cserélni viszont igen (márpedig ez a helyzet az utóbbi években), ilyen szintű sztár pedig több évente egy-egy alkalommal kerül csak piacra, akkor a lehetőséget meg kell ragadni. Mert ez itt most nem a pályán a 12 évesek értelmi szintjén mozgó Demarcus Cousins, vagy a sok jót, még több kárt okozó Kevin Love, hanem a liga egyik legdominánsabb játékosa, Russell Westbrook.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus