Sam Hinkie - bolond vagy zseni?

Vajon lesz a Philadelphia Sixersből valaha kész csapat? Sam Hinkie egy cserefetisiszta vagy egy (sokak által meg nem értett) zseni?

Szerintem alapvetően mindkettő lehet, és egyiket sem bizonyította még. Hinkie-t egyetlen dolog vezérelte eddig, legalábbis látszólag: meg akarja találni a franchise következő alapkövét, és az nem is buta gondolatmenet. A módszerei megkérdőjelezhetőek, de eddig "üzleti alapon" ennek megfelelően cselekszik.

Összesen három olyan "dolog" van az egész keretben, amiből igazi vezér lehet a jövőben. Az egyik az a Joel Embiid, aki tehetsége alapján egyértelműen ilyen személy, de egyetlen egyetemi éve végét tönkretette hátsérülése, első profi idényét pedig lábtörés miatt kénytelen kihagyni - 100%-osan nem lehet rá építeni, igazi hazárdőr akkor lenne Hinkie, ha mindent egy lapra, illetve Embiidre téve alakítaná a gárda többi részét.

A másik kettő pedig két pick: a Philly idei első körös draftjoga, illetve a Michael Carter-Williamsért szerzett Los Angeles Lakers védett első körös. Egyáltalán nem biztos, hogy fognak is draftolni franchise-playert - a Lakers picken lévő védettség, az aranysárga-lilák esetleges erősítései, illetve a lottery mellett beleszólhat ebbe az is, ha visszalépnek bizonyos játékosok az adott évi drafttól, vagy éppen komolyabb sérülést szenvednek -, de Hinkie munkájának egyetlen lényege van jelenleg: javítani az esélyeket arra, hogy mégis megtörténjen mindez.

A feláldozott Michael Carter-Williams szerintem nem üti meg az FP-szintet - a posztjához képest magas, de kevésbé robbanékony (pedig manapság az egyik legfontosabb tulajdonság már az egyeseknél is ez), távolról pedig teljesen veszélytelen volt 1-2 kicsúszott meccset leszámítva, így olyan alapvető hibái vannak, amik nem teszik lehetővé, hogy a jelenlegi NBA-ben vele igazi meghatározó emberként lehessen számolni. A Lakers-draftjogból bármi lehet - nem tudni, mennyit erősít a Los Angeles, vagy hogy jövőre is ilyen gyenge lesz-e, mint például idén - de nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy olyan fiatalt, aki ilyen alaptulajdonságokkal rendelkezik, mint MCW, lehet majd azon a picken is húzni.

Egyelőre pozitív ítéletet nem mondanék Hinkie felett, hiába van nem is kevés értelme ennek a cserének, mert ez még csak az esélyek javítása, amit most csinált, a csapat építését egyelőre el sem kezdte, márpedig ez a GM-i munka sokkal nehezebb része. Rombolni, lejárókra, D-Ligásokra, illetve második körös draftjogokra építeni kis túlzással bárki tud. Az a múltban is bebizonyosodott, hogy mikor a hosszabbítások, a pénz megfelelő elköltése, az utolsó láncszem helyrerakása, egy-egy nehéz, de elkerülhetetlen csere meghúzása következik, ott válik el az átlagos és a jó GM.

Bolondnak viszont egyelőre szintén nem nevezném. A lehetőségeit szerintem jól mérte fel azután, hogy az Andrew Bynum-csere rosszul sült el. Az a Philly középszerűségre volt ítélve, amire a nézők ugyanúgy nem kíváncsiak, mint erre a másodvonalas csapatra. Ebben, már a nézőkből kiváltott érdeklődésben semmi különbség nincs egy pár évvel ezelőtti Milwaukee Bucks és a mostani Philadelphia között. Azonnal lemondanék viszont róla, ha Embiidet vagy az idei draftjogot elcserélné valami másra - ami nem egy fiatal, de már bizonyított sztár -, mert ebben az esetben az alapvető elképzeléseivel menne szembe, akkor pedig már tényleg nem lehetne mentegetni: csak azért cserél, mert lehet.

Egy valamivel óriási mázlija van szerintem: a tulajdonosi kör türelmével. Nem szokás a csapatoknál 2-3 év rebuildet engedélyezni, márpedig ez volt zsinórban a második idény, ahol kilátástalan a keret. Jövőre sem lesznek sokkal jobbak, akárkit is húznak, hiszen egyrészt még mindig kevés lesz a használható játékos, másrészt hiába van valakiben óriási potenciál, főleg a magasembereknél szükséges némi idő ahhoz, hogy ezt az illető a pályán is realizálni tudja, megtanulja azokat a "fogásokat", amik például egy 6-8 éve ligában lévő veteránnak már alap dolgok.

Egyelőre türelemre és óvatosságra intenék mindenkit. Ha Embiidből vagy az idei Sixers-picken húzott fiatalból nem lesz ligaszinten meghatározó játékos - ez lehet rossz választás, sérülés vagy annak az oka is, hogy nem megfelelően fejlesztik, dobják be őket a mély vízbe, vagy hogy a 22-60-as szezonok közepette nem igazán érzik át, mi kellene ahhoz, hogy sikeres csapat legyenek -, a Lakers pick pedig úgy alakul, hogy 10. hely környékén lehet csak választani vele, akkor Hinkie jó eséllyel megbukott.

Teheti ezt akkor is, ha mégis talál egy vezért, fejlődnek is, de a 15-20. helyek környékén vagy a szabadügynökpiacon nem találja meg a megfelelő kiegészítőket. Elvérezhet ott is, ha Brett Brown mégsem a megfelelő ember a kispadra - ez egészen biztosan nem az előző vagy a mostani idény alapján dől el akár egyik, akár másik irányba -, és nem képes változtatni, lásd az Oklahoma City Thunder és Scott Brooks esetét.

Abban biztos vagyok, hogy eddig az esélyeit a megfelelő módon növelte egy meghatározó keleti csapat felépítésére, sem Michael Carter-Williams, sem KJ McDaniels távozása nem az a mozzanat, ahol egy ilyen rebuild megbukik. Elméletben tehát megvan, mit akar Hinkie, de hogy a gyakorlatba át tudja-e ültetni mindezt, a megfelelő játékosok kiválasztása mellett meglesz-e a megfelelő szakmai stáb és a keleti top felé vezető úton a finomhangolás, ez fog kiderülni a következő pár évben.

Sokaknak fogja szúrni még a szemét, amit Hinkie csinál, a drukkerek pedig bizakodva néznek majd a jövőbe a sok draftjog és a sapka alatti hely miatt, amiből egy "tökéletes világban" bármikor lehet bármi, de igazából egyik oldal mellett sincs egyelőre sok szakmai érv, amely alapján megítélheti a GM-et.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus