Scott Skiles kellett a Magic élére?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - az Orlando Magicet vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards, Hornets, Hawks


A Magic off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta megszerezték csere útján a Miami Heattől Shabazz Napiert szinte a semmiért, valamint kiosztottak négy nem garantált szerződést Jordan Sibertnek, Melvin Ejimnek, Nnanna Egwunak és Greg Stiemsmának.


Jelenlegi keret:
Payton - Oladipo - Harris - Gordon - Vucsevics
Watson - Fournier - Hezonja - Frye - Smith
Napier - Sibert (nem garantált) - Marble (ng) - Nicholson - Dedmon
Appling (ng) - Ejim (ng) - Egwu (ng) - Stiemsma (ng)


A Magic szépen alakította szerintem rosterét a nyáron Mario Hezonja draftolásával és Shabazz Napier megszerzésével csere útján, de a Charlotte mellett ők a másik csapat, amelynek az állománya homlokegyenest más stílusra van kitalálva, mint amit a vezetőedzőtől megszokhattunk, a nyáron kinevezett Scott Skilesnak és a csapatnak is változnia kell a siker érdekében, ez már most biztos.

A keret szerintem egyértelműen az up-tempóra, a rohanásra van felépítve, ezt a kezdőből az Elfrid Payton, Victor Oladipo, Tobias Harris, Aaron Gordon négyes nagyon tudja, és mivel a két hátvéd finoman szólva sem vajkezű, így a nyári liga alapján hiába tanult meg dobni Gordon és hiába fogadkozik Harris, hogy nemcsak a sarokból tud majd idén már ligaátlag fölött triplázni, nem is nagyon ajánlatos szerintem a kontrollált játékot erőltetni náluk. Nik Vucsevics alkalmas lehetne rá - mint ahogy nyilván nem is lehet folyamatosan rohanni, így a centernek ettől függetlenül is kulcsszerepe lesz majd minden bizonnyal -, az igazság viszont az, hogy a padról Hezonja és Napier is inkább egy nagy tempójú játékban bontakozhat szerintem ki, így alapvetően ez lenne az a stílus, ami a Magicnél elképzelhető lenne és eredményre vezethetne

Skiles azonban mindenről híres volt korábbi állomáshelyein, csak erről nem, borzasztóan unalmas, egysíkú és kiismerhető offense-eket rakott össze. Szerintem azért van oka a Magicért szorítóknak a reménykedésre, mert ezzel a kerettel ezt most nem lehet eljátszani, az ő lassított felvételű támadásai szerintem borzasztóan gyorsan meg fognak itt bukni, ha megint ezt szeretné játszatni. Más kérdés viszont, hogy Skiles másik ismérve a jó védekezés volt mindenhol, azt pedig azért - bármilyen up-tempo taktikával támadnak, - nehéz lesz összetenni.

A kezdőben ilyen szempontból Vucseviccsel csodákat kell tennie, rettenetesen keveset foglakozott a montenegrói eddig a hátsó alakzatok összefogásával, márpedig centerként neki ez is feladata lenne - nem Gordon fogja ezt megtenni, ennyi biztos -, de egyénileg sem jó védő, őt nagyon gatyába kell rázni, mert a Magic védekezése a festékben kifejezetten gyenge volt. A padon egyetlen jó védő van, de Channing Frye is csak post up szituációk ellen használható, őt viszont el akarja cserélni a csapat - ez azért nem meglepő, a mai trendek alapján fölösleges lesz Gordon és Harris miatt, ez a két játékos megoldja majd a négyes posztot bőven. Skilesban szerintem benne van, hogy "embert farag" Vucsevicsből hátul is - ezzel szerintem a 20/10-es középjátékos azonnal All-Star is lenne egyébként -, de nem kevés dolga lesz ezzel, márpedig enélkül az Orlando nem nagyon fog tudni előrelépni, hiába nagyon jó védő a posztján például Oladipo, és nincs gond Paytonnal és Harrisszel sem.

A harmadik dolog, ami Skiles és a keret között probléma lehet, az nem Magic-függő, Skiles ugyanis az igazi vaskalapos mesterek mintapéldánya. Megvannak a saját szabályai, amit szerintem 2015-ben borzasztóan nehéz lesz betartatni - 10 éve se volt könnyű. Van pozitív is ebben, mert annyira semmilyen edzői voltak a Magicnek az utóbbi években, hogy kellett valaki karakán vezető a padra, aki rendbe rakja őket, fegyelmezettség nélkül nem lehet komolyabb szintre jutni, márpedig ha ezt a fegyelmezettséget ötvözni tudja a keret adta lehetőségekkel Skiles, akkor nagy dolgok sülhetnek ki ebből. Ha azonban továbbra is ugyanaz az edző, aki volt a Chicago Bullsnál vagy a Milwaukee Bucksnál, akkor vagy előbb vagy utóbb biztosan meg fog bukni, egy ilyen stílusú trénert nem bírnak ki ugyanis hosszútávon a játékosok.

Skileson rengeteg múlik, mert az állomány tehetséges, de vannak javítandó hibák szép számmal. A védekezést össze kell raknia, de ezzel egyidőben a támadójátékot szerintem véletlenül se szabadna olyan szinten szabályoznia, mint előző két állomáshelyén - nem Free Flow Offense-t kellene játszatnia, de Payton vezetésével a keret a rohanásra van teremtve. A tréneri stílusán is változtatnia kell, mert a sok fiatal között egyedül nem fog rendet tenni - Watson és Frye nem azok a játékosok szerintem, akik az ilyen fiatal kerethez szükséges veterán leadershipet megadhatják, akkor pedig a fiatalok könnyedén a falramászhatnak és megunhatják Skiles dörzspapír stílusát. Ahogy írtam is az elején, az edzőnek muszáj lesz változnia, ha sikeres akar itt lenni, de ezzel együtt a csapatot is formálnia kell abban, ami az erőssége.

Összességében nézve megmondhatatlan, összejön-e ez neki, de 50 év fölött már ritkán változnak az emberek, így némi rossz érzésem van ezzel a kinevezéssel kapcsolatban. Ha fel tudja mérni, hogy ez most az a helyzet, amikor véletlenül se kellene minden szigorát elővenni - ő vezette be Chicagóban, hogy nem lehet fejpántot hordani, mert csak... -, illetve hogy egyáltalán nem szabadna agyonkontrollált játékot játszatnia a kerettel, akkor azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a PO-ért fognak küzdeni - szerintem a rájátszáshoz túl fiatalok, nagyon sokat fognak még hibázni, amivel nincs gond, hiszen van még idejük tanulni. Ha viszont nem sikerül összecsiszolódni a kerettel és csak a saját magáét fújja, akkor kelet végében lesznek újfent. Valahol a kettő közé várom őket, keleti 10-13. hely közé.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus